Fotografiska Tallinna telliskiven alueella
Kulttuuri,  Museo,  Tallinna

Fotografiska Tallinna – mahtavaa!

Fotografiska Tallinna aukesi viime kesällä, ja siitä tuli saman tien supersuosittu! Hanketta edistettiin salassa noin kolmen vuoden ajan. Uskomatonta että niin Telliskivi kuin Fotografiskakin onnistuivat pitämään asian salassa niin pitkään. Tällainen Tallinnan, valokuvan ja Tukholman Fotografiskan ystävä on asiasta innoissaan – ja niin on varmasti moni muukin.

Fotografiska on ollut suosikkikohteitani Tukholmassa sen avaamisesta saakka. Kiinnostavien näyttelyiden lisäksi minut on hurmannut sen hyvin varusteltu myymälä ja ravintola, jossa on yksi kaupungin upeimmista näköaloista. Usko tai älä, mutta ensivisiittini jälkeen uskallan väittää, että Tallinna pistää jopa paremmaksi kuin alkuperäinen Tukholman Fotografiska.

Fotografiska Tallinna on nyt auki
Tallinnan fotografiskan terassi
Tallinnan fotografiskan kylttiä viimeistellään
Tähän nousee fotografiska Tallinna

Yllä oleva kuva näyttää, millainen Fotografiska Tallinnan rakennus oli vielä alkuvuodesta 2019. Kuvailin ikkunoissa pyöriviä työmiehiä miettien, että mitähän siihen talon valmistuttua mahtaa tulla. Enpä olisi osannut aavistaa!

Fotografiska Tallinna nousi Telliskiven sydämeen

Miksi Tallinnan Fotografiska on jopa alkuperäistä upeammin onnistunut? Ensinnäkin paikkana monen Tallinnankävijän suosikkialue, rosoisen viihtyisä Telliskivi on omaa luokkaansa. Tukholmassa ollaan vähän sivussa kaupungin parhaista vilinöistä, Tallinnan Fotografiska on aivan suositun alueen ytimessä.

Toisekseen arkkitehtuuri ihastuttaa. Virolaiseen tyyliin sisälle on uskallettu jättää hienosti myös rösöisyyttä – se tekee kokonaisuudesta kiinnostavamman kuin loppuun asti siloteltu ja sliipattu. Jätin tähän postaukseen yhden kuvan, josta näet, minkälaisessa jamassa olleeseen taloon Tallinnan Fotografiska rakennettiin.

Kirsikkana kakussa on yläkerran ravintola ja terassi. Ei tarvitse olla kovin kummoinen ennustaja väittäessään, että tästä tulee pikavauhtia kaupungin suosituin ruoka-, hengailu- ja kahvittelupaikka. Ensinnäkin tila on todella hyvällä maulla rakennettu ja sisustettu. Kaiken kruunaa terassi, jolta aukeaa 360° näkymät ympäri kaupungin.

Tallinnan fotografiskan portaikko
Tallinnan fotografiskan arkkitehtuuria
Tallinnan fotografiskan kahvila
Tallinnan fotografiskan terassi
Fotografiska tallinna ja sen myymälä
Pentti Sammallahti Tallinnan fotografiskassa
Tallinnan fotografiskan kylttiä viimeistellään
Tallinnan fotografiskan portaikko
Tallinnan fotografiskan ravintola

Fotografiska Tallinna aloittaa neljällä kiinnostavalla näyttelyllä

Kävin Fotografiska Tallinnassa sen ensimmäisenä aukiolopäivänä. Ravintola ei ollut aloittanut toimintaansa vielä silloin. Luikahdin kuitenkin kameroineni yläkertaan äimistelemään näkymiä, eikä se tuntunut ystävällistä henkilökuntaa häiritsevän.

Tallinna ei ole ollut paras kaupunki ilta-aurinkoa ajatellen, mutta Fotografiskan terassi tulee korjaaman sen ongelman. Kesällä aurinko laskee Kalamajan taakse, ja sen viimeiset säteet osuvat tähän ylimmän kerroksen keitaaseen.

Pääsin tutustumaan Fotografiska Tallinna’an lehdistökierroksella. Olen tästä tohkeissani, sillä se on ensimmäinen kerta kun tätä pientä sivustoani huomioidaan mediana. Suuri päivä pienelle blogille! Kierroksella sain tavata Fotografiskan perustajan Jan Bromanin, sekä näytteillä olevista valokuvaajista Jimmy Nelsonin ja Anja Niemen. Saimme kuraattorikierroksen myös Pentti Sammallahden ja Anna-Stina Treumundin näyttelyihin.

