Tallinnan julkinen iikenne
Opas

Tallinnan julkinen liikenne: lipun ostaminen, kivoja reittejä ja paljon muuta!

Käytän Tallinnan raitsikoita ja busseja lähes päivittäin, ja nyt haluan innostaa sinutkin tekemään samoin! Monelle seuraajalleni Tallinnan julkinen liikenne toki onkin tuttua, mutta toivon että tämän oppaan luettuaan loputkin innostuvat niitä käyttämään.

Opas on Visit Tallinnan kanssa tehty kaupallinen yhteistyö, jonka ideointiin ja toteutukseen sain täysin vapaat kädet.

Tallinnan julkinen liikenne
Voit hypätä myös retroraitsikan kyytiin. Niitä kulkee Kadriorgin linjalla 3.

Tallinnan joukkoliikenne on turistillekin näppärä tapa kulkea: bussien, raitsikoiden ja johdinbussien kyydissä pääsee hurauttelemaan helposti ja edullisesti kaupungin eri puolille. Viroksi noiden menopelien nimet ovat muuten buss, tramm ja troll. Voi olla, että kirjoittelen itsekin ristiin kummallakin kielellä, sillä yleensä tulee puhuttua trammeista ja trollibusseista.

Tässä tulee siis toivottu Hennan joukkoliikenne-opas! Kerron mm. miten kyyti on helppoa maksaa, mihin kohteisiin pääsee näppärästi julkisilla, esittelen kiinnostavia reittejä ehdottaen näkemistä niiden varrelta, sekä paljon muuta.

Tallinnan julkinen liikenne
Linta-autossa on tunnelmaa – ja raitsikassa vasta onkin!

Tässä hakemisto oppaan eri osiin:

Tallinnan julkinen liikenne

Infopaketti: näin pääset matkaan!

Tallinn Transport -sivusto on mainio apulainen reittien suunnittelussa.

Tallinnan julkinen liikenne: mikä linja vie minne?

Itse käytän reittisuunnitteluun Tallinn Transport -sivustoa:

Huomaa, että sivuston ylävalikoista löytyy kielivalintana myös suomi!

Infopaketin valikkoon ↑↑↑↑

Tallinnan julkinen liikenne
Ykköinen ja kolmonen menevät Kadriorgiin, mutta Hobujaamasta kahteen eri suuntaan: ykkönen Kopliin ja kolmonen Tondiin.

Mistä raitsikat ja bussit lähtevät?

Raitsikoita kannattaa käyttää rohkeasti, sillä niillähän ei voi eksyä! Aina päätyy takaisin keskustaan, sillä linjoja on vain viisi.

Raitsikoissa kannattaa pitää mielessä Hobujaaman pysäkki, sillä kaikki linjat (lukuunottamatta linjaa 5) kulkevat sen kautta:

  • linjat 1 ja 2 menevät Kopliin, Hobujaamasta haarautuvat eri reiteille: 1 Kadriorgiin ja 2 Ülemisten ostoskeskuksen suuntaan
  • Linjat 3 ja 4 tulevat Tondin (väliaikaisesti Vana-Lõunan) pysäkiltä Hobujaamaan, ja lähtevät sieltä eri suuntiin: 3 samaan kuin 1, 4 linjan 2 kanssa samaan suuntaan.
Linjalla 3 ajelee ihania retroraitsikoita.

Huomaa, että sataman uuden raitiovaunulinjan rakennustyö aiheuttaa muutoksia ja katkoksia liikennöintiin! Toukokuun 2024 alusta elokuun puoliväliin linjat 2 ja 5 eivät liikennöi ollenkaan, ja Mere puiesteen ja Linnahallin pysäkkien välillä raitiovaunuliikenne on pysähdyksissä. Linnahallilta Kopliin ja takaisin kulkee linja 1.

Tämä kaikki on onneksi väliaikaista, ja muutosten ajan kannattaa käyttää Tallinn Transport -sivustoa reitin suunnitteluun – siellä on ajan tasalla olevat reitit ja aikataulut.

Tallinnan julkinen liikenne
Vaihteeksi bussissa! Tällä kertaa menossa Viimsin suuntaan.

Tallinnassa ei ole monista kaupungeista tuttua bussikeskusta, jonka kautta kaikki paikallisliikenteen bussit kulkisivat.

