Proto keksintötehdas tallinna
Kaupunginosat,  Kävelyt,  Nähtävyys,  Tallinna

Noblessner on herännyt Ruususen unestaan

Noblessner tuntuu olevan Tallinnan matkailun kuumin puheenaihe. Se vaikutti vielä hetki sitten lähes aavemaisen hiljaiselta, mutta yhtäkkiä kaikki on toisin: entisen sukellusvenetehtaan alueella on alkanut tapahtua toden teolla. Siellä aukeaa tänä syksynä melkein viikottain jotain uutta, joten uinuvat ajat ovat takana päin!

Pyörähdän Noblessnerissa nykyään lähes jokaisella reissullani. Niinpä ajattelin, että on oikea hetki listata kaikki käymisen arvoiset paikat. Tämän postauksen avulla sinäkin osaat poimia Noblessnerin parhaat palat.

Noblessner Tallinna
Noblessnerissa on myös asuntoja, mutta matkailijaa kiinnostaa tietysti ennen kaikkea nähtävyydet, ravintolat ja kaupat. Nyt niitä on tarjolla vaikka kuinka paljon! Kuva: Martin Dremljuga.

Noblessner ja nähtävyydet

Otetaan ensin käsittelyyn hallit, jotka ensimmäisellä Noblessnerin visiitilläni pari vuotta sitten olivat vielä enemmän tai vähemmän pahuuden vallassa. Suuri osa halleista on nyt laitettu upeaan kuntoon, ja ne kätkevät sisäänsä nähtävyyksiä koko perheelle. Kasvojenkohotus on ollut uskomattoman nopea ja perusteellinen!

Proto keksintötehdas

Koko Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen keskus, jossa Jules Vernen kirjoista tutut keksinnöt heräävät henkiin. Protossa voit huristella maailman ensimmäisellä autolla, seikkailla valtameren pohjalla ja lennättää kuumailmapalloa läpi kapean solan majakoita väistellen. Virtuaalitekniikan kautta avautuu huikeat 360 asteen näkymät samalla, kun touhuat käytännössä laitteen kanssa. Olin siellä avajaisviikolla parikymppisen poikani kanssa, ja meillä oli aivan älyttömän hauskaa!

Lue juttu Proton rakennusvaiheista täältä. Postaus päivittyy lähipäivinä videolla, jonka poikani kuvasi vierailumme aikana. Proton sivuilta löydät aukioloajat, lippujen hinnat ja muuta vierailua helpottavaa informaatiota. 

Proto keksintötehdas noblessner tallinna
Proto keksintötehdas noblessner tallinna

Noblessner tarjoaa hauskaa tekemistä koko perheelle – ja kaiken ikäisille. Älä siis jää vain katselemaan lapsia virtuaalilasit silmillä, vaan  heittäydy mukaan seikkailuun. Niin minä tein, ja oli ihan mielettömän hauskaa!

Kai Taidekeskus

Syyskuussa 2019 avasi ovensa KAI modernin taiteen keskus. Pääsin kurkkimaan tilaan ennen avajaisia – täällä tunnelmia ja kuvia. Avajaisnäyttely on auki joulukuun alkuun saakka. Sitä on moitittu vaikeaselkoiseksi, mutta mene ihmeessä itse paikan päälle, ja perehdy näyttelyä kuvaavaan materiaaliin ennen siihen tutustumista. Näin siitä saa enemmän irti. Tai odota hetki, ja käy katsomassa vasta seuraava näyttely! Se aukeaa tammikuun 25. päivä 2020.

Mainio Kino Sõprus  järjestää joka tiistai KAIn auditoriossa elokuvanäytöksiä. Katso olisiko tarjolla elokuvia kielellä, jota ymmärrät. Mukavan erilainen elämys – aion todellakin mennä jonakin tiistaina, kun olen sopivasti kylillä. KAIn nettisivut löydät täältä.

KAI taidekeskus Nobelessner Tallinna
Kuva: Kai taidekeskus

Noblessner on myös ruokaa laidasta laitaan

Ja kun sanon laidasta laitaan, todella tarkoitan sitä. Noblessnerissa on nimittäin tarjontaa fine dining ravintolasta hampurilaisia tarjoilevaan street food paikkaan. Aloitetaan rennommasta päästä edeten hienompaan suuntaan.

