Proto keksintötehdas Tallinnassa
Perheloma

Proto keksintötehdas ja 6 vinkkiä vierailuun

Tallinna yllätti taas! Noblessnerin alueelle aukesi Proto keksintötehdas. Se on Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen sisähuvipuisto, jossa Jules Vernen aikaiset keksinnöt heräävät henkiin. Protossa kuka tahansa voi laittaa virtuaalilasit silmille ja lähteä seikkailulle toiseen aikaan ja maailmaan. 

Vietimme Protossa 21-vuotiaan poikani kanssa monta nauruntäyteistä tuntia heti avajaisviikolla. Lensimme kuumailmapallolla, sukelsimme meren syvyyksiin ja ajelimme maailman ensimmäisellä autolla yrittäen epätoivoisesti väistellä tielle osuvia esteitä. Huippuhauskaa!

Veikkaan että Protosta tulee suosittu. Siksi kokosin vinkkejä, joiden avulla vierailustasi tulisi mahdollisimman sujuva ja hauska. Skrollaa siis alaspäin, niin saat 6 vinkkiä Proton vierailuun!

Seuraava video on poikani Maxin tekemä. Se antaa vähän esimakua siitä, mitä Protossa on odotettavissa! 

1. Näin vältät jonot

Otsikko on itse asiassa vähän harhaanjohtava. Proto on nimittäin uutuutensa takia niin suosittu, että jonoja on lähes mahdoton välttää kokonaan. Varsinkin viikonloppuna keskellä päivää jonojen todennäköisyys on suuri.

Proto suosittelee vierailua arkisin tai viikonloppuna heti avaamisaikaan. Vähän rauhallisempaa on myös illalla pari tuntia ennen sulkemista. 

Jonkinmoiseen jonotukseen kannattaa kuitenkin varautua. Valmistaudu myös pitämään jonossa puoliasi, sillä eri kansallisuuksilla tuntui olevan vähän erilaisia käsityksiä jonottamisesta. Muista myös, että lapsilla ei ole mitään etuajo-oikeutta. Protossa saa seikkailla kaiken ikäiset, ja lasten tulee kunnioittaa jonoja siinä missä aikuistenkin. Itse ainakin osoittelin ohitseni kiilaaville pikkutyypeille jonon päätä. Tämä täti haluaa myös ajelulle!

Lue myös tämä: kaikki Noblessnerin alueen nähtävyydet, kaupat ja ravintolat nyt samassa postauksessa!

Proto keksintötehdas Tallinna

2. Lue ohjeet ennen kuin laitat lasit päähän

Kunkin seikkailupisteen läheisyydessä on opastaulu, jossa kerrotaan kyseisen kohteen vaikeusaste, tarvittavat ohjaimet ja muut kyseiseen härpäkkeeseen liittyvät ohjeet. Lue ne tarkasti ennen kuin laitat virtuaalilasit päähän – näin saat hommasta paljon enemmän irti!

Jonossa seisoessasi kannattaa myös seurata monitoreilta muiden tekemisiä. Sekin auttaa ymmärtämään, mitä on odotettavissa.

Muuta nähtävää Noblessnerissa: sisustustaivas Shishin showroom ja myymälä!

Proto keksintötehdas Tallinna
Proto keksintötehdas Tallinna

3. Rillipää: laita piilarit silmiin

Itselläni on silmälasit päässä aina, mutta onneksi tulin ajatelleeksi tätä ennen Protoon menemistä. Laitoin poikkeuksellisesti piilolinssit silmiin, ja oli muuten hyvä juttu! Virtuaalilasen käyttö olisi ollut paljon hankalampaa silmälasit päässä.

Proto keksintötehdas Tallinna

4. Rennot vaatteet ja mukavat kengät

Kohteesta toiseen on mukavampaa siirtyä, kun jalassa ei ole korkkarit tai liian tönköt vaatteet. Laitteet eivät vaadi erityistä fyysistä ponnistelua, mutta rennoissa vermeissä on mukavampaa kivuta korkean vankkurimaisen auton tarakalle tai huitoa kokoon nopealla tahdilla liukuhihnalta tulevia lamppuja… tiedät mistä puhun, kun olet käynyt itse paikan päällä!

Kiinnostaako sinua sittenkin enemmän kuvataide ja kulttuuri? Siinä tapauksessa saatat pitää syyskuussa avatusta KAI taidekeskuksesta. Lue siitä lisää täältä!

Proto keksintötehdas Tallinna

5. Tankkaa välillä

Jotta jaksat touhuta, kannattaa käydä haukkaamassa välipalaa tai jopa lounasta. Protossa on viihtyisä ja yllättävänkin laadukas kahvila-ravintola. Se on upeasti sisustettu, joten suosittelen pistäytymään siellä, vaikka et olisi edes menossa itse Keksintötehtaaseen.

Ravintolavinkkejä myös täältä: kaikki muut Noblessnerin alueen ravintolat.

Kahvilat tallinnassa: proto

6. Ongelmien sattuessa kutsu paikalle henkilökuntaa

Suurin osa keksinnöistä on yhdistelmä mekaanista laitetta ja digitaalista virtuaalitodellisuutta. On siis odotettavissa, että niihin tulee aika ajoin pieniä teknisiä ongelmia.

Vierailumme aikaan salissa näkyi paljon työtakkeihin pukeutunutta henkilökuntaa valmiina ratkomaan pulmatilanteita. Nappaa siis heitä reilusti hihasta jos tuntuu, että jokin laite ei toimi oikein. 

Keksintötehtaan henkilökunnalta saa tarvittaessa myös vinkkejä kunkin seikkailun suorittamiseen. Kannattaa siis pyytää apua sen sijaan, että jäisi yksikseen sadattelemaan.

Proto keksintötehdas tallinna
Havainnekuva: Proto Keksintötehdas

+ Pieni lisävinkki

Ole aktiivinen ja osallistu, olipa ikävuosia 7 tai 70. Kuulin sivukorvalla muutamia pettyneitä kommentteja. Harmistuksen syynä tuntui olevan se, ettei ole mitään hauskaa katsella lapsia virtuaalilasit silmillä. Ei olekaan. Mutta itse tekeminen on sitäkin hauskempaa!

Keksintöjen kokeilemiselle ei ole yläikärajaa. Mene rohkeasti jonon jatkoksi, ja kokeile jotain aivan uutta. Ainakin tämä täti-ihminen oli aivan myyty, vaikka toivottoman hankalia monet keksinnöt tällaiselle konsolipelejä pelaamattomalle olivatkin.

Proto keksintötehdas Tallinna

Voi että meillä oli hauskaa!

Proto oli juuri sitä mitä luvattiin ja jopa enemmän: ainutlaatuinen yhdistelmä viimeisintä VR-tekniikkaa ja yli sata vuotta vanhoja teknisiä prototyyppejä.

Huristelimme maailman ensimmäisellä autolla (en voi sanoa onnistuneeni ohjailussa mitenkään loistavasti), ajelimme sukellusvenettä valtameren pohjalla ja lennätimme kuumailmapalloa kapeassa solassa majakoita väistellen. Ei mennyt muuten sekään niin kuin Strömsössä, mutta hauskaa oli!

Virtuaalitekniikan eli VR-lasien kautta avautuu uskomattomat 360 asteen näkymät samalla, kun itse touhuaa laitteen kanssa. 

Ymmärsin, että jossain vaiheessa olisi mahdollista myös liidellä vaijeria myöten hallin läpi katsellen alla aukeavaa keksintöjen tilkkutäkkiä. Tämä seikkailu ei kuitenkaan ollut vielä auki meidän Proto-päivänämme. Muutama muukin keksintö oli silloin vielä työn alla. Olisi siis hauskaa päästä pian uudestaan!

