pietari suuren palatsi tallinnassa
Kaupunginosat,  Tallinna

Kadriorg on Tallinnan vihreä helmi

Olen aiemmin koonnut yhteen Pelgulinnan ja Karjamaan kaupunginosien näkemisen arvoisia kohteita – nyt on vuorossa kaunis Kadriorg. Alue on saanut nimen Pietari Suuren perustamasta palatsista ja puistosta, mutta Kadriorg on paljon muutakin kuin puisto.

Pidän Kadriorgista – sen nähtävyyksistä ja tunnelmasta. Siksi halusin koota käymisen arvoiset paikat yhteen, jotta muutkin löytäisivät alueen enemmän ja vähemmän tunnetut aarteet.

Kadriorg on juuri nyt ajankohtainen, sillä ensi viikolla eli 18.–19. syyskuuta 2019 siellä on Valgus kõnnib -valofestivaali. Olen nähnyt aiempien vuosien tapahtumasta kuvia, ja niistä innostuneena sain tänä vuonna varattua itselleni reissun päästäkseni kokemaan sen paikan päällä. En malta odottaa! Jos luet tätä postausta vasta tuon päivämäärän jälkeen, niin huoli pois: tapahtuma on vuosittainen ja niin suosittu, että eiköhän sinne ehdi tulevinakin vuosina.

Kadriorg on puisto ja paljon muuta

Puistostaan tämä Tallinnan vehreä kaupunginosa tunnetaan, mutta tutustumisen arvoisia ovat myös tunnelmallinen puutalokaupunginosa ja sen ravintolat, kahvilat ja museot. Ohjelmaan voi ottaa myös historiallisen Laululavan ja Russalkan patsaan. Kadriorg on oivallinen päiväretkikohde kaikkina vuodenaikoina, joten ei muuta kuin mukavat kengät jalkaan ja menoksi.  

Kadriorin puisto
kadriorgin palatsi
kadriorgin japanilainen puutarha
kadriorgin puisto

Kadriorgin puisto

Visit Tallinnan sivut kertovat, että Venäjän tsaari Pietari Suuri perusti Kadriorgin kartanon ja puiston valloitettuaan Baltian 1700-luvun alussa. Hän nimesi alueen Ekaterinenthaliksi eli Katariinanlaaksoksi vaimonsa Katariinan I:n mukaan (viron Kadriorg tarkoittaa samaa). Barokkipalatsi ja sen muotopuutarha (karttalinkki), sekä sitä ympäröivä puisto, joutsenlampi ja suihkulähde (karttalinkki) ovat kaupunginosan merkittävin nähtävyys.

Kaupungin puoleisen puiston, palatsin ja presidentinlinnan takaa alkaa enemmän luonnon tilassa oleva metsäinen osa Kadriorgin puistoa (kartta). Viimeksi kävelin siellä keväällä, kun sen valtavien puiden siimeksessä oli silmän kantamattomiin valkovuokkoja, ja linnut lauloivat sydämensä kyllyydestä kevättä. Seuraavaksi suuntaan sinne syksyllä samaisten puiden verhouduttua syksyn leiskuviin väreihin.

Metsäisen alueen jälkeen, puiston äärimmäisessä nurkassa on hurmaava pieni japanilainen puutarha (karttalinkki). Myös siellä istuskelin keväällä lammen rannalla ihastellen hattaramaisia kirsikkapuita. Voin kuvitella että syksyn värittämät vaahterat ovat vähintään yhtä viehättäviä kuin alkukesän vaalea vihreys.

Oletko tiennyt, että Kadriorgin puistossa on myös Ruusumäki? Siellä olen käynyt vain keväällä ja syksyllä – keskikesän täysi kukinta on vielä itselläni näkemättä. Alueelle on istutettu yli 6000 ruusua, joten voin kuvitella mikä väriloisto ja tuoksu mäellä silloin vallitsee! Tässä karttalinkki Ruusumäelle.

kadriorg ja sen japanilainen puutarha
kadriorg
kadriorgin palatsi
pietari suuren palatsi tallinnassa
kadriorgin puisto
Kaunis kadriorg
kadriorgin japanilainen puutarha
kadriorg
kadriorg

Kylpyläkaupunginosa Kadriorg

Puiston perustamista seuranneiden kahden vuosisadan ajan puistokatujen varsille rakennettiin kauniita puuhuviloita ja Kadriorgista kehittyi yläluokan asuinalue. Sinne perustettiin 1800-luvun alussa Venäjän keisarikunnan ensimmäinen merenrantakylpylä, joten Kadriorgilla on merkittävä rooli virolaisen kylpyläkulttuurin historiassa.

