Designmuseo ja weather diaries
Kulttuuri,  Museo,  Nähtävyys,  Tallinna

Designmuseo ja syksyn suurin yllätys

Designmuseo järjesti syksyn suurimman yllätyksen! Usko tai älä, mutta sen tämän syksyn näyttely onnistui hurmaamaan minut jopa enemmän kuin Fotografiska. Se on paljon sanottu tällaiselta Fotografiskan superfanilta. Visiitti Lai-kadun designmuseoon oli niin vaikuttava, että teki tiukkaa olla huokailematta ihastuksesta ääneen.

Designmuseo on jostain kumman syystä paikka, jossa yleensä unohdan käydä. Liekö syynä valtaväyliltä sivussa oleva sijainti vai vaatimattomampi markkinointi, mutta en vaan yksinkertaisesti muista ottaa sitä ohjelmaan läheskään yhtä usein kuin muita museoita.

Viime reissulla kuitenkin kävelin sinne sisään pitkästä aikaa, ja olenpa iloinen että niin tein! Ilmapäevikud eli sääpäiväkirjat-näyttely oli nimittäin Elämys isolla e-kirjaimella.

Tallinnan designmuseon sisäänkäynti
Ilmapäevikud eli ilmapäiväkirjat

Sääpäiväkirjat todellakin yllätti, sillä se onnistui ihastuttamaan minua jopa enemmän kuin samalla reissulla näkemäni laajasti (ja hyvästä syystä) hypetetty Fotografiskassa esillä oleva Kirsty Mitchellin Wonderland. Se on aika hyvin, sillä myös Mitchellin satukirjamaiset, kuvalliset runsaudensarvet olivat upeaa katsottavaa.

Nyt on syytä varoituksen sanaan: seuraa todellinen kuvakavalkaadi tästä näyttelystä! Työt olivat niin hurmaavia, että en tahtonut millään saada kuvaamista loppumaan – ja tokihan kuvasato pitää laittaa myös jakoon.

valokuvanäyttely tallinnassa
Designmuseo ja weather diaries
valokuvanäyttely tallinnassa
Designmuseo ja weather diaries
Viron designmuseo
valokuvanäyttely tallinnassa
Viron designmuseo

Designmuseo tarjoilee pohjoista eksotiikkaa

Näyttelyssä on kymmenen pohjoismaisen taiteilijan teoksia, joiden innoittajina ovat Pohjolan ankarat sääolot ja ainutlaatuiset maisemat.

Sääpäiväkirjat -näyttely on amerikkalais–itävaltalaisen kuraattori–taitelijaduo Sarah Cooperin ja Nina Gorferin yhteisprojekti. He vierailivat Islannissa, Grönlannissa ja Färsaarilla kahden vuoden ajan.

Näillä reissuillaan he tutkivat saarten ympäristön, kulttuurin ja perinteiden vaikutusta paikallisiin taiteilijoihin ja suunnittelijoihin. Kuivakaan tieteellisen lähestymisen sijaan Cooper ja Gorfer muuttavat havaintonsa runollisiksi tarinoiksi, jotka on vangittu kameran linssin kautta. Juuri sitä tämä näyttely oli: runollisia tarinoita visuaalisessa muodossa. Olin aivan myyty kävellessäni ulos näyttelystä!

Designmuseo ja weather diaries
valokuvanäyttely tallinnassa
Ilmapäiväkirjat eli weather diaries
Designmuseo ja weather diaries
valokuvanäyttely tallinnassa
Tallinnan designmuseo ilmapäiväkirjat näyttely
valokuvanäyttely tallinnassa
Tallinnan designmuseo ilmapäiväkirjat näyttely
Viron käsiteollisuus ja designmuseo
Ruskaa Tallinnassa

Designmuseo löytyy Lai kadulta vanhastakaupungista

Lopputulos on nähtävillä Lai-kadun Designmuseossa tämän vuoden loppuun saakka, ja vielä muutaman tammikuunkin päivän. Sääpäiväkirjat ovat kokoelma mykistävän kauniita, tummasävyisiä lavastettuja muotokuvia, jotka ovat täynnä symboliikkaa, tekstuureja ja kuvioita.

Jokaisen muotokuvan puvut ja lavasteet on tehty yhteistyössä paikallisten muotisuunnittelijoiden kanssa. Kaikki nämä luomukset ovat näytteillä, rinnakkain valokuvien kanssa.

Juuri tämä taisi olla se seikka, joka sai minut ihastumaan tähän näyttelyyn niin perusteellisesti. Fotografiskan Wonderland -näyttelyssä jäin ehkä vähän kaipaamaan prosessia lavastettujen kuvien takana. Olisi ollut kiinnostavaa nähdä, kuka upeat puvut ja asetelmat oli tehnyt ja miten.

Sääpäiväkirjat vastasivat tähän toiveeseen. Näytteillä oli huikean hienojen kuvien rinnalla asut, joita kussakin kuvassa oli käytetty. Lisäksi näyttelyssä pyörivä filmi vei kävijän vaeltamaan näyttelyn innoittajana olleisiin pohjoisiin maisemiin.