Viru-keskuksen alakerran terminaalista lähtee busseja, Estonia teatterin läheltä ja Kaubamajan sivustalta myöskin. Balti jaam -aseman tienoilta starttaa jotkut linjat, ja kaikki eivät käy keskustassa ollenkaan. 

Tallinn Transport -sivusto näyttää kaikkien reittien pysäkit.

Infopaketin valikkoon ↑↑↑↑

Raitsikoille ei tarvitse heilutella – ne pysähtyvät joka pysäkillä.

Miten hyppään kyytiin?

Raitiovaunu pysähtyy joka pysäkille ilman että tarvitsee vilkutella, mutta busseille pitää heilauttaa kättä halutessaan kyytiin – etenkin keskustan ulkopuolella.

Sama toiseen suuntaan: raitsikassa ei tarvitse painaa pysähtyy-nappia mutta bussissa painaminen kannattaa.

Bussien ovet aukeavat automaattisesti, osassa raitsikoita pitää painaa ovessa olevaa avausnappia. Vanhemmissa malleissa ovet aukeavat ilman paineluita.

Talllinnan julkinen liikenne
Raitsikan oven avausnappi näyttää tältä.

Tallinnan julkinen liikenne on siitä mukava, että bussien ja raitsikoiden kyytiin saa hypätä  kaikista ovista.

Huomaa kuitenkin, että maksaessasi matkasi pankkikortin lähimaksulla ainoastaan etuoven vieressä oleva maksupääte tunnistaa kortin! Muilla ovilla oleviin laitteisiin käy maksuvälineeksi paikallinen joukkoliikennekortti Ühiskaart.

Maksamisesta lisää täällä

Infopaketin valikkoon ↑↑↑↑

Tallinnan julkinen liikenne lähimaksu

Miten maksan kyytini?

Omasta mielestäni helpoin tapa maksaa on pankkikortin lähimaksu. 

Astut vain sisään kulkuneuvon etumaisesta ovesta, näytät korttiasi sen lähistöllä olevalle neliskanttiselle lukulaitteelle ja siinä kaikki! Jos tarkastaja osuu kohdalle, sama kortti näytetään hänelle. 

Jutun lopussa lisää ohjeita maksamiseen: klikkaa ja lue!

Tämä pyöreämmän mallinen maksupääte EI hyväksy pankkikortin lähimaksua.

Jos haluat maksaa enemmän kuin yhden matkustajan, tee näin: näytä lähimaksukorttia automaatille, painele nuolinäppäintä oikealle kunnes ruudulla näkyy haluttu määrä matkustajia, ja lopuksi näytä korttia uudestaan.

Muita tapoja ovat mm. kioskeilla ja kauppojen infopisteissä (linkki ostopaikkoihin) myytävä Ühiskaart tai netistä hankittava QR-koodilippu. 

Lue lisää erilaisista maksutavoista ja lipputyypeistä lisää tämän oppaani liput-osiosta eli täältä

Infopaketin valikkoon ↑↑↑↑

Tallinnan julkinen liikenne: käytännön vinkkejä

Suurimmassa osassa liikennevälineitä on kuulutukset, jotka kertovat sekä tulevan että sitä seuraavan pysäkin (järgmine peatus) nimen. Jostain syystä kuulutuksia ei aina ole, joten satavarmasti tähän ei voi luottaa. Voit seurata matkasi edistymistä vaikkapa puhelimesi Google-kartalla.

Monissa busseissa ja raitsikoissa on myös diginäytöt, joista on helppoa seurata matkan etenemistä ja tulevia pysäkkien nimiä. Niidenkin rinnalla Googlen kartta on mukava lisäapu.

Infopaketin valikkoon ↑↑↑↑

Ylävalikkoon ↑↑↑↑

Julkisilla liikkuminen on myös mainio tapa seurata tavallista kaupunkilaista elämänmenoa.

Inspiraatiota ja vinkkejä julkisilla liikkumiseen

Minulle Tallinnan julkinen liikenne on:

Juuri samoja juttuja voit tehdä sinäkin! Kerron muutamia esimerkkejä sekä käymisen arvoisista paikoista että kiinnostavista kierroksista. Toivottavasti saat näistä ideoita ja inspiraatiota omiin raitsikka- ja bussiretkiisi!

Paikasta A paikkaan B: kohteita, joihin pääsee mukavasti julkisilla

Yllä olevaan karttaan olen kerännyt eri linjojen varsille osuvia näkemisen tai käymisen arvoisia paikkoja.