Vaikka kylpylät ovat häipyneet, korttelit hengittävät edelleen menneiden aikojen tunnelmaa: puuhuviloiden kauniita puuleikkauksia ja vanhoja jalopuita. Varsinkin syksyisin mielessä alkaa soida Ultra Bran kappale Kylpyläkaupunki syksyllä…

Ihmiset kantavat leivoslaatikoita
Kahviloita on paljon, tuollakin uusi kohvik
Muutaman päivän kuluttua myös meillä
On kantakohvik ja siellä kantapöytä

Mutta ei valita vielä kantakohvikia, vaan jatketaan vielä hetki Kadriorgin alueisiin tutustumista.

Kaksi kaunotarta: Tammsaare museo
Eduard Vilden museo Kadriorgissa
Eduard Vilden museo Kadriorgissa

Laululava

Lyhyen kävelymatkan päässä puistosta (karttalinkki) on laulavan vallankumouksen syntysija Tallinnan Laulukenttä, jota Visit Tallinn kutsuu Viron pyhimmäksi tapahtumapaikaksi. Siellä pidettiin vuoden 1988 massiiviset yhteislaulutilaisuudet, joilla osoitettiin mieltä neuvostovaltaa vastaan ja pohjustettiin Viron itsenäisyyden palauttamista.

Laulurinteellä järjestetään edelleen viiden vuoden välein suuret laulujuhlat. Rinteen alaosassa on avoin lava, jolle mahtuu laulujuhlien sadat kuorot ja tuhannet laulajat. Ylärinteen puistikossa  on rivistö menneiden laulujuhlien muistokiviä, joista on kiinnostavaa seurata juhlien osanottajamäärien kehitystä.  Rinteessä istuu myös Gustav Ernesaks. Tämän virolaisen säveltäjän, kuorojohtajan ja laulujuhlien organisoijan patsas on suosittu valokuvauskohde, sillä sen syliin voi kivuta istumaan.

Russalkan patsas

Aivan merenrannassa seisova Russalka (karttalinkki) on samannimisen tsaarinaikaisen panssarilaivan Muistomerkki. Patsas ei mielestäni ole erityisesti retken arvoinen kohde, mutta jos liikut sillä reunalla puistoa, niin kuriositeetin (ja merinäköalojen) vuoksi sen voi käydä bongaamassa. 

Viihtyisä ja kodikas mantel & korsten
Mantel & Korsten tarjoilee huvilatunnelmaa ja herkkuja. Klikkaa kuvaa ja lue lisää!

Kadriorg ja sen ravintolat

Hupskeikkaa, tästähän on tulossa valtavan pitkä juttu – jaksatko vielä? Kerron kustakin ravintolasta mahdollisimman ytimekkäästi. Ensin itse testatut ja hyväksi todetut.

 • Mantel & Korsten on suosittujen Moon ja Kolm Sibulat -ravintoloiden omistajien uusin paikka. Lue pidempi juttu tästä erinomaisesta ravintolasta. Sieltä löydät myös yhteystiedot ja karttalinkit. 
 • Old Boy Mary Jane kuuluu Kaja ja OneSixty -ravintoloiden kanssa samaan perheeseen. Kävin tutustumassa siihen pari päivää ennen avautumistaan, katso täältä minkä näköinen paikka OBMJ on. Aivan raitsikkapysäkin tuntumassa. Karttalinkki. EDIT! Ei kuulu enää samaan ravintolaperheeseen. Olen ymmärtänyt että nimikin vaihtuu pian. En ole käynyt testaamassa omistajavaihdoksen jälkeen. Jos sinä olet, niin kerro millainen meininki.
 • 7ürti on vähän kauempana puistosta. Täällä aiempi juttu mukavasta lounashetkestämme, ja tässä karttalinkki.
 • Mon Repos. Yläkerran Chef’s table vielä testaamatta, alakerrassa olen syönyt yhden upean lounaan. Tässä karttalinkki.
 • NOPista kirjoitin aikoja sitten tämän jutun, kartalla se on täällä

Sitten mainion Tallinnatärpit Facebook-ryhmän jäsenten suosittelemia paikkoja, joissa en ole itse vielä ehtinyt käymään. Nimi on karttalinkki.

Harvinaista, että NOP:issa on tyhjiä pöytiä – se on nimittäin todella suosittu!

Kadriorgin alueen museot

 • Kadriorgin barokkipalatsi on nykyisin Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen museo. Voit lukea siitä lisää vaikka täältä, sillä oma museovierailuni oli niin lyhyt, että en pysty kertomaan siitä kovin tyhjentävästi. Upea palatsi, jossa mm. Viron presidentti on asunut ennen lähistöllä olevan presidentin linnan valmistumista.
 • Pietari Suuren talomuseo on pieni talo, jolla on suuri historia. Pietari Suuri nimittäin asusti siellä ennen, kuin Kadriorgin puistosta oli vielä tietoakaan. Lue lisää tästä kiinnostavasta ja sympaattisesta aikakapselista täältä. Vierailu ei vaadi paljon aikaa, ja ainakin minä pidin kovasti talon tunnelmasta. Karttalinkki.
 • Kadriorgin palatsin vanha keittiö toimii viehättävänä Mikkelin museona. Täällä museon omat sivut, ja tässä karttalinkki.
 • Kumu on huikean hieno ja laaja taidemuseo. Se kuuluu ehdottomiin Tallinnasuosikkeihini, joten sille on omistettu oma artikkelinsa. Lue se täältä! Kartalta löydät sen täältä.
 • Eduard Vilden museossa ihastutti erityisesti Lutherin huonekalutehtaalta peräisin olevat upeat kalusteet. Täältä voit lukea lisää ja katsoa vierailuni kuvasatoa. Karttalinkki.
 • AH Tammsaaren museo vähän etäämpänä puistosta. Aikamatka rakastetun virolaiskirjailijan elämään ja aikaan – katso kuvia ja lue juttu täältä. Karttalinkki.
 • Miiamilla lasten museossa en ole käynyt, mutta löydät sen täältä.
 • Uudessa vahtituvassa oleva pieni museo ja kirjasto on minulla myöskin vielä näkemättä. Kerron lisää heti käytyäni! Löydät sen osoitteesta A. Weizenbergi 26 
Kumun atrium
Kumu hurmaa kerta toisensa jälkeen.
pietari suuren talomuseo sisältä yleiskuva
Tässä pienessä talossa Pietari Suuri sai ajatuksen palatsin rakentamiseen.
kadriorgin taidemuseo
Pietari Suuri itse ei koskaan ehtinyt nähdä valmista palatsia.
Kaksi kaunotarta: Tammsaare museo
AH Tammsaaren museo on aikamatka sekä kirjailijan itsensä elämään, että vuosisadan takaiseen Tallinnaan.
katharinenthal

Kadriorg ja ne kahvilat

Nyt viimein päästään takaisin Ultra Bran virittämään tunnelmaan ja valitsemaan omaa kantakahvilaa eli -kohvikia. Nimi on linkki joko karttaan tai kahvilan nettisivuille.

Lapsille

Majoitus

 • Poska Villa on viehättävä mummojen ylläpitämä majatalo. Hiukan nukkavieru, mutta rahat menevät kuulemma vanhustoimintaan. 
 • Villa Kadriorg Hostelli os. Köleri 2 
 • Oru hotelli 

Miten pääsee Kadriorgin puistoon?

Kaikkein helpoiten hyppäät 1 tai 3 raitiovaunuun. Maksaminen tapahtuu yksinkertaisimmin pankkikortin lähimaksulla, mutta silloin on muistettava mennä sisään vaunun etuovesta. Vain edessä oleva maksupääte toimii lähimaksulla. 

kadriorgin palatsi

8 Comments

 • Tarja

  Kuvistasi ja kirjoituksistasi inspiroituneena ensi viikonloppuna Tallinnaan.
  Upeaa, että nähdään mm valofestivaali vanhassakaupungissa.
  …ja ne kahvilat , ym

  • Henna Mikkilä

   Ihana kuulla jos onnistunun inspiroimaan! Minäkin olen lähdössä ensi viikolla Tallinnan suuntaan, ja pääsen myös kokemaan valofestivaalin ensimmäistä kertaa. Kuvista ja videoista päätellen mielettömän hieno tapahtuma!

  • Henna Mikkilä

   Kiitos! Toivottavasti tästä on iloa Kadriorgin suuntaan lähtevälle. Tykkään alueesta itse tosi paljon. Seuraavallakin reissulla majoitus varattu puiston tuntumasta.

Kommentoi mielellään!