Dan Renwick ja Heldeke
Baarit,  Tallinna

Saunaa ja sirkushuveja: Heldeke!

Olen odottanut pitkään päästäkseni kertomaan tästä uskomattomasta löydöstä, jonka tein Kalamajan sydämessä. Uneliaiden asuinkorttelien siimeksessä piilottelee nimittäin paikka, joka tarjoaa kävijälleen sekoituksen sirkusta ja kabareeta vaudeville-henkeen, kyläsaunaa, standupia pizzan kanssa vain muutamia juttuja mainitakseni. Mitä ihmettä siis? Paikan nimi on Heldeke ja kun luet eteenpäin, veikkaan että ihmetyksesi muuttuu ihastukseksi. Niin minulle ainakin kävi.

Heldeke piilottelee kellarissa

Ulkoapäin ei mitenkään voi kuvitella mitä sisällä odottaa. Kalamajan puutaloidylliin huonosti sopivan betonitalon pihalla meinaa usko loppua. Tässäkö se tosiaan on? Kellariin johtavien portaiden yläpuolella kyllä loistaa etäisesti kabareetunnelmaa henkivä valokyltti, mutta siinä kaikki. Sisällä loksahtaakin sitten leuat.

Heldeke klubi kalamajassa tallinnassa
Heldeke klubi kalamajassa tallinnassa
Heldeke klubi kalamajassa tallinnassa

Eteisestä astutaan tilaan, jonka sisustus on villi yhdistelmä sirkusta, punaisia lyhtyjä, teatteria ja baaria. Punaista samettia, hämärä valaistus, seinät ja hyllyt täynnä erilaisia kuriositeetteja – ja pöydillä todellakin loistaa punaiset kynttilälyhdyt. Voin kertoa, että hämmästykseni oli melkoinen, kun ensimmäistä kertaa laskeuduin nuo kellariin vievät portaat alas ja avasin Heldeken oven.

Heldeke klubi kalamajassa tallinnassa
Heldeke klubi kalamajassa tallinnassa

Huoneen pitkää seinää hallitsee sirkuksesta muistuttava nouseva katsomo, ja etuosan täyttävät pöytäryhmät, joiden pehmeät nojatuolimaiset istuimet kutsuvat viihtymään. Niin sirkuskatsomosta kuin pöydistäkin katseen suunta ohjautuu pienelle esiintymislavalle. Mistä ihmeestä tässä paikassa oikein on kysymys? Se selviää  jutustellessani paikan isännälle Dan Renwickille.

Dan Renwick ja Heldeke
Heldeke klubi kalamajassa tallinnassa
Heldeke klubi kalamajassa tallinnassa

Heldeke – talo, jolla on menneisyys

Paikkaa isännöivä australialainen Dan Renwick eli Dan le Man,  on estraditaiteen moniottelija. Heldeke-klubin pyörittämisen lisäksi tämä valloittava tyyppi esiintyy itsekin, ja on mm. perustanut Tallinn Fringe festivaalin.

Dan kertoo, että samaisissa tiloissa on joskus ”vanhoina hyvinä aikoina” (käytännössä siis aikoina, jotka olivat kaukana hyvistä) tiloissa toimi bordelli. Jep. En lähtenyt kyselemään enempää yksityiskohtia, mutta sen verran ymmärsin, että noiden ”erilaisten punaisten lyhtyjen” aikojen jäänteinä tiloissa on edelleenkin sauna.

Nykyään sauna lämpiää pari kertaa viikossa – keskiviikkoisin ja sunnuntaisin. Saunomaan voi pientä maksua vastaan mennä kuka tahansa, uikkarit päällä tai ilman. Kyseessä on sekasauna, ja sopu sijaa antaa. Melkoisen eksoottinen juttu!

Kun olin tekemässä Hesarin kanssa Tallinna-juttua, osuimme paikalle juuri saunapäivänä. Oli mainio katsella, kun baarin puolelle tuli porukkaa pyyhkeet vyötäisillä vilvoittelemaan. Voin kertoa, että näky oli vähän epätodellinen. Voisiko sitä nyt luonnehtia vaikka siten, että Moulin Rouge meets Kaurismäki. Ja juuri tällaiset hetket tekevät Heldekestä niin mainion.

Heldeke taipuu moneen

Heldeke kannattaa ottaa seurantaan, sillä saunomisen lisäksi siellä on tilaisuus nähdä estraditaidetta laidasta laitaan. Tulevan kevään aikana ohjelmassa on niin standupia, musiikkia, burleskia kuin taikuuttakin. Tilan takaseinän julistekollaasista saa hyvän käsityksen lavalla aikaisemmin tapahtuneesta – ja samalla siitä, mitä odotettavissa on.

Paikan isäntä ja dynamo Danilla on visio, että tämä Tööstuse-kadun paikka olisi Kalamajan alueen ihmisten toinen olohuone, johon toki muualtakin tulevat toivotetaan ilolla peremmälle. Tunnelma on vapautunut. Baarimikon virkaa toimittava ystävällinen mies osoittautuu myös laulajaksi, ja katsomossa istuva sympaattinen nainen on alter egoltaan burleskitähti Miss Chrissy Kiss.

Dan kertoo myös, että tilaa voi vuokrata myös yksityiskäyttöön. Firman reissuille tai polttariporukoiden kohteeksi tämähän voisi olla mitä mainioin kohde! Kun samasta talosta löytyy sauna, kohtuullisesti hinnoiteltu baari ja supermukava henkilökunta, niin suuremman porukan matkaa järjestävän kannattaisi pistää tämä paikka korvan taakse.

Dan Renwick ja Heldeke

Ruokaa fine diningistä katukeittiöön

Tämä on pakko vielä mainita! Heldekessä ei ole keittiötä, mutta sen sijaan koko kaupungin ravintolatarjonta on puhelinsovelluksen päässä Heldeken pöydästä. Danilla on loistava konsepti: kun heillä on joku tapahtuma, ihmiset voivat tilata Woltilla tai vastaavalla omat eväät pöytäänsä. Juomat voi sitten napata Heldeken baarista. Tämä on minusta hykerryttävän hauska idea, enkä voi mitenkään uskoa että vastaava onnistuisi Suomessa.

Käytännössä voit siis istua tässä maanmainiossa kabaree-baarissa katsomassa showta nautiskellen vaikkapa gourmet-tason italialaista Giannista tai kaupungin parhaiksi kehuttuja hampurilaisia VLND burgerista. Tämän haluan testata!

Huomaathan, että Heldeke on auki vain silloin, kun siellä on tapahtuma: show, keikka tai saunailta. Kannattaa siis tarkistaa ohjelma vaikkapa heidän Facebook-sivuiltaan.

Osoite: Tööstuse 13 

Heldeke’n nettisivut: www.heldeke.ee

Aukioloajat:
kannattaa varmistaa heidän nettisivuiltaan

Entä jos Heldekessä ei ole show-ilta? Tästä muita ideoita iltaan

Sooloiluja-sivuston listat niittävät kiitosta siitä, että lukijat ovat löytäneet niiden avulla kiinnostavia ja käymisen arvoisia paikkoja. Ota siis itsekin avuksi vaikka nämä suositut postaukset:

Baarit tallinnassa
Klikkaa kuvaa, niin pääset näkemään mitkä mielestäni ovat käymisen arvoiset viinibaarit Tallinnassa.

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.