Sitsin puuvillatehdas
Kaupunginosat,  Kävelyt,  Tallinna

Rappioromantikon kävelyretki: Koplin linjat ja Sitsin tehdas

Koplin linjat ovat paremmin Tallinnaa tuntevalle varmaankin tuttu juttu, mutta minä löysin ne vasta nyt. Vahingossa.

Lähdemme välillä umpimähkään tutustumaan eri puolille kaupunkia varsinkin silloin, kun olemme reissussa autolla. Samaa voisi tietysti tehdä raitiovaunulla tai bussillakin, mutta nyt oli oma ajopeli alla.

Retkipaikan valinnassa tekniikka on suunnilleen se, että sormi umpimähkään kartalle ja menoksi. Etusormi osui tällä kerralla kohtaan Kopli. Aiemmin olemme ajelleet sinne raitsikalla ihmetellen keskikaupungin meiningistä selvästi eroavaa kaupunginosaa, joten oli kiinnostavaa lähteä koluamaan alueelle uudestaan.

Koplin linjat: mitähän kaikkea sinne oikein nousee?

Auto parkkiin ja jalat alle. Otimme suunnaksi Koplin pohjoisen puoleisella rannalla näkyvät puutalokorttelit. Tai hökkelit. Tai talon raadot. Katso kuvat, niin ymmärrät mitä tarkoitan.

Koplin linjat ja rakennustyömaa
Koplin linjat ja niiden vanhat puutalot
Koplin linjat ja rautatien pohjois-tallinnaan
Koplin rannan suuri puukerrostalo

Edessä aukesi kiinnostava näky: kokoelma eri kokoisia ja -kuntoisia puutaloja aivan meren rannassa. Suurin taloista oli valtavan kokoinen puukerrostalo arviolta edellisen vuosisadan vaihteesta tai jonkin verran sen jälkeen. Kävelymme jälkeen huomasin uutisen, että tässä samaisessa talossa riehui tulipalo huhtikuun alussa. Saapa nähdä mitä siitä joskus tulee – vai tuleeko enää mitään. Ylempänä rinteessä kökötti rivi pieniä puutaloja, ja lopulta aivan rannan tuntumassa kiinnostavan näköinen rakennustyömaa.

Äimistelemme edessämme avautuvaa aluetta. Sille on selvästi vedetty uutta kunnallistekniikkaa, mutta uusien tielinjausten varrella oli myös graffitin peittämiä vanhoja puutalon raatoja. Siellä täällä törötti myös pelkkiä pelkkiä tiilisiä porraskäytäviä, jotka ovat tuttuja niin kutsutuista Tallinnalaistaloista. Ne seisoivat uusien katujen varressa kuin mitkäkin Warhammer-maailmojen rakennelmat.

Lue myös aikaisemmat jutut rappioromanttisista kävelyretkistäni:

Koplin linjat
Säästettävä puutalo koplin linjoilla
Uutta ja vanhaa koplin linjoilla
Rata pohjois-tallinnaan
Säästettävä porraskäytävä koplin linjat
Kaksi vanhaa taloa koplin linjat
Talon meren rannalla: koplin linjat

Näky oli hämmästyttävä. Kävellessämme emme oikein vielä ymmärtäneet, mitä alueella oikein oli meneillään. Päästyämme takaisin asunnollemme äkkiä Google esiin, ja katsomaan mitä Kopliin oikein on nousemassa.

Alueen historiallinen nimi on Kopli Liinit – Koplin linjat – ja niitä ollaan nyt uudistamassa kiinnostavan näköisellä tavalla.

Koplin linjoille nousee paljon taloja. Osa on vanhoja historiallisia puutaloja, jotka kunnostetaan täysin uuden veroisiksi. On myös vanhaan henkeen suunniteltuja uusia taloja, jotka on rakennettu säästettyjen Tallinnalaistalojen rappukäytävien ympärille. Lisäksi työn alla on myös samaa muotokieltä toistavia, mutta hengeltään modernimpia asuintaloja. Alueen laidalle on noussut lisäksi kolme kerrostaloa, jotka nekin näyttivät yllättävän kodikkailta suurine ikkunoineen ja upean ruosteenpunaisine seinineen.

uusi talo koplissa
Yksi koplin linjoista
Merenrantatalo Koplissa
Säästettävä porraskäytävä koplin linjat
uusi talo koplissa
Koplin linjat kehittyy

Jo nyt uskallan veikata, että alueesta tulee hieno! Rannalle on talosta riippuen vain 50–300 metrin matka, ja ratikkapysäkille suunnilleen saman verran.

Voi miten pidänkään siitä, miten myös vanhaa säilyttäen kokonaisuudesta saadaan paljon viehättävämpi kuin sillä meille tyypillisempään malliin, jossa puretaan vanhat alta pois ja rakennetaan pelkästään uutta tilalle. Omaa silmääni tämä täkäläinen tyyli miellyttää enemmän.

Koplin linjat ja amerikanraudat

Ennen autolle palaamistamme eksyin vielä kameran kanssa haahuilemaan merkilliselle pihamaalle, joka oli täynnä erilaisia enemmän ja vähemmän kunnostettuja amerikkalaisia autoja. Googlen kartta sanoi paikan olevan nimeltään Signature House Tallinn, mutta en kyllä löytänyt mitään tietoa mistä olisi voinut olla kyse. Tämä paikka jäi siis arvoitukseksi minulle. Ehkä joku lukijani tietää, mitä tuossa pihapiirissä touhutaan. 

