Lounas Kalamajassa – Desiree
Budjettimatka,  Ravintolat

Lounas Kalamajassa – kolme edullista kotiruokakuppilaa (ja muutama muukin käymisen arvoinen)

Minulta kysytään vinkkejä ravintoloista, joissa saisi perinteistä virolaista ruokaa. Jatka lukemista, sillä vastaus tulee tässä jutussa.

Viron maaseudulla ja pikkukaupungeissa on kotiruokakuppiloita, joiden lounaslistoilla on perinteisiä ruokia: pelmeenejä, hapankaalikeittoa, mulgikapsaa, seljankaa, pikkpoissia…

Mutta usko tai älä: Tallinnan trendikkäimmällä alueella eli Kalamajassakin on tällaisia ravintoloita. Eikä muuten vain yhtä, vaan kolme! Nyt on aika esitellä ne sinulle.

Täällä ei piperretä, vaan tarjolla on rehtiä ja edullista kotiruokaa.

Näille paikoille on yhteistä:

 • Lounaslistalla on vain muutamia, päivittäin vaihtuvia ja kohtuullisesti hinnoiteltuja annoksia.
 • Lounasta on tarjolla arkipäivisin.
 • Kuppilat ovat paikallisten suosiossa, eli lähikonttorien ja -työmaiden ihmiset käyvät syömässä niissä arkilounaansa.
 • Sisustus saati trendikkyys ei ole ollut mielessä sisustusta suunnitellessa, vaan paikoissa vallitsee perinteisen kotoisa tunnelma.
Lounas Kalamajassa: Vernalia kohvik
Vernalia kohvik uhmaa lähistölle nousseiden trendikuppiloiden vetovoimaa perinteisellä meiningillään.

Vernalia ja vastaisku trendipaikoille

Noblessnerin ja Voltan kehittymisen myötä alueelle on ilmestynyt trendikkäitä ja hintaviakin ravintoloita. Niiden hipsterimeininkiä uhmaa omalla maanläheisellä tavallaan Vernalia kohvik!

Minua ilahduttaa, että trendipaikkojen kulman takana piilottelee tällainen kansankuppila. Sen tekonahkaisilla kuppituoleilla istuu lounasaikaan niin haalariväkeä kuin lähikorttelien valkokaulustyöläisiäkin.

Lounas Kalamajassa
Vaaleanpunainen kyltti johdattelee sinut perille.
Ai että tämäkin annos oli herkullinen!

Päivittäin vaihtuvan lounaslistan annoksista edullisimman (yleensä keiton) maksat parilla–kolmella eurolla, eikä kalleimpaan liha- tai kala-annokseenkaan saa menemään kuutta euroa enempää.

Ruoka tilataan tiskiltä, ja lautasellisen saa saman tien mukaansa. Lisuke- tai kastiketoivetta kysyttäessä olen joskus jäänyt hetkeksi änkyttämään kielimuurin äärelle, mutta se on ylittynyt sekalaista suomi–viro–englanti-sekakieltä sopertamalla tai viittomalla.

Uusia asuinataloja Noblessnerin alueella Tallinnassa
Muutaman minuutin kävelymatkan päässä Vernaliasta on vauhdilla kehittyvä Noblessnerin alue. Siellä voit ihastella merimaisemien lisäksi näin mielenkiintoista arkkitehtuuria!

Jos Vernalian arkinen meininki ei innosta, niin lähistöltä löytyy myös Põhjalan panimon ravintola, Keksintötehdas Proton kahvila, Lore bistro sekä japanilaistyylinen Kampai.

Ota sunnistusavuksi tämä Noblessner-opas, jossa juttua myös mm. lähistöllä olevasta Patarei-burgerista tai Vernaliaa vastapäätä olevasta Viru-burgerista.

Vernalia on avoinna arkipäivisin yhdeksästä viiteen, joten sieltä saat myös kelpo aamiaisen. Osoite on Tööstuse 48. Päivän lounaslista Vernalian sivuilla. 

Soo-kadun Desiree.

Desireessä on perheravintolan tunnelmaa

Kodukohvik Desiree on hipsterialueeksi kutsutun Kalamajan sydämessä, mutta sisätilat muistuttavat enemmänkin Viron maaseutua: rustiikit seinäpaneelit, vanhat huonekalut, kukkakuosiset pöytäliinat… tämän lajityypin ruokapaikoissa olen syönyt retkilläni Tallinnan ulkopuolelle.

En ole kysellyt asiaa omistajilta, mutta meininkiä katsellessa vaikuttaa kuin Desireetä pyörittäisi perhe: tiskin takana häärivät vanhemmat ja salin puolella pyörii jälkikasvua.

Desireen rustiikkia sisustusta.
Lounas Kalamajassa
Maukasta ja konstailematonta kotiruokaa.

Desireen lounaaseen et saa käytettyä enempää kuin kahdeksan euroa, mutta jo reilulla kolmella eurolla syöt kulhollisen herkullista keittoa ja viidellä tukevampaakin einettä. Liitutaululle on kirjoitettu päivän valikoima.

Viimeksi käydessäni tarjolla oli mm. hapankaalikeittoa, joka on yksi perinteisistä virolaisista ruokasuosikeistani. Keiton sijaan söin kuitenkin ’Heeringas teki all’ mikä vapaasti käännettynä tarkoittaa peiton alla olevia sillejä… ja siellähän ne olivat – peittona kananmunan siivuja ja majoneesia.

Desiree oli juttua kirjoittaessani avoinna arkipäivisin kello 10–15. Osoite Soo 26. Lounaslista heidän Fb-sivuillaan.

Lounas Kalamajassa
Desireen kesäterassi on yksi kaupungin mainioimmista.

Muita Desireen lähistöllä olevia lounaspaikkoja ovat katuruokaravintola Uulits Soo-kadulla tai Kalamaja pagarikoda, jossa tarjolla päivittäin vaihtuva keittolounas.

Sesoon-niminen lounas- ja aamiaiskuppila tarjoilee myös kelpo syötävää – lue siitä enemmän täältä! 

Näin jyhkeissä puitteissa sijaitsee kuppila nimeltä Leelo.

Lounas Kalamajassa: kulturelli Leelo on uudempi tulokas

Kalamajan keskellä oleva Salmen kulttuurikeskus remontoitiin perusteellisesti, ja rempan valmistuttua talon kellarikerrokseen aukesi kahvila-ravintola Leelo. Se hoitelee kulttuurikeskuksen tapahtumien väliaikatarjoilut, mutta on auki muillekin kuin tapahtumien yleisölle.

Leelo Kulttuurikeskus Salmen kellarikerroksessa
Leelossa lounas tilataan tiskiltä, ja se tuodaan pöytään.

Päivittäin vaihtuvat lounasannokset ovat mukavan edullisia, ja keittiössä puuhailee joku joka tietää miten ruokaan saadaan makua. Viimeksi söin fetalla ja pinaatilla täytetyn kanataskun, jolla oli hintaa 5,50 euroa. Ja hyvää oli!

Lounaan hintaan kuuluu myös erinomainen leipä ja vesi. Vettä ei  ole tarjolla automaattisesti läheskään kaikissa paikoissa, eikä kahvi sisälly lounaan hintaan juuri missään.

Leeloon pääsee sisään myös tästä sivuovesta.

Leelo on vähän erikoisessa paikassa, joten tässä suunnistusohje: mene sisään Salmen kulttuurikeskuksen pääovesta, jyhkeitten pylväiden siimeksestä. Aulasta voit kääntyä joko oikealle tai vasemmalle, riippuen siitä kumpi aulan laidoilla olevista ovista on auki.

Käänny oven jälkeen… no, riippuen kumpaa ovea käytit ja kävele kellarikerrokseen vievälle portaikolle. Siitä sitten vain alas ja voilá! – olet saapunut Leeloon.

Kulttuurikeskuksen Salmekadun puolella olevasta sivuovesta pääsee vähän suoraviivaisemmin sisään, mutta sitten jää keskuksen muut osat näkemättä.

Leelossa on myös viihtyisiä oleskelunurkkauksia.

Syyskuun 2022 alusta alkaen Leelo on auki ma–pe kello 10–21.30 ja lauantaisin 12–21.30. Sunnuntaisin ovet pysyvät kiinni.  Kannattaa kuitenkin tarkistaa aukiolot heidän Fb-sivuiltaan! 

Salmen kulttuurikeskuksen osoite on Salme 12, mutta pääovi on Tõllu-nimisellä kadulla, jolle pääsee myös Graniidilta. 

Leelon Facebook-sivuilta voit kurkata päivittäin vaihtuvan lounaslistan ja nettisivuilta täyden ruokalistan. 

Hennan Kalamaja-opas
Kuvaa klikkaamalla pääset selaamaan Hennan Kalamaja-opasta!

Kalamajassa on toki paljon muitakin ruokapaikkoja, ja nähtävääkin riittää vaikka kuinka. Ota siis suunnistusavuksi tämä Sooloiluja-sivuston Kalamaja-opas!

4 Comments

 • Raija Åkerblom

  Seuraavalla Tallinnan reissulla täytyy etsiä joku ennestään tuntematon ravintola lounaspaikaksi. Keväällä kun oltiin ydtävyysseuran muutaman päivän reissulla käytiin kivassa paikassa joja oli lyhyen matkan päässä Santa Barbara hotellista. Nimi ei nyt tule mieleen mutta haulla luulisi sen löytyvän. Matkanjohtaja esitteli paikan ja sinne menimme muutaman henkilön voimin,

  • Henna Mikkilä

   Siellä Tõnismäen alueella on paljon kivoja paikkoja. On monelle turistille vähän tuntemattomampaa aluetta.

 • Anne-Maarit

  Kiitos näistä hyödyllisistä tärpeistä! Mä matkustan aina pienellä budjetilla, kun isoon ei ole varaa. Kalamaja on mun lempikaupunginosani.

  • Henna

   Tallinna ja Viro laajemminkin on kyllä budjettimatkaajalle mainio kohde! Elämykselliseen reissuun ei todellakaan tarvita isoja rahoja – mielikuvitusta ja uteliaisuutta enemmänkin. Itse aloitan tänään ”soppasyyskuun” eli syön edullisia keittoja kaupungin eri lounaskuppiloissa. Edullista ja hyvää – ja hyvä syy kiertää itselleni uusiakin paikkoja.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.