Henna Mikkilä Sooloiluja blogi
Tallinna

Kuka ihmeen Henna? Ja mikä Sooloiluja?

Tämän Sooloiluja-sivuston lukijamäärä kasvaa kohisten, ja Tallinnatärpit-ryhmästäni on tullut reilusti yli 25.000 jäsenellään Facebookin suurin suomenkielinen Tallinna-ryhmä. Olisi varmaankin korkea aika esittäytyä vähän paremmin. Ajattelin siis kertoa, kuka Henna Mikkilä oikein on, ja mistä Tallinna-sivustossa ja -ryhmässä oikein on kysymys. 

Vähän taustoja: ensin Henna oli päivätöissä

Välillä enemmän ja toisinaan vähemmän tyytyväisenä – aivan kuten me kaikki. Olen tehnyt pitkän uran sekä mainostoimistoissa että ns. asiakkaan puolella graafisena sunnittelijana ja tuotanto-AD:na. Niin Photoshopit kuin InDesignitkin tuli kesytettyä luotettaviksi työkaluikseni.

Reilut pari vuotta sitten silloinen työnantajani kuitenkin heitti pommin niskaan: käytiin yt-neuvottelut, joissa ei tyylipisteitä jaettu. Niiden lopputuloksena sain potkut, ja olin yllättäen työtön!

Mitäpä sitä siis muuta, kuin uutta matoa koukkuun ja ongelle, eli työnhakuun. Olin tottunut saamaan suhteellisen helpolla uusia hommia, joten ajattelin etten tälläkään kerralla kovin pitkään työttömänä viruisi. Vaan totuus osoittautuikin oletettua karummaksi.

Mistään hakemistani alani työpaikoista ei kuulunut haastattelukutsuja. Olin itselleni uuden tilanteen edessä, ja mieleen alkoi hiipiä epäilys. Viimeksi töitä hakiessani olin paljon nuorempi, nyt ikämittarissa kiilteli maaginen luku 50. Voiko ikä siis sittenkin olla hidaste, tai jopa este työpaikan saamiselle?

Henna Mikkilä Sooloiluja blogi
Põhjalan tehtaalla Tallinnassa. Kuva: Max Mikkilä

Henna hankkii uutta osaamista

Mutta eipä mitään, kun ovi sulkeutuu on aika katsella avautuvia ikkunoita. Ja olihan niitä. Potkujen seurauksena entinen työnantajani oli velvollinen kustantamaan minulle ammattitaitoa täydentävää koulutusta. Koska olin työskennellyt enimmäkseen perinteisen printtimedian parissa, ilmoittauduin Someco-nimisen yrityksen järjestämään digiviestijän koulutusohjelmaan. Se oli hyvä rautaisannos digitaalisten viestintäkanavien tehokkaasta käytöstä.

Päivätöistä ei edelleenkään tietoakaan. En onneksi ollut paniikkitilanteessa, sillä meillä oli Turussa asunto, jonka olin jo aiemmin avannut Airbnb-käyttöön. Toimin siis sivutoimisena majatalonemäntänä ja täysipäiväisenä työnhakijana – takataskussa digiviestijän koulutustodistus, joka oli avannut uuden ikkunan sosiaalisen median kanavien käyttöön.

Siemen Sooloiluja-sivuston synnylle kylvetään

Noin puolitoista vuotta sitten teimme hullulta kuulostavan repäisyn: hankimme Tallinnasta pienen vinttihuoneiston, jota myös kesämökiksi kutsumme. Meillä ei nimittäin ole koskaan ollut omaa mökkiä, ja ajatus vapaa-ajanasunnosta oli kytenyt mielessä.

Pankki suostui lainaamaan rahat, ja yhtäkkiä meillä oli pieni asunto Tallinnassa, josta niin paljon pidimme. Melko pian asunnon hankkimisen jälkeen tein siitäkin Airbnb-ilmoituksen ja laitoin senkin vuokralle niiksi päiviksi, joita emme itse olleet siellä. Minusta tuli  siis kaksinkertainen majatalon emäntä!

Samaan aikaan asunnon hankkimisen kanssa kävin ruotsalaisen Hyper Island -koulun järjestämän digitaalisen markkinoinnin verkkokurssin täydentääkseni edellisissä koulutuksissa hankkimaani osaamista. Heti koulutuksen alussa kävi selväksi, että ilman nettisivustoa koulutuksen anti jäisi auttamattoman ohueksi. Mietin pääni puhki: mistä nyt yhtäkkiä tempaista nettisivusto, minä kun olin työtön, eikä näin ollen ollut pääsyä minkään työnantajan verkkosivulle.

Ei siis ollut muuta mahdollisuutta kuin aloittaa oma verkkosivusto! Huh heijaa, siinä sitä olikin viisikymppinen täti-ihminen ihmeissään! Ensin piti keksiä aihe. Minkä ihmeen teeman ympärille minä oikein sivuston tekisin? Olisinko ehkä perustamassa omaa graafisen suunnittelun yritystä, ja tekisin sille sivut?

Henna Mikkilä Sooloiluja blogi
Kuva: Andrei Chertkov / ach-photo.com

Sooloiluja.com näkee päivänvalon

Vai hetkinen… mitäpä jos sivusto olisikin pieni yhden naisen matkaopas, johon keräisin omia Tallinnan suosikkipaikkojani, joista voisi olla iloa ja apua Tallinnan Airbnb-vierailleni? Siitä se ajatus lähti, ja armottoman parin viikon Wordpress-ähellyksen jälkeen alkuvuodesta 2018 sain julkaistua Sooloiluja-sivuston!

Miksi Sooloiluja? Nimivalintaan en kauheasti aikaa ja energiaa käyttänyt, sillä kaikki tarmo meni itse sivujen rakentamiseen ja aiemmin mainitsemani ruotsalaisen kurssin käymiseen. Nimeksi tuli Sooloiluja, koska ensinnäkin näin itseni jonkinlaisena omien polkujeni kulkijana: Airbnb-emäntä vailla päivätyötä, värkkäämässä yksin ja vajavaisin tiedoin omia nettisivujaan. Toisaalta mietin myös sitä, että reissailen usein yksikseni, ja kannustaisin näin ehkä muitakin tekemään samoin.

Hennan hapuilevat ensiaskeleet sisällöntuottajana

Perustin siis Sooloiluja-sivuston harjoittelualustaksi, jolla voin opetella nettisivujen rakentamista, Google analytiikan käyttöä ja hakukoneoptimoidun sisällön tuottamista. Näistä jälkimmäinen aiheutti eniten hopeisia hiuksia muutenkin harmaantuvaan pääkoppaani: olinhan koko ammatillisen urani ajan ollut nimenomaan visualisti! Nyt piti siis myös kirjoittaa, ja sehän ei ollutkaan mikään ihan pieni pala purtavaksi (kuten huomaat, tekstini vilisee edelleen latteita ilmauksia).

Homma oli kuitenkin kiinnostavaa ja aihepiiri rakas, joten tekeminen oli hauskaa. Erityisen mukavaa oli huomata, että sivustolla myös kävi muutamia kymmeniä lukijoita viikottain. Kaikki eivät mitenkään voineet olla kavereita tai perheenjäseniä!

No entäs nämä Tallinnatärpit?

Jaoin postauksiani Facebookin Tallinna-ryhmissä, mutta aloin saada niiden ylläpidolta palautetta liiallisesta aktiivisuudesta ja syytöksiä Sooloiluja-sivuston markkinoinnista. Yritin kertoa sivujeni olevan täysin epäkaupalliset, ja ajattelin vain tuottavani kiinnostavaa Tallinna-aiheista sisältöä ryhmän jäsenille.

Koska selittelyistäni huolimatta tunsin saavani negatiivista huomiota sivustojen ylläpitäjillä, aloin vähitellen pohtia oman ryhmän perustamista. Alunperin ajatus ei ollut edes omani, vaan ensimmäiset ehdotukset tulivat näiden samaisten Facebook-ryhmien jäseniltä.

Lokakuun loppupuolella 2018 tein päätöksen: oli aika lopettaa toisten ryhmissä jakaminen, kun sen ylläpitäjät eivät siitä kerran pitäneet. Oli aika perustaa oma, Tallinnatärpit-niminen Facebook-ryhmä!

Olenko siis oppinut jotain?

Perustin Sooloiluja-sivuston todellakin siksi, että saisin toteuttaa käytännössä useammallakin kurssilla oppimaani digitaalista viestintää. Miten on käynyt – olenko oppinut?

Ilmeisesti ainakin jotakin. Sooloiluja-sivuston kävijämäärä on kasvanut ensimmäisten kuukausien muutamasta päivittäisestä kävijästä keskimäärin yli tuhanteen kävijään päivässä. Olen ällistynyt!

