pietari suuren palatsi tallinnassa
Kaupunginosat,  Tallinna

Hennan kaupunginosaopas: Kadriorg

Pidän siitä, miten erilaisia Tallinnan kaupunginosat ovat. Siksi olen tehnyt niistä oppaita, joiden avulla sinäkin voit löytää kaupungin eri osien parhaat palat. Näiden linkkien takaa löydät Kalamajan, Pelgulinnan, Telliskiven ja Uuden Maailman parhaat palat, mutta tälle sivulle kerään kauniin Kadriorgin näkemisen ja kokemisen arvoiset jutut.

Kadriorg on puisto ja paljon muuta

Rakastan Kadriorgin upeaa puistoa, mutta myös sen tunnelmallisissa puutalokortteleissa kävely kuuluu usein Tallinnan matkojeni ohjelmaan. Katujen varsilta löytyy  kahviloita sekä ravintoloita, ja puiston alueella on monta upeaa museota.

Kadriorg on siis oivallinen päiväretkikohde kaikkina vuodenaikoina, joten ei muuta kuin mukavat kengät jalkaan ja menoksi!

Kadriorin puisto
Alkukevään ihanaa vihreyttä Kadriorgin puistossa.
kadriorgin palatsi
Heijastuksia palatsin puutarhassa.
kadriorgin japanilainen puutarha
Keväällä japanilaisessa puutarhassa kukkivat kirsikkapuut.
kadriorgin puisto
Syksyllä Kadriorgin puistossa on kaupungin upein ruska.

Kadriorgin puisto

Aikamoinen ajatus, että itse Pietari Suuri on perustanut Kadriorgin kartanon ja puiston! Hän nimesi alueen Ekaterinenthaliksi eli Katariinanlaaksoksi vaimonsa Katariinan I:n mukaan (viron Kadriorg tarkoittaa samaa). Barokkipalatsi ja sen muotopuutarha (karttalinkki), sekä sitä ympäröivä puisto, joutsenlampi ja suihkulähde (karttalinkki) ovat kaupunginosan merkittävin nähtävyys.

Kaupungin puoleisen puiston, palatsin ja presidentinlinnan takaa alkaa enemmän luonnon tilassa oleva metsäinen osa Kadriorgin puistoa (kartta). Keväisin valtavien puiden siimeksessä on silmän kantamattomiin valkovuokkoja, ja linnut laulavat sydämensä kyllyydestä kevättä. Syksyisin samaiset puut leiskuvat uskomattomissa ruskan väreissä. Kadriorgin puisto on siis upea kaikkina vuodenaikoina!

Metsäisen alueen takana puiston äärimmäisessä nurkassa on hurmaava pieni japanilainen puutarha (karttalinkki). Yritän ehtiä sinne joka kevät ihastelemaan hattaramaisia kukkivia kirsikkapuita. Syksyn värittämät vaahterat ovat vähintään yhtä viehättäviä kuin alkukesän vaalea vihreys.

Kadriorgin puistossa on myös Ruusumäki. Sinne on istutettu yli 6000 ruusua, joten voit kuvitella mikä väriloisto ja tuoksu mäellä kesäisin vallitsee! Tässä karttalinkki Ruusumäelle.

kadriorg ja sen japanilainen puutarha
Kadriorgin japanilainen puutarha.
kadriorg
Puiston syksyistä tunnelmaa.
kadriorgin palatsi
Palatsin ympäristöstä löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää.
pietari suuren palatsi tallinnassa
Muotopuutarhaa lähietäisyydeltä.
kadriorgin puisto
Joutsenlampi on hieno kaikkina vuodenaikoina.
Kaunis kadriorg
Tässä palatsin puutarha vasta valmistautuu keväiseen kukintaan.
kadriorgin japanilainen puutarha
Näitä kavereita näkyy niin japanilaisessa puutarhassa kuin Joutsenlammellakin.
kadriorg
Puiston metsäistä osaa keväällä...
kadriorg
... ja syksyllä.

Kylpyläkaupunginosa Kadriorg

Kadriorgista kehittyi yläluokan asuinalue, kun puiston perustamista seuranneiden parin vuosisadan ajan puistokatujen varsille rakennettiin kauniita puuhuviloita. Kannattaa lähteä kävelemään näitä katuja ristiin rastiin, sillä nämä huvilat tarjoavat edelleen todellista silmänruokaa!

1800-luvun alussa Kadriorgiin perustettiin koko Venäjän keisarikunnan ensimmäinen merenrantakylpylä, joten alueella on merkittävä rooli virolaisen kylpyläkulttuurin historiassa.

Kylpylät ovat häipyneet, mutta korttelit hengittävät edelleen menneiden aikojen tunnelmaa: puuhuviloiden kauniita puuleikkauksia ja vanhoja jalopuita. Varsinkin syksyisin mielessä alkaa soida Ultra Bran kappale Kylpyläkaupunki syksyllä…

Ihmiset kantavat leivoslaatikoita
Kahviloita on paljon, tuollakin uusi kohvik
Muutaman päivän kuluttua myös meillä
On kantakohvik ja siellä kantapöytä

Mutta ei valita vielä kantakohvikia, vaan jatketaan vielä hetki Kadriorgin alueisiin tutustumista.