Patarei Burger

Patarei pääsi heittäen Tallinnan parhaat hampurilaiset -listalleni, sillä syömäni lounasburger oli erinomainen! Tuona päivänä tarjolla oli intialaishenkinen versio. Paikka on pieni, joten kyseessä todellakin on enemmän street food -paikka kuin ravintola. Patarei Burgerin nettisivut täällä – sieltä voit kurkkia ruokalistaa ja katsoa aukioloajat. Osoite Staapli 3 (kerrostalon alakerrassa). 

Vernalia kohvik

Tämä ei ole aivan Noblessnerin alueella, vaan sen laidalla kulkevan Tööstuse-kadun varrella. Veikkaan että Vernalia on seissyt paikallaan ennen kuin Noblessnerin uudistusprojekti oli alkanutkaan. Kansankuppila, josta saa edullista perusruokaa arkipäivisin aamuyhdeksästä eteenpäin. Aamupalaa, päivän lounasannoksia, keittoja, pannukakkuja ja muuta. Vernalian lounaslistan löydät heidän nettisivuiltaan.

Vernalia kohvik tarjoilee arkisin edullista kotiruokaa.
Patarei: tallinnan paras ravintola
Patarei-burger on ansainnut paikkansa Tallinnan parhaat hampurilaiset -listallani.

Proton kahvila-ravintola

Itse olen testaillut vasta kahvilan herkkuja, mutta naapuripöydissä näkemäni ruoka-annoksetkin näyttivät houkuttelevilta. Kahvila on todella näyttävästi siirtomaa-ajan henkeen sisustettu. Sieltä näkee keksintötehtaan puolelle, joten voit syömisen ohessa katsella Proton keksintöjen äärellä touhuavaa porukkaa. Aukioloajat ja muuta infoa Proton sivuilta. Kahvilaan voi kävellä sisään maksamatta Proton pääsymaksua.

Noblessner panee myös oluita: Põhjalan panimo ja ravintola

Põhjalasta kirjoitin oman postauksen, katso kuvia ja tunnelmia täältä. Mutkaton paikka, joka on usein täynnä, mikä viittaisi sen nousseen heti suureen suosioon. Hanoissa sekä Põhjalan panimon omia että muita pienpanimo-oluita. Kelpo bbq-ruokaa. Täältä löydät Põhjalan omat sivut

Proton kahvila-ravintola on todella viihtyisän ja kutsuvan näköinen! VIihdykkeenä voit seurata keksintötehtaalla seikkailevaa porukkaa.

Lore bistroo

Loren kanssa samaan ravintolaperheeseen kuuluvat vanhankaupungin Leib ja viinibaari Pazzo, joten tämän tulokkaan takana pyörii arvostettuja ravintola-alan osaajia.

Lore sijaitsee taidekeskuksen alakerrassa, meren puoleisessa päädyssä. Sisustukseltaan Lore on minusta Noblessnerin hienoin – todella näyttävät ja viihtyisät tilat! Erityisen hurmaava on upea vihreä kaakelitakka ja rivistö polttopuita. Musiikkikin oli makuuni, ja palvelu erinomaisen ystävällistä.

Ruokapuolta minun pitää mennä testaamaan uudestaan, sillä ensivisiitillä keittiö ei onnistunut täysin vakuuttamaan. En innostunut esimerkiksi siitä, että lisukkeet on hinnoiteltu erikseen. Olen kuitenkin lukenut paljon positiivisia arvioita Loresta, joten yhden kerran perusteella en halua lukita omaa kantaani. Loren fb-sivuilta löydät aukioloajat, ruokalistat ja muut tarpeelliset.

Lore bistro noblessner tallinna

180°

Tämä on ravintola aivan hienoimmasta päästä – eikä pelkästään Noblessnerissa, vaan koko Tallinnassa! 180°:a luotsaa Michelinin tähtiäkin poiminut keittiöpäällikkö Matthias Diether. Tyylilaji on fine diningia. Olimme juhlimassa täällä 20-vuotishääpäiväämme: se tuntui riittävän hyvältä syyltä syödä niin suurella budjetilla. No kannattiko?

