Pirita
Kaupunginosat

Pirita on merenrantaa ja rentoa meininkiä

Saattaa kuulostaa hassulta, mutta Pirita on minulle kuin pikkuriikkinen pala eteläistä Kaliforniaa, jossa asuin 80-luvun lopulla. Pitkät hiekkarannat, rantalaiturit ja aallonmurtajat, rennot ravintolat, rannikkoa pitkin kiemurteleva Pacific Coast Highway… ei kun Pirita tee, jonka kävelytiellä kävelijät ja pyöräilijät nauttivat merellisestä tunnelmasta – kaikessa siinä on jotain samaa kuin nuoruuteni Los Angelesissa!

Pirita on niin lähellä Tallinnaa, että reissaaja voi helposti ja edullisesti siirtyä kaupungin vilinästä rantalomatunnelmiin. On siis aika tehdä Sooloiluja-sivuston Pirita-opas ja kerätä yhteen sen parhaat palat!

Piritalle pääsee keskustasta linja-autolla. Perille vie myös meren rantaa kulkevaa pyörätietä pitkin ensin uudelle Reidi-tielle ja sitten Piritan rantatielle.

Pirita ja nähtävyydet: rantoja, historiaa ja näköaloja

Piritassa on paljon nähtävää! Vaikka itselleni ykkösenä ehkä onkin sen ihana hiekkaranta ja aallonmurtaja, suosittelen lämpimästi myös retkeä Teletornin suuntaan. Siellä on tornin lisäksi Tallinnan kasvitieteellinen puutarha ja tunnelmallinen metsähautausmaa. Tässä kymmenen Piritan nähtävyyttä:

1. Ranta on ykkönen!

Kävely pitkin Piritan parikilometristä hiekkarantaa saa murheet unohtumaan ja meri-ilma tuulettaa pois arjen kiireet. Kesällä ranta on tietysti ihanimmillaan, mutta pidän rantaviivaa pitkin kävelystä muinakin vuodenaikoina: yhdellä puolella on merimaisema, toisella Piritan tuoksuva rantamännikkö. Lue koronakeväisestä rantakävelystäni tältä matkapäiväkirjan sivulta. Kartalla ranta on täällä.

2. Aallonmurtaja

Piritan marinaa suojaa kaksi pitkää aallonmurtajaa, joilla avautuu hienot näkymät lahden toisella rannalla olevaan Tallinnaan, merelle ja Moskovan olympialaisia varten rakennettuun Piritan purjehduskeskukseen. Lämpimänä kesäpäivänä aallonmurtajalla kävely on yksi suosikkipuuhaani Piritassa, ja istahdanpa usein sinne pidemmäksi aikaa nauttimaan merellisestä tunnelmasta. Tässä karttalinkki aallonmurtajan päähän.

3. Olympialaisten purjehduskeskus

Moskovan vuoden 1980 kesäolympialaisten purjehduskilpailut järjestettiin Piritan rannassa, jonne rakennettiin myös olympiakylä. Purjehduskeskuksen päärakennus on päässyt vähän repsahtamaan, mutta on silti kiinnostava pala neuvostoaikaista betoniarkkitehtuuria. Alueella on pien- ja vierasvenemarinat ja muutama ravintola. Kartalla keskus on täällä.

4. Luostarin rauniot

1400-luvulla rakennetun Piritan luostarin rauniot ovat jyhkeä ilmestys. Ainakaan viimeksi käydessäni sinne ei ollut edes sisäänpääsymaksua, joten kannattaa tosiaankin käydä ihastelemassa. Raunioilla järjestetään myös tapahtumia, ehkä merkittävin niistä on elokuinen Birgitta-festivaali. Luostarikin toimii edelleen uusissa tiloissa raunioiden naapurissa. Tässä karttalinkki.

Tallinnan televisiotorni

5. Teletorni

Tiesitkö, että joka puolelle Tallinnan seudulla näkyvä Teletorni seisoo Piritassa? Lue tornista pidempi juttu täältä. Huikeiden maisemien lisäksi tornissa on näyttelyitä, ravintola ja kahvila. Kartalla se on täällä.

6. Kasvitieteellinen puutarha

Aivan Teletornin naapurissa on Tallinnan kasvitieteellinen puutarha. Kesäisin puutarha on kiva piknikpaikka. Toisinaan siellä järjestetään myös ulkoilmakonsertteja ja muita tapahtumia. Pääsylipun hintaan sisältyvä audio-opastus helpottaa kasveihin tutustumista. Puutarhalla järjestetään myös opastettuja teemakierroksia ympäri vuoden. Kartalla puutarha on täällä.

Lue täältä maanantairetkestä, jolla tutustuin puutarhaan ensimmäistä kertaa.

7. Metsakalmistu

Metsähautausmaa eli viroksi Metsakalmistu on Viron tunnetuin hautausmaa, jossa lepää mm. Lennart Meri, Viron ensimmäinen presidentti Konstantin Päts, kirjailija Anton Hansen Tammsaare ja Georg Ots. Hautausmaa saattaa kuulostaa merkilliseltä vierailukohteelta, mutta suosittelen lämpimästi pientä kävelyretkeä sen polkujen rauhallisessa tunnelmassa. Tästä postuksesta voit katsoa enemmän kuvia kauniista Metsakalmistusta, kartalla se on täällä

Koch-suvun kappeli
Piritan velodromi
Kosen kartano, jolla on myös synkkä KGB-historia.

8.–10. Koch-suvun kappeli, velodromi ja Kosen kartano

Luostarin raunoita vastapäisellä puolella Piritajokea on kaksi vähemmän tunnettua nähtävyyttä: kaunista funkkisarkkitehtuuria edustava pyöräilyvelodromi, ja sen lähistöllä pienellä kukkulalla seisova Kochin suvun kappeli. 

Näistä noin puolitoista kilometriä joen yläjuoksulle päin on samaisille Kocheille kuulunut, nykyään hylätty Kosen kartano. Kartanon synkästä KGB-historiasta kertova laatta löytyy kartanoon vievän tien varrelta. Kappeli on täällä ja velodromi täällä. Kartano puolestaan löytyy täältä.

Pirita ja ravintolat

Vaikka Pirita ei varsinaisesti ole kulinaristien toiviomatkojen kohde, siellä on muutama oikeinkin tutustumisen arvoinen ravintola.  

Kalevi jahtklubi

Kalevin pursiseuran ravintola henkii Uuden Englannin tunnelmaa. Suurin osa pöydistä on ollut täynnä siellä käydessäni, joten paikka taitaa olla piritalaisten suosiossa. En ihmettele, sillä maistuva ruoka, ystävällinen palvelu ja kylmään vuodenaikaan tuli takassa on lyömätön yhdistelmä. Kirjoitin Kalevin pursiseuran ravintolasta oman jutunkin, jonka löydät täältä. Klikkaamalla linkkiä pääset heidän Facebook-sivuilleen ja Google-kartalle.

pirita jahtklubi
Uuden Englannin tunnelmaa Kalevin pursiseuran ravintolassa.
pirita jahtklubi
Tämä torni on maamerkki, jonka avulla löydät Kalevi jahtklubin ja sen ravintolan.

Sailors Home

Sailors Home kahvila-ravintola on hallimaisen marinan huoltorakennuksen kyljessä paikassa, josta ei ihan heti tule mieleen hakea ravintolaa. Kesäinen terassi ja mukavan merihenkisesti sisustetut sisätilat olivat kuitenkin iloinen yllätys, samoin kuin syömäni lätyt, joista paikka ilmeisesti tunnetaan. Paljon muutakin hyvää toki listalta löytyy.

Tässä matkapäiväkirjajutussani tunnelmia Sailors Homesta, tämän linkin takana heidän Fb-sivunsa ja täällä linkki karttaan. Huomioi, että Sailors Home on kesäravintola, eli lokakuun puolivälin paikkeilla se vaipuu talviunille avatakseen taas kevään tullen ovensa.

Kuva: ravintola Sardiinid

Sardiinid

Ravintola Sardiinid on purjehduskeskuksen päärakennuksen toisessa kerroksessa. Pursiseuran ravintolan tapaan täälläkin saattaa tuli rätistä takassa tunnelmaa luomassa. Ikkunoista avautuu hienot näkymät satamaan ja merelle. Kartalla Sardiinid löytyy täältä, lounas- ja ruokalistat sekä aukiolot ja muut yksityiskohdat tarkistat parhaiten heidän Facebook-sivuiltaan.

pirita jahtklubi
Kalevi jahtklubin ravintola. Klikkaa kuvaa ja lue lisää!

Teletornin ravintola

Ylhäällä teletornissa on ravintola, jonka näköalat hakevat vertaistaan. Ainakin omalla vierailullani myös ruoka oli erinomaista, joten kannattaa lukea tästä yläilmoissa olevasta ravintolasta lisää täältä. Teletornille on helppo suunnistaa, kun se näkyy joka paikkaan, mutta tässä varoiksi kuitenkin karttalinkki.

Piritan St. Patrick’s 

Piritan rannan St. Patrick’s -ravintolaa en ole itse testannut, mutta monta kertaa miettinyt rannalla ohi kävellessäni, että sen ikkunoista on varmaankin hienot näkymät rannalle. Tämän ketjuravintolan Facebook-sivuilta löytyy aukioloajat ja ruokalistat, kartalla tämä Piritan ravintola on täällä

Televisiotornin ravintola pirita
Tämän herkun söