TOP 5 tallinnavinkit Matkamessuilta
Tallinna,  Yleinen

Terveisiä matkamessuilta: Hennan TOP 5 suosikit

Moni lukijani varmasti huomasikin, että olin viikko sitten Matkamessuilla Tallinkin osastolla kertomassa messukävijöille suosikkikohteitani Tallinnassa juuri nyt. Olin osaston ”kapteenien” eli hurmaavien Martin Lehtosen ja Marko Keräsen haastateltavana kerran tunnissa antaen kullakin täysitunnilla viisi suosikkiani eri teemoilla.

Sain niin paljon positiivista palautetta näistä TOP 5 -vinkeistäni, että ajattelin laittaa ne jakoon myös täällä Sooloiluja-sivustolla. Seitsemän teemaa, kustakin viisi suosikkiani:

 1. TOP 5 lapsiperheille
 2. TOP 5 kahvilaa
 3. TOP 5 ravintolaa
 4. TOP 5 museota
 5. TOP 5 salaista helmeä
 6. TOP 5 kaupunginosaa
 7. TOP 5 baaria aikuiseen makuun

TOP 5 lapsiperheille

Tallinna on kiva kohde lapsiperheille. Etäisyydet ovat lyhyet, ja ne on helppo taittaa edullisesti julkisilla tai taksilla, jonka käyttö Tallinnassa on merkittävästi Suomea edullisempaa. Päivässäkin ehtii paljon, ja muutamassa vaikka mitä. Perheenä matkustaminen on kallista puuhaa, kun porukkaa on paljon ja maksajia vähän, mutta Tallinnassa saa vietettyä kohtuuhinnalla mukavan ja monipuolisen perheloman.

 1. Proto keksintötehdas. Siellä viime vuosisadan vaihteen suuret keksinnöt heräävät henkiin virtuaalitodellisuuden kanssa. Täällä kävin poikani kanssa, ja hauskaa oli! Ja näytti siltä, että tekemistä riitti pienistä tyypeistä aikuisiin saakka. Lue lisää Protosta täältä!
 2. Lennusadam. Huippuhienon näköinen museo, mutta perinteisen museotavaran sijaan ja rinnalla on valtavasti kivaa tekemistä. Katso täältä paljon lisää kuvia upeasta Lennusadamasta!
 3. Silloin kun meidän junnuilla oli ns. ritarivaihe, niin olisin vienyt heidät seikkailemaan keskiaikaisiin torneihin. Moniin niistä pääsee sisään minimaalisen pienellä sisäänpääsymaksulla. Yksi kiinnostava on vaikkapa tämä Keraamikkojen torni.
 4. Energia elämyskeskusta olen kuullut niin monen kehuvan, että otan listalle vaikka itsellä se vielä onkin näkemättä.
 5. Perheen pienimmille lapsille Miiamilla lastenmuseo Kadriorgissa.

Kaikkiaan suosittelisin haastamaan lapsia mukaan myös ns. aikuisten kohteisiin eli musoihin, taidenäyttelyihin ja vastaaviin. Voivat tykätä kovastikin! Tallinnassa on tietysti paljon viihteellistäkin tekemistä lasten ja nuorten kanssa. Pakohuonetarjonta on erinomainen, ja samoin erilaiset aktiviteettikeskukset kuten T1 kauppakeskuksen Super, Tondin Skypark, Peetrissä Spot of Tallin sisäskeitti/bmx/skuutti-parkki ja Ülemiste-keskuksessa sisäleikki/kiipeilupuisto.  Mutta nyt meni jo paljon yli viiden!

Ristikheina kohvik on viihtyisä aamiaispaikka

TOP 5 kahvilat

Kahvilakulttuurilla Tallinnassa on pitkät juuret. Sen voi päätellä vaikka siitä, että kaupungin vanhin kahvila täytti muutama vuosi sitten 150 vuotta. Tarjontaa on valtavasti, ja hurmaavasti suuressa osissa kahviloita on pöytiintarjoilu. Virossa niin leipä- kuin leivoskulttuurikin voi hyvin, sillä klassikoiden rinnalle nousee tasaisin väliajoin uusiakin tulokkaita.

 1. Ykkössuosikkini on pitkään ollut Pelgulinnan kaupunginosassa oleva Ristikheina kohvik. Käyn siellä yleensä aamiaisella, mutta tarjolla on myös hurmaavia kahvilaherkkuja ja lounasta. Nykyään usein täynnä, sillä moni muukin tuntuu pitävän siitä. Tutusta Ristikheinaan paremmin täällä!
 2. Toinen kahvilasuosikkini on Rahva Raamatun kahvilaravintola Telliskivessä. Katso täältä kuvia tuosta viihtyisästä tulokkaasta. Muualla maailmalla kivijalkakirjakaupat pistävät pillejä pussiin, Tallinnassa avataan uusia! Samalla ketjulla aukesi uusi kahvila myös Pärnu Maanteella. Siinäkin on hieno sisustus, joka kunnioittaa rakennuksen suunnitelleen Eliel Saarisen henkeä. 
 3. Varsinkin keskitalven hiljaisimpaan aikaan Mestaripihalla Vanhassakaupungissa oleva Pierre suklaakahvila on ihana. Silloin siellä on vähän vähemmän ruuhkaa kuin kesällä, ja aivan ihana tunnelma. Koko Mestaripiha on mukava kohde – sieltä kannattaa katsoa esim. virolaista käsityötä ja designia. Lue lisää Mestaripihasta täältä ja suklaakahvilasta täältä.
 4. Ihana on myös minipieni Lisanna vegaanikahvila Suurtüki-kadulla vanhan kaupungin laitamilla. Katso täältä miten vaatimattoman näköisessä talossa tämä kahvikeidas piilottelee!
 5. Tallinna on kahviloiden kaupunki, joten on vaikea päättää mikä olisi viides, kun samalla joutuu päättämään mitä jättää pois. Olin sanomassa 150-vuotias klassikko Maiasmokk, mutta otankin yllätysnumeron: Hirveparkin tuntumassa oleva pikkuriikkinen Kiosk No 1. Tunnelmallinen pieni kahvila, joka on auki iltamyöhään ollen näin myös tyylikkään paikallisten nuorten aikuisten suosima baari.

Otan bonuksena vielä Suhkruingel eli sokerienkelin Noblessnerin alueella. Huippuherkullisia pieniä leivonnaisia ja kakkuja leipova konditoria oli ensin pelkästään leipomomyymälä, mutta nyt siellä on myös kahvila!

Vegaani maisetelumenu tallinnassa
Kolm sibulat Tallinnassa

TOP 5 ravintolat

Suomessa kuulee toisinaan väitteen, että Viroon ei kannattaisi enää mennä ainakaan edullisempien hintojen takia, ja että hinnat olisivat jo Suomen tasoa. Se ei kyllä tosiaankaan pidä paikkansa.

Turistialueiden sydämestäkin voi löytää huippuravintoloita, joissa yksikään pääruoka ei nouse yli kahdenkympin, ja sivummalla olevissa kansankuppiloissa syö maistuvan lounaan muutamalla eurolla. Tallinnassa löytää niin perinteistä kotiruokaa kuin White Guide -oppaan ylistämää fine diningia. Ravintoloiden määrä on ylitsevuotavan suuri. Omat viisi suosikkiani ylitse muiden ovat tällä hetkellä nämä:

 1. Parrot Minibar: huikea sisustus, upeat maistelumenut, bonuksena salakapakka. Katso kuvat kauniista Parrotista täältä.
 2. Clos perheravintola Telliskivikadulla. Löysin sen kesällä – ihana puutarha! Talvella pikkuruinen puutalo ja lämmin tunnelma, upea ruoka. Kurkkaa tunnelmia täältä ja lähde testaamaan onko sinunkin makuusi!
 3. Yhden huikeimmista makuelämyksistä viime vuonna koin ravintolassa nimeltä Kolm Sibulat. Aina loistava ruoka, ja sijainti niin oudossa paikassa ja rähjäisessä talossa, että Suomessa ei taitaisi ikinä olla mahdollista – katso vaikka täältä!
 4. Frency Telliskivessä saattaa olla jopa ykkössuosikkini tällä hetkellä. Ranskalainen bistro, jonka palvelu on aina huippuystävällistä ja ruoka ensiluokkaista. Kaiken päälle ei ole edes hinnalla pilattu. Täällä pidempi juttu Frencystä!
 5. Otan mukaan myös yhden vegaaniravintolan, sillä Tallinnassa on tällä hetkellä vankka kasvisruokabuumi. Tämä Koplikadun varressa Karjamaan kaupunginosassa oleva Tru on hurmannut niin vegaanit kuin meikäläisen kaltaiset sekasyöjätkin. Samalla seudulla myös mainio Odeon, joka kannattaa käydä testaamassa.
Taidemuseo Kumu Tallinnassa
Viron käsiteollisuus ja designmuseo

TOP 5 museot

Museoita Tallinnassa on niin taiteen, historian kuin erikoisalojenkin harrastajille. Suomesta tuttua museokorttia ei valitettavasti vieläkään ole, mutta pääsymaksut onneksi ovat täkäläisiä hintoja edullisempia, ja perheille on perhelippuja. Eläkeläiskortti mukaan, sillä myös eläkeläinen käy museossa edullisemmin.

 1. Fotografiska on nyt kaikkien huulilla, ja kaikki sen näyttelyt ovat olleet huikean hienoja – täällä juttua avajaisnäyttelyistä. Kyllä se on tällä hetkellä ykkössuosikkini. Älä kuitenkaan missaa sen vieressä olevaa pientä Dokfotokeskusta. Siellä on aina kiinnostavia näyttelyitä!
 2. Pieni Viron designmuseo yllätti: sen viime syksyn näyttely sääpäiväkirjat oli minusta jopa hienompi kuin mikään Fotografiskassa näkemäni! Tuo näyttely valitettavasti loppui jo, mutta odottelen innolla mitä tulee seuraavaksi. 
 3. Lennusadamasta sanon aina, että se on museo joka kannattaa katsoa vaikka aihepiiri ei kiinnostaisi pätkääkään – jo yksin rakennus on niin huikean hieno. Katso vaikka nämä kuvat!
 4. Viro joutui viettämään vuosikymmeniä miehittäjän ikeen alla. Tuota aikaa ja kaikkea siihen liittyvää käsittelee todella koskettavasti Vabamu-museo. Sinne kannattaa varata sekä aikaa että Nessuja. Lue tunnelmia minun visiitistäni tämän linkin takaa.
 5. Kumu taidemuseo on näkemisen arvoinen jo yksin arkkitehtuurinsa vuoksi, ja lisäksi siellä on yleensä erinomaisia näyttelyitä. Jos kuvataide yhtään kiinnostaa, niin suosittelen Kumua. Ja jos et mene paikan päälle, katso täältä kuvia Kumusta.
Näkymä flo kasearu museon katolta
Kellariteatteri tallinna vanhakaupunki kellerteater

TOP 5 salaista helmeä

Viro on muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana hurjaa vauhtia. Olisiko se syy siihen, että kaupungin kerrostumiin on onnistunut jäämään kaikenlaisia pieniä erikoisuuksia, joita seikkailunhaluinen matkailija haluaa lähteä tutkimaan? Minä nautin Tallinnassa aivan erityisesti juuri tällaisista salaisista helmistä, ja nyt paljastan niistä viisi suosikkiani.

Nyt onkin jännää! Minua kiehtoo nimittäin Tallinnassa juuri se, että sieltä löytää välillä ihan outojakin juttuja.