Tallinnatärpit-ryhmässä oli sen ensimmäisenä päivänä itseni lisäksi mieheni ja kaksi lastani. Lievästi pakotettuina. Nyt reilu vuosi myöhemmin jäseniä on yli 17.000 (maaliskuu 2020), ja uusia liittyy neljän–viidensadan hengen viikkovauhdilla. Olen otettu, ja äärimmäisen kiitollinen luottamuksesta. (EDIT: 2021 jäseniä on jo yli 25.000)

Yritän tehdä edelleen kaikkea sitä, mitä koulutuksissa opin: julkaista hakukoneoptimoituja artikkeleita, jakaa kirjoittamiani juttuja lukijoilleni, ja ennen kaikkea auttaa heitä saamaan Tallinnan reissustaan enemmän irti.

sooloiluja-sivusto lukuina
Kuva: Max Mikkilä

Kysymyksistä suurin: kuka minulle maksaa tästä?

Tämä on kysymys, johon joudun vastaamaan kerta toisensa jälkeen: mikä on se ansaintalogiikka, joka sivustollani on. Vastausta eivät kaikki usko, mutta totta se vaan on: ei mikään. Sivustoni ei tuota minulle euroakaan. Ei sen ylläpito hirveästi maksakaan, paitsi tunteja, tunteja ja tunteja työtä. Mutta aikaa minulla on – enhän edelleenkään ole päivätyössä.

Mitä järkeä tässä sitten oikein on? Siihenkään en oikein osaa vastata, olenhan tehnyt tätä vasta reilusti alle kaksi vuotta. Olen totta kai alkanut miettiä, että voisiko tästä jollain tavalla tienatakin. Muutama perusperiaate minulle on kuitenkin ehdoton

 • En tee ns. kaupallisia yhteistyöpostauksia. Saan nykyään jonkin verran yhteydenottoja, joissa kutsutaan syömään tai juomaan milloin mihinkin. Kieltäydyn kohteliaasti. Periaatteeni on, että menen paikkoihin omalla aikataulullani ja omalla lompakollani. Siitä pidän jatkossakin kiinni.
 • En myöskään haluaisi sivulleni mainosbannereita. Ei sellaiset minua muiden sivustoilla häiritse, mutta omalleni en niitä halua, etenkin kun sivustoni on muutenkin niin kuvapainotteinen. Tätä olen valmis harkitsemaan uudestaan, mutta se aika ei ole vielä.
Henna Mikkilä Sooloiluja blogi
Andrei Chertkov / ach-photo.com

Voisiko tällä kuitenkin ansaitakin jotain?

Sivuston kaupallistaminen ei käynyt mielessänikään, kun kaksi vuotta sitten sitä rakentelin. Villeimmässä mielikuvituksessanikaan en olisi kuvitellut, että sivustollani voisi joskus olla näin paljon lukijoita. Tämänhän piti olla minulle vain harjoitusalusta ja harrastus!

Mitä ansaintatapoja sitten olisi? Se on varmaankin asia, jota yritän opiskella seuraavaksi. Jos sivuille jotain kaupallista tulee, sen on oltava sellaista, joka tuo lisäarvoa lukijoilleni. Mahdollisesti alennuskoodeja, kampanjoita tai vastaavia. Mutta ehdottomasti jotain sellaista, josta lukijani hyötyvät. Päivätyön ohella en ehtisi tätä tekemään, joten olisihan se hienoa tällä joskus tienatakin – mutta ei milloinkaan niin, että sivuston riippumattomuus kärsisi!

Mukavaa on myös se, että olen alkanut saada sivustoni ansiosta eri tyyppisiä yhteydenottoja. Minut on kutsuttu mm. puhumaan Airbnb-majoittamisesta, ja saanut lehdiltä haastattelupyyntöjä erilaisista aiheista. Toistaiseksi hienoin kokemus oli se, kun pääsin Helsingin sanomien oppaaksi juttuun, josta tuli aivan huikean luettu. Voit lukea sen nettiversion täällä (valitettavasti artikkeli taitaa aueta vain tilaajille). Myös Anna, Iltasanomat ja Hufvudstadsbladet ovat julkaisseet Tallinnavinkkeihini perustuvia juttuja.

2019 hienoimpia juttuja sivuston tiimoilta oli se, kun minut kutsuttiin puhumaan ja oppaaksi Tallink Siljan järjestämälle pressimatkalle. Olipa hieno päivä ja suuri kunnia päästä puhumaan joukolle toimittajia ja itseäni moninverroin kokeneempia bloggareita. Pidin laivalla tunnin luennon omista suosikkipaikoistani, ja kaupungilla sain mukaani suuren joukon osallistujista opastamalleni kävelyretkelle. Olen äärimmäisen kiitollinen luottamuksesta!

Mitä tästä eteenpäin?

Koska niin sivuston kuin ryhmänkin kasvu on ollut niin nopeaa, en ole paljon ehtinyt suunnitella tulevaa. Kuulisin siis mielelläni sinun ehdotuksiasi! Mihin suuntaan sivustoa kannattaisi kehittää? Entä ryhmän toimintaa? Olen kiitollinen kaikesta siitä palautteesta, jota olen näiden kuukausien aikana saanut. Kuuntelen palautetta mielelläni jatkossakin – niin kiittävää kuin kriittistäkin. Kunhan se tapahtuu Tallinnatärpit ryhmän hengessä: ystävällisesti ja rakentavasti.  

Olipa se vuodatus – kevennetään vähän!

Henna sitä ja Henna tätä… on aika palata sivun varsinaiseen asiaan. Nämä ovat sivuston luetuimpia postauksia, ja auttavat toivottavasti sinuakin onnistuneen Tallinnan reissun suunnittelussa:

pizza tallinna
Klikkaa kuvaa, niin näet mitkä ovat mielestäni kaupungin parhaat pizzapaikat. Niitä on muuten paljon!

52 Comments

 • Hanna

  Kiitos kivoista sivuista! Ne ovat antaneet korona-aikaan myös tekemistä, olen nimittäin kulkenut jalanjäljilläsi jo tovin eikä yksikään retki ole tuottanut pettymystä. Päiväretkiä toivon lisää, ne ovat superihania. Ei ole montaakaan niistä itsellä enää tekemättä ?

  • Henna

   Voi että miten tämä viestisi ilahdutti! Ja myös kannusti – todellakin on tarkoitus kirjoittaa lisää myös päiväretkistä. Juttuja odottaa itse asiassa pöytälaatikossakin, mutta jotenkin nyt korona-aikaan on julkaisutahti vähän harventunut kun olen ajatellut että on jotenkin ”turhaa” kirjoittaa jos ja kun porukka ei kuitenkaan kauheasti matkusta. Ystävälliset sanasi herättivät minut näistä ajatuksista: nyt pitää pian avata taas pöytälaatikko ja nostella sieltä retkiä muidenkin luettavaksi – uusia retkiä tietysti unohtamatta. Kyllä niitäkin taas tulee.

  • Petri Honka

   Kiitos sivuistasi ja vinkeistä. Toivottavasti saat tästä joskus myös hieman meetvurstia leivän päälle.

   • Henna

    Kiitos ystävällisistä ja kannustavista sanoistasi Petri! Olen itse asiassa pienin askelin kulkemassa kohti meetvurstia (kiva metafora) eli olen virittelemässä kaupallisia yhteistöitä joista minä saan jonkun korvauksen ja te lukijat jotain konkreettista etua. Näitä on tosi kiinnostavaa suunnitella!

  • Riitta kangas

   Olisi myös kivaa jos laajentaisi reviiriä ja kokemuksia muualle Viroon. Vai oletko niin vahvasti sidoksissa Tallinnaan, että et ehdi laajemmalle? Olisi ihanaa saada tietoa Viron maaseudusta ja siellä sijaitsevista majapaikoista, lähinnä maatilatyyppisistä majoituksista. Tallinna on toki täynnä mielenkiintoisia asioita, mutta kun se kuitenkin on aika pieni kaupunki niin muutamalla reissulla se tulee katsottua. Jos jotakin toivoisin lisää Tallinnasta niin tietoa kulttuuritapahtumista, kuten konserteista, musikaalista, teatterista ja näyttelyistä. Syksyisin on siellä joku viikon mittainen kulttuuritapahtuma, en muista nimeä, mutta varmaan tiedät mikä se on. Siitä olisi kiva saada tietoa ja vaikka live postauksia jos ei itse pääse paikan päälle. Tarkoitus kyllä on päästä ensi syksynä. Toivottavasti korona ei tule väliin.

   • Henna

    Minulla on kyllä vakaa aikomus vähitellen laajentaa reviiriä Tallinnan ulkopuolelle, mutta vähän tiukkaa tekee välillä yhden naisen ehtiminen. Mutta vähitellen, vähitellen… näkemistä ja kokemusta tässä maassa kyllä riittää!

  • Henna

   Mitähän merimiesten museota tarkoitat… Käsmun kylää vai Tallinnan merimuseota? Käsmuun kyllä pääsee julkisilla. Google-kartan avulla esim. saat katsottua linjat ja aikataulut.

 • Jukka Aro

  Hieno sivusto ja paljon tullut hyviä uusia vinkkejä esim ravintoloiden osalta koko ajan löytää uutta …

  • Henna

   Onpa mukava kuulla! Juuri tällaiset terveiset lämmittävät mieltä ihan mahdottomasti. Jos voin tosiaankin olla avuksi antoisan matkan suunnittelussa, niin sydämeni pakahtuu ilosta!

 • Teija

  Asunnon osto Tallinnasta ja erot kaupankäynnissä suomeen verrattuna kiinnostavat itseäni.
  Sooloiluja on ihana sivusto ja saa aikaan hirvittävää matkakuumetta ja kutkutusta päästä tutustumaan uusiin kuppoihin, kahviloihin ja kortteleihin.

 • Tiina

  Itse lähtisin oikein mielelläni opastetulle päiväkävelylle pois Tallinnan keskustasta vaikka eri toreilla käymään. Varmaan Tallinnan kaupunki olisi myös kiinnostunut yhteistyöstä kanssasi!

  • Henna

   Visit Tallinna on saamassa uuden Suomen markkinoinnista vastaavan henkilön, joten varmana keksimme hänen kanssaan jotain. Jotain kierroksia voisin kyllä joskus suunnitella – olisi kivaa tavata teitä ihania ihmisiä kasvokkain!

 • Taina

  Hei Henna,

  toivottavasti harkitset myös konsultointia liikemaailmalle. Viro on kiinnostava kauppakumppani monelle yritykselle, samoin kuin Suomi virolaisille. Monesti kuitenkin esim. sopivien yhteistyökumppanien löytäminen voi tökätä kielitaitoon tai vaikkapa kulttuurieroihin. Konsulttina voit itse myös päättää, että mihin keisseihin tartut.

  • Henna

   Onpa kertakaikkisen kiinnostava ajatus Taina. En ole tuollaista osannut ajatellakaan, mutta laitan ehdotuksesi siemenen ilman muuta itämään. Lämmin kiitos sinulle!

  • Riitta

   Hei Henna, löysin Facebook -päivityksesi sekä blogisi kun selailin nettiä. Tallinna on muutakin, kuin Vanha kaupunki. Tuskin maltan odottaa, että koronatilanne Virossa helpottuu. Kiva olisi päästä tutustumaan uusiin paikkoihin. Mukava on kuunnella sun juttuja Facebook livenä. Kiitos niistä. Kaipailit uusia ideoita. Miltä tuntuisi, jos alkaisit järjestää Tallinnan tutustumiskierroksia esim eri teemoista. Uskon, että osallistujia olisi.

   • Henna

    Kiitos ystävällisestä palautteestasi! Tallinna on todellakin niin paljon muuta kuin Vanhakaupunki, ja Viro paljon muuta kuin Tallinna. Kovasti olisi ajatuksia laajentaa tätä kirjoittamistani muuallekin Viroon. Olen alkanut miettiä tuollaisten kierrosten mahdollisuutta. Nyt olen vihdoin perustamassa firmaa Viroon, ja sen startattua voisin kyllä alkaa miettiä mahdollisuuksia erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen – myös kierrosten. Tosi kiva kuulla jos se sinunkin mielestäsi olisi hyvä ajatus!

    • Riitta

     Erilaisten tilaisuuksien järjestäminen on hyvä idea. Itse lähtisin esim tutustumaan johonkin kaupunginosaan Tallinnassa. Kierrokseen voisi kuulua ruokailu jossain kivassa ravintolassa.
     Myös eri teemakierrokset olisivat kivoja, esim sisustus. Toki muuallakin Virossa on nähtävää. Sinulla on mukava ja innostava tyyli kertoa asioista, joten tilaisuudet olisivat varmasti mukavia.

 • Kati

  Useaan kertaan Tallinnassa vierailleena kuvittelin jo sen kaupungin olevan jo nähty. Tallinnatärppien ja tämän sivuston kautta avautui eteeni ihan uusi kaupunki!! Tekemistä, näkemistä riittää ja etenkin arpominen ”minne mennään syömään ja minkä laatuista ruokaa sieltä saa” jäi kokonaan pois mikä tällaiselle kulinaristille on aivan huippua. Kiitos.

  • Henna

   Ihan huippukivaa saada tällaista palautetta – kaunis kiitos! Ja olen kyllä ihan samaa mieltä: Tallinna tuntuu olevan uskomaton pieni runsaudensarvi, jossa nähtävää riittää vaikka kuinka ja paljon yhä uusille reissuille. Ja kun siihen ottaa vielä päiväretkikohteet päälle, niin eipä taida olla Tallinna nähty ihan lähiaikoina. Se on kivaa se!

 • Arja Ylä-Outinen

  Hei Henna, on niiiin mukavaa seurata siun postauksiasi ?. En kovin usein pääse Tallinnassa käymään, mutta jotenkin kaupunki tuntuu omalta ja läheiseltä. Asiaan varmasti vaikuttaa, että veljeni Matti on asunut Tallinnassa jo iät ja ajat. Toivottavasti pian pääsen taas reissuun!
  Hyvää ja aurinkoista kesää siulle ?

  Ystävällisin terveisin
  Arja

  • Henna

   Ihan mahtavaa saada tällaista palautetta Arja – lämmin kiitos sinulle! Aivan erityisesti lämmittää, jos näiden postausten siivillä pystyt tekemään myös nojatuolimatkoja kotoa käsin. Tosi kivaa, että sinulla asustaa noin läheinen ihminen Tallinnassa. Ei tosiaan ihme, että silloin kaupunkikin tuntuu läheiseltä. Aurinkoista kesän jatkoa sinullekin!

 • Teija Lolax

  ? Töiden löytämisen vaikeus on totta monelle. Onnittelut syntymäpäivänä ja hatunnosto aktiivisuudesta. Seuraan sivustoja varsinkin, kun olen tulossa Tallinnaan. Kirjoitan blogia mumma.blogit.net

  • Ilona Turkka

   Kiitos blogistasi. Olen itse matkaillut tallinnassa 80-luvun lopulta lähtien. Vanha kaupunki tuli nopeasti tutuksi, joten nopeasti laajensimme matkareviiriä. Olen aina matkustanut fiiliksen mukaan tallentamatta, missä kävin, vain kokemukset jäivät. Blogisi kautta olen jäljittänyt omia reittejäni, mm hippoareenan kautta psyk sairaalaan, jossa vierailimme kurssin kanssa opiskelujen lopuksi. Arvostan asiakaslähtöistä ajatteluasi, jäsentynyttä tiedon keräämistä ja tietojen jakamista. Toivottavasti homma etenee sinullekin suotuisasti. Odotan jo seuraavaa blogia. Onnea syntymäpäivään!

   • Henna

    Ihanan ystävällinen ja kannustava viesti Ilona – kaunis kiitos! Minulle asiakas- (tai ehkä oikeaammin lukija-) lähtöisyys on aivan a ja o. En itse innostu blogeista, joissa kirjoittaja itse on keskiössä, joten yritän keskittyä siihen että postaukseni nimenomaan auttaisivat lukijoita kokemaan samaa löytämisen iloa kuin minäkin. Olen tosi iloinen, jos olen mielestäsi onnistunut siinä. Olen täydellinen amatööri tässä kirjoitushommassa, joten palautteesi jäsentyneestä tiedon keräämisestä saa sieluni kehräämään – et usko miten hyvältä tuntuu! Seuraavana todennäköisesti tulossa postaus paikasta, joka on Vanhankaupungin sydämessä, mutta saattanut silti jäädä monelta tutkimatta. Huomenna toivottavasti saan sen julkaistua! Kiitos että kommentoit, ja mukavaa että seuraat. Kommentoi ihmeessä jatkossakin!

  • Henna Mikkilä

   Kiinnostavaa oli huomata se, että 50 ikävuoteen saakka olin aina saanut helpolla töitä. Ammattitaidossa ei ollut tapahtunut mitään muutosta – korkeintaan se oli parantunut, sillä olen innokas itseni kouluttaja. Aloin todellakin huomata, että 50 rajapyykin jälkeen tilanne muuttuu. En saanut kutsuja haastatteluihin paikkoihin, joiden ilmoitukset vastasivat täysin osaamistani. Se oli minulle uusi kokemus. Onnellista on se, että lopulta huomaan potkujen olleen onnenpotkut, jotka toivat mukanaan jotain sellaista mitä en olisi koskaan ilman niitä osannut lähteä etsimään.

   • Teija

    Samat kokemukset ja välillä jopa ”ylipätevänä” jonnekin hakeminen ei silti tuottanut mitään tulosta. Turhauttavinta oli kun ei saanut mitään vastausta!
    Kaupallisen/myynnin/somistajan kokemuksella mahtaisiko jotain löytyä sieltä lahden toiselta puolelta? 😉 Elämäntilannekin sallii tehdä itselle mieluisia asioita ja missä vaan oikeastaan.

    • Henna

     Eikö ole älytöntä! Ei ole enää pieniä lapsia, elämänkokemusta ja osaamista vaikka muille jakaa, mutta ei kelpaa… hemmetin tyhmää touhua on. En osaa sanoa Viron työmarkkinoista, kun en ole siellä itse töitä hakenut. Kielitaito varmaan on yksi rajoite… osaatko viroa? Yrittäjäpohjalta kannattaisi varmaan alkaa miettiä uusia kuvioita – niin minä olen tekemässä.

 • Raija

  Olen samaa mieltä Katrin kanssa siitä että on mainio asia kun Hennan sivusto ei ole minkään tahon mainossuvusto. Jätän useimmiten lukematta ne joissa kerrotaan kaupallisesta yhteistyöstä jonkin tahon kanssa. Makuasioita ovat ehkä …..

  • Henna Mikkilä

   Niillekin on ihan varmasti paikkansa. Kaupalliset yhteistyöt antavat bloggajille hienoja tilaisuuksia päästä näkemään vaikkapa jonkin kaupungin uusia nähtävyyksiä ja ravintoloita, minkä jälkeen he voivat kertoa tunnelmia tuorekseltaan lukijoilleen. Minä vaan olen nyt ehkä osittain introverttina ja toisaalta jonkin sortin periaatteen ihmisenä päätynyt periaatteeseen, että en näitä yhteistyöpostauksia tee. Mutta olen aina sitä mieltä, että kaikki kukat kukkikoon ja kukin tyylillään. Ja teenhän minäkin eri tyyppisiä yhteistyökuvioita: esim. juuri tulevalla viikolla tämän messuyhteistyö Tallinkin kanssa. Siitä ei vaan tule blogiin juttua.

 • Raija

  Täytyypä tulla tervehtimään messuilla Tallinkin osastolle. Ja sitten seuraavalla viikolla taas Tallinnaan.

 • Katri

  Kiitos hienosta sivustosta! Parasta on,että olet onnistunut pitämään sen hyvän tuulisena! Mitä tienaamiseen tulee..Kiinnostaisiko sinua matkojen järjestäminen? Itse ainakin lähtisin ryhmän kanssa mielellään sinun järjestämällesi teemamatkalle!

  • Tarja B

   Kiitos Henna, että jaat tietojasi ja kokemuksiasi. Eniten arvostan sitä, että et ole kaupallisessa yhteistyössä minkään tahon kanssa. Se on suurin syy, että seuraan vinkkejäsi!

   • Henna Mikkilä

    Olen iloinen kuullessani tällaista palautetta, sillä se todellakin on sivustoni kivijalka. Jos tulevaisuudessa jotain kaupallisia yhteistöitä teen, niiden pitää olla sellaisia jotka aivan ehdottomasti ja suoraan hyödyttävät lukijoitani. Tallinkin tarjoama hotellipakettitarjous on esimerkki tällaisesta. Siitä en saanut itse mitään korvausta, mutta tulevaisuudessa voisin ajatella että jonkinlainen markkinapaikka voisi tulla kysymykseen. Mutta todellakin sillä ehdolla, että lukijoille tarjotut edut ovat todellisia. Miltä tällainen ajatus kuulostaa?

  • Henna Mikkilä

   Kiitos ensinnäkin kiitoksista – lämmittää kovasti mieltäni. Ja kyllähän tuollainen reissuajatus jollain tavalla kiinnostaisi. Toisaalta olen miettinyt, että yksi sivuston keskeisimpiä ajatuksia on rohkaista ihmisiä menemään itsenäisesti uusiin paikkoihin. Siksi yritän välittää niin yksityiskohtaisia tunnelmia kuin mahdollista. Olen miettinyt, että olisiko ryhmässä reissaaminen toisaalta ihan vastoin sooloiluja-filosofiaa. Eikä minulla kyllä ole myöskään yhtään myyntihampaita suussa. En osaa kuvitella, mitä ihmiset voisivat olla valmiita tällaisesta reissusta maksamaan. Mutta kyllä nämä todellakin tuumailun arvoisia ajatuksia ovat!

  • Raija

   Tuossakin on ideaa mitä Katri ehdotti. Hennan kanssa vaikka Viroon ja muuallekin kuin Tallinnaan. Mikseipä myös pari vuorokautta Tallinnassa olisi kiintoisa.

   • Henna Mikkilä

    Pahaa pelkään, että minulla ei ihan rahkeet riitä reissujen järjestämiseen. Mutta mietintämyssyyn kyllä otan senkin ajatuksen!

    • Satu

     Sen voisi toteuttaa niinkin, että jokainen on omatoimimatkalla, mutta opastetut retket ostetaan sinulta.

    • Henna

     Se on kyllä hyvä ajatus. Mun pitäisi vaan varmaankin alkaa käynnistellä omaa yritystä Viron puolelle jotta saan tällaiset kuviot rahaliikenteen kannalta toimivaan muotoon. Olet ihana kun autat minua miettimään ja sparrailet hyvillä ehdotuksillasi. Kiitos tosi paljon!

  • Aatto Paasonen

   Kiitos Henna, hieno sivusto! En voi sietää mainoksia, joten komppaan muita kirjoittajia. Harkitse vakavasti ennen kuin otat mitään bannereita, fiilis lukiessa lähtee sillä sekunnilla kun se pompsahtaa eteen. Luin juuri jutun von Krahli Baarista. Hitto kun tekisi mieli lähteä huomenillalla kuuntelemaan bluesia ? Varaukset Ribessa ja Parrot mini barissa odottaa suositusten perusteella!

   • Henna

    Kiitos ystävällisistä sanoistasi Aatto! Se on varmaa, että mainosbannereita ei tule. Homma vie minulta kuitenkin paljon aikaa, joten jotain ansaintalogiikkaakin olen alkanut miettiä – mutta kuten sanottu, bannerit ja kaupalliset yhteistyöpostaukset eivät milloinkaan hiivi sivustolleni. Minulla on jo joitain ajatuksia, jotka eivät vaikuttaisi sivuston henkeen mitenkään. Niitä täällä pohdin, ja kerron kyllä avoimesti heti jos alan niitä toteuttaa. Kaikkein tärkeintä on, että säilytän teidän lukijoideni luottamuksen!

 • Katri Lindström

  Hei Henna, sivustosi on kerrassaan upea, ja arvostan suuresti, ettet tee kaupallisia yhteistöitä. Sillä tavalla jutut säilyvät uskottavina, toisin kuin lukuisten muiden blogien. Tiedän, että vaikuttajamarkkinointi on todella suosittua, ja sitä välittävät yritykset näyttävät tilastoja ja lukuja blogiyhteistöiden huikeasta vaikutuksesta myyntiin, ja todistelevat uskottavuutta. Itse olen kuitenkin hieman eri mieltä. Toki tuotteet tai palvelut saavat näkyvyyttä, mutta suosittelumarkkinointina – en tiedä.

  Kysyit, että miten sivustoa voisi kehittää tai kaupallistaa. Mielestäni voisit ehkä ottaa bannereita, koska kerrot kuitenkin blogisi olevan riippumaton. Mutta ymmärrän myös kantasi ettet niitä halua.

  Hienoa myös, että olet saanut muita duuneja esim. Tallinnan asiantuntijana/oppaana. Ehkä voisit ideoida muita vastaavia toimeksiantoja itsellesi.

  Olen itsekin yrittäjä, teen markkinointia, myyntiä ja viestintää. Olen saanut hyvää tukea ja ideointiapua parista erinomaisesta FB-ryhmästä, tai itse asiassa ne ovat yhteisöjä jolla on FB-sivut. Ne ovat Sparraajat ja WomenSuite.

  Kiitos vielä upeasta blogista ja erittäin hyvästä FB-ryhmästä! Niistä saa ainutlaatuisia vinkkejä Tallinnan matkailuun.

  Ota yhteyttä jos haluat ideoida tai ’jutella’ jostain.

  Hyvää syksyn jatkoa!

  Ystävällisin terveisin, Katri Lindström

  • Henna Mikkilä

   Voi miten ystävällinen ja kannustava viesti Katri! Todella arvokkaita näkemyksiä kaltaiseltasi markkinoinnin ammattilaiselta. Arvostan todella, ja pistän vinkkejäsi mietintämyssyyn. Olisi tosi kiinnostavaa tavata ja keskustella lisää. Ollaan yhteyksissä!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.