KAI taidekeskus Nobelessner Tallinna
Kulttuuri,  Museo,  Tallinna

KAI taidekeskus puhaltaa uutta henkeä Noblessneriin

Noblessnerin alue on ollut parin viime vuoden ajan lisääntyvän kiinnostuksen kohde. Sinne on rakennettu paljon uusia mielenkiintoisen näköisiä asuintaloja, ja onpa sinne auennut muutama kehuttu ravintola ja kauppakin (lue aiemmat juttuni Shishi sisustuskaupasta ja Põhjalan panimosta).

Noblessner kiinnostaa, mutta siitä huolimatta aluetta on moitittu välillä lähes kuolleen hiljaiseksi. Mikäli minussa on yhtään ennustajaeukon vikaa, niin veikkaukseni on että tänä syksynä kaikki muuttuu ja Noblesserissa alkaa aivan uudenlainen kuhina. Alueelle aukeaa nimittäin syksyn mittaan monta kiinnostavaa kohdetta, joista ensimmäinen on KAI taidekeskus.

Noblessner Tallinna
Edellistalvena Noblessnerin alue näytti vielä tältä. Paljon on tapahtunut kuvan ottamisen jälkeen, joten jatka lukemista!

Kerron siitä nyt kaiken mitä olen kuullut – ja jutun loppupuolella raotan salaperäisyyden verhoa muutaman muunkin alueelle aukeavan kiinnostavan kohteen edestä. Noblessner herää Ruususen unestaan!

KAI taidekeskus ehtii ensimmäisenä

KAI Taidekeskus on uusi virolaisen ja kansainvälisen taiteen kulttuurikeskus, joka aukeaa vajaan kuukauden päästä yhteen Noblessnerin rannan historiallisista satamarakennuksista.

Sataman historiahan ulottuu vuoteen 1912, jolloin kaksi pietarilaista liikemiestä – Euroopan suurin öljyteollisuusmies Emanuel Nobel (Alfred Nobelin veljenpoika) ja G.A. Lessnerin konetehtaan omistaja Arthur Lessner – rakensivat Venäjän tsaarin merivoimia palvelleen sukellusveneiden tuotantolaitoksen. Alue oli suljettu lähes sadan vuoden ajan sotilaallisten toimintojen takia.

Mutta ei ole enää, sillä nyt alue avautuu toden teolla! KAI taidekeskus aloittaa avaamalla  ovensa 20. syyskuuta kauniissa, yli 100 vuotta vanhassa suojellussa rakennuksessa. Sen ylimmän kerroksen näyttelytila esittelee vuosittain jopa kuusi päänäyttelyä yhteistyössä virolaisten ja kansainvälisten kuraattoreiden kanssa.

KAI taidekeskus Nobelessner Tallinna
Taustalla näkyvä talo on tuleva KAI taidekeskuksen rakennus. Alla muutama kuva siitä, miltä se näytti vielä noin vuosi sitten. Kehitys on ollut aivan huikeaa.
Noble cafe hienolla Noblessnerin alueella Tallinnassa
Teollisuushalli Noblessner Tallinna
Noblessner vierasvenesatama talvella

Olen päässyt kurkkimaan noihin tiloihin jo pari kertaa: ensin viime keväisen Open House Tallinn -tapahtuman aikaan, ja sitten uudestaan muutama viikko sitten, kun Visit Tallinn ystävällisesti tutustutti minut KAI taidekeskuksen taustavoimiin.

Kummankin vierailuni aikana tilat olivat vielä rakennustyömaata, mutta jo silloin sain hyvän kuvan siitä mitä tuleman pitää. Yläkerran lähes 500 neliön valoisassa näyttelytilassa on upeasti suojellut vanhat tukirakenteet, ja sen kattoikkunoista tilaan tulvii hieno luonnonvalo.

Oppaanani toiminut KAI taidekeskuksen viestintäjohtaja Eeva Lillemägi kertoi, että kuuden euron hintaisella pääsylipulla saa tehdä kaksi vierailua museoon, jotta kävijä näkee tilan eri vuorokaudenaikojen tai päivien valossa. Kiinnostavaa!

KAI taidekeskus Nobelessner Tallinna
KAI taidekeskus Nobelessner Tallinna
KAI taidekeskus Nobelessner Tallinna
KAI taidekeskus Nobelessner Tallinna
KAI taidekeskus Nobelessner Tallinna

Avajaisnäyttely kuljettaa pimenevään vuodenaikaan

Nettisivuillaan KAI taidekeskus kertoo, että ”Let the field of your attention… soften and spread out” -nimisen avajaisnäyttelyn punaisena lankana kulkee Viron – kuten muidenkin pohjoisten maiden – syksyinen ja talvinen siirtyminen pimeyteen ja lepotilaan. Töiden kautta saamme miettiä, miten se  vaikuttaa kehomme, sisäinen elämäämme ja tapaamme olla toistemme kanssa.

Kyseessä on kansainvälinen ryhmänäyttely, joka on avoinna joulukuun 1. päivään saakka. Se on osa viidennen nykytaiteen biennaali Tallinn Fotokuu pääohjelmaa. Mukana on suomalaisen Pia Lindmanin lisäksi taiteilijoita Tanskasta, Italiasta, Norjasta Espanjasta, Australiasta ja Virosta. Voit lukea siitä lisää KAI taidekeskuksen omilta sivuilta.

KAI taidekeskus on paljon muutakin kuin näyttelytila

KAI’n 100-paikkaisessa auditoriossa järjestetään elokuvailtoja, ja keskuksen ohjelmassa tulee olemaan myös nykymusiikkifestivaaleja, sekä lasten taide- ja koulutusohjelmia. KAI tarjoaa myös majoitusta kansainvälisen ’7 + 7’ -residenssiohjelmansa puitteissa, ja työtilaa paikallisille taidejärjestöille. Ensimmäisten residenssitaiteijoiden nimet julkistetaan syyskuuta. Kuulin huhun, että joukossa olisi ainakin yksi suomalainen.

KAI taidekeskus Nobelessner Tallinna
Kuva: Kai Art Center
Kai art center taiteilijaresidenssi tallinna
KAI taidekeskus Nobelessner Tallinna
KAI taidekeskus Nobelessner Tallinna

Hengenravinnon lisäksi myös ruokaa, juomaa ja herkkuja

Sivustoani seuranneet tietävät, että innostun aina toden teolla siinä vaiheessa, kun aletaan puhua ruuasta. Niinpä voin ilokseni kertoa, että KAI taidekeskuksen rakennuksen alakerta tulee täyttymään ravintoloista, kahviloista ja baareista. Ja mikä parasta, nekin avaavat ovensa jo syksyn 2019 aikana!

Olen saanut luvan kertoa mitä sinne on odotettavissa, joten täältä pesee: KAI Art Centerin ensimmäiseen kerrokseen tulee ensinnäkin modernia virolaista keittiötä edustava ravintola LoRe, jonka takana ovat Leib ja Umami ravintoloistaan tunnetut Janno Lepik ja Kristjan Peäske. Vanhasta Umamista voit lukea täältä.

Sinne aukeaa myös japanilainen food-court Kampai pääkokkinaan Hide Hirakata, leipomo Suhkruingel sekä cocktailbaari KAIF, jonka omistajilla oli ennen legendaarinen – ja salaperäinen – Dissident Cocktails and Curiosity. Mainitsin sen Tallinnan salakapakat -postauksessani, mutta en valitettavasti ehtinyt koskaan itse paikan päälle. Mutta paljon kiinnostavaa siis on Noblessneriin tulossa!

Kun keväällä ja kesällä kiertelin tiloja, voin vain aavistaa mitä kaikkea niihin olisi tulossa. En malta odottaa, että KAI taidekeskus saa paikat valmiiksi ja ovet auki yleisölle.

Aivan lähiviikkoina alkaa varmasti kuulua myös lisää alakerran ravintoloista, kahvilasta ja baarista, joten seuraa Sooloiluja-sivustoa Facebookissa pysyäksesi ajan tasalla. Myös Tallinnatärpit Facebook-ryhmässä jaetaan viimeisintä tietoa niin Noblessnerin alueen, kuin muistakin Tallinnan uusista nähtävyyksistä.

Kai art center tallinna
Kuva keväisen 2019 Open House Tallinn- tapahtuman ajalta. Paljon ovat hommat edenneet kuvan ottamisen jälkeen!

Taidetta Tallinnassa – älä missaa näitä!

Tallinnan taidenäyttämöllä tapahtuu. Tässä pari tärppiä, jotka kannattaa painaa mieleen seuraavaa reissua suunnitellessasi:

  • Tukholmasta tuttu valokuvataiteen museo Fotografiska on houkutellut ensimmäisten kahden aukiolokuukautensa aikana jo lähes 40.000 vierailijaa! Se on valtava määrä, mutta ei mikään ihme. Lue juttu Fotografiskasta ja mene ihmeessä käymään.
  • Kumu on Viron kansallinen taidemuseo kuten Ateneum on Suomen. Kumu on käymisen arvoinen kohde niin arkkitehtuurinsa kuin kiinnostavien näyttelyidensäkin vuoksi. Täältä voit lukea jutun viimeisimmästä käynnistäni, jolloin venäläinen 20- ja 30-lukujen avantgardismi ihastutti ja liikutti.

2 Comments

  • Sari - Campasimpukka

    Ajoimme alueen vieritse nyt viikonloppuna, muttei ollut aikaa tutustua tarkemmin. Hyvä postaus matkaoppaaksi, kun ensi kerralla ehdimme Noblessneriin! Hieno tuo anekdootti, miten nimi on muodostunut.

    • Henna Mikkilä

      Työpöydälläni on muitakin Noblessneriin liittyviä postauksia, koska siellä todellakin tuntuu tapahtuvan paljon uutta nyt syksyllä. En siis usko, että missasitte tällä reissulla vielä varsinaisesti mitään, sillä KAI aukeaa vasta syyskuun 20. päivä. Lokakuussa aukeaa seuraava kiinnostava kohde – ja myös postauksessa mainitsemani ravintolat, kahvilat ja baarit. Jännää nähdä, riittävätkö ne kaikki yhdessä herättämään Noblessnerin Ruususen unestaan. Minulla on mietintämyssyssä myös postaus, johon keräisin kaikki Noblessnerin kohteet.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.