 1. Salaiset leipomot. Yksi löytyy yhdestä kellarista, toinen jostain takapihalta. Suosikkini kaikista on kuitenkin belgialainen Francois, joka kuumentaa joka aamu Pelgulinnan kaupunginosassa olevan talon kellariin rakentamansa puu-uunin viidellä pesällisellä puita, ja paistaa siellä sitten isoisältään oppimalla reseptillä ranskalaista maalaisleipää ja patonkia. Ehkä parasta leipää, mitä olen koskaan maistanut. Tästä on tulossa kohta oma postauksensa!
 2. Flo Kasearun kotimuseo. Taiteilija, jolle palautui sukunsa miehityksen aikana menettämä talo. Saadakseen varoja kunnostukseen, hän on luonut talosta museon. Museokierroksen lisäksi olemme varanneet mieheni kanssa pihasaunan, ja nauttineet sen löylyistä ja pihamaahan upotetun kylpyammeen tarjoamista vilvoittavista pulahduksista. Lue lisää tästä salaisesta helmestä täältä!
 3. Kieltolain ajan tunnelmaa tarjoavat Salakapakat. Suurimmasta osasta olen kirjoittanut blogiinkin, mutta olenpa löytänyt sellaisenkin, jonka omistaja toivoi etten paljastaisi sen sijaintia. Näin lupasin tehdä.
 4. Viime reissulla löysin Kellerteatteri-nimisen pienen teatterin. Ihana elämys! Kynttilät loimottivat, pieniä pöytälamppuja siellä täällä, lasi viiniä kädessä. Osaan hiukan viroa, joten pysyin vaivoin juonen perässä. Varsinkin kesällä myös konsertteja, sekä näytelmiä, joissa ei ole puhetta.  Katso täältä miten tunnelmallinen paikka Kellerteater on!
 5. Olisiko tämä jopa sokeri pohjalla: Heldeke! Entisen bordellin tiloihin perustettu kabaree/baari, jossa australialainen kaveri isännöi milloin burleski-iltoja ja milloin standup-showta. Heldekessä on välillä myös open mic tapatumia tai live musiikkia. Keskiviikkoisin ja sunnuntaisin yleinen sauna. Kyllä: pitäähän bordell… eikun siis baarissa sauna olla! Jos et aio mennä paikan päälle, niin lue ainakin tämä juttu!
pietari suuren palatsi tallinnassa

TOP 5 kiehtovat kaupunginosat

Tallinna jakautuu lukuisiin eri kaupunginosiin, joilla on osin hyvinkin erilainen luonteensa – on trendikästä hipsterikaupunginosaa ja korkeiden kerrostalojen täplittämää lähiötä. Nämä viisi ovat mielestäni kiinnostavimmat juuri nyt.

Vanhaakaupunkia moititaan turistiseksi, mutta itse viihdyn sillä kyllä edelleen superhyvin. Jätän sen kuitenkin pois listaltani, sillä se on minulle jonkinmoinen itsestäänselvyys, jossa tulee käytyä joka reissulla.

 1. Kalamaja. Sen trendikkyyttä on hehkutettu jo kymmenen vuotta, mutta kun lähtee kävelyllä vähän syvemmälle kaupunginosan kortteleihin, voi löytää vielä mukavan autenttista elämänmenoa. Olin mm. viime vuonna siellä Airbnb:ssä yötä useampiakin kertoja – aivan tavallisten ihmisten kodeissa idyllisissä ja osin tosi huonokuntoisissakin taloissa. Sieltä löytyy myös suosikkikukkakaupani Pojeng, smoothiebaari Ökut ja aiemmin salaisissa helmissä mainitsemani Heldeke klubi.
 2. Kadriorg. Toinen puutalokaupunginosa, mutta tyystin erilainen. Jos Kalamaja on työläiskaupunginosa, niin Kadriorgilla on keisarillinen historia. Upeita huviloita, ja Kadriorgin puisto josta löytyy niin Kumu taidemuseo, presidentin linna kuin Kadriorgin upea palatsi puutarhoineen. Kadriorgin parhaista paloista olen tehnyt pienen oppaan – löydät sen täältä!
 3. Kopli kiinnostaa minua tällä hetkellä sekä sinne nousevan uuden Koplin Linjat -alueen että Põhjalan tehtaan uuden virkistymisen takia. Kaupunginosa oli joskus niin pahamaineinen, että vanhat Tallinnalaiset eivät mene sinne vieläkään, mutta veikkaan alueelle uutta kiinnostavaa tulevaisuutta.
 4. Vähän Kalamajan tapainen mutta vähemmän tunnettu Pelgulinn on yksi ehdottomia suosikkejani – siksi kirjoitin siitä tämän postauksenkin! Suosikkikahvilani Ristikheinan lisäksi sieltä löytyy useampiakin salaisia helmiä. Sen lähellä on myös Telliskiven trendikäs luova keskus, joten nämä kaksi aluetta on helppo yhdistää.
 5. Tällä hetkellä minua kiinnostaa myös Nõmme. Kävin viime kesänä ottamassa siellä vähän tuntumaa niin Glehnin linnan puistoon kuin asemanseudun ja torin meininkiinkin, mutta tarkoitus olisi jatkaa seikkailuja. Siellä on monta erinomaista ravintolaa, joiden hinta-laatusuhde on suorastaan huikaiseva.
Bar Botaanikin drinkit ovat kauniita ja todella hyviä
Salakapakka Tallinnassa parrot

TOP 5 baareja aikuiseen makuun

Aikuisia on yhtä moneen junaan kuin junnujakin. Minun tyyppiseni aikuinen pitää baareista joissa on maltillisella voimakkuudella soivaa musiikkia, hyviä viinejä tai drinkkejä ja viihtyisä sisustus. Valikoimaa riittää, joten nyt yritetään löytää ne viisi parasta.

 1. Botaanik.  Ykkössuosikki löytyy helposti. Tämä on pikkuriikkinen cocktailbaari sellaisen talon alakerrassa, että ulos ei tahdo millään uskoa että siinä edes olisi baari. Vain muutama pöytä, joten paikka varataan yleensä täyteen. Huikean hyviä drinkkejä ja tiivis tunnelma, jota paikan isäntä pitää sympaattisella persoonallaan yllä. Löydät kuvia Botaanikista tästä Tallinnan salakapakat -postauksesta!
 2. Frank. Vanhankaupungin Saunakatu on jonkinmoinen bilekatu, mutta sieltä löytyy ainakin yksi baari joka täyttää aikuisen maun kriteerit. Frankissa on sisustus, joka vie ajatukset New Yorkin Sohoon. Hyvä baari ja kelpo keittiökin vielä. Klikkaa niin näet miten kivan näköinen paikka on kyseessä.
 3. Junimperium. Telliskiveen ilmestyi reilu vuosi sitten pieni ginitislaamo ja sen yhteyteen tyylikäs pieni baari. Se meni saman tien suosikkieni listalle – siksi kirjoitin siitä myös tämän postauksen. Ja se gini on muuten todella hyvää!
 4. Philly Joe’s jazzklubi.Tämä on jo lähes kantapaikkani, sillä jos siellä on keikka, niin olen minäkin. Olin joskus Timo Lassyn keikalla siellä, ja hän ylisti paikkaa sanomalla että Suomessa ei ole mitään vastaavaa ja olevansa lähes kateellinen Tallinnalle. Olen samoilla linjoilla.
 5. Viinibaareja Tallinnassa on paljon, ja ne ovat sekä hinnaltaan että tunnelmaltaan tosi kivoja. Jos pitää mainita yksi, niin otetaan vaikka pikkuruinen Pan y Vino Olevisten kirkon varjossa. Kaksi mainiota italialaista äijää isännöivät, tekevät itse antipasteja ja kaatelevat viiniä. Mainio tunnelma! Kaikki muutkin viinibaarisuosikkinilöydät täältä!

Otetaan illanviettobonuksena ooppera tai baletti. Baari-illan sijaan tulee usein harrastettua kulttuuria, sillä liput maksavat murto-osan Suomen hinnoista, oopperatalo on hurmaava ja esitykset laadukkaita. Tykkään käydä myös elokuvissa, sillä niidenkin lipunhinnat ovat halpoja, ja Tallinnassa on hyviä art house elokuvateattereita – kruununjalokivenä perinteinen Sõprus. Imax-leffojen liput myös edullisia. 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.