Kaksi kaunotarta: Tammsaare museo
Tämä on kirjailija AH Tammsaaren entinen talo, jossa nykyään majailee herran henkilöhistoriaa esittelevä museo. Klikkaa kuvaa ja lue lisää!
Eduard Vilden museo Kadriorgissa
Eduard Vilden museo Kadriorgissa
Tässä talokaunottaressa on elänyt toinen virolainen kirjailijasuuruus, nimittäin Eduard Vilde. Kuvaa klikkaamalla voit lukea talossa nykyään olevasta museosta.

Laululava

Lyhyen kävelymatkan päässä puistosta (karttalinkki) on laulavan vallankumouksen syntysija Tallinnan Laululava. Siellä pidettiin vuoden 1988 massiiviset yhteislaulutilaisuudet, joilla osoitettiin mieltä neuvostovaltaa vastaan ja pohjustettiin Viron itsenäisyyden palauttamista.

Laulurinteellä järjestetään edelleen viiden vuoden välein suuret laulujuhlat. Rinteen alaosassa on avoin lava, jolle mahtuu laulujuhlien sadat kuorot ja tuhannet laulajat. Ylärinteen puistikossa  on rivistö menneiden laulujuhlien muistokiviä, joista on kiinnostavaa seurata juhlien osanottajamäärien kehitystä. Rinteessä istuu myös Gustav Ernesaks. Tämän virolaisen säveltäjän, kuorojohtajan ja laulujuhlien organisoijan patsas on suosittu valokuvauskohde, sillä sen syliin voi kivuta istumaan.

Russalkan patsas

Merenrannassa seisova Russalka (karttalinkki) on samannimisen tsaarinaikaisen panssarilaivan muistomerkki. Patsas yksistään ei välttämättä ole retken arvoinen kohde, mutta jos liikut sillä reunalla puistoa, niin kuriositeetin (ja merinäköalojen) vuoksi sen voi käydä bongaamassa. 

Kumpaankin suuntaan patsaalta avautuu upea kävelybulevardi Reidi tee. Siitä on tullut kaupunkilaisten yhteinen olohuone, johon turistinkin kannattaa tutustua.

Viihtyisä ja kodikas mantel & korsten
Mantel & Korsten tarjoilee huvilatunnelmaa ja herkkuja. Klikkaa kuvaa ja lue lisää!

Kadriorg ja sen ravintolat

Hupskeikkaa, tästähän on tulossa valtavan pitkä juttu – jaksatko vielä? Kerron kustakin ravintolasta mahdollisimman ytimekkäästi. Ensin itse testatut ja hyväksi todetut.

Sitten mainion Tallinnatärpit Facebook-ryhmän jäsenten suosittelemia paikkoja, joissa en ole itse vielä ehtinyt käymään. Nimi on karttalinkki.

Ravintola Rudolf Tallinnassa
Rudolf on sekä tyylikäs että herkullinen. Kuvaa klikkaamalla pääset ravintolan omille nettisivuille.

Kadriorgin alueen museot

Kumun atrium
Kumu hurmaa kerta toisensa jälkeen.
pietari suuren talomuseo sisältä yleiskuva
Tässä pienessä talossa Pietari Suuri sai ajatuksen palatsin rakentamiseen. Klikkaa kuvaa ja lue lisää!
kadriorgin taidemuseo
Pietari Suuri itse ei koskaan ehtinyt nähdä valmista palatsia.
Kaksi kaunotarta: Tammsaare museo
AH Tammsaaren museo on aikamatka sekä kirjailijan itsensä elämään, että vuosisadan takaiseen Tallinnaan.
katharinenthal

Kadriorg ja ne kahvilat

Nyt viimein päästään takaisin Ultra Bran virittämään tunnelmaan ja valitsemaan omaa kantakahvilaa eli -kohvikia. Nimi on linkki joko karttaan tai kahvilan nettisivuille.

Lapsille

Majoitus

 • Poska Villa on viehättävä mummojen ylläpitämä majatalo. Hiukan nukkavieru, mutta rahat menevät kuulemma vanhustoimintaan. 
 • Villa Kadriorg Hostelli os. Köleri 2 
 • Oru hotelli 

Miten pääsee Kadriorgin puistoon?

Kaikkein helpoiten hyppäät 1 tai 3 raitiovaunuun. Maksaminen tapahtuu yksinkertaisimmin pankkikortin lähimaksulla, mutta silloin on muistettava mennä sisään vaunun etuovesta. Vain edessä oleva maksupääte toimii lähimaksulla. 

kadriorgin palatsi

8 Comments

 • Tarja

  Kuvistasi ja kirjoituksistasi inspiroituneena ensi viikonloppuna Tallinnaan.
  Upeaa, että nähdään mm valofestivaali vanhassakaupungissa.
  …ja ne kahvilat , ym

  • Henna Mikkilä

   Ihana kuulla jos onnistunun inspiroimaan! Minäkin olen lähdössä ensi viikolla Tallinnan suuntaan, ja pääsen myös kokemaan valofestivaalin ensimmäistä kertaa. Kuvista ja videoista päätellen mielettömän hieno tapahtuma!

  • Henna Mikkilä

   Kiitos! Toivottavasti tästä on iloa Kadriorgin suuntaan lähtevälle. Tykkään alueesta itse tosi paljon. Seuraavallakin reissulla majoitus varattu puiston tuntumasta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.