Ravintola lähellä satamaa

Satamasta keskustaan

Tämä on niin usein esitetty kysymys, että otetaan vastaus heti alkuun! Tätä opasta tehdessäni keväällä 2024 sataman raitsikkalinjan rakennustyö on vielä kesken, joten jos haluat kävelyn sijaan mennä julkisilla vaihtoehtosi ovat tässä:

  • D-terminaalin puolella olevalta pysäkiltä bussit 20 ja 20 A vievät Viru-keskuksen ja Rotermannin välille Hobujaamaan sekä Tammsaaren puiston ja Vanhankaupungin väliin pysäkille Viru jatkaen siitä Vapauden aukion ohi kohti Pärnu maantietä. 
  • A-terminaalin puolelta lähtee bussi 2, jolla pääsee Kaubamajan kulmille mutta pienen ketunlenkin eli Balti Jaaman aseman kautta. Tämä on tietysti näppärää jos olet suunnistamassa sille puolelle kaupunkia! 
pietari suuren palatsi tallinnassa
Upea Kadriorgin palatsi on vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä raitsikkapysäkiltä.

Kaunis Kadriorgin puisto

Keisarillinen Kadriorgin ihanan puiston porteille pääsee kätevästi raitsikoilla 1 ja 3. Osa linjan 3 kulkupeleistä on hienoja retroraitsikoita! Perillä odottaa upean puiston lisäksi mm. Kadriorgin palatsin ja Kumun taidemuseot. 

Poimi tästä oppaasta lisää vinkkejä.

Linjat 1 ja 3, pysäkki Kadriorg.

Suosittu ja trendikäs Telliskivi

Telliskiven luova keskus on noin kilometrin kävelymatkan päässä Vanhastakaupungista, mutta tottahan sinne pääsee myös julkisilla!

Kaikki Koplin suuntaan menevät raitsikat pysähtyvät Telliskiven pysäkillä, josta kävelee muutamassa minuutissa vaikkapa Fotografiskan ovelle.

Mikä on Fotografiska? Lue lisää täältä!

Koplin raitsikkalinjan päätepysäkillä on tämä uljas, Meriakatemian rakennus.

Koplissa tapahtuu

Koplin alue kehittyy nyt vauhdilla. Voit ajella päätepysäkille saakka katsomaan Viron meriakatemian upeaa rakennusta tai hypätä pois Maratin pysäkillä ja lähteä tutkimaan Põhjalan tehtaita, jota pidetään jopa seuraavana Telliskiven kaltaisena luovana keskuksena.

Koplin linjat on korjattu upeaan kuntoon tämän jutun tekemisen jälkeen – pysäkiltä Sepa on sinne lyhin kävelymatka.

Linjat 1, 2 ja 5

Huomaa, että näiden linjojen liikennöinnissä on katkoksia ja poikkeuksia vuonna 2024 toukokuusta elokuun puoliväliin.

Koplissa oleva ihastuttava REaD kirjakauppakahvila.
Tallinnan rannoille pääsee helposti julkisilla.

Beachille bussilla

Piritan ja Viimsin hiekkarannoille pääsee helposti paikallisliikenteen bussilla. Astu Viru-keskuksen kellarissa olevassa bussiterminaalissa bussiin numero 1, ja hyppää pois joko Piritan pysäkillä tai ajele päätepysäkille saakka Viimsiin. Sieltä on noin kilometrin kävely Haabneemen rannalle.

Raitsikoilla 1, 2 ja 5 pääset aika lähelle Stroomin rantaa (pysäkki Maleva), busseilla 3540 tai 66 perille saakka.

Löytyisipä parkkipaikka... ei kun sitä ongelmaahan ei julkisten käyttäjällä ole!

Ostosmatka julkisilla? Onnistuu hyvin!

Ülemiste on Tallinnan ehkä monipuolisin ostoskeskus, jonka lähituntumaan pääset raitsikoilla nro 2 ja 4. Hyppää pois pysäkillä Majaka põik. Kävele siitä ensin ison Peterburi teen yli, sitten T1-ostoskeskuksen kulman taakse ja radan alta – tässä reitti

Samoilla raitiovaunuilla 2 ja 4 pääset myös Karnaluksin lähelle! Pysäkki on Bussijaam.

Bussilla numero 2 pääset aivan Ülemiste-keskuksen viereen. Pysäkin nimi on Lindakivi – tässä reitti ja aikataulut. 