Kyllä ja ei. Ilta oli ehdottomasti elämys, sillä istuimme ns. chef’s tablessa, eli avokeittiön äärellä katsomassa annoksiemme valmistumista. Loppuarvosanaksi en kuitenkaan voi antaa viittä tähteä, sillä taidan olla vähän rennomman menon ystävä. Tällaisessa fine dining -paikassa kun usein pönätetaan vähän turhan paljon minun makuuni.

180° on kuitenkin taas tänäkin vuonna Silverspoon-ravintolakilpailun finalistien joukossa, joten aivan varmasti se tarjoaa todellisille kulinaristeille upeita elämyksiä.

Kampai

Izakaya on japania ja tarkoittaa kapakkaa. Viimeisimpia tulokkaita Noblessneriin on japanilainen izakaya Kampai. Poikani on Japanin ystävä, joten hän olisi oikeampi tyyppi arvioimaan tätä paikkaa, mutta minä maallikkonakin nautin kyllä kovasti syömistäni ruuista.

Pisteet siitä, että ruokalistalla selitetään mitä mikäkin ruokalaji pitää sisällään. Näen tuttuja sanoja kuten sushi, sashimi, ramen ja teriyaki, mutta paljon myös ainakin itselleni tuntemattomia, uusia juttuja. Valikoima on laaja, joten voisi olla kiinnostavaa jakaa suuremmalla porukalla paljon erilaisia annoksia. Se ehkä on ajatuskin. Kampai on Kai taidekeskuksen alakerrassa, ja sen ruokalistaa voit kurkkia ennalta täällä

 

Sisustuskauppa Kalhoj Noblessner
Ihanaa tanskalaista sisustustunnelmaa tarjoilee Kalhoj, joka saattaa jäädä monelta Noblessnerissa käyvältä kokonaan löytämättä! Klikkaa kuvaa, niin pääset sen Facebook-sivuille katsomaan mitä heiltä löytyy.

Ostosten Noblessner

Mikään varsinainen ostosalue Noblessner ei ole, mutta ainakin nämä pari kauppaa kannattaa käydä katsastamassa:

Blingblingin ystävälle Shishi

Shishi on sisustajan – ja varsinkin joulunystävän – ihmemaa. Syksystä jouluun sen tilat täyttyvät joulukoristeista, ja kevätmallisto on koristeita, vaaseja, ruukkuja ja tekokasveja. Kannattaa lukea Shishistä enemmän täältä, ja katsoa samalla kuvia. Shishi on aivan Põhjalan panimon vieressä, joten sisustuksesta vähemmän kiinnostuneet perheenjäsenet voi jättää sinne olutparkkiin. Aukioloajat ja sijainnin saat parhaiten selville heidän fb-sivuiltaan.

Kalhoj on sisustuskauppa skandinaaviseen makuun

Kalhoj Tallinn piilottelee Patarei Burgerin lähistöllä, kerrostalon alakerrassa. Heidän tyylinsä on enemmän skandinaavinen kuin blingbling-Shishin. Kalhoj on vähän sivussa pääkulkuväyliltä, joten se saattaa jäädä monelta kokonaan huomaamatta. Yritä siis ihmeessä löytää tiesi myös sinne! Aukioloajat löydät heidän fb-sivuiltaan

Näkymä KaiF cocktail-baarin ikkunasta. Tämän jutun kirjoittamiseen aikaan paikka ei ole vielä avannut oviaan, mutta montaa viikkoa ei enää tarvitse odottaa. Kuva: KaiF

Juotavia ja syötäviä herkkuja

Eikös olekin jo aikamoinen määrä kaikkea kiinnostavaa? Mutta tv-shopin sanoin ”eikä tässä vielä kaikki”. Testaa myös nämä kaksi herkkukeidasta:

Cocktailbaari Kaif

Pääsin kurkkaamaan Kaifiin vähän ennen sen aukeamista – lukaise juttu täältä! Baarista on upeat näkymät merenlahdelle, ja sisällä todella viihtyisä tunnelma. Kaifin Facebooksivuilta löydät aukiolot ja tietoa esim. tapahtumista. 

Leipomo Suhkruingel eli sokerienkeli

Sokerina pohjalla – kirjaimellisesti – leipomo nimeltä Suhkruingel. Heillä ei ole kahvilaa, vaan ihanat herkut ostetaan mukaan myöhemmin herkuteltaviksi. Mikäs sen ihanampaa kuin kesäaikaan istuskella satamalaiturilla ja popsia herkullisia leivonnaisia. Ostin itselleni ”iltapalaksi” pienen valikoiman eclair- ja muita pieniä leivoksia ja macronseja. Ah! Todella, todella herkullisia, joten lämmin suositus. Sokerienkelien Facebook-sivut löydät täältä

Hall teknoklubi Noblessnerissa

Loppurahalta irtsareita

Otetaan loppuun vielä muutama kohde, jotka eivät varsinaisesti kuulu mihinkään aikaisemmista kategorioista.

 • Teknoklubi Hall. Lue juttu siitä kun täti (minä) teknoklubilla kävi. Vierailu tapahtui kirkkaassa päivänvalossa, joten yölliset reivit on meikätädiltä kokematta. Paikka on kuitenkin kuin suoraan Berliinistä, eli jos olisin puolet nuorempi ja/tai teknon ystävä, niin tasan varmasti lähtisin testaamaan. Hallin Facebook-sivut täällä. 
 • Staapli 3 kahvila ja taidegalleriassa on suuret ikkunat, mukavat nojatuolit ja hyvät kahvilatuotteet. Herkkujen lisäksi tarjolla taidetta joko paikan päällä ihailtavaksi tai kotiin ostettavaksi. Heidän Facebook-sivunsa löytyy täältä
 • Samovaar loungessa en ole vielä itse ehtinyt käydä, mutta Tallinnatärpit-Facebook-ryhmässä se sai positiivista palautetta. Tarjolla on juotavaa (lienee selviö), mutta ymmärtääkseni myös pientä syötävää kuten sushia. Jos kiinnostaa lähteä testaamaan, niin heidän Fb-sivunsa on täällä
Samovaar lounge noblessnerissa
Noblessnerin viimeisimpia tulokkaita on Samovaar Lounge. Se on minulta vielä näkemättä, tämä kuva on heidän Facebook-sivuiltaan.

Missä Noblessner on?

Noblessner sijaitsee Pohjois-Tallinnassa lähellä Lennusadam-merimuseota, parin kilometrin päässä vanhastakaupungista. Kartalla Noblessnerin alue on täällä

Miten sinne pääsee?

Joukkoliikenteellä lähimmäksi pääset bussilla 73 (pysäkki Noblessneri) tai bussilla nro 3 (pysäkki Volta). Raitiovaunut 1 ja 2 vievät Volta-pysäkille noin 10 minuutin kävelymatkan päähän Noblessnerista.

Julkisilla kulkeminen Tallinnassa on nykyään helppoa, sillä maksaa voit pankkikortin lähimaksulla. Sekä busseissa että raitiovaunuissa sisään pitää mennä etuovesta – sen tuntumassa oleva laite lukee lähimaksukortin.

bolt taksi tallinna

Jos kävely tai julkiset ei kiinnosta, niin suosittelen käyttämään Bolt-taksia. Tarvitset älypuhelimeesi Bolt-taksisovelluksen ja käyttöösi mobiilidatan. Auton tilaaminen on superhelppoa ja turvallista: näet hinnan heti naputeltuasi kyydin määränpään. Rahaa ei tarvitse käsitellä ollenkaan, kunhan olet syöttänyt sovellukseen maksukorttisi tiedot. Kyydit maksavat yleensä kaupunkialueella reilusti alle 5 euroa.

Ja nyt seuraa kaupallinen linkki: asenna sovellus tämän linkin kautta, niin sekä sinä että minä saamme yhden ilmaisen (max viiden euron hintaisen) kyydin. Enkä muuten suosittele Boltia tuon alennuksen takia, vaan siksi että se on ihan oikeasti supernäppärä. Ja halpa!

20 Comments

 • jouni kallioniemi

  Ihan uteliaisuudesta kysyn, artikkelissa viitataan tiettyjen tilojen olleen aiemmin ”pahuuden vallassa”, Mihin ko ilmaisu viittaa?

  • Henna

   Pahuuden vallassa (tai pahan vallassa) on meillä päin sanonta tai kielikuva siitä, että joku on tosi huonossa kunnossa. Ei siis viittaa konkreettisesti kehenkään vallanpitäjään.

 • teriloren

  This is a very good tips especially to those new to blogosphere, brief and accurate information… Thanks for sharing this one. A must read article.

 • marizonilogert

  Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 • Raija

  Bolt taksista olen kuullut paljon positiivisia kokemuksia. Harvoin on taksia käytetty siellä eli oikeastaan vain silloin kun on yövytty kaupungissa ja tultu hieman myöhemmin hotellille. Hotel Kreutdwald on pikkasen etäämpänä ytimestä.

  • Henna Mikkilä

   Minäkään en ”ennen vanhaan” juuri takseja reissussa käyttänyt, mutta tuo Bolt on kyllä suoraan sanoen muuttanut vähän tapaani liikkua. Sen on niin kätevä ja edullinen, että aina silloin tällöin tulee päädyttyä Bolt-auton kyytiin.

 • Raija

  Luin jostain että tuo alue olen ns hienosti eli paremman väen aluetta. Tarkoitetaan ilmeisesti siellä olevia tai sinne tulevia asuntoja.

  • Henna Mikkilä

   Olet ihan oikeassa. Siellä asuntojen neliöhinnat ovat kaupungin kovimmasta päästä, ja sehän tietysti tarkoittaa sitä ettei niihin ihan tavallinen työssäkäyvä kaupunkilainen päädy asumaan. Mutta muutenhan alue on ihan kaikkien saatavilla. Vain 180° on kallis ravintola, muuten hintataso ihan vastaavaa kuin muuallakin kaupungissa.

 • Johanna

  Moikka. Tää saattaa olla idiootti-kommentti, mutta koska en liikaa Tallinnan jutuista tiedä, on pakko kysyä koskien Bolt-sovellusta: Markuskortti? Markuskortti vai maksukortti? 🙂

 • Tiina Auranen

  Kiitos Henna taas! Tuonne pitää suunnata seuraavaksi, nyt kun telliskivi jo tuttu. Ja Bolt nyt myös otettu käyttöön.

  • Henna Mikkilä

   Mainiota, hyvä Tiina! Noblessner kannattaa todellakin ottaa kohteeksi. Vielä vähän aikaa sitten olisin sanonut, että siellä ei ole tarpeeksi katsottavaa, mutta nyt on eri ääni kellossa. Ja minusta tuo Proto on hauska, vaikka ei olisi edes lapsia reissussa mukana!

 • Mervi Hakala-Rafols

  Erinomainen kooste! Siellä tuli lauantai pyörittyä! Lisäyksenä että Protolls on oivat juhlatilat ja pienille lastenkutsuille kuin yritystapahtumiin!

  • Henna Mikkilä

   Niin muuten varmasti onkin! Totta. Voi että olisi ollut muuten maailman hienoimmat puitteet lastenkutsuille – ja miksi ei myöskin firman juhlille. Ei kyllä voi muuta todeta taas kuin että kyllä virolaiset osaa!

 • Maria Valkama

  Kiitos Henna,hieno infopaketti tottatosiaan. Otan ohjelmaan seuraavalla käynnillä. Marrastsemp
  piä ja hali!

  • Henna Mikkilä

   Marrastsemppi on loistava toivotus – sitä tähän tosiaan tarvitaan! Samaa sinulle. Kyllä tuo Noblessner kannattaa käydä katsomassa, kun kyseessä on tavallaan ihan uusi alue. Seuraavaksi sitten katseet kääntyy Koplin ja Põhjalan tehtaan suuntaan… täällä tunnelmia viime keväältä. Tuon jälkeen on jo tapahtunut sielläkin vaikka mitä!

 • A-M Heinonen

  Ihan huikea infopaketti! Ja todella huikeaa on ollut Noblessnerin kehitys. Itse en valitettavasti ehtinyt tuota aikaa ”ennen” nähdä, mutta jopa toukokuun jälkeen – jolloin kävin siellä ekaa kertaa – on tapahtunut paljon. Itse pidän myös paikan arkkitehtuurista: uutta ja vanhaa sulassa sovussa.

  • Henna Mikkilä

   Voi kiitos ihanasta kommentista! Aikamoinen urakka oli, joten arvostan kovasti ystävällisiä sanojasi. En ehtinyt vielä edes jakaa postausta missään, joten olet varmaankin ihan ensimmäisiä sen lukeneita.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.