Dokfotokeskus Tallinnassa
Kulttuuri,  Museo,  Nähtävyys,  Tallinna

Dokfotokeskus: lämmin suositus

Juhan Kuus Dokfotokeskus Telliskivessä on yksi suosikkigallerioitani Tallinnassa. Se on pieni tila, jolla on suuri visio: järjestää laadukkaita dokumenttivalokuvanäyttelyitä edesmenneen virolaisen dokumenttikuvaaja Juhan Kuusin hengessä. Kaikkien näkemieni näyttelyiden perusteella sanoisin, että he ovat onnistuneet loistavasti!

Keskuksen toiminnasta vastaa joukko suurella sydämellä dokumenttivalokuvaan suhtautuvia ihmisiä. Vastapäinen Fotografiska on omassa lajissaan huikea näyttelytila, mutta suosittelen lämpimästi tutustumaan myös tähän pieneen helmeen.

Juhan Kuus dokfotokeskus fotografiska tallinna talon vastapäätä
Dokfotokeskus Tallinnassa
Dokfotokeskus Tallinnassa

Dokfotokeskus ja suomalaiset taiturit

Juuri nyt, ja vielä noin kuukauden ajan 10.11.2019 saakka Dokfotokeskuksessa on kahden suomalaisen taiteilijan näyttely. ”Catch me” vie katsojan vammaisten lasten koteihin eri maissa. Valokuvaaja Jyri Pitkäsen kuvat yhdessä toimittaja ja kirjailija Eveliina Talvitien tarinoiden kanssa koskettavat tavalla, joka sai ainakin minut kaivelemaan kassista nenäliinaa.

Näyttelyn esittelytekstien mukaan kuvaaja Pitkänen on halunnut esittää kuvattavansa ilman sääliä tai sankaruutta. Talvitien tekstit vievät katsojan aivan kuvattavien iholle. Teksti on lähes toteavan yksinkertaista, mutta samalla viiltävän tarkkanäköistä. Kirjailija osaa kiteyttää kunkin kuvattavan ja hänen perheensä tunteet ja elämäntilanteen lämpimän tarkkanäköisesti, kuitenkaan sortumatta säälittelyyn tai romantisointiin. 

Jyri Pitkänen ja Eveliina Talvitie Dokfotokeskuksessa
Jyri Pitkänen ja Eveliina Talvitie Dokfotokeskuksessa
Juhan Kuus Dokfotokeskus
Jyri Pitkänen ja Eveliina Talvitie Dokfotokeskuksessa
Dokfotokeskus Tallinnassa
Jyri Pitkänen ja Eveliina Talvitie Dokfotokeskuksessa
Dokfotokeskus Tallinnassa

Näyttelyn todellinen hienous avautui oikeastaan vasta tekstejä lukiessani – varaa siis riittävästi aikaa, jotta ehdit antaa tekstien todella vaikuttaa.

Jyri Pitkänen ja Eveliina Talvitie Dokfotokeskuksessa
Dokfotokeskus Tallinnassa
Dokfotokeskus Tallinnassa

Dokfotokeskus on kokoaan suurempi elämys

Juhan Kuus oli maailmankuulu virolaistaustainen dokumenttikuvaaja, joka asui ja työskenteli Etelä-Afrikassa. Kuusin äkillisen kuoleman jälkeen hänen perintönsä turvaamiseksi perustettiin rahasto, sillä hän oli toivonut valokuva-arkistonsa säilytettävän Virossa. Sen julkinen osa on tämä Telliskivessä oleva Juhan Kuus dokfotokeskus.

Olen nähnyt dokfotokeskuksessa monta muutakin mielenkiintoista näyttelyä. Erityisesti mieleen jäi Maxim Mjödovin näyttely Kanikulõ (loma): valokuvaprojekti, jonka taiteilija oli koonnut roskakorin vierestä löytämistään hylätyn perhealbumin negatiiveista. Kuvissa tuntematon neuvostovirolainen perhe vietti vapaa-aikaa 1950- ja 60-luvuilla. Työt olivat vangitsevan hienoja ja teknisesti hämmästyttävän laadukkaita ajankuvia.

Muita näkemiäni näyttelyjä oli itsensä Juhan Kuuskin retrospektiivi, sekä Luca Berti -nimisen italialaisen kuvaajan näyttely The Blink of an Eye: lumoavia kuvia virolaisista ihmisistä ja luonnosta. Kaikkia näitä töitä voit katsoa Dokfotokeskuksen nettisivuilla.

Kun käyt Telliskivessä – vaikkapa suuren suosion saaneessa Fotografiskassa – käy ihmeessä myös tässä pienessä  galleriassa! Pääsymaksu on murto-osa Fotografiskan lipun hinnasta, mutta tarjolla on pienestä koosta huolimatta suuria tunteita.

Mitä muuta Telliskivessä?

Viimeistään Fotografiskan tuleminen Telliskiveen on tehnyt alueesta supersuositun. Yksi Telliskiven lähellä Pelgulinnassa asuva paikallinen kertoi, että Telliskiven ravintolat alkavat olla täydempään buukattuja kuin vanhankaupungin konsanaan. Aikamoista!

Olen sooloillut monissa Telliskiven paikoissa – löydät kaikki aiemmat Telliskivi-postaukseni täältä. Sivustolta löytyy juttua niin suursuosioon nousseesta F-hooneesta kuin pelkästään gluteenitonta ruokaa tarjoavasta Kivi Paber Käärid -nimisestä paikasta. 

Kurkkaa myös Telliskiven kauppoihin! Mokoko myy kauniita nahkalaukkuja, ja Rahva Raamat ja Puänt kirjoja – kaikki kolme ovat suosikkejani. 

Ja sokerina pohjalla ginitislaamo Junimperium. Lue siitä enemmän täältä!

2 Comments

  • A-M Heinonen

    Pitkäsen ja Talvitien näyttely Dokfotossa oli koskettava. Tekstin ja kuvan yhteistyö vei sisälle ”tarinaan”. Aihehan on mitä tärkein ja koskettava itsessään – niin monella eri tavalla. En muista milloin viimeksi – jos koskaan – olisin liikuttunut kyyneliin valokuvanäyttelyssä, mutta tuolla se tapahtui. Mä muuenkin fanitan Dokfotoa: tarpeeksi pieni että jaksaa, mutta silti viiden euron sisäänpääsymaksulle saa todella katetta. Eilen jatkoin tästä vielä Fotografiskaan jota myös diggaan, mutta jotenkin näitten tunteitten jälkeen en ns päässyt tunnelmaan kiinni siellä. Toki Kirsty Mitchelin työt olivat satumaisen kauniita ja viihdyin niidenkin parissa. Olisin niin halunnut käydä myös suosittelujesi perusteella myös sekä Designmuseon Sääpäiväkirja -näyttelyssä seklä Positiiv galeeriissa, mutta aika ei tällä tämän vuoden kuudennella päiväristeilyllä riittänyt taaskaan kaikkeen.

    • Henna Mikkilä

      Tehokkaan päivän olet kuitenkin ehtinyt viettää! Ota harkintaan seuraavalla kerralla jäädä vaikka 1-2 yöksi. Airbnb:t on tähän aikaan vuodesta parhaimmillaan todella edullisia. Jos sinulla ei ole Airbnb-tiliä, niin tämän linkin kautta liittymällä saat ensimmäisestä reissusta 40 euroa alennusta. Suosittelen aina Airbnb:tä siksi, että silloin pääsee asustamaan vaikka niihin ihaniin Pelgulinnan puutaloihin persoonattoman hotellin sijaan. Olen itse ihan koukussa ko. majoitusmuotoon. Ja jos yöpyy vaikka pari yötä, niin siinä ehtii sitten jo nähdä ihan valtavan paljon kaikkea!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.