Täältä näet mitä kauppoja Ülemistestä löytyy. 

Ja jos olet Ülemisen kulmilla, voit käydä katsastamassa myös T1-ostoskeskuksen. Siitä ollaan rakentamassa outlet-keskusta. 

Tallinnan eläintarha
Rocca al Maren ostoskeskuksen vastapäätä on myös Tallinnan eläintarha.

Myös Rocca al Maressa on suuri ostoskeskus. Sen lähin bussipysäkki on Zoo, jonne menevien bussien aikataulut löydät täältä.

Ja kuten nimestä voit päätellä, saman pysäkin vieressä on Tallinna eläintarha, joka on yksi kaupungin suurimmista matkailukohteista.

Kristiine-keskuksen ohi menee paljon busseja, lähimmän Taksopark-pysäkin ohi kulkevat linjat näet täältä. Perille pääsee supernopeasti myös paikallisjunalla, junilla liikkumisesta lisää täällä.

Lasten kanssa reissatessa sekä kylpylä että bussimatka sinne voi olla seikkailu.

Kylpylät? Bussimatkan päässä keskustasta nekin

Tallinnan julkinen liikenne vie sinut mukavasti myös keskikaupungin ulkopuolella oleviin kylpylöihin: pääset Elamus, Ring ja Viimsin spahan edullisesti ja helpolla bussilla. Menen yleensä itse julkisilla ennen kylpemistä, löylyjen ja poreiden raukaisemana nappaan Bolt-taksin takaisin keskustaan.

Viimsin Spahan pääset Viru-keskuksen pohjakerroksesta lähtevällä bussilla numero 1 ja ajelet melkein päätepysäkille saakka. Viimsi koolin pysäkki on lähinnä kylpylän pääovea. 

Mustamäki Elamus Spa
Tässä Mustamäen Elamusspan tunnelmaa. Siitäkin pääse nauttimaan helposti ja edullisesti hyppäämällä bussin kyytiin.

Mustamäen Elamus Spahan voit lähteä johdin- eli trollibussilla! Hyppää vaikka linjan 5 kyytiin Balti Jaaman aseman pysäkiltä ja ajele noin 20 minuuttia pysäkille Kaja. Siitä on tämä pieni kävely kylpylän ovelle. 

Lue myös tämä: Sooloiluja-sivuston Mustamäen opas, jossa käydään myös kylpylässä.

Kaikkiin Tallinnan laitamilla oleviin kylpylöihin pääsee helposti julkisilla – myös kuvan Ring Spahan!

Ring Spata lähinnä oleva pysäkki on Sinilille. Itse olen käyttänyt linjaa 8, joka ajaa keskustassa Sataman, Rotermannin ja Balti Jaaman aseman ohitse. Tässä kartta ja aikataulut

Muista käyttää Googlen karttaa suunnistusapuna paikan päällä! Tässä n. 300 metrin kävelyreitti Sinilillen pysäkiltä Ring Span ovelle. 

Viron ulkoilmamuseo
Ulkoilmamuseossa voi vaihtaa kulkupelin bussista polkupyörään, sillä museossa voi vuokrata fillarin.

Loppurahalla irtsareita

Tässä vielä muutama paikka, johon on helppoa ja nopeaa hurauttaa julkisilla

  • Teletornille ja sen vieressä olevaan Kasvitieteelliseen puutarhaan ajelee busseilla 34 ja 38
  • Bussilla 21 Ulkomuseoon Rocca al Mareen
  • Sama linja 21 vie sinut myös eläintarhaan
  • Maarjamäen museokeskuksessa on paljon kiinnostavaa katsottavaa, ja sen lähistöllä olevalle pysäkille ajelet esim. busseilla numero 1, 5 tai 8.

Inspiraatio-osan valikkoon ↑↑↑↑

A:sta B:hen – kivojen kohteiden valikkoon ↑↑↑↑

Ylävalikkoon ↑↑↑↑

Tässä odottelen bussia Viimsin päätepysäkillä.

Halpaa kiertoajelua: testaa vaikka näitä linjoja

Tätä opasta kootessani tein muutamia hauskoja kiertoajeluja eri puolille kaupunkia!

Apunani oli Tallinn Transport -sivusto, josta katselin aikataulut ja pysäkit, jotta osasin seistä oikeassa paikassa sopivaan aikaan.

