Kalamaja
Kaupunginosat

Toivottu Kalamaja-opas on täällä!

Kalamaja-nimi on varmaankin tuttu Tallinnan kävijöille. Kalamajan kaupunginosaa kuvaillaan sanoilla trendikäs ja hipsteri, mutta myös idyllinen ja historiallinen. Se on varmasti kaikkea niitä – ja paljon muuta.

On tullut aika julkaista Sooloiluja-sivuston oma Kalamaja-opas. Alue on yksi kestosuosikeistani, joten palan halusta kertoa lempipaikkani myös sinulle. Nähtävää ja tehtävää on paljon, joten pysy kyydissä: nyt mennään!

Kuva: Andrei Chertkov

Maantieteellisen etenemisen sijaan mennään teemoittain. Kalamaja-oppaassani on suosikkini kaikista näistä (voit halutessasi klikata bulleteista suoraan kuhunkin alakohtaan)

Vaikka kaupunginosakartalla Balti Jaam, Telliskivi ja Noblessner kuuluvat Kalamajaan, jätän ne oppaan ulkopuolelle. Sooloiluja-sivuston Telliskivi– ja Noblessner-oppaat on jo olemassa, ja yritän varmaankin tehdä sellaisen myös Balti Jaaman torista. Nyt mennään siis muualle kuin näihin kolmeen Kalamajan osaan. Näkemistä riittää muuallakin!

Kalamaja: historian havinaa ja viimeisimpiä trendejä

Kalamajan historia ulottuu 1300-luvulle, jolloin aluetta asuttivat kalastajat ja kalakauppiaat – Kalamaja tarkoittaa suomeksi kalataloa. 1800-luvun lopulla Tallinnan ja Pietarin välisen rautatien valmistuttua Kalamaja alkoi teollistua, ja sen myötä alueelle nousi työväen asuintaloja, jotka tänä päivänäkin antavat alueelle sen ominaisen charmin. Reilut sata vuotta sitten tehdastyöläisille rakennetut talot ovat nyt kaupungin luovan luokan ja nuorten perheiden koteja.

kalamaja kartta

Ei mennä tämän syvemmälle Kalamajan historiaan – voit lukea siitä lisää vaikkapa Visit Tallinnan sivuilta. Suosittelen lähtemään kävelylle ristiin rastiin tämän viehättävän puutalokaupunginosan katuja. Erityisen tunnelmallisia ovat Vana-Kalamaja-, Kungla-, Valgevase-, Kalju- ja Niine-kadut.

Osan tämän postauksen kuvista on muuten ottanut lahjakas valokuvaaja Andrei Chertkov. Häntä on helppo suositella mihin tahansa tosi ammattilaista vaativaan kuvaushommaan. Andrein Facebook-sivuilla on lisää kuvia ja yhteystiedot. 

Mutta nyt lähdetään Kalamajakierrokselle, ja kolutaan ensin alueen ravintolat.

Kalamaja
Kuva: Andrei Chertkov
Kalamaja
Kalamaja
Booking.com

Kalamaja: ravintolat ja katukeittiöt

Kaikkia en ajatellut listata, vaan kerron ne joista pidän eniten. Uusia tulee ja valitettavasti vanhoja välillä lopettaa, joten postaus saattaa elää. Tässä kuitenkin tämänhetkiset suosikkiravintolani Kalamajassa ei missään erityisessä järjestyksessä.

Sympaattinen Ülo

Ülolla on samoja omistajia kuin suositulla Rataskaevu 16:lla, joten laatua ja ystävällistä palvelua löytyy täältäkin. Lue aiempi postaukseni Ülosta täällä, ja heidän Fb-sivuiltaan niin yhteystiedot kuin aukiolotkin. 

Boheemi Boheem

Boheem nökötti paikoillaan Balti Jaaman torin tuntumassa jo silloin, kun tori oli vielä rosoinen venäläisten suosima kauppapaikka, josta sai kaikkea hääpuvuista hautakiviin. Lue juttu Boheemista, ja katso aukiolot ja ruokalistat täältä.  

Uusi vanha Sesoon

Sesoon muutti pienempiin tiloihin, mutta jatkaa vanhalla konseptilla: mutkatonta, kohtuuhintaista ruokaa ja suosittu brunssi. Heidän nettisivuillaan ruokalistat ja aukiolot. 

