Ristikheina kohvikin aamupala Kalamajassa
Kahvilat ja leipomot,  Ravintolat,  Tallinna

Ristikheina on uusi suosikkini Tallinnan kahviloista

Minulla on ollut projektina muutamalla viimeisimmällä Tallinnan reissullani koluta läpi niin paljon hyviä aamiaispaikkoja kuin mahdollista. Suunnitelma on kirjoittaa perusteellinen listaus kaikista. Toistaiseksi listan kärkisijoilla kiikkuu kohvik August vanhassa kaupungissa tai Faehlmanni Kadriorgissa. Nyt ne saivat kuitenkin haastajan: Ristikheina kohvik pisti listan kärjen uusiksi!

Ristikheina tuo hyvää onnea

Se tarkoittaa nimittäin neliapilaa. Näin ainakin Google translate minulle väitti, ja kun käännöksen nähtyäni katsoin kahvilan logoa, niin sehän vahvisti käsitykseni nopeasti. Kahvila on Ristiku-kadulla, joka sekin taitaa tarkoittaa ihan samaa. Nyt pitää kyllä kääntyä vironkielen opettajani puoleen ja selvittää asia – onhan kyseessä kuitenkin uusi suosikkikahvilani Tallinnassa.

Ristikheina kohvik eli kahvila on Ristiku kadulla
Ristikheina kohvik on viihtyisä aamiaispaikka
Ristikheina kohvik on kahvila ja lounasravintola
Ristikheina kohvik tarjoaa tuoreita leivonnaisia ja lounasta
Ristikheina kahvila kalamajan ja telliskiven lähellä

Ja jos neliapila tietää onnea, niin sehän toimi saman tien päästyäni ikkunan vieressä olleeseen superpehmeään nojatuoliin: onnentunne valtasi minut saman tien! Ja kun saan eteeni höyryävän kupillisen latte-kahvia, tiskin takana henkilökunta hymyilee ja kaiuttimista soljuu pehmeä jazz, olen omassa onnellisuuskuplassani enkä halua pois.

Onni vaan lisääntyi, kun croissantini tuli pöytään

Se oli nimittäin niin hyvä, että en muista syöneeni yhtä herkullista. Ehkä ikinä. Kyseessä ei ollut vain croissant, vaan ihanilla lisukkeilla ja täytteillä pimpattu supercroissant-sandwich, joka vei kielen mennessään.

Mies söi puuroa, joka oli kuulemma sekin hyvää ja pehmeää, mutta niin on muuten puurot lähes aina Virossa. Naapurit todellakin hallitsevat puurojen keittämisen jalon(?) taidon. Ristikheinassa puuro oli tarjolla myyntitiskillä olevassa lämpökattilassa, ja vierellä oli kaikki tärkeimmät tilpehöörit eli hillot, sokerit, kanelit ja muut. Aamiaispakettiin kuului lisäksi kahvi ja joku vehnänen, joten mikään hiilihydraatteja välttelevän erikoisuus tämä satsi ei toden totta ollut. Mutta kun livetään dieetistä, niin livetään sitten kunnolla!

Ristikheina kahvilassa on viihtyisää, ja herkullisia ruokia
Ristikheina kohvikissa oli tosi hyvää aamupala
Ristikheina kahvilan aamiaislista on herkullinen
Ristikheina kahvila on vanhan puutaloalueen keskellä
Puuroa ja kahvia Ristikheina kahvilassa
Tallinnan mukavin aamiaisravintola on Ristikheina kohvik

Missä tämä Ristikheina oikein on?

No sehän ei ole lähellä oikeastaan mitään muuta. Telliskiveä ehkä juu, mutta sinnekin on muutaman pitkän korttelin verran matkaa. Samoin Kalarannan aamiaispaikat Levier, T35, Koloniaal… kaikki nekin suhteellisen kaukana. Ristikheinaan pitää siis lähteä varta vasten. Ellei sitten satu asumaan vaikka jossain mukavassa Airbnb:ssä näillä nurkilla.

Itse suhtauduin asiaan liikunnan kannalta, eli tein reippaan aamukävelyn asunnoltamme Ristiku-kadulle. Kävely kannatti, sillä reippaan olon lisäksi sain vatsan täyteen ihania aamiaisherkkuja. Tämä testikerta ei todellakaan jäänyt viimeiseksi: Ristikheina-kahvilan aamiaiselle haluan pian uudestaan.

Ristikheina kohvik on paikallisten suosikki kahvila

Mitäs seuraavaksi?

Reissaan tasaisin väliajoin Tallinnaan. Jos haluat varmistaa viimeisimmät kuulumiset, voit seuraavaksi vaikka:

Ristikheina kahvilan aamianen lähellä telliskiveä Tallinnassa

7 Comments

 • A-M

  Kiitos Henna tästä vinkistä! Kävelin tänne Telliskivestä elokuun ekana päivänä joka oli aurinkoinen ja lämmin. Nautin jo kävelymatkasta kun ihailin vanhoja rakennuksia ja niiden upeita ovia, ihania rapistuneita maalpintoja, uutta arkkitehtuuria yms. Itse kaffila oli mitä sympaattisin. Päivä lounas oli kanttarelli-peruna muhennos tms. Maistui. Mukaan lähti muutama suolainen leivonnainen sekä jälkkärix yksi Macaron-leivos.

  • Henna Mikkilä

   Tosi ihanaa kuulla, että olet löytänyt jotain itsellesi uutta Tallinnassa. Juuri sen takia koko sivusto on olemassa, ja tuollaiset terveiset ilahduttavat todella. Sinun tapasi katsoa kaupunkia kuulostaa kovin samanlaiselta kuin omani – aivan samanlaisiin asioihin minäkin jaksan ihastua yhä uudestaan. Ja samaa mieltä siitä, että Ristikheina on ihastuttava. Se oli viime kesänä hetken suljettu, ja ehdin jo säikähtää, että ei kai se vaan ole lopettamassa! Onneksi pian selvisi, että sulkemisen syy olikin remontti: ovat kuulemma laajentaneet tilojaan.

   • Tuija

    Kiitos vinkistä! Olin myyty heti kun astuin sisään ja hymyilevä tyttö toivotti tervetulleeksi. Tätä voi lämpimästi suositella ?

    • Henna Mikkilä

     Tosi kiva kuulla, että suosittelut osui kohdilleen! Siellä on kyllä aina todella herttainen palvelu. Ja ihanat herkut!

 • Sari – Campasimpukka

  Nyt alkaa todellakin harmittaa, ettei ole mahdollisuutta lähteä Tallinnaan. 😀 Ja ensi viikolla vielä se Fotografiska aukeaa, luin jostain Facebook-viestistä, että sait kutsun avajaisiin. Kerro sitten millainen se paikka on!

  • Henna Mikkilä

   Juu, olen ihan innossani että tosiaan kutsuivat avajaispäivän pressikierrokselle. Tuntuu kuin pieni blogini olisi oikea media! Kerron ilman muuta. Ja toivon samalla, että ihmiset kävisivät myös sen vieressä olevassa ihanassa pienessä dokfotokeskuksessa (täällä juttua siitä), jonka puolesta jännitän nyt kun tuollainen jättiläinen tulee viereen. Minulle tuli hyvä pieni väli Airbnb-hommiin, joten pääsen ensi viikolla muutamaksi päiväksi Tallinnaan. Miten voikin olla aina niin kivaa mennä sinne!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.