Kesällä on esillä siis näiden neljän taiteilijat näyttelyt. Ne ovat kiinnostavasti erilaisia – tavalla, johon on Tukholmassakin on tottunut. Eri kuvaajien tekniikat ja tavat hahmottaa synnyttävät kontrastin, jonka seurauksena työt alkavat avautua uusilla tavoilla. Esimerkiksi Pentti Sammallahden täysin lavastamaton ja lähes piilokameramainen tyyli antoi kiinnostavan kontrastin Jimmy Nelsonin poseerauksille ja Anja Niemen lavastetuille teoksille. Hienoja näyttelyjä kaikki!

Näyttelyt, aukioloajat ja muut yksityiskohdat kannattaa varmistaa Fotografiskan omilta nettisivuilta.

Jimmy Nelson Fotografiska Tallinnassa
Valokuvataiteilija Anja Niemi
Tallinnan fotografiskan ravintola
Pentti Sammallahti Tallinnan fotografiskassa
Valokuvataiteilija Anja Niemen näyttely Tallinnan fotografiskassa
Näkymä Tallinnan Fotografiskan terassilta
Pentti Sammallahti Tallinnan fotografiskassa
Yrttejä Tallinnan fotografiskan terassilla
Tallinnan fotografiskan ravintola
Tallinnan fotografiskan terassi
Yksityiskohta Fotografiska Tallinnan kahvilasta
Tallinnan fotografiskan myymälä
Tallinnan fotografiskan kylttiä viimeistellään
Tallinnan fotografiskan ravintola
Fotografiska tallinna ja sen myymälä
Tallinnan fotografiskan portaikko
Fotografiska Tallinnan sisäänkäynti
Yksityiskohta Viron Fotografiskasta
Tallinnan fotografiskan ravintola
Valokuvataiteilija Anja Niemen näyttely Tallinnan fotografiskassa

Minulla oli pitkään suunnitteilla juttu Tallinnan valokuvagallerioista, mutta nyt tuli kiire ennen kuin Fotografiska Tallinna vie kaiken huomion. Kaupungista löytyy nimittäin paljon muutakin kiinnostavaa katsottavaa valokuvataiteen ystäville! Toivon lämpimästi, että myös näille paikoille riittää kävijöitä Fotografiska Tallinnan avattua ovensa.

Huippuvalokuvia Telliskivessä aivan Fotografiskan naapurissa 

Juhan Kuus dokumenttikuvagalleria on vastapäätä Fotografiska Tallinnaa. Se on pieni tila, jolla on suuri visio: järjestää laadukkaita dokumenttivalokuvanäyttelyitä edesmenneen virolaisen dokumenttikuvaaja Juhan Kuusin hengessä. Kaikkien näkemieni näyttelyiden perusteella sanoisin, että he ovat onnistuneet loistavasti!

Kuus oli maailmankuulu virolaistaustainen dokumenttikuvaaja, joka asui ja työskenteli Etelä-Afrikassa. Kuusin äkillisen kuoleman jälkeen hänen perintönsä turvaamiseksi perustettiin rahasto, sillä hän oli toivonut valokuva-arkistonsa säilytettävän Virossa. Sen julkinen osa on Telliskivessä oleva Juhan Kuus dokfotokeskus.

Juhan Kuus dokfotokeskus fotografiska tallinna talon vastapäätä
Juhan Kuus dokfotokeskus ja Robert Doisneaun näyttely
Juhan Kuus valokuvagalleria telliskivessä
Juhan kuus dokumenttikuvagallerian näyttely telliskivessä
juhan kuus dokumenttivalokuvagalleria fotografiska tallinna -museon vieressä
Telliskiven valokuvagallerian näyttely

Olen nähnyt dokfotokeskuksessa monta näyttelyä. Erityisen kiinnostava oli Maxim Mjödovin näyttely Kanikulõ (loma): valokuvaprojekti, jonka taiteilija oli koonnut roskakorin vierestä löytämistään hylätyn perhealbumin negatiiveista. Kuvissa tuntematon neuvostovirolainen perhe vietti vapaa-aikaa 1950- ja 60-luvuilla. Työt olivat vangitsevan hienoja ja teknisesti hämmästyttävän laadukkaita ajankuvia. Voit lukea näyttelystä lisää täällä.

Muita näkemiäni näyttelyjä oli itsensä Juhan Kuuskin retrospektiivi, sekä Luca Berti -nimisen italialaisen kuvaajan näyttely The Blink of an Eye: lumoavia kuvia virolaisista ihmisistä ja luonnosta. Myös näitä töitä voit katsoa Dokfotokeskuksen nettisivuilla

Kun käyt Telliskivessä – vaikkapa juuri Fotografiskassa – käy ihmeessä myös tässä pienessä  galleriassa! He ovat juuri laajentaneet tilaansa, ja avajaisnäyttelynä on Turun Taidemuseossakin nähty huikean hieno Robert Doisneaun ”Parisian Stories”.

