Karjase sai Kolpi Tallinna
Kahvilat ja leipomot,  Tallinna

Nyt ei sanat riitä – tähän tarvitaan kuvia!

Pääsin eilen kurkkaamaan jotain sellaista, jonka kuvailemiseen on vaikeaa löytää sanoja. Olen vieläkin aivan täpinöissäni näkemästäni: upea tila, tyylikäs ja viihtyisä sisustus, huumaavia tuoksuja, ystävällisiä ihmisiä… kaikkea sitä, mikä näppäilee minun kitarani kieliä – mutta mistä aloittaisin, että saan välitettyä tunnelmia myös sinulle!

Tänään, tammikuun viimeisenä päivänä 2020 aukeaa paikka, jota olen odottanut malttamattomasti. Annoin siitä esimakua lukijoillenikin esimerkiksi tässä muutaman kuukauden takaisessa postauksessa. Silloin kävin ihmettelemässä tyhjää teollisuushallia, jossa rakennustyöt olivat vasta alkamassa. Suunnitelmissa näkyi kahvila, leipomo ja kahvinpaahtimo.

Eilen sain todistaa, että suunnitelmista on tullut totta, ja Karjase Sai niminen herkkukeidas avaa ovensa tänään kello 11! Haahuilin kameroineni tässä upeassa tilassa porukan viimeistellessä sisustusta ja valmistautuessa muutenkin viikonlopun avajaisiin.

Karjase sai Kolpi Tallinna
Karjase sai kahvila koplissa
Karjase sai Kolpi Tallinna
Karjase sai Kolpi Tallinna

Karjase Sai on Tallinnaa parhaimmillaan: odottamatonta ja ennen näkemätöntä

Vai mitä sanot siitä, että joku avaa heikkoon kuntoon rapistuneeseen tehdashalliin saneerattuihin tiloihin leipomon ja kahvilan? Etenkin, kun tehdas sijaitsee alueella, joka on vanhempien tallinnalaisten mielestä niin pahamaineinen, että sinne ei pitäisi kenenkään järkevän ihmisen astua jalallaan.

Nuori mies nimeltä Kenneth Karjane oli kuitenkin toista mieltä. Hän perusti alueelle ensin leipomonsa ja järjesti koko viime kesän siellä huippusuosittuja pop-up-kahvilatapahtumia. Nyt hän ottaa vielä isomman askeleen avaamalla pysyvän kahvilan, jonka tiloissa toimii leipomonsa lisäksi mainio käsityökahvinpaahtimo Kokomo, jonka laadukkaat kahvit ovat tulleet kaupunkilaisille tutuiksi jo 10 vuoden ajan.

Karjase sai Kolpi Tallinna
Kokomo-paahtimon Roland Põllu.

Nyt on kuvakavalkadin aika

Kuten totesin, en tahdo löytää sopivia sanoja kuvaamaan eilen näkemääni – niin ihastuksissani olin. Annetaan siis kuville puheenvuoro.

Sen verran kuitenkin kerron, että kaikki tapaamani tyypit olivat kertakaikkisen sympaattisia, ja tilassa leijuva tuoreen leivän- ja pullantuoksu huumaava. En osaa edes kuvitella miten hyväksi tuoksu yltyykään, kun samoissa tiloissa majaileva Kokomon Roland Põllu vielä paahtaa siellä kahvinpapuja!

Kahvilan lisäksi Karjase Sai on myös täysverinen leipomo. Voit ostaa kotiin viemisiksi hapanjuureen leivottua leipää, ehkä parhaita koskaan maistamiani croissanteja ja makeita leivonnaisia. Erityismaininnan ansaitsee minulle eilen tarjottu kardemummapulla, joka juuri uunista tulleena oli omassa lajissaan niin hyvää, etten muista sellaistakaan ennen saaneeni. Tämä leipuri-Kenneth todella tietää mitä tekee!

Tuliaisiksi voi ostaa myös pienpaahtimon kahveja, sillä alakerran toisen laidan vallannut Kokomo-paahtimo pyörittää kahvilan lisäksi pientä myymälää. Henkilökunta on avuliasta ja osaavaa, joten pienellä jututtamisella kuulet eri alueilta tulevien kahvinpapujen eroavaisuuksista ja ominaisuuksista.

Suomalaisia kiinnostaa muuten ehkä myös se, että kahvilassa on tarjolla myös suodatinkahvia, mikä on Virossa jonkinmoinen harvinaisuus.

Kokomo kahvipaahtimo kopli
Kokomo kahvipaahtimo kopli
Karjase sai Kolpi Tallinna

Põhjalan alueesta kuullaan vielä!

Täältä voit katsoa, miltä Põhjalan alue näytti vielä vajaa vuosi sitten. Eilen siellä käydessäni kaikesta näki, että muutos on alkanut. Entistä kumisaapastehtaan konttorirakennusta oli jo kunnostettu, ja rakentamisen jäljet näkyivät muuallakin alueella. 

Põhjalan tehtaan kehityksen takana on samoja henkilöitä, jotka aikoinaan aloittivat Telliskiven rakentamisen. Me kaikki Tallinnan ystävät tiedämme miten hieno Telliskivestä tuli – tämän pienen oppaani kanssa saa käsityksen siitä, mitä kaikkea sinne on 10 vuoden aikana ilmaantunut.

Vahvasti veikkaan, että Põhjala on seuraava Telliskiven kaltainen alue. Vielä siellä on todella rosoista, mutta jos olet samanlainen kuin minä ja haluat seurata kehitystä alusta alkaen, kannattaa hypätä raitiovaunuun numero 1 tai 2 ja kolistella Koplin perille saakka.

Enää siellä ei tarvitse ihmetellä pelkästään rapautuvia teollisuushalleja, vaan voi suunnistaa kohti pullantuoksua ja istahtaa kupposelle erinomaista kahvia. Ennustan, että niin tulee tekemään lukuisat tallinnalaisetkin  – niin suosittuja viime kesän pihakahvilatapahtumat olivat.

Pohjalan tehdas Tallinnassa

Osoite: Marati 5, Kopli 

Karjase Sai’n Facebook-sivua kannattaa seurata, sillä siellä kuulet esimerkiksi tulevista tapahtumista 

Kokomo Coffee Roasters -paahtimon Facebook-sivut

Aukioloajat:
Vielä määrittelemättä. Todennäköisesti torstaista sunnuntaihin, ja alkuviikon kiinni. Kesällä enemmän, sillä kahvilan edustalla tulee olemaan aurinkoinen terassialue!

Tallinnan parhaat kahvilat
Klikkaa kuvaa, niin löydät kaikki Tallinnan parhaat kahvilat. Tai ainakin minun suosikkini!

2 Comments

  • A-M Heinonen

    Kiitos tästä postauksesta Henna. Tuonne on pakko päästä. Rupeaa olemaan vähän vierotusoireita kun edellisestä Tallinnan reissusta on yli 3 kk. Vaan kun aina myrskyää kun olis sopiva hetki lähteä…Mutta siis ehdottomasti tuonne Karjase Sai’hin sekä muutenkin pyörimään Põhjalan alueelle.

    • Henna

      Sinne kannattaa kyllä todellakin mennä, sillä alue muuttuu nyt kovaa vauhtia. Kävin siellä ensimmäisen kerran vajaa vuosi sitten, nämä kuvat ovat siltä visiitiltä. Päärakennus on kokenut jo melkoisen muodonmuutoksen tuon jälkeen, joten odotettavissa on että muukin alue tulee kokemaan valtavan muodonmuutoksen lähikuukausien ja varsinkin -vuosien aikana. Nyt on siis oikea aika lähteä ihmettelemään, jotta näkee vielä vähän alkuperäistä meininkiä. Rouheaa on vielä!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.