Kaksi kivaa vierekkäin: vasemmalla Plan B ja oikealla Boheem. Jälkimmäisestä lisää kuvia klikkaamalla tätä.
Ravintola Ülo tallinna
Klikkaa kuvaa, niin pääset lukemaan lisää Ülosta.
Francoise kellarileipomo
Ihana François toimittaa päivittäin tuoreet leivät Siga la Vacaan. Lue lisää tästä belgialaisesta kellarileipurista klikkaamalla kuvaa!

Burgerkeidas Uulits

Uulits meni heittäen kaupungin parhaat burgerit -listalleni useammallakin eri hampurilaisella. Kiva sisustus. Paikallisten suosikki, usein paljon porukkaa. Uulitsin omat nettisivut. 

Argentiinalaisravintola Siga la Vaca

Siga la Vaca on yksi uusia Kalamajan supersuosikkejani. Argeninalaisravintola, jossa on ihan huikeat ruuat ja supersympaattinen palvelu. Lämmin suositus! Katso yhteystiedot ja muut heidän sivuiltaan. 

Kodukohvik Desiree

Maukasta ja edullista kotiruokaa tarjoilee Kodukohvik Desiree, jonka ulkoterassi on suorastaan kalamajalainen instituutio. Heidän fb-sivuiltaan löytyy ruokalistat ja aukiolot. Sympaattisen nuorenparin ylläpitämä perheravintola, jossa häärii koko suku isoäidistä lapsenlapsiin.

Kuva: Andrei Chertkov
Uulits on Tallinnan burgerpaikkojen aatelia. Klikkaa kuvaa, niin näet kaikki muutkin.

Meksikolainen Ancho

Meksikolaisravintola Ancho on tilassa, jossa vuosikaudet ennen muuttamistaan toimi kohvik Sesoon. Ancho puolestaan oli ennen Vanhassakaupungissa, ja keräsi siellä paljon ystäviä. Tiedot täällä. 

Jahu

Jahu oli pitkään mainio katukeittiö Vapaudenaukion nurkilla, mutta parisen vuotta sitten se avasi myös varsinaisen ravintolan Balti Jaaman torin kieppeillä olevaan vanhaan asemarakennukseen. Keittiö on laadukasta italialaista ja ihanat pannukakkupyhäpäivät. Lue lisää heidän omilta fb-sivuiltaan. 

Moon ja sen blinit

Ravintola Moon alkaa kuulua jos klassikoiden sarjaan, koska sillä on ikää enemmän kuin monella muulla Kalamajan paikalla. Löydät sen sivukujalta läheltä Kalasatamaa. Pöytävaraus voi olla viisasta tehdä: paikka on suosittu. Lue siitä lisää Kaupungin parhaat blinit -postauksessani ja katso yhteystiedot täältä

Restoran moon ja tallinnaan parhaat blinit
Moonissa on moderneja venäläisvaikutteita. Löydät sen läheltä Kalarantaa.
Kuva: Andrei Chertkov | www.facebook.com/ACHphotographs

Rento Žorik

Kalamajan viimeisimpiä ravintolatulokkaita on paikallisen kulkukoiran mukaan nimetty Žorik. Lue siitä tämä pidempi juttu, ja valitse se ruokapaikaksi jos kaipaat rentoa kulmakuppilaa. Listalla on edullisia burgereita ja muuta baariruokaa – erikoisuutena hanassa oleva Guinness ja saman panimon lager. 

Rento ja kivasti sisustettu St. Vitus

St. Vitusta voisi varmaan kutsua gastropubiksi. Lue täältä pidempi juttu siitä, ja katso kuvat, sillä sisustuksen puolesta se on yksi suosikkipaikkojani. Heidän nettisivunsa löydät täältä. 

Rohe vegaaniravintola

Rohe on Kalamajan uusimpia tulokkaita – heti suuren suosion saanut vegaaniravintola aivan rautatieaseman tuntumassa Koplikadun alussa. Ruoka on hyvää ja sisustus viehättää, joten katso lisää kuvia täältä. Heidän Fb-sivunsa täällä

rohe vegaani ravintola tallinnassa
Rohe vegaaniravintolasta tuli heti avaamisensa jälkeen tosi suosittu – eikä ihme! Lue lisää klikkaamalla kuvaa.