Tämä oli astetta jännittävämpi kieroajelu, sillä sen aikana käväisin korkealla yläilmoissa.

Teletornia, hiekkarantaa ja shoppailua

Käydessäni Teletornilla testaamassa äärelläkävelyä sain samalla tehtyä hauskan kiertoajelun.

Tornille ajelin bussilla 34, mutta takaisin tullessani pysäkille osuikin bussi numero 49. Sillä pääsi Viimsin keskukseen, joten ei muuta kuin kyytiin!

Haabneemen rannalla Viimsissä heiluttelin kinttujani vähän lähempänä maanpintaa kuin Teletornilla.

Reitti kulkee Viimsistä Teletornin ohi Pärnamäelle ja sieltä mutkitellen Lasnamäen läpi ja edelleen Ülemiste Cityn katuja kurvaillen Ülemisten ostoskeskuksen ovelle. 

Siellä hyppäsin pois – tunnin ajelun päätteeksi! Saan varmaan kohta jonkun ”hullu bussinainen” -lempinimen.

Linjan 49 varrella voi ihmetellä ensin Lasnamäen, sitten Ülemisten Cityn kerrostaloja.

Shoppailukierroksen jälkeen valitsin kulkupeliksi junan: matka Ülemistesta Balti Jaaman asemalle kesti vain 7 minuuttia.

Huomaa, että junan lippu ostetaan toisin kuin kaupunkiliikenteen – siitä lisää täällä.

Juna pysähtyy Ülemisten ja T1 ostoskeskusten välissä.

Koplin perukoilta Veerennin kujille

Tämäkin oli kiva sightseeing: ensin keskustan suunnasta raitsikalla 1, 2 tai 5 Koplin suuntaan.

Hyppäsin kyydistä pysäkillä Sepa ja lähdin kävelemään Koplin linjojen alueelle, joka oli ensivisiitilläni vielä näin surkean näköinen. Nyt samassa paikassa on upeasti kunnostettuja puutaloja ja rantabulevardi.

Kunnostettuja puutaloja ja merimaisemia Koplin linjoilla.

Koplin linjoilta nappasin bussin numero 73 ajatuksenani ajella linjan toiselle päätepysäkille saakka.

Matkan varrella riitti katseltavaa: ensin itselleni vähemmän tuttu Koplin Maleva-katu. Sitten käännös Noblessnerin ja Kalarannan suuntaan – ikkunasta näkyi ajoittain mertakin.

Matka jatkui Vanhakaupunki kiertäen Pärnun maantielle, jolta koukkaus Veerennin kaupunginosaan. Tämä on entisen Lutherin huonekalutehtaan työläisille rakennettu alue, johon nousee tällä hetkellä myös paljon uutta.

Kosmos elokuvateatteri Tallinnassa
Myös upea Kino Kosmos osuu tämän reitin varrelle. Klikkaa kuvaa niin näet kartalla missä se on.

Päätepysäkiltä Kitseküla lähdin tepastelemaan kohti Veerenniä. Ihmettelin Lutherin tehtaiden tehdashalleihin tehtyjä toimistorakennuksia ja Eliel Saarisen suunnittelemaa entistä työväentaloa, jossa on nykyään kahvila.

Tämän talon on suunnitellut Eliel Saarinen! Klikkaa kuvaa niin näet kartalla missä se on.

Tällä retkelläni en kulkenut Veerennin vanhemman osan puutalojen reunustamia katuja, mutta mene sinä, jos alue ei ole tuttu. Idyllistä seutua!

Piipahdin vielä kirpparioppaassanikin mainitulla Riisaikel-kirppisellä (karttalinkki) ennen kuin klonksuttelin raitsikalla takaisin keskustaan.

Veerenni kartalla

Inspiraatio-osan valikkoon ↑↑↑↑

Kiertoajeluiden valikkoon ↑↑↑↑

Ylävalikkoon ↑↑↑↑

Tyytyväinen täti-ihminen trammipysäkillä Pärnu maantien varressa matkalla Veerennistä keskustaan.

Tallinnan julkinen liikenne: liput

Oppaan alussa ehdotin lyhyesti, että pankkikortin lähimaksu on yksinkertaisin tapa maksaa Tallinnan julkisen liikenteen lippu. Tässä osiossa kerron muistakin vaihtoehdoista.