Halvempi kuin halpa on ilmainen

Toinen paikka, jossa voi nauttia valokuvataiteesta (täysin ilmaiseksi) on vieläkin lähempänä Fotografiska Tallinnan rakennusta kuin Juhan Kuus -gallaria. Aivan sen edessä on nimittäin merkillinen rautapalkkihökötys, jonka alkuperäisestä käyttötarkoituksesta minulla ei ole aavistustakaan, mutta jonka rakenteisiin tasaisin väliajoin kiinnitetään ulkoilmanäyttely valokuvista.

Kyseessä on Loomelinnaku Väligalerii -niminen näyttelytila, ja kaikki kohdalleni osununeet näyttelyt ovat olleet kiinnostavia. Pidä siis silmät auki, josko tila on edelleen käytössä, ja ilmaista valokuvataidetta tarjolla Telliskiven sydämessä.

Valokuvanäyttely Fotografiska Tallinna'n edessä
Ulkoilmanäyttely telliskiven fotografiska tallinna'n edessä

Positiiv Gallerii on juuri sitä: positiivinen galleria

Valokuvataiteen ystävän kannattaa suunnata askeleensa myös Pelgulinn-kaupunginosan suuntaan. Sieltä löysin viime reissullani Positiiv Gallerii -nimisen minipienen näyttelytilan, jossa ystävällinen galleristi kertoi esillä olevasta näyttelystä ja gallerian toiminnasta.

Esillä oli Silvia Pärmannin näyttely Without. Hänen kuvissaan oli tunnelmia Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden tuhoamasta Pripyat-kaupungista. Teoksissa oli vahva symbolinen ulottuvuus luonnon peittäessä pala palalta alleen neuvostoajan arkkitehtuurin luomuksia ja mahtipontisen julkisen taiteen rapistuneita pintoja.

Positiiv galleriin läheltä löydät Pelgulinnan suosikkipaikkani kohvik Ristikheinan ja Pizzeria Kajan. Voin luvata, että retki kumpaan tahansa – tai molempiin – kannattaa varmasti. Myös yksi kaupungin erikoisimmista taidemuseoista on vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Positiiv-galleriasta. Katso kuvat tästä Flo Kasearun kotimuseosta

Tässä postauksessa > kaikki Pelgulinnan alueen kiinnostavat paikat! 

Positiiv galerii pelgulinnassa vain noin km fotografiska tallinna'sta
Positiiv gallerian tsernobyl-näyttely
Positiiv-gallerian rosoinen julkisivu
Pieni ja ystävällinen positiiv-galleria
Positiiv galerii roo-kadulla tallinnan pelgulinnassa

Fotografiska Tallinna saa ystävän myös vanhasta kaupungista

Fotografiska Tallinnaa odottaa ennestään vielä yksi kaverin valokuvauksen alalta: vanhasta kaupungista löytyvä pieni Valokuvamuseo. Vaikka museo on aivan Raatihuoneen takana, veikkaan että se on jäänyt monelta huomaamatta. Itse piipahdan sinne aina silloin tällöin katsomaan uuden näyttelyn. Museon yläkerrassa on pysyvä valokuvatekniikan historiaa esittelevä näyttely, ja kellarissa vaihtuvia valokuvanäyttelyitä.  Pääsymaksu on vain kaksi euroa aikuiselta, joten jos kaipaat levähdyspaikkaa Raatihuoneen vilinästä, niin käy kurkkaamassa mitä tämän kauniin vanhan talon uumenista löytyy.

Valokuvamuseo tallinnan vanhassa kaupungissa virossa
Valokuvamuseon raatihuoneen takana tallinnna vanhassa kaupungissa
Näyttely tallinnna valokuvataiteen museossa
Valokuvamuseo Tallinnan vanhassa kaupungissa
Kiinnostavia näyttelyitä valokuvamuseossa tallinnassa
Näyttely valokuvamuseossa tallinnan vanhassa kaupungissa

Tee seuraavaksi ainakin nämä!

Haluatko saada Tallinnan reissustasi enemmän irti? Olen tehnyt sinulle työkalupakin, jonka avulla löydät kiinnostavaa tekemistä Tallinnassa.

tallinnan valokuvataiteen museo

4 Comments

  • Henna Mikkilä

   Adamson Eric -museo on minulla vieläkin näkemättä! Milloin mahtaa koittaa se päivä, että olen ehtinyt käydä kaikissa nähtävyyksissä? Ei ehkä ikinä! Niin nopeaa vauhtia tulee uuttaa katsottavaa.

 • Raido Kuurmaa

  Very good information. Even estonians doesnt know so much about the local galleries. Thanks Henna!

  • Henna Mikkilä

   That is the nicest thing anyone has said to me in a long time. Thank you so much! I’m just a random tourist, who is happy to live close enough to Tallinn to visit and enjoy it. Your lovely country has amazing capital. And such friendly people!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.