Designmuseo ja weather diaries
Ilmapäiväkirjat-näyttely

Kiipeä myös Designmuseon toiseen kerrokseen

Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseum eli Viron Taideteollisuus- ja designmuseo on rakennuksessa, jonka historia ulottuu 1600-luvun loppupuolelle. Se on aikoinaan toiminut viljavarastona. Rakennuksen jyhkeyden näkee parhaiten kurkkaamalla sen Aida-kadun puoleista ulkoseinää.

Toisessa kerroksessa on esillä museon kokoelmista rakennettu pysyvä näyttely. Siellä saat katsauksen virolaiseen muotoiluun kautta vuosikymmenten. Esillä on lasia, koruja, keramiikkaa, tekstiiliä, nahkaa… vitriini tolkulla virolaisten suunnittelijoiden taidonnäytteitä.

Yläkerrassa on myös pieni porrasgalleria-niminen näyttelytila, jossa on vaihtuvia näyttelyitä. Omalla visiitilläni oli valitettavasti juuri näyttelyiden vaihdos menossa, mutta nyt Krista Leesin ROOM on avattu. Mikäli siis menet nautiskelemaan sääpäiväkirjoista, niin käypä ihmeessä kurkistamassa myös porrasgalleriaan.

Osoite: Lai 17 

Museon omat nettisivut: www.etdm.ee

Aukioloajat:
Ke–su 11–18
Suljettu ma–ti ja kansallisina juhlapyhinä.

Virolaista designia – missä muualla?

Virolainen design elää ja voi hyvin. Designmuseossakin on pieni myymälä, josta voit ostaa kotiinviemisiä. Tässä muutama muukin vinkki design-tuotteita etsivälle:

Oma Asi Tallinna

10 Comments

  • Henna

   Voi vähintään yhtä suuri kiitos, että jaksat lukea ja vielä kommentoidakin! Lämmittää kovasti sydäntä varsinkin näinä eristäytymisen aikoina. Me ei olla yksin, vaikka omissa porukoissamme nyt pysytäänkin.

 • Kaarina Piispanen

  Kiitos taas kiinnostavasta vinkistä! Aina löytyy upeita uusia/vanhoja kohteita seuraavia matkoja ajatellen

  • Henna

   Uskomattoman paljon sieltä kyllä löytyy uuttakin nähtävää lähes joka reissulla. Voi kun rajat taas pian aukeasivat. Valitettavasti realisti sisälläni kuiskaa, että aika pitkään odotukseen taidetaan joutua varautumaan…

 • Raija

  Harmillista jos ei tuolla ole myöhemmin mitään erikoista nähtävää. Tuollaiset käyntikohteet kiinnostaa kovasti. Seuraa reissu vasta maaliskuussa erinäisten yhteensattumien vuoksi. Silmin toki on keväisempää vaikkei talvi nytkään ahdista.

  • Henna

   Kyllä se perusnäyttelykin on ihan näkemisen arvoinen! Lisäksi siellä on pieni porrasgalleria, jossa on myöskin vaihtuvia näyttelyitä. Sisäänpääsymaksu on vain 6 euroa (eläkeläiset ja lapset toki halvemmalla), joten sanoisin että kannattaa piipahtaa vaikka ei mikään supernäyttely olisikaan.

 • Taru

  Sääpäiväkirjat, todella hieno ja vahva suositus! Ankean ”taide”kokemuksen jälkeen eilen (multimediaesitys Klimt2Monet, joka oli mielestäni todella onneton sekä paikka että esitys) tämä pelasti tunnelman. Näitä kuvia olisi halunnut katsella vaikka kuinka kauan.

  • Henna

   Oi voi… mulla edelleen tuo Klimt2Monet näkemättä, kun olen vähän aavistanut jotain tuon suuntaista. Hyvä tietää. Sen voi siis huoletta jättää väliin. Tosi kiva kuulla että piditte Sääpäiväkirjoista! Minustakin se oli yksi kauden vaikuttavimmista näyttelyistä. Eikä se ole muuten enää auki kuin ehkä kolme päivää!

 • Maija

  Todella mielenkiintoisen oloinen näyttely ja kivasti vielä lähellä Tallinnassa. Olen itsekin ammatiltani tuotesuunnittelija ja tykkään sen takia käydä erilaisissa näyttelyissä ja museoissa liittyen designiin ja suunnitteluun. Niistä saa aina kivasti inspiraatiota ja voi ihailla muiden töitä. Kiitos hyvästä vinkistä ensi Tallinnan reissuun.

  • Henna Mikkilä

   Tuotesuunnittelijana sinua kiinnostaa sitten varmasti myös museon kakkoskerroksen pysyvä näyttely. Mutta tuo alakerran vaihtuva näyttely oli kyllä todella kiinnostava ja inspiroiva – käy siis ihmeessä! Se on avoinna muistaakseni 5. tammikuuta saakka.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.