Kun haluat maksaa samalla lähimaksukortilla useampia matkustajia toimi näin:

  1. näytä korttia lukulaitteelle
  2. painele oikeanpuoleista nuolinäppäintä kunnes näytöllä näkyy haluamasi määrä lippuja
  3. näytä korttia uudestaan vahvistaaksesi oston.
Tämä suorakaiteen mallinen maksulaite etuoven vieressä on se, johon lähimaksukortti käy.

Kun ajat päivän aikana enemmän kuin kolme matkaa, lippusi muuttuu automaattisesti päivälipuksi, eikä sitä veloiteta enempää kuin päivälipun hinta.

Huomaa kuitenkin, että tämä tapahtuu vain yhdelle lipulle. Jos olet ostanut useampia lippuja yhdellä kortilla, tätä ei tapahdu automaattisesti.

Jos olet Tallinnassa pidempään, kolmen tai viiden päivän lippu julkisiin voi olla hyvä hankinta. Sellaista ei saa lähimaksulla, vaan ainoastaan julkisen liikenteen ühiskaartille. 

Päivälipun hinta (vuonna 2024) on 5,50 € joten kolmen päivän lipun yhdeksän euron tai viiden päivän 11 euron hinnat ovat tosi kohtuullisia.

Alle kouluikäiset lapset matkustavat ilmaiseksi, mutta sen jälkeen he tarvitsevat saman hintaisen matkalipun kuin aikuistekin.

Täältä näet ühiskaartin ostopaikat. Ostaessasi korttia sinun on maksettava 2 € pantti, jonka saat takaisin mikäli palautat kortin A- tai D-terminaalin R-kioskille. Palautuspaikkoina myös rautatieaseman ja lentokentän Ärrät. Lisää ühiskaartista täällä (englanniksi). 

Tallinn card Proto

Muistithan muuten, että Tallinn Cardilla matkustat ilmaiseksi Tallinnan busseissa ja raitsikoissa! Lue täältä lisää

Tämä Visit Tallinnan sivu on mielettömän hyvä suomenkielinen infopaketti aiheesta Tallinnan julkinen liikenne!

Ylävalikkoon ↑↑↑↑

Bussien ja raitsikoiden kyydistä pääse kurkkimaan niin kaupungin eri puolia kuin kaupunkilaisten elämänmenoakin.
Tämän pysäkin nimi on Salme. Sen vieressä on suosittu gastropubi St. Vitus.

Lisäinfoa ja hyödyllisiä linkkejä

Tässä pikavalikko hyödyllisille sivustoille:

Ylävalikkoon ↑↑↑↑

Vaihteeksi trammin kyydissä – tällä kertaa kulkupelinä kaikkein modernein liikenteessä oleva raitsikka.

UKK eli usein kysyttyjä kysymyksiä

Onko Tallinnan julkinen liikenne ilmainen? Ei, ainoastaan jos olet kirjoilla Tallinnassa. Turisteista matkustaa ilmaiseksi alle kouluikäiset lapset sekä alle 3-vuotiaan lapsen kanssa matkustavat aikuiset.

Miten ostaa bussilippu Tallinnassa? Tämän oppaan tässä kohdassa liput on maksamisesta. Helpoin tapa on maksaa matka etuoven vieressä olevaan maksupäätteeseen pankkikortin lähimaksulla.

Miten Tallinnassa maksetaan ratikka? Bussit, raitiskat ja johdinbussit maksetaan kaikki samalla tavalla, joista helpoin on pankkikortin lähimaksu. Lisää maksamisesta täällä

Pääsin Tallinnan raitiovaunuvarikolle tutustumaan tehdessäni tätä opasta. Kiinnostavaa!

Voiko Tallinnan bussissa maksaa käteisellä? Ei voi. Kuljettajalle ei voi maksaa millään maksuvälineellä.

Käykö HSL lippu Tallinnassa? Kyllä! Voit ostaa Tallinnan julkisen liikenteen 1, 3 ja 5 päivän matkalippuja HSL:n kortlile. Tällä Visit Tallinnan sivulla on erinomaiset suomenkieliset ohjeet. 
Lippuja voit ostaa täältä.

Onko Tallinnan busseissa eläkeläisalennus? Vain paikallisen virolaisen eläkeläiskortin haltijoille, ei turisteille.

Täällä lisää usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin (englannin kielellä).

Tallinn Card on myös raitsikka- ja bussikortti.
Tallinn Transport -sivusto on näppärä apulainen!

