Ristikheina kohvik on paikallisten suosikki kahvila
Kaupunginosat,  Kävelyt,  Tallinna

Onko Kalamaja jo nähty? Ota suunnaksi Pelgulinn!

Telliskiven tuntevat jo kaikki, ja Kalamajakin alkaa olla tuttu ainakin nimenä suurimmalle osalle Tallinnan kävijöitä. Pelgulinn sen sijaan taitaa olla vielä toistaiseksi vähän tuntemattomampi alue aivan näiden kahden naapurissa.

Pelgulinn on Kalamajan lailla viihtyisä ja vihreä puutalokaupunginosa, jota hipsterit ja nuori luova luokka valtaa mokkalatten voimalla asunto kerrallaan. Koska alue on vähemmän tunnettu ja suosittu, sen kaduilla vaeltelu voi olla tuttujen kulmien kiertelyn sijaan hauskaa vaihtelua.

Pelgulinn’an parhaat

Sooloiluja kävi kurkkimassa naapurustoa puolestasi. Tekemäni kartan avulla sinunkin on helppo lähteä katsastamaan Pelgulinnan mansikkapaikat.

Pelgulinn tallinna

1. Kolm Sibulat on ravintolaklassikko

Fusion-confusion kuvailee Kolm Sibulat itseään. Ruokalistalla on niin Aasian kuin Lähi-idän, Välimeren alueen kuin georgialaisiakin herkkuja. Kestosuosikki, josta lähtee aina tyytyväisenä ulos! Osoite Telliskivi Tänav 2, avoinna ti–la 12–23.

2. Ravintola Koma

Kolm Sibulatia vastapäätä toisella puolella tietä osoitteesta Telliskivi 1 löytyy tämä suhteellisen tuore ravintolatulokas. Paikan erikoisuus on käsityöoluiden ympärille rakennettu ruokalista. Kiva sisustus, taitava keittiö ja ystävällinen palvelu. Avoinna ti–to 17–23, la–su 17–24.

Lue myös tämä: Stalininajan sotilasvankilassa on nykyään osa Viron kansallisarkistoa. Katso kuvat hyytävästä sellikäytävästä!

Sooloiluja suosittelee testaamaan Koma-ravintolaa! Sen ruokalista on rakennettu sopimaan yhteen laadukkaiden käsityöoluiden kanssa.

3. Vegaaniravintola Pelgupaik

Tämä minipieni ravintola keittelee huikean hyviä vegaanicurryjä ja muita aasialaisvaikutteisia herkkuja. Heidän Insta-sivuillaan pääset tunnelmaan. Nimensä mukaisesti paikan koti on Pelgulinn, ja löydät sen osoitteesta Telliskivi 24. Ovet ovat auki joka päivä: su–to 12–20, pe–la 12–21

4. Suklaapuoti Chocokoo

EDIT: Chocokoo on muuttanut Telliskiveen, mutta jatkaa muuten samalla meiningillä.

Yksi kaupungin ihanimmista herkkupuodeista on Chocokoo. Tämä on paikka johon kannattaa poiketa, jos haluat löytää ylellisen lahjan tai superherkkuja ihan vaan omiin suihin. Kaikki suklaat ovat paikan päällä tehtyjä, ja järjestetäänpä siellä suklaantekokurssejakin!

Lue myös tämä: Suklaakahvila Pierre vanhassakaupungissa on toinen suklaanystävän must-kohde.

Pelgulinn on Chocokoo-suklaakaupankin koti. Siellä on vitriini täynnä ylellisen herkullisia, käsin tehtyjä suklaakonvehteja.  

5. Positiiv Galerii

Positiiv on minipieni valokuvagalleria, ja samalla yhden naisen ihme. Galleristi  ja kuraattori Kristel Schwede julkaisee myös neljä kertaa vuodessa ilmestyvää valokuvalehteä nimeltä Positiiv. Galleria on avoinna arkipäivisin kello 12–18, muina aikoina sopimuksesta. Viimeksi näin siellä erinomaisen Tsernobylin raunioissa kuvanneen Silvia Pärmannin näyttelyn ”Ilma jäetud”. Katso kuvia tästä koskettavasta näyttelystä täällä. Poikkea ihmeessä käymään, osoite on Roo 21a

Lue myös tämä: kaikki muut kohteet valokuvataiteen ystävälle löydät tästä Fotografiska-postauksesta.

6. Sydämellinen Ristikheina kohvik

Ristikheina on yksi suosikkikahviloitani koko Tallinnassa. Siksi se on ansainnut oman postauksen, jonka löydät täältä. Itse kahvilan löydät osoitteesta Ristiku 57. Ovet aukeavat jo varhain ja pysyvät auki iltaan saakka: la–su 9–19, ma–pe 8–21.

Ristikheina kahvila on vanhan puutaloalueen keskellä
Ristikheina kahvilan aamianen lähellä telliskiveä Tallinnassa
Liukumäki flo kasearun museossa

7. Flo Kasearu kotimuseo

Tämä museo on aivan omanlaisensa elämys! Vai oletko käynyt taiteilijakodissa, jonka takapihalla on lentokoneen siipi, ja jonka yläkerrasta laskeudutaan takaisin katutasoon liukumäkeä pitkin. Lue vierailustani täältä, ja pistä muistiin osoite Pebre 8. Sisäänpääsymaksu 10 €, vierailu sovittava etukäteen. Ota yhteyttä Flo’n sivuston kautta.

8. Kaja pizzaköök

Kilpailu kaupungin pizzakuninkuudesta tiukkenee, sillä Ülemisteen avattu Pomo leipoo aivan huikean hyviä puu-uunissa paistettuja pizzoja, samoin keskustassa oleva Jahu tänavagurmee. Mutta niin leipoo Kajakin, joka taisi tämän pizzabuumin kaupungissa aloittaa. Täällä juttu yhdestä Kaja-visiitistäni – niitä tulee kyllä tasaiseen tahtiin. Kaja avaa ovensa joka päivä kello 11:30, ja sulkee siinä vaiheessa kun sen päivän taikinat on leivottu ja pizzat myyty: toisinaan jo aikaisin iltapäivällä, hiljaisempina päivinä vasta kello 18. Kajan osoite on Õle 33.

Lue myös nämä: Kajan jälkeen samat omistajat avasivat OneSixty bbq-ravintolan Telliskiveen ja mainion Old Boy Mary Janen bistron Kadriorgiin.

kaja pizza köök tallinnassa

9. Kopli puljongibaar

Otin tämän paikan listalle mukaan, vaikka se taitaakin olla Kalamajan puolella. Sen verran eksoottinen paikka, että katso ensin meininki heidän fb-sivuiltaan, ja ota sitten suunta kohti osoitetta Kopli 23. Suljettu ma–ti, avoinna su 12–17, ke–to 12–19, pe 16–21, la 12–21

Vaikka Pulgongibaar on Kalamajan puolella, se pääsi mukaan listalle koska ratapihan tuolla puolen häämöttää Pelgulinn.

Pelgulinn päättyy ja villi pohjola alkaa

Loput paikat ovat aivan Pelgulinnan pohjoisrajalla, Karjamaan puolella. Otan ne kuitenkin mukaan postaukseen, sillä kaikki neljä ovat aivan vierekkäin, eikä niihin ole kuin noin 10 minuutin kävelymatka vaikkapa Ristikheinä kohvikista.

10. Vegaaniravintola Tru

Tru on aivan viimeisimpiä tähtiä Tallinnan ravintolataivaalla. Satuin käymään siellä ensimmäisenä aukiolopäivänä, ja ihastuin saman tien! Sekä ruokalista että kahvilan herkut ovat kaikki täysin vegaaneja. Blogipostauksen kirjoittaminen vielä kesken, mutta käy fiilistelemässä tunnelmaa heidän Instassaan. Yksi omistajista on myös valokuvaaja, ja se näkyy. Avoinna ti–to 11–22, pe–la 11–23, su 11–18. Ma suljettu. Osoite on Kopli 25.

Lue myös tämä: Kaikki muutkin Karjamaan käymisen arvoiset paikat löydät täältä. 

Tru on aivan Pelgulinn-kaupunginosan pohjoispuolella.
Tallinnan uudet ravintolat
Odeon ravintola ja baari Koplissa Tallinnassa

Kaksi kiinnostavaa uutuutta Pelgulinnan pohjoispuolella: vegaaniravintola Tru Kitchen ja ravintola/baari Odeon.

11. Ravintola ja baari Odeon

Odeonilla on samat omistajat kuin Frankilla, joka on yksi vanhan kaupungin suosikkipaikoistani. Pääsin kurkkaamaan Odeoniin hetki ennen sen avajaisia, ja koska ihastuin sen tunnelmaan, päätin kirjoittaa siitä jutun jo ennen kuin olin edes testannut paikan keittiötä. Paikasta on tullut saman tien suosittu paikallisten ruoka- ja hengailupaikka, joten ota sinäkin suunnaksi Kopli 25 ja Odeon. Avoinna ti–to 11–22, pe–la 11–23 ja su 11–18. Ma suljettu.

Lue myös tämä: Odeonin omistajien viihtyisä Frank tekee yhdet vanhankaupungin parhaista coctaileista.

12. Mainio baari ja ravintola Checkpoint Tallinn

EDIT: Checkpoint Tallinn on sulkenut lopullisesti ovensa, mutta jätän tämän kuitenkin tähän muistoksi menneistä ajoista. 

Checkpoint Tallinn on periaatteessa cocktail-baari, mutta he kokkaavat myös toisinaan brunssia kun sille päälle sattuvat. Silloin sattuivat, kun minä osuin kohdalle, ja olipa kiva tutustua paikkaan ja sen supermukaviin tyyppeihin. Grillattu sandwichini maistui, ja erityismaininnan ansaitsee myös juomani kombucha-tonic. Osoite on Kopli 78b, ja aukiolot Googlen mukaan su–to 20–24, pe–la 20–03, mutta kuten sanottu toisinaan tarjolla myös brunssia, joten kannattaa ehkä ottaa yhteyttä heidän fb-sivujensa kautta, jotta ovet ovat varmasti auki kun menet siihen suuntaan.

Pelgulinn jää etelään, mutta checkpoint Tallinn on portti pohjoiseen

Parasta tämän Sooloiluja-sivuston tekemisessä on se, että tapaan sen kautta ihan mahtavia tallinnalaisia tyyppejä. Yksi tällainen suloinen tapaus oli Checkpoint Tallinnan Kadri Eisler alias Gray Eyed Baker. Tsekkaa hänen ihania kuviaan Instassa! Tämä kuvakin on hänen ottamansa.

13. Bekker-leipomo

Viimeisenä mukaan pääsi ihana pieni leipomo-kahvila aivan Odeonin nurkan takana. Yksi kaupungin parhaista leipomoista jos minulta kysytään: todella maukkaita leipiä ja piirakoita, ja aivan taivaallisia kakkuja ja muita leivonnaisia. Hurmaava palvelu! Osoite on Kopli 27, ja aukiolot ma–pe 8–18, la 9–15.

Pelgulinnan asukkaiden lisäyksiä

Jaettuani tätä postausta Facebookin Pelgulinn-ryhmään sain sieltä paljon hauskoja lisäyksiä listaan! Näitä en ole vielä itse testannut, mutta luotan paikallisten sanaan. Nimi on myös linkki google-karttaan.

a)  Mainio viinibaari Shvips. Täällä olen käynyt itsekin, ja suosittelen lämpimästi.
b)  Puutarharavintola Clos, joka on ymmärtääkseni vain kesäisin auki. Fb-sivut täällä.
c)  Luontaistuotekauppa Ökosahver. Myös heillä fb-sivut.
d)  Fantom kebab-ravintola, jossa näytti olevan paljon muutakin syötävää. Päivän keitto 1,5 € ja borssi 2 €. Menen varmasti testaamaan!
e)  Pelgulinna rahvamaja on aivan Telliskiven vieressä. Heidän (vironkielisiltä) nettisivuiltaan löytyy varmaankin tapahtumia. 
f)  Armenialainen “general store” Kolde ja sen ympäristössä olevat Omakolde-talot. Niistä voit lukea lisää tästä kivijalkakaupat-postauksesta. 
g)  Ravintola Nuudel Telliskivi-kadulla.
h)  Kalamaja sushi 

Pelgulinn on vain muutama 10 metriä Bekker-leipomosta etelään
Kohvik Bekkerei tarjoaa ihania kakkuja

Ylläolevat kuvat ovat suloisesta pienestä Bekker-leipomosta. Tämä vanha juttu kertoo jo lopettaneesta Kopli-ravintolasta, mutta sen lopussa fiilistelyä Bekkeristä.

Pelgulinn on ihana! Mutta mitä seuraavaksi?

Toivottavasti sait tästä jutusta ideoita uusien alueiden valloittamiseen. Olen listannut paljon muitakin paikkoja, jotta löytäisit käymisen arvoisia paikkoja Tallinnassa mahdollisimman helpolla.

  • Kaikki suosikkravintolani on kasattu yhdelle sivulle, jonka otsikko on Tallinnan parhaat ravintolat. Pistä linkki talteen, ja ota käyttöön kun seuraavan kerran etsit hyvää ruokapaikkaa.
  • Myös aamiaispaikan etsiminen voi toisinaan olla haasteellista. Tallinnan parhaat aamiaiset -listani toivottavasti auttaa valinnan tekemisessä. Ja jos olet etsimässä aamupalaa lähellä satamaa, olen listannut myös niitä paikkoja. Sataman seudulla olevat aamiaispaikat löydät täältä.

Liity myös Tallinnatärpit Facebook-ryhmään!

Saan sen ystävällisiltä jäseniltä jatkuvasti hyviä reissuideoita, ja niin saat aivan varmasti sinäkin. Klikkaa vain tätä linkkiä ja tule mukaan!

Kommentoi mielellään!