EKAn eli Viron taidekorkakoulun kahvila

Eesti kunstiakateemia majailee nykyään upeasti kunnostetussa kuuluisan virolaisarkkitehti Eugen Habermannin vuonna 1926 suunnittelemassa ja 1932 valmistuneessa rakennuksessa. Talo on niin upeasti remontoitu, että kannattaa käydä syömässä lounas sen alakerran kanttiinissa vain nähdäksesi sen! Hinnatkin ovat mukavan lompakkoystävällisiä ja asiakaskunta rennon taiteellisen näköistä. Kartalla EKA on tässä. 

Eksoottinen Kurze

Tässäpä vallan eksoottinen uusi tuttavuus: dagestalilaisia kurzeja kokkaileva The Kurze! Tämä on niin erikoinen paikka, että se pitää vaan kokea itse. Heidän Fb-sivulta löydät lisää infoa, ja kohta olisi tarkoitus kirjoittaa siitä oma postauskin.

– – – – – –

Siinäpä kaikki kiinnostavat Kalamajan ravintolat ja ruokapaikat. Vai pääsikö joku hyvä unohtumaan…? Kommentoi ihmeessä niin täydennän listaa! Nyt lähdetään eteenpäin, vuorossa Kalamajan baarit.

Tältä näyttää kurzet Kurzessa. Eksoottista!
Kalamaja
Tops on rento ja viihtyisä baari Vana-Kalamaja-kadulla

Kalamaja: baarit ja pubit

Sitten lähdetään viihteelle ja unohdetaan ruokaravintolat – vuorossa Kalamajan alueen baarit. Niitä en ole listannut, joissa en ole itse käynyt. Ainakin jonkin sortin klassikko Kolm Lõvi puuttuu, sillä se leijonamaalauksineen ja tankotanssitolppineen on minulla vielä kokematta. Kaikki seuraavat sen sijaan ovat Kalamajan baarien listallani:

Rento paikallisten suosikki Tops

Tops on boheemi, rento ja paikallisten suosiossa. Siellä istuu mukavasti kaiken ikäistä ja näköistä porukkaa. Iso plussa siitä, että juomien lisäksi tarjolla on myös syötävää. Topsin Fb-sivut ovat täällä – sieltä aukiolot, osoitteet ja muut.

Viinibaari Tiks

Tiks on viinibaari, jolla on itseoikeutetusti paikka Tallinnan viinibaarieni listallani. Pisteitä talven kylmillä palavasta tulesta kamiinassa. Tiksin Fb-sivut täällä. Ai niin, ja Tiksissä on myös viinikauppa! 

viinibaarit tallinnassa: Tiks
Tiksin mahtavaa seinä- ja kattotaidetta.
St Vitus baari sisustus
Myös St. Vituksessa taiteellinen meno.

Uudempi tulokas Plan B

Myös Plan B on sekä viinibaari että -kauppa. Viinien lisäksi tarjolla pientä makeaa ja suolasta syötävääkin. Kaupungin paras pavlova syntyy minun mielestäni Plan B:n pienessä keittiössä! Plan B:n nettisivut löydät täältä

Time to Wine

Viinibaareja riittää Kalamajassa – Time to Wine on niistä yksi. Tyylikäs pieni paikka, jossa on myös viinikauppa. Erikoisuutena viiniautomaatti, josta voit lorotella itsellesi lasillisia viinejä ja maksaa lopuksi muovikortille kertynyt saldo. Time to Winen nettisivut täällä. Myös tämä löytyy Tallinnan viinibaarien listaltani.

St. Vitus

St. Vitus oli Kalamajan ravintoloiden listallani, mutta se kuuluu ehdottomasti hyvän olutvalikoimansa ja rennon menon vuoksi myös tälle baarilistalle. Lue pidempi postaus Vituksesta täältä.

time to wine in Tallinn
Time to Wine on myös viinibaarien listallani. Klikkaa kuvaa ja katso mitkä kaikki muut siellä ovat!

Kotzebar

Korona on vähentänyt Tallinnassa käymisiäni niin paljon, että en ole vieläkään päässyt testaamaan tätä uudehkoa Kotzebue-kadulla olevaa baaria. Se vaikuttaa kuitenkin sekä kellarimaisen tilansa että baarinsa tarjonnan perusteella todella kiinnostavalta, sillä pääsin kurkkimaan sitä ennen avajaisia. Lue Kotzebarista tästä syksyn 2020 uutuuspaikoista kertovassa jutussani.

Baar Balti Jaamas

Samoihin aikoihin Kotzebarin kanssa auennut baari Balti jaaman torin tuntumassa. Sitäkään en ole vielä ehtinyt testata, joten katso tunnelmia heidän Fb-sivuiltaan.

Suomalaisten suosikki Baar Living room Ät.

Balta baarin naapurissa on suomalaisten suosikkipaikka Ät, jossa isännöi huippumukava, maailmaa ristiin rastiin kiertänyt Jukka. Kannattaa heittäytyä juttusille! Ätin Facebook-sivut löytyy täältä.  

Hullunhauska Heldeke

Heldeke on paljon enemmän kuin baari! Vai miltä kuulostaa entisen bordellin tiloissa toimiva kabaree, jossa on myös sauna… juu. Lue täältä lisää!

Dan Renwick ja Heldeke
Viinibaari ja kauppa tallinnassa: Vabrik
Vabrik vinoteekin rosoista tunnelmaa. Toisessa kuvassa komeilee Heldeken isäntä Dan le Man.

Vabrik Vinoteek

Kalamajassa riittää kivoja viinibaareja! Tiksin vieressä olevassa Vabrik Vinoteekissakin on baarin lisäksi viinikauppa. Ei nämä viinibaarit tietenkään kutsu vauhdikkaaseen iltamenoon, mutta tällaiselle rauhalliselle illan istujalle ne ovat mitä mainioimpia paikkoja. Vabrikin nettisivut on täällä

Oluenystävän Uba ja humal

Viinibaareja pilvin pimein, mutta onpa Kalamajan alueella yksi oluenystävien suosikkipaikkakin, nimittäin Uba ja humal. Se oli ennen ainoastaan kauppa, mutta nyt samassa tilassa toimii myös taproom. 20 hanassa on sekä virolaisia että ulkomaisia pienpanimo-oluita. Lisää tietoa heidän Facebook-sivuiltaan. 

– – – – – – 

Mutta nyt on vuoro touhuta jotain muutakin kuin syödä ja juoda. Palataan toki siihenkin teemaan vielä, sillä Kalamajan kahvilat ovat vielä esittelemättä. Mutta otetaan tähän väliin vähän ostospaikkoja:

Kalamaja

Kalamaja ja shoppailut

Kalamaja ei ole mikään kauppakeskittymä, mutta muutamia kivoja pikkuputiikkeja sieltä kyllä löytyy. Tässä suosikkini:

Designkauppa Tali

Tali designkauppa Kopli- ja Kotzebuekatujen kulmauksessa on käymisen arvoinen vaikka joka reissulla, sillä valikoimat vaihtuvat ahkerasti. Kiinnostavaa modernia skandinaavista ja virolaista designia kodinsisustuksesta vaatteisiin ja pikkutavaraan. Kartalla täällä, nettisivut täällä

Humana vintage kirppis

Humanalla on pisteitä ympäri kaupunkia, mutta Tali desingin vieressä oleva Humana Vintage on ainoa myymälä Kalamajassa. Kannattaa pitää silmällä euron ja kahden päiviä, mutta muulloinkin kohtuullisen hintainen ja hyvin varustettu. Kartta ja nettisivutkin löytyy. 

Kukkakauppa Kalamajassa
Kukkakaupan lamput

Lillebaar Pojeng kukkakauppa

Pojeng on ykkössuosikkini Kalamajassa: ihana kukkakauppa, jonka pitäjä on hurmaava ja taitava tyyppi. Sieltä haen aina kukkakimpun kotiin viemisiksi ennen laivalle lähtöä. Katso täältä lisää kuvia ihanasta Pojengista ja tsekkaa aukiolot heidän sivuiltaan. 

Suva sukkakauppa

Yli 80-vuotiaalla virolaisklassikko Suvan sukkatehtaalla on mainio tehtaanmyymälä Kalamajassa Vana-Kalamaja-kadulla. Brändi on elänyt hienosti ajassa, ja he tekevät nykyään mm. mainoita Happy Socks -tyyppisiä värikkäitä sukkia. Karttalinkki ja aukioloajat löytyvät heidän sivuiltaan. 

Takara Nord Kalamaja
Takara Nord sisustuskauppa on yksi suosikkejani. Klikkaa ja katso lisää kuvia!

Skandinaavisen tyylikäs Takara Nord

Takara Nord on Kalamajan uudempia tulokkaita – kivan tyylin omaava sisustuskauppa, josta voit lukea enemmän täältä. Yhteystiedot ja aukiolot heidän nettisivuillaan.

Viinikaupat

Viinibaarien yhteydessä mainitsinkin, että niissä kaikissa (Tiks, Plan B, Time to wine ja Vabrik) on myös viinikauppa. Kurkkaa yhteystiedot tuolta ylempää, jos viinihankinnat kiinnostaa. Omaan makuuni kaikissa kelpo valikoimat.

Pienpanimo-olutkauppa Uba ja Humal

Jos Kalamajassa on monta viinikauppaa, niin eipä oluenystävääkään ole unohdettu. Lähellä ravintola Moonia on mainio Uba ja Humal, joka on varsinainen käsityöoluiden ystävien mekka. Lue siitä lisää heidän Facebook-sivuiltaan.

Wilma Schlizewski ja Shit and stuff

Wilma Schlizewskin Shit & Stuff

Wilman puotiin mennessä tulee fiilis, että mitä sieltä ei löydy, sitä ei tarvitsekaan! Lue lisää Wilman kaupasta täältä ja tsekkaa aukiolot ja osoite hänen Fb-sivuiltaan. EDIT: kauppa on viime aikoina ollut usein kiinni ohi kävellessäni. Kannattaa siis todellakin varmistaa häneltä aukiolot häneltä, ettei tule pettymystä.

Perinnerakentajan ja vanhan ystävän Majatohter

Majatohter on perinnerakentamisen keskus ja kauppa. Vanhojen talojen kunnostamisesta kiinnostuneen kannattaa kipaista paikan päälle Väike Patarei -kadulle. Heidän nettisivunsa ja -kauppansa täällä

Valgevasekadun sympaattinen bagel-leipuri

Kalamajan sydämessä, kauniin puutalon alakerrassa on salaperäinen pieni leipomo, jonka uumenissa syntyy parhaat koskaan syömäni bagelit! Myymälää sillä ei ole, vaan tuotteet pitää tilata hyvissä ajoin. Lue juttu tästä Paul’s Bagels -nimisestä salaisesta helmestä täältä. Sieltä löydät myös tilausohjeet ja yhteystiedot.

Kalamaja
Paul's bagels

Kalamaja ja kivat kahvilat

Sitten voitaisiin taas istahtaa kupposelle – nyt on vuorossa suosikkikahvilani Kalamajassa. 

Ökut smoothie bar

Ökut on suloinen pieni kahvila lähellä Pojeng-kukkakauppaa Salmen kulttuurikeskuksen lähistöllä. Se on tunnettu erityisesti smoothiesta ja herkullisista sandwicheista, mutta keittelevät kyllä laadukkaat kahvit ja teetkin. Pidän siitä niin paljon, että se sai oman postauksenkin – lue se täältä. Heidän Fb-sivuiltaan kannattaa varmistaa aukiolot ennen kuin lähdet sinne nurkille. 

Kalamaja Pagarikoda

Jos Ökut on nuorekas ja trendikäs, niin Kalamaja Pagarikoda… ei ole. Mutta perinteinen ja suosittu se on, joten sitäkin on helppo suositella! Paikallisten vakiokahvila. Nettisivut löytyy täältä

Kalamajan smoothiebaari ökut
Klikkaa kuvaa ja katso kuvia kivasta pienestä Ökut smoothiebaarista.

Pikkuriikkinen Koogipood

Tämä pikkuriikkinen kahvila-konditoria on Pojeng kukkakaupan naapurissa. Huikean herkullinen Napoleon-torttu! Heidän Fb-sivut täällä. 

MÉM: kahvila, jonka omistaa Elvis

MÉM on siinä, missä ennen oli Kalamajan Levier-kahvila. Uusi tulokas, joka näytti heti päässeen paikallisten suosioon. Ei ihme, sillä se on mukavasti asuinkorttelien keskellä, ja leipoo päivittäin paikan päällä herkullisia pullia ja muita leivonnaisia. Myös aamiaista ja lounasta tarjolla. MÉM:in Facebook-sivut täällä. 

Salme kohvik

Pikkiriikkinen tunnelmallinen kivijalkakahvila on Kalamajan tuoreimpia tulokkaita. Tarjolla on kotitekoista makeaa ja suolaista purtavaa, tuorepuristettuja mehuja ja laadukkaita kahveja. Lue täältä juttu siitä, kun kerrankin osuin paikalle juuri oikealla hetkellä eli Salmen avajaisviikolla. Salmen omat Fb-sivut löydät täältä. EDIT: Salme on nykyään nimeltään ”Soola” tai jotain vastaavaa, ja siellä on uudet yrittäjät. Samassa kulmassa kuitenkin edelleen kahvila. Kerron lisää jahka pääsen tutkailemaan tilannetta.

Oivaline Tervislik Tort

OTT on niin lähellä Noblessneria, että olisin voinut jättää sen mainitsematta Kalamajan yhteydessä, mutta menköön. Kivasti sisustettu pieni kahvila, jossa tarjolla terveellisiä tuoretorttuja ja leivonnaisia. Oivalisen Facebookista tarkemmat tiedot. 

Kalamajan nähtävyydet

Kalamaja itsessään on yksi suuri nähtävyys, sillä alueen kauniit puutalokorttelit kutsuvat kävelyretkille. Muutama varsinainen nähtävyyskin tästä kaupunginosasta toki löytyy. Noblessnerin Proton ja Kai taidekeskuksen löydät tästä Noblessner-oppasta, ja Fotografiskan ja muut Telliskiven alueen nähtävyydet täältä. Mutta nyt siis Kalamajan muiden osien näkemisen arvoiset jutut:

Kalamaja kalmistupark eli hautausmaapuisto

Historiallinen hautausmaa on nykyisin puisto: puita, polkuja, leikkikenttiä ja vanha kellotorni. Ensimmäiset maininnat Kalamajan hautausmaasta ovat Liivinmaan sotien ajalta vuodelta 1561, kun 2 000 ruotsalaista sotilasta haudattiin sinne. 1700-luvulla hautausmaa kuului Pyhän Hengen kirkolle ja ruotsalaisen Mikaelin kirkon seurakunnalle. Vuonna 1780 rakennettu porttitorni on vielä olemassa. Vuonna 1950 hautausmaa suljettiin, ja muutettiin puistoksi vuonna 1964. Löydät puiston täältä.

Näyttävä ja kiinnostava Lennusadam

Lennusadam eli Lentosatama on mielestäni yksi Tallinnan näkemisen arvoisimmista museoista. Lue lisää tästä entiseen lentokonehangaariin rakennetusta merimuseosta täältä – ja lähde itse paikan päälle ihmettelemään! Lennusadaman nettisivuilta vierailuinfot. 

Patarein vankila

Toinen jyhkeä nähtävyys lähellä Lennusadamaa on Pietari Suuren merilinnake, josta tuli myöhemmin pahamaineinen Patarein vankila. Se oli välillä muutaman vuoden suljettuna, mutta kesällä 2019 sinne pääsi taas vierailemaan. Lue omasta käynnistäni täältä. Patarei tulee kokemaan lähivuosina täydellisen muodonmuutoksen, sillä sinne rakennetaan asuntoja, kauppoja ja ravintoloita. Pääsin kiertämään sen suljettuja osia juuri ennen muutostöiden alkua. Katso kierroksen kuvat täältä.

Tallinnan merimuseon museolaivat
Lennusadaman rannassa on upeita vanhoja laivoja parkissa. Klikkaa ja lue lisää!
Patarei vankila
Patarei sykähdyttää. Rakennus on kaunis mutta historia hirvittävä. Klikkaa ja katso kuvat.

Jyhkeä Linnahall

Nyt mennään vieläkin etäämmälle Kalamajan puutalokortteleista, mutta Linnahallkin on Kalamajan alueella. Tämä Moskovan olympialaisten aikoihin valmistunut valtava tapahtumakeskus on nykyään suljettu yleisöltä. Pääsin kuitenkin kurkkaamaan sinne sisään, ja sinäkin pääset jos klikkaat itsesi tänne. Linnahall löytyy täältä. Sen muureille, portaikoille ja katolle kaikki pääsevät kävelemään. 

EKKM: nykytaidetta erikoisessa ympäristössä

Linnahallin vieressä on kesäkauden avoinna oleva Viron nykytaiteen museo. Sen toiminta oli jossain kohtaa vaakalaudalla, mutta on nyt ymmärtääkseni saanut luvan jatkaa. Katso täältä miten erikoinen paikka on kyseessä, ja täältä sen aukiolot ja muut infot. 

Ekkm keväällä 2019
EKKM:n katolle pääsee kiipeämään. Klikkaa ja lue lisää!
Paikalliset viihtyvät Linnahallin muureilla.

Kalamajan museo

Täällä ei ole käynyt vielä kukaan, sillä museon oli tarkoitus aueta koronakeväänä 2020. Oheiseltä videolta näet, mihin se on tulossa, ja heidän nettisivuiltaan voit seurata tilannetta museon aukeamisesta. Rakennuksessa toimi ennen lastenmuseo, mutta nyt aihepiirinä on Kalamajan alueen historia ja asukkaiden elämä. Odotan kiinnostuneena! 

Minipieni galleria Metropol

Tässäpä melkoisen erikoinen Kalamajan nähtävyys: pikkuriikkinen galleria Metropol ja rakennus, jossa se piilottelee. Lue täältä visiitistäni tämän mainion taiteilijayhteisön taloon. Facebook-sivutkin heiltä löytyy täältä.

Kalma Saun

Kalma Saun on hyytävästä nimestään huolimatta lämmin paikka – kyseessä on nimittäin yleinen sauna. Meininki on mielenkiintoista ja löylyt niin kuumia että huopainen saunamyssy voi olla paikallaan. Itselläni vielä testaamatta, mutta siippani nostaa peukkua ja suosittelee. Kartalla Kalma Saun on Vana-Kalamajakadulla eli täällä.

– – – – – –

Mutta kuten sanottua, Kalamajassa on ihanaa vain kävellä ympäriinsä ja katsella kauniita pihapiirejä, puutaloja ja ihania ovia, joista olemme kaikki nähneet kuvia. Niitä on erityisen paljon juuri Kalamajan alueella.

Vielä viime vuonna olisin suositellut käyntiä myös Kalarannassa, eli Kalamajan merenrannassa – siellä on nimittäin pieni uimaranta. Tai oli: lue juttu täältä. Nyt alue on rakennustyömaana, sillä sinne nousee uusi asumisalue. Odotettavissa on, että uimaranta säilyy yleisessä käytössä. Toivotaan niin!

Kuva: Andrei Chertkov | www.facebook.com/ACHphotographs

4 Comments

 • Toni Rantanen

  Miten arvioisit ravintoa F-hooneen? Suosittu paikka ainakin. Itsekin muutaman kerran siellä käyneenä.

  • Henna

   F-hoone ei tullut tähän oppaaseen mukaan, kun jätin tarkoituksella Telliskiven alueen tämän ulkopuolelle vaikka se Kalamajaan kuuluukin. F-hoone on mukana Telliskivi-oppaassani. Mutta vastaus itse kysymykseen… arvioni on ehkä vähän ristiriitainen. Toisaalta rakastuin F-hooneeseen täydellisesti, kun astelin sinne sisään ensimmäistä kertaa liki 10 vuotta sitten. Aivan uskomatonta, että rähjäisen teollisuusalueen keskelle oli auennut sellainen helmi. F-hoone kai on yksi niistä, joka aloitti koko Telliskiven kehityksen nykyiseen muotoonsa. Ja edelleenkin pidän ihan superpaljon sen sisustuksesta, edullisesta ruuasta ja tunnelmastakin. Ainoa mikä nykyään vähän verottaa pisteitä on se, että se on niin mielettömän suosittu. Se saa aikaan sen, että toisinaan niin palvelussa kuin jopa ruuassa on vähän toivomisen varaa. Ja siksi tulee myös suunnistettua vähän rauhallisempiin paikkoihin. Mutta kyllä minä luulen, että alunperin syntynyt rakkaus F-hooneeseen säilyy. On siinä edelleen paljon sitä ihanaa, johon aikoinaan niin ihastuin.

 • Matti Pyhtila

  Mielenkiintoinen opas!
  Entä Kalma Saun, alkuperäistä banja-tunnelmaa vuosikymmenien ajan. Syksyisen loskavaelluksen lämmin keidas.

  • Henna Mikkilä

   Oooo, toihan on aivan ehdoton! Miten mä voinkin unohtaa sen?! Kiitos, todellakin päivitän opastani tuon osalta. Kertakaikkisen mainio lisäys sinulta. Ja samalla voin mainita myös Heldeken saunan, joka lämpiää pari kertaa viikossa. Hyvä Matti!

Kommentoi mielellään!