Tallinnan julkinen liikenne reittiopas – mistä löytyy? Esimerkiksi täältä! Kirjoita oppaaseen missä olet (tai anna sille lupa käyttää sijaintiasi) ja mihin olet menossa. 

Voiko Tallinnan bussissa maksaa lähimaksulla? Kyllä! Oppaani tässä osassa aiheesta lisää. 

Mistä löytyy Tallinnan raitiovaunu kartta? Täällä on listattu kaikki raitiovaunulinjat. Rivin lopussa olevaa symbolia klikkaamalla näet kunkin linjan kartan. 

Tallinnan julkinen liikenne app tai sovellus – onko sellaista? Applen ja Googlen sovelluskaupasta löytyvä Vedu on toimiva sovellus julkisten käyttöön. Myös Googlen kartta on näppärä apulainen kun reittisuunnittelussa valitset vaihtoehdoksi julkisen liikenteen.

Takaisin ylävalikkoon ↑↑↑↑

Kauko- ja lähiliikenteen junat lähtevät Balti jaaman asemalta.

Tallinnan joukkoliikenne: entäs junat?

Joihinkin Tallinnan osiin ja kohteisiin pääsee mukavasti ja nopeasti paikallisjunalla!

Balti Jaaman päärautatieasemalta esimerkiksi Kristiinen ostoskeskuksen viereen sujahtaa hetkessä, eikä Ülemisten keskuksen matkaankaan tarvitse varata kuin muutama minuutti.

Jos innostut tutustumaan Nõmmen kaupunginosaan, kannattaa sinnekin mennä junalla. Nõmmen asemalta on lyhyt kävelymatka vaikkapa kaupunginosan tunnelmalliselle torille.

Lue tämäkin: Sooloiluja-sivuston Nõmme-opas. 

Näin huikeisiin merimaisemiinkin pääsee kätevästi junalla. Paldiskin kaupungista tänne on muutaman kilometrin kävely.

Junaratojen varsilla on myös kiinnostavia, Tallinnan lähellä olevia päiväretkikohteita. Olen ihastunut Keilan pikkukaupungin ravintolatarjontaan, ja onpa siellä myös mainio naistenvaateliike ja alennustavaratalo. Paldiskiin voi lähteä ihmettelemään betonilähiön tunnelmaa ja huikeita merimaisemia. 

Tämä oli eksoottista: menimme keskellä talvea Lahepere Villa nimiseen ravintolaan junalla. Kesällä samalta päätepysäkiltä pääsee Kloogarannan hiekoille.

Junat eivät kuulu kaupungin paikallisliikenteen piiriin eli junaliput ostetaan vähän eri tavalla. Tältä sivulta löydät englanniksi infoa erilaisista tavoista ostaa junalippuja, mutta lyhyesti:

  • Verkosta tältä sivulta. Hinta 15 % edullisempi kuin ostaessasi konduktööriltä.
  • Junan automaatista, alennus 10 %
  • Junassa konduktööriltä tai Balti Jaam aseman lipputiskiltä.

Maksoin viime reissullani lipun junan automaatissa puhelimellani, mutta sen tarkastuksessa oli jotain kommervenkkejä. Konduktööri ratkaisi asian, mutta ilmeisesti kyseessä yleinen ongelma josta löytyy tietoa tältä sivulta

Seuraavaksi lyhyesti kaukoliikenteen busseista. Voit myös palata ylävalikkoon ↑↑↑↑

Pärnu Rannahotell
Mutta entäs sitten kun lähdetään kauemmas... vaikka Pärnuun?

Lähdössä pidemmälle? Muutama sana kaukoliikenteestä

Vaikka tämän oppaan aihe onkin Tallinnan julkinen liikenne, tässä pari pikaista ohjetta sinulle, joka olet lähdössä retkelle kaukoliikenteen busseilla:

Ylävalikkoon ↑↑↑↑

Lue lisää kirjoittajasta

Kymmenettuhannet ihmiset kuukaudessa vierailevat nykyään Hennan blogissa, mutta tie onnistumiseen kulki mutkien kautta. Lue täältä hänen tarinansa: ”Kuka ihmeen Henna? Ja mikä Sooloiluja?” Jos haluat lähettää Hennalle viestin, vieraile tällä yhteystietosivulla.

Vuoden 2023 Finnish Travel Galassa Henna valittiin Vuoden Matkailuvaikuttajaksi.

Vuoden matkailuvaikuttaja Henna Mikkilä

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *