Kalamaja
Kaupunginosat

Toivottu Kalamaja-opas on täällä!

Kalamaja on yksi suosikkialueitani Tallinnassa. Sitä kuvaillaan sanoilla trendikäs ja hipsteri, mutta minusta se on ennen kaikkea elämää täynnä oleva tavallisten ihmisten kaupunginosa. 

Niinpä onkin tullut aika julkaista tämä Hennan Kalamaja-opas. Haluan esitellä sinulle kaikki suosikkipaikkani, jotta sinäkin löydät kaikki tämän idyllisen kaupunginosan käymisen arvoiset kulmat. Nähtävää ja tehtävää on paljon, joten pysy kyydissä: nyt mennään!

Kuva: Andrei Chertkov

Rakensin tämän oppaan teemoittain, ja voit halutessasi klikata suoraan kuhunkin alakohtaan:

Balti Jaaman tori, Telliskivi ja Noblessnerkin kuuluvat Kalamajaan, mutta jätän ne tämän oppaan ulkopuolelle. Sooloiluja-sivuston Telliskivi– ja Noblessner-oppaat ovat nimittäin jo olemassa, joten nyt mennään katsomaan mitä muualta Kalamajasta löytyy!

Kalamaja-opas

Kalamaja: historian havinaa ja viimeisimpiä trendejä

Kalamajan historia ulottuu 1300-luvulle, jolloin aluetta asuttivat (kuten nimestä voi aavistaa) kalastajat ja kalakauppiaat. Tallinnan ja Pietarin välinen rautatie valmistuttui 1800-luvun lopulla, ja silloin aseman lähistöllä oleva Kalamaja alkoi teollistua. Alueen ihastuttavat työväelle rakennetut puutalot ovat juuri tältä ajalta.

Nykyäänkin taloissa asustaa työväkeä, mutta hyvin erilaista kuin sata vuotta sitten:  Kalamajassa viihtyy erityisesti kaupungin luova luokka ja nuortet perheet. 

kalamaja kartta

En nyt mene tämän syvemmälle Kalamajan historiaan – voit lukea siitä lisää vaikkapa Visit Tallinnan sivuilta. Sen sijaan suosittelen, että lähdet kävelylle ristiin rastiin tämän viehättävän puutalokaupunginosan katuja. Erityisen tunnelmallisia ovat Vana-Kalamaja-, Kungla-, Valgevase-, Kalju- ja Niine-kadut.

Mutta nyt vien sinut katsomaan, mitä Kalamajan idyllisten katujen varsilta löytyy. Kolutaan ensin vaikka ravintolat.

Flower Garden on yksi Kalamajan uudemmista ravintoloista.

Kalamaja: ravintolat ja katukeittiöt

Esittelen Kalamajan ravintoloista ennen kaikkea ne, joista itse pidän eniten. Uusia totta kai tulee ja vanhoja lopettaa, joten kommentoi ihmeessä jos huomaat jonkun kivan paikan puuttuvan! 

Sympaattinen Ülo

Ülolla on samoja omistajia kuin suositulla Rataskaevu 16:lla, joten laatua ja ystävällistä palvelua löytyy täältäkin. Lue postaukseni Ülosta täällä, ja heidän Fb-sivuiltaan niin yhteystiedot kuin aukiolotkin. 

Boheemi Boheem

Boheem nökötti paikoillaan Balti Jaaman torin tuntumassa jo silloin, kun tori oli vielä rosoinen venäläisten suosima kauppapaikka, josta sai kaikkea hääpuvuista hautakiviin. Lue juttu Boheemista, ja katso aukiolot ja ruokalistat täältä.  

Uusi vanha Sesoon

Sesoon muutti pienempiin tiloihin, mutta jatkaa vanhalla konseptilla: mutkaton kohtuuhintainen lounas ja tarjolla myös aamupalaa. Ennen Sesoon tosin oli auki myös viikonloppuisin, mutta ainakin tällä hetkellä (2022) se kokkailee vain arkipäivisin. Heidän nettisivuillaan ruokalistat ja aukiolot. 

Kaksi kivaa vierekkäin: vasemmalla Plan B ja oikealla Boheem. Jälkimmäisestä lisää kuvia klikkaamalla tätä.
Ravintola Ülo tallinna
Klikkaa kuvaa, niin pääset lukemaan lisää Ülosta.
Francoise kellarileipomo
Ihana François toimittaa päivittäin tuoreet leivät Siga la Vacaan. Lue lisää tästä belgialaisesta kellarileipurista klikkaamalla kuvaa!

Burgerkeidas Uulits

Uulits on mennyt heittäen kaupungin parhaat burgerit -listalleni useammallakin eri hampurilaisella. Kiva sisustus. Paikallisten suosikki, usein paljon porukkaa. Uulitsin omat nettisivut. 

Argentiinalaisravintola Siga la Vaca

Siga la Vaca on yksi uusia Kalamajan supersuosikkejani. Se on argeninalaisravintola, jossa huikeat ruuat ja supersympaattinen palvelu. Täällä kerron Siga la Vacasta enemmän. Lämmin suositus! Katso yhteystiedot ja muut heidän sivuiltaan. 

Kodukohvik Desiree Soo-kadulla

Edullista ja maukasta kotiruokaa voit käydä syömässä tässä arkiruokapaikassa, jolla on yksi kaupungin mainioimmista ulkoterasseista. Heidän fb-sivuiltaan löytyy ruokalistat ja aukiolot. Sympaattisen nuorenparin ylläpitämä perheravintola, jossa häärii koko suku isoäidistä lapsenlapsiin.

Soo-kadun Kodukohvikistsa syöt yhden Kalamajan edullisimmista lounaista.
Uulits on Tallinnan burgerpaikkojen aatelia. Klikkaa kuvaa, niin näet kaikki muutkin.

Meksikolainen Ancho

Meksikolaisravintola Ancho on tilassa, jossa vuosikaudet ennen muuttamistaan toimi kohvik Sesoon. Ancho puolestaan oli ennen Vanhassakaupungissa, ja keräsi siellä paljon ystäviä. Tiedot täällä. 

Jahu

Jahu oli mainio katukeittiö Vapaudenaukion nurkilla, mutta parisen vuotta samat omistajat avasivat myös varsinaisen ravintolan Balti Jaaman torin kieppeillä olevaan vanhaan asemarakennukseen. Keittiö on laadukasta italialaista, ja katukeittiön suljettua listalla on myös sieltä tuttuja erinomaisia pizzoja. Ruokalistat ja aukiolot heidän fb-sivuillaan. 

Jahu on herkullisten pizzojensa kanssa mukana tällä Tallinnan parhaat pizzat -listallani.

Moon ja sen blinit

Ravintola Moon alkaa kuulua jos klassikoiden sarjaan, koska sillä on ikää enemmän kuin monella muulla Kalamajan paikalla. Löydät sen sivukujalta läheltä Kalasatamaa. Pöytävaraus voi olla viisasta tehdä: paikka on suosittu. Lue siitä lisää Kaupungin parhaat blinit -postauksessani ja katso yhteystiedot täältä

Restoran moon ja tallinnaan parhaat blinit
Moonissa on moderneja venäläisvaikutteita. Löydät sen läheltä Kalarantaa.

Paikallisten suosikki Flower Garden Café

Flower Garden Cafén ovi aukeaa arkisin jo kahdeksalta, sillä tarjolla on aamupalaa. Cafe-nimestään huolimatta tämä on täysiverinen ravintola, jossa tarjolla on kohtuullisesti hinnoiteltu lounas ja illalla á la carte lista. Tämä on tutustumisen arvoinen paikka Vana Kalamaja -kadulla – katso lisää tunnelmia tästä pidemmästä jutustani.

Rento ja kivasti sisustettu St. Vitus

St. Vitus on täysverinen gastropubi, sillä ruoka on hyvää ja olutvalikoima vaikuttava. Tämän linkin takaa voit katsoa kuvia St. Vituksesta – se on sisustuksen puolesta suosikkipaikkojani koko kaupungissa. Heidän nettisivunsa löydät täältä. 

Kasvisravintola Rohe aseman tuntumassa

Rohe on Kalamajan uudempia tulokkaita – heti suuren suosion saanut vegaaniravintola aivan rautatieaseman tuntumassa. Ruoka on hyvää ja sisustus viehättää, joten katso lisää kuvia täältä. Heidän Fb-sivunsa täällä

rohe vegaani ravintola tallinnassa
Rohe vegaaniravintolasta tuli heti avaamisensa jälkeen tosi suosittu – eikä ihme! Lue lisää klikkaamalla kuvaa.

EKAn eli Viron taidekorkakoulun kahvila

Eesti kunstiakateemia majailee nykyään upeasti kunnostetussa kuuluisan virolaisarkkitehti Eugen Habermannin vuonna 1926 suunnittelemassa ja 1932 valmistuneessa rakennuksessa. Talo on niin upeasti remontoitu, että kannattaa käydä syömässä lounas sen alakerran kanttiinissa vain nähdäksesi sen! Hinnatkin ovat mukavan lompakkoystävällisiä ja asiakaskunta rennon taiteellisen näköistä. Kartalla EKA on tässä. 

Eksoottinen Kurze

Tässäpä vallan eksoottinen tuttavuus: dagestalilaisia kurzeja kokkaileva The Kurze! Tämä on niin erikoinen paikka, että se kannattaa kokea itse. Heidän Fb-sivulta löydät lisää infoa, ja tämän linkin takaa voit lukea minun Kurze-visiitistäni.

– – – – – –

Siinäpä minun mielestäni kiinnostavimmat Kalamajan ruokapaikat. Vai pääsikö joku hyvä unohtumaan? Kommentoi ihmeessä, niin täydennän listaa!

Nyt lähdetään eteenpäin, vuorossa Kalamajan baarit.

Tältä näyttää kurzet Kurzessa. Eksoottista!
Kalamaja
Tops on rento ja viihtyisä baari Vana-Kalamaja-kadulla

Kalamaja: baarit ja pubit

Nyt vaihdetaan viihteelle ja unohdetaan ruokaravintolat – vuorossa Kalamajan alueen baarit. Listaan vain ne, joissa olen itse käynyt. Ainakin jonkin sortin klassikko Kolm Lõvi puuttuu, sillä se leijonamaalauksineen ja tankotanssitolppineen on minulla vielä kokematta.

Myös nuoremman porukan hehkuttama Uus Laine on minulla testaamatta, joten siihen voit tutustua heidän Fb-sivullaan. Kaikki seuraavat sen sijaan olen testannut ja hyväksi todennut:

Rento paikallisten suosikki Tops

Tops on boheemi, rento ja paikallisten suosiossa. Siellä istuu mukavasti kaiken ikäistä ja näköistä porukkaa. Iso plussa siitä, että juomien lisäksi tarjolla on myös syötävää. Topsin Fb-sivut ovat täällä – sieltä aukiolot, osoitteet ja muut. EDIT: Topsissa on tapahtunut omistajanvihdoksia, joten en mene takuuseen ruoka-asiasta. Käy itse paikan päällä katsoamassa ja kerro oliko ruokaa!

Viinibaari Tiks

Tiks on viinibaari, jolla on itseoikeutetusti paikka Tallinnan viinibaarieni listallani. Pisteitä talven kylmillä palavasta tulesta kamiinassa. Tiksin Fb-sivut täällä. Ai niin, ja Tiksissä on myös viinikauppa! EDIT: myös Tiksin meininki on vaihdellut korona-aikaan. Saat siis varautua että se ei ole aivan kuvailuni mukainen.

viinibaarit tallinnassa: Tiks
Tiksin mahtavaa seinä- ja kattotaidetta.
St Vitus baari sisustus
St. Vituksessa on rennon taiteellinen meno.

Uudempi tulokas Plan B

Myös Plan B on sekä viinibaari että -kauppa. Viinien lisäksi tarjolla pientä makeaa ja suolasta syötävää. Kaupungin paras pavlova syntyy minun mielestäni Plan B:n pienessä keittiössä! Lue lisää tästä sympaattisesta paikasta täältä. Plan B:n nettisivu on täällä

Time to Wine

Viinibaareja riittää Kalamajassa – Time to Wine on niistä yksi. Tyylikäs pieni paikka, jossa on myös viinikauppa. Erikoisuutena viiniautomaatti, josta voit lorotella itsellesi lasillisia viinejä ja maksaa lopuksi muovikortille kertynyt saldo. Time to Winen nettisivut täällä.

Time to Wine on totta kai myös Tallinnan viinibaarien listallani.

time to wine in Tallinn
Time to Wine on myös viinibaarien listallani. Klikkaa kuvaa ja katso mitkä kaikki muut siellä ovat!

St. Vitus

Vitus oli Kalamajan ravintoloiden listallani, mutta se kuuluu hyvän olutvalikoimansa ja rennon menonsa vuoksi myös tälle baarilistalle. Lue pidempi postaus Vituksesta täältä.

Mojitobaar on tuulisella paikalla

Enkä tarkoita oikeaa tuulta vaan sitä, että tässä Koplikadun alkupään holvikellarissa  on vaihtunut omistajat ja baarin nimi ehkä tiuhempaan kuin missään muualla Kalamajassa. Tällä hetkellä nimi on Mojitobaar, jonka Fb-sivu on täällä

Suomalaisten suosikki Baar Living room Ät

Ät on suomalaisten suosikkipaikka, jota isännöi huippumukava, maailmaa ristiin rastiin kiertänyt Jukka. Kannattaa heittäytyä juttusille! Ätin Facebook-sivut löytyy täältä.

Hullunhauska Heldeke

Heldeke on paljon enemmän kuin baari: miltä kuulostaa entisen bordellin tiloissa toimiva kabaree, jossa on myös sauna… kyllä! Tämä juttu kannattaa lukea!

Dan Renwick ja Heldeke
Heldekeä isännöivä Dan on mahtava tyyppi!
Viinibaari ja kauppa tallinnassa: Vabrik
Vabrik vinoteekin rosoista tunnelmaa.

Vabrik Vinoteek

Kalamajassa riittää kivoja viinibaareja! Siga la Vacan vieressä olevassa Vabrik Vinoteekissakin on baarin lisäksi viinikauppa. Ei nämä viinibaarit tietenkään kutsu vauhdikkaaseen iltamenoon, mutta tällaiselle rauhalliselle illan istujalle ne ovat mitä mainioimpia paikkoja. Vabrikin nettisivut on täällä

Oluenystävän Uba ja humal

Viinibaareja pilvin pimein, mutta onpa Kalamajan alueella yksi oluenystävien suosikkipaikkakin, nimittäin Uba ja humal. Se oli ennen ainoastaan kauppa, mutta nyt samassa tilassa toimii myös taproom. 20 hanassa on sekä virolaisia että ulkomaisia pienpanimo-oluita. Lisää tietoa heidän Facebook-sivuiltaan. 

– – – – – – 

Touhutaanko välillä jotain muutakin kuin syömistä ja juomista? Kalamajan kahvilat ovat vielä esittelemättä joten palataan siihenkin teemaan vielä, mutta otetaan tähän väliin ostospaikkoja:

Kalamaja

Kalamaja ja shoppailut

Kalamaja ei ole mikään kauppakeskittymä, mutta muutamia kivoja pikkuputiikkeja sieltä kyllä löytyy. Tässä suosikkini:

Designkauppa Tali

Tali designkauppa Kopli- ja Kotzebuekatujen kulmauksessa on käymisen arvoinen vaikka joka reissulla, sillä valikoimat vaihtuvat ahkerasti. Kiinnostavaa modernia skandinaavista ja virolaista designia kodinsisustuksesta vaatteisiin ja pikkutavaraan. Kartalla täällä, nettisivu täällä

Humana vintage kirppis

Humanalla on pisteitä ympäri kaupunkia, mutta Tali desingin vieressä oleva Humana Vintage on ainoa myymälä Kalamajassa. Kannattaa pitää silmällä euron ja kahden päiviä, mutta muulloinkin kohtuullisen hintainen ja hyvin varustettu. Kartta ja nettisivutkin löytyy. 

Kalamajan Humana on totta kai mukana myös Tallinnan kirpputorit -oppaassani.

Kukkakauppa Kalamajassa
Kukkakaupan lamput

Lillebaar Pojeng kukkakauppa

Pojeng on ykkössuosikkini Kalamajassa: ihana kukkakauppa, jonka pitäjä on sekä hurmaava että taitava. Sieltä haen usein kukkakimpun kotiin viemisiksi ennen laivalle lähtöä. Katso täältä lisää kuvia ihanasta Pojengista ja tsekkaa aukiolot heidän sivuiltaan. 

Suva sukkakauppa

Yli 80-vuotiaalla virolaisklassikko Suvan sukkatehtaalla on mainio tehtaanmyymälä Kalamajassa Vana-Kalamaja-kadulla. Brändi on elänyt hienosti ajassa, ja he tekevät nykyään mm. mainoita Happy Socks -tyyppisiä värikkäitä sukkia. Karttalinkki ja aukioloajat löytyvät heidän sivuiltaan. 

Tämä kuva on Tartu maantien varressa olevasta Humanasta, mutta Kalamajasta löytyy toinen vähintään yhtä hyvä.

Viinikaupat

Viinibaarien yhteydessä mainitsinkin, että niissä kaikissa (Tiks, Plan B, Time to wine ja Vabrik) on myös viinikauppa. Kurkkaa yhteystiedot tuolta ylempää, jos viinihankinnat kiinnostaa. Omaan makuuni kaikissa kelpo valikoimat.

Pienpanimo-olutkauppa Uba ja Humal

Jos Kalamajassa on monta viinikauppaa, niin eipä oluenystävääkään ole unohdettu. Lähellä ravintola Moonia on mainio Uba ja Humal, joka on varsinainen käsityöoluiden ystävien mekka. Lue siitä lisää heidän Facebook-sivuiltaan.

Wilma Schlizewski ja Shit and stuff

Wilma Schlizewskin Shit & Stuff

Wilman puotiin mennessä tulee fiilis, että mitä sieltä ei löydy, sitä ei tarvitsekaan! Lue lisää Wilman kaupasta täältä ja tsekkaa aukiolot ja osoite hänen Fb-sivuiltaan. EDIT: kauppa on viime aikoina ollut usein kiinni ohi kävellessäni. Kannattaa siis varmistaa aukiolot, ettei tule pettymystä.

Perinnerakentajan ja vanhan ystävän Majatohter

Majatohter on perinnerakentamisen keskus ja kauppa. Vanhojen talojen kunnostamisesta kiinnostuneen kannattaa kipaista paikan päälle Väike Patarei -kadulle. Heidän nettisivunsa ja -kauppansa täällä

Valgevasekadun sympaattinen bagel-leipuri

Kalamajan sydämessä, kauniin puutalon alakerrassa on salaperäinen pieni leipomo, jonka uumenissa syntyy parhaat koskaan syömäni bagelit! Myymälää sillä ei ole, vaan tuotteet pitää tilata hyvissä ajoin. Lue juttu tästä Paul’s Bagels -nimisestä salaisesta helmestä täältä. Sieltä löydät myös tilausohjeet ja yhteystiedot.

Kalamaja
Paul's bagels
Tämä mies leipoo Tallinnan parhaat bagelit. Klikkaa kuvaa ja lue lisää!
Telliskivi kuuluu Kalamajaan, mutta sen kaupat olen listannut eri oppaaseen. Klikkaa kuvaa niin läydät sen!

Kalamaja ja kivat kahvilat

Sitten voitaisiin taas istahtaa kupposelle – nyt vuorossa ovat suosikkikahvilani Kalamajassa. 

Ökut smoothie bar

Ökut on suloinen pieni kahvila lähellä Pojeng-kukkakauppaa Salmen kulttuurikeskuksen lähistöllä. Se oli ensin tunnettu smoothiesta ja sandwicheista, mutta nykyään tarjolla on myös herkullisia kuplavohveleita! Pidän siitä niin paljon, että se sai oman postauksenkin – lue se täältä. Heidän Fb-sivuiltaan kannattaa varmistaa aukiolot. 

Kalamajan smoothiebaari ökut
Klikkaa kuvaa ja katso kuvia kivasta pienestä Ökut smoothiebaarista.

Kalamaja Pagarikoda

Jos Ökut on nuorekas ja trendikäs, niin Kalamaja Pagarikoda… ei ole. Mutta perinteinen ja suosittu se on, joten sitäkin on helppo suositella! Paikallisten suosiossa. Tarjolla myös päivittäin vaihtuva keittolounas. Nettisivu löytyy täältä

Kuva: Salt's up -suolakahviia.

Naapurukset Salt ja T35

Tööstuse ja Salme-katujen kulmassa on kaksi ihanaa kahvilaa! Kummassakin leivotaan paikan päällä, joten hyvän kahvin lisäksi tarjolla on aina uunituoreita herkkuja. T35 tarjoilee myös annoksia – listalla mm. sellaisia herkkuja kuin eggs benedict tai vegaaninen shakshuka.

Enemmän tietoa löydät kahviloiden omilta sivuilta:

 • Suolakahvila Salt’s upin nettisivut (on muuten nimeltään suolakahvila, sillä omistajilla myös gourmet-suolabrändi)
 • T35 Topellier -kahvilan Facebook

Kummatkin löytyvät tästä kadunkulmasta. 

Kalamajamuseo on kaupunginosan uusin nähtävyys ja alueen asukkaiden yhteinen olohuone.

Kalamajan nähtävyydet

Kalamaja itsessään on nähtävyys, sillä alueen kauniissa puutalokortteleissa riittää ihasteltavaa. Muutama varsinainen nähtävyyskin kaupunginosasta toki löytyy. Noblessnerin Proton ja Kai taidekeskuksen löydät tästä Noblessner-oppasta, ja Fotografiskan ja muut Telliskiven alueen nähtävyydet täältä. Mutta nyt siis Kalamajan muiden osien näkemisen arvoiset jutut:

Uusi Kalamajamuseo

Kalamajamuseo on ensimmäinen laatuaan Virossa: yhteisöllinen kaupunginosamuseo. Museon näyttelyt on koottu uudella raikkaalla tavalla eri ikästen alueella elävien ihmisten tarinoita kuunnellen. Talo kellarista vintille saakka on yhtä kokeilemaan houkuttelevaa seikkailua, jossa katsottavaa ja ihmeteltävää riittää kaiken ikäisille. Lue museosta lisää heidän sivuiltaan (englanniksi) ja lähde ihmeessä tutustumaan. 

Kalamaja kalmistupark eli hautausmaapuisto

Jos menet kävellen Kalamajasta Noblessneriin, niin kannattaa kävellä historiallisen Kalamajan hautausmaapuiston läpi. Neuvostomiehityksen aikana venäläiset tuuppasivat hautakivet maan tasalle muuttaen tämän historiallisen hautausmaan väkivalloin puistoksi. Jäljellä on yksittäisiä hautakiviä ja vuonna 1780 rakennettu porttitorni. Löydät puiston täältä.

Kalamajamuseossa on aivan valtavasti katsottavaa! Kaikki esineet on koottu alueen ihmisten kodeista.

Näyttävä ja kiinnostava Lennusadam

Lennusadam eli Lentosatama on mielestäni yksi Tallinnan näkemisen arvoisimmista museoista. Lue lisää tästä entiseen lentokonehangaariin rakennetusta merimuseosta täältä – ja lähde itse paikan päälle ihmettelemään! Lennusadaman nettisivuilta vierailuinfot. 

Patarein vankila

Toinen jyhkeä nähtävyys lähellä Lennusadamaa on Pietari Suuren merilinnake, josta tuli myöhemmin pahamaineinen Patarein vankila. Se oli välillä muutaman vuoden suljettuna, mutta keväällä 2019 se aukesi taas yleisölle. Minäkin kävin siellä silloin, ja kirjoitin visiitistäni tämän jutun. 

Patarei kokee lähivuosina täydellisen muodonmuutoksen, sillä sinne rakennetaan asuntoja, kauppoja ja ravintoloita. Pääsin kiertämään sen suljettuja osia juuri ennen muutostöiden alkua. Katso tuon kierrokseni kuvat täältä.

Ajankohtaista 2022: Paterein museo taitaa pysyä suljettuna remontin ajan, mutta sen ympäristössä voi kyllä käydä kävelemäsäs ja ihmettelemässä. 

Tallinnan merimuseon museolaivat
Lennusadaman rannassa on upeita vanhoja laivoja parkissa. Klikkaa ja lue lisää!
Patarei vankila
Patarei sykähdyttää. Rakennus on kaunis mutta historia hirvittävä. Klikkaa ja katso kuvat.

Jyhkeä Linnahall

Nyt mennään vieläkin etäämmälle Kalamajan puutalokortteleista, mutta Linnahallkin on Kalamajan alueella. Tämä Moskovan olympialaisten aikoihin valmistunut valtava tapahtumakeskus on nykyään suljettu yleisöltä. Pääsin kuitenkin kurkkaamaan sinne sisään, ja sinäkin pääset jos klikkaat itsesi tänne. Linnahall löytyy täältä. Sen muureille, portaikoille ja katolle kaikki pääsevät kävelemään. 

EKKM: nykytaidetta erikoisessa ympäristössä

Linnahallin vieressä on kesäkauden avoinna oleva Viron nykytaiteen museo. Sen toiminta oli jossain kohtaa vaakalaudalla, mutta on nyt ymmärtääkseni saanut luvan jatkaa. Katso täältä miten erikoinen paikka on kyseessä, ja täältä sen aukiolot ja muut infot. 

Ekkm keväällä 2019
EKKM:n katolle pääsee kiipeämään. Klikkaa ja lue lisää!
Paikalliset viihtyvät Linnahallin muureilla.

Minipieni galleria Metropol

Tässäpä melkoisen erikoinen Kalamajan nähtävyys: pikkuriikkinen galleria Metropol ja rakennus, jossa se piilottelee. Lue täältä visiitistäni tämän mainion taiteilijayhteisön taloon. Facebook-sivutkin heiltä löytyy täältä.

Kalma Saun

Kalma Saun on hyytävästä nimestään huolimatta lämmin paikka – kyseessä on nimittäin yleinen sauna. Meininki on mielenkiintoista ja löylyt niin kuumia että huopainen saunamyssy voi olla paikallaan. Itselläni vielä testaamatta, mutta siippani nostaa peukkua ja suosittelee. Kartalla Kalma Saun on Vana-Kalamajakadulla eli täällä.

– – – – – –

Vielä jokunen vuosi sitten olisin suositellut käyntiä Kalarannassa, eli Kalamajan merenrannassa – siellä oli nimittäin aika rouhea, ”salainen” uimaranta.  Lue juttu täältä. Nyt alue on uudistunut täysin, sillä sinne on nousemassa uusi asuinalue. Uimaranta pieneni, mutta säilyi onneksi yleisessä käytössä! 

Airbnb Tallinna Kalamaja
Tiesitkö, että Sooloiluja-blogin Hennalla on Airbnb-asunto Kalamajassa? Klikkaa kuvaa niin pääset katsomaan enemmän kuvia siitä, miltä siellä näyttää!

7 Comments

 • яппи

  It’s going to be finish of mine day, but before finish I am reading this fantastic post to increase my knowledge.

 • Toni Rantanen

  Miten arvioisit ravintoa F-hooneen? Suosittu paikka ainakin. Itsekin muutaman kerran siellä käyneenä.

  • Henna

   F-hoone ei tullut tähän oppaaseen mukaan, kun jätin tarkoituksella Telliskiven alueen tämän ulkopuolelle vaikka se Kalamajaan kuuluukin. F-hoone on mukana Telliskivi-oppaassani. Mutta vastaus itse kysymykseen… arvioni on ehkä vähän ristiriitainen. Toisaalta rakastuin F-hooneeseen täydellisesti, kun astelin sinne sisään ensimmäistä kertaa liki 10 vuotta sitten. Aivan uskomatonta, että rähjäisen teollisuusalueen keskelle oli auennut sellainen helmi. F-hoone kai on yksi niistä, joka aloitti koko Telliskiven kehityksen nykyiseen muotoonsa. Ja edelleenkin pidän ihan superpaljon sen sisustuksesta, edullisesta ruuasta ja tunnelmastakin. Ainoa mikä nykyään vähän verottaa pisteitä on se, että se on niin mielettömän suosittu. Se saa aikaan sen, että toisinaan niin palvelussa kuin jopa ruuassa on vähän toivomisen varaa. Ja siksi tulee myös suunnistettua vähän rauhallisempiin paikkoihin. Mutta kyllä minä luulen, että alunperin syntynyt rakkaus F-hooneeseen säilyy. On siinä edelleen paljon sitä ihanaa, johon aikoinaan niin ihastuin.

 • Matti Pyhtila

  Mielenkiintoinen opas!
  Entä Kalma Saun, alkuperäistä banja-tunnelmaa vuosikymmenien ajan. Syksyisen loskavaelluksen lämmin keidas.

  • Henna Mikkilä

   Oooo, toihan on aivan ehdoton! Miten mä voinkin unohtaa sen?! Kiitos, todellakin päivitän opastani tuon osalta. Kertakaikkisen mainio lisäys sinulta. Ja samalla voin mainita myös Heldeken saunan, joka lämpiää pari kertaa viikossa. Hyvä Matti!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.