Ennen keskikaupungille palaamista ajelimme vielä Professorien kyläksi kutsutun alueen läpi. Siihen pitää tutustua seuraavilla reissuilla paremmin! 

vanha auto koplissa
vanhoja autoja koplissa
vanha auto koplissa tallinnassa
vanha amerikkalainen poliisiauto koplin linjat
Ortodoksikirkon sivurakennus koplissa
professorien kylä tallinnassa

Sitsin puuvillatehtaan varjoissa

Tai eipä me pysähtyessämme tiedetty, että tämä talokolossi on joskus ollut sellainen. Google kävi taas kuumana, kun kameroilla varustettu turistikaksikkomme pyöri tiilitehtaan juuressa ihmettelemässä, että mikähän ihme tämä on joskus ollut.

Google tiesi, ja nyt tiedämme mekin: valtavan kokoinen rakennus on entinen puuvillatehdas. Sen suurissa saleissa kymmenet kutomakoneet ovat tehneet kangasta Nikolai II:n ajoista alkaen.

Muistin kirjailija Ville Hytösen maininneen Sitsi alueen mukavan positiivisessa ja kiinnostavassa Viroaiheisessa kirjassaan Eesti on my mind (Kustantaja: Sammakko). Olen ”etätutustunut” Villeen Facebookissa, ja iloinen siitä että hän on myös jäsen perustamassani Tallinnatärpit-ryhmässä.  

Sitsissä käytyämme häiriköin Hytöstä kyselemällä, josko  hän olisi kuullut mitä taloon ollaan suunnittelemassa. Ja kyllähän hän tiesi: asuntoja siihen ollaan suunniteltu, ja rakennuspäätöskin taidettu jo tehdä.

Hienoja tulee toteutuessaan niistäkin asunnoista, sillä talossa on valtavan isot ikkunat ja kaunista patinoitunutta tiilipintaa. Yksi rakennuksen lukuisista ikkunoista oli vaihdettu uuteen – pieni aavistus siitä, että rakennustyöt saattaisivat tosiaan olla alkamassa.

Sitsin puuvillatehtaan torni
Sitsi vabrik puuvillatehdas
Sitsi vabrik puuvillatehdas
Ränsistynyt talo Sitsin tehtaan alueella
Sitsin tehdas

Joko tiedät, miten saat enemmän Tallinnan reissustasi irti?

Se on helppoa! Seuraa vain näitä ohjeita:

7 Comments

 • Jouni Santara

  Henna, kiva juttu Koplin linjoista tässä blogissa sinulta. Lisäisin sen, että vielä 2009 aikoihin kun itse saavuin Tallinnaan Koplin linjat olivat todellisen huumekaupan synkimpiä alueita kaupungissa jonne edes harva virolainen uskalsi kävellä pimeän aikaan. Kaikkea sattui & tapahtui tuolloin mm sen vaarallisimmissa puistoissa vaan nyt on tilanne ihan toinen. Nyt Kopli saa arvoisensa uuden tulevaisuuden kun Fund Ehitus osti koko kymmenien vuosien rakennusprojektin Tallinnalta, joista sinun kuvasi ovat sen pikku alkusoittoa. Nyt kesän alkaessa olisi hyvä idea käydä myös Stroomi:n sataman läheisimmällä uimarannalla katsomassa miltä tuntuu Pohja-Tallinnan kesäinen merimaisema upeimmillaan. Villen kanssa ollaan aika läheisiä naapureita ja usein puhutaan juurikin nopeasta kehityksestä Koplin suuntaan.

  • Henna Mikkilä

   Olen vain kuullut villejä tarinoita Koplin menneisyydestä. Varmasti siellä vieläkin jotain jäänteitä voi noista ajoista olla, mutta kehitys on tosiaan nopeaa tällä hetkellä. On kyllä jännää nähdä miltä paikka näyttää vuoden-parin päästä. Noblessner on hyvä esimerkki siitä, miten nopeasti maisema voi muuttua. Tämän jutun kirjoitin vain reilu vuosi sitten. Noista rähjäisistä nurkista ei ole juuri mitään enää jäljellä!

 • Sari – Campasimpukka

  Tykkäisin juuri tämmöisistä paikoista, mutta kun olen kauhea jänishousu, en meinaa uskaltaa mennä vähänkään off beaten track 😀

  • Henna Mikkilä

   Musta on tullut vanhemmiten ihan hullu, kun tungen itseni mitä merkillisimpiin paikkoihin. En minäkään sooloreissuilla yksin uskalla mennä ihan joka paikkaan, mutta silloin kun saan miehen reissuun mukaan niin raahaan häntä sitten henkivartijana senkin edestä. Välillä käy melkein sääliksi, kun joutuu kaikkia näitä takamaita kanssani ihmettelemään. Varsinkin, kun mulla menee aikaa kameran kanssa touhuillessa… hän varmaan istuisi suurimman osan aikaa mieluummin oluen äärellä sisätiloissa. Mutta sellaista se on: ylä- ja alamäkeä tämä avioliitto 🙂

   • Sari – Campasimpukka

    Hih 😀 Meillä on toisinpäin, puolisko menisi minne vain ja minä hannaan vastaan. Se vain pahenee iän myötä.

    • Henna Mikkilä

     Mä raahaan siippani väkisin myös huvipuistolaitteisiin. Sääliksi käy välillä rauhallista miestä 😀

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.