Lopuksi vielä vähän valimon historiaa

Noblessnerin telakan historialliset rakennukset ovat Tallinnan teollisuusarkkitehtuurin aarreaitta. Telakka on perustamisestaan 1900-luvun alkupuolelta lähtien ollut salainen ja suljettu paikka.

Maailmankuulun fyysikon ja Nobel-palkinnon perustajan Alfred Nobelin veljenpoika Emanuel Nobel rakensi täällä yhteensä 12 sukellusvenettä yhteistyökumppaninsa Arthur Lessnerin kanssa. Toiminta oli osa Venäjän keisarillisen laivaston suurta salaista ohjelmaa.

Alue on ollut enemmän tai vähemmän suljettu ulkopuolisilta aivan viime aikoihin saakka. Viime vuosina Noblessner on kuitenkin avautunut ja alueelle on jo rakennettu valtavasti uusia asuntoja. Myös tyylikäs Põhjalan panimo on löytänyt kodin täältä, samoin kuin hurmaava sisustustalo Shishi, joka on päässyt itseoikeutetusti Tallinna’n parhaat sisustuskaupat -listalleniTähän saakka alue on kuitenkin tuntunut vähän uneliaalta, mutta viimeistään nyt tilanne taitaa muuttua.

Noblessner Tallinna
Kuva: Martin Dremljuga

Ensikurkistus Proton tiloihin

Olin ensimmäistä kertaa tulevan Proto keksintötehtaan tiloissa tietämättä mitä niihin on tulossa. Osallistuin Open House Tallinn -tapahtumaan, jossa viikonlopun ajan avataan yleisölle sellaisia ovia, jotka siihen saakka olivat pysyneet muutamia yksittäisiä tapahtumia lukuunottamatta tiukasti suljettuina. Noblessnerin valimo oli yksi näistä.

Ihastelin kypärä päässä ja kamera räpsyen uljaita halleja, portaikkoja ja käytäviä, joissa kaikissa oli täysi remonttimeininki käynnissä. Virolaiseen tyyliin vaikutti siltä, että projektissa pyrittiin säilyttämään mahdollisimman paljon vanhoja rakenteita, materiaaleja ja patinaa.

Nyt valmiissa Protossa vieraillessani oli ilo todeta, että tässä oli onnistuttu. Vanhan teollisuushallin henki oli tallella, vaikka sen lattiaa, seinää ja kattoja peittikin nyt armada seikkailuun kutsuvia keksintöjä.

On kyllä otettava hattua päästä ja todettava: upeaa työtä, Keksintötehdas Proto!

Proto keksintötehdas tallinna
Noblessner valimo eli valukoda
Noblessner valimo eli valukoda
Proto keksintötehdas tallinna
Noblessner valimo eli valukoda
Proto keksintötehdas
Proto Tallinna
Proto Keksintötehtaan halli silloin, kun kaikki oli vielä suunnitteluvaiheessa. Tämä kuva on otettu vain noin neljä kuukautta ennen Proton avajaisia!
Noblessner valimo eli valukoda
Noblessner valimo eli valukoda
Noblessner valimo eli valukoda
Noblessner Tallinna
Kuva: Martin Dremljuga

Muita kiinnostavia kohteita nuorten kanssa?

Proto on nähtävyys, jossa on koko perheelle tekemistä, ja todellinen suosikkikohde nuorten kanssa matkustavalle. Mutta mitä muuta kiinnostavaa nähtävää Tallinna tarjoaa?

  • Haasta nuoresi tutustumaan Viron lähihistoriaan ja miehityksen aikaan. Vabamu-museo on siihen oivallinen paikka.
  • Rotermannissa on monta edullista ketjuliikettä, joita Suomesta ei löydy. Lue siis tämä artikkeli alueesta ja lähde sitten ostoksille korttelin viihtyisiin puitteisiin.
  • Seuraa Sooloiluja myös Facebookissa! Jotta saat tiedon uusista Sooloiluja-sivuston postauksista, kannattaa seurata myös sen Facebook-sivua
Noblessner valimo eli valukoda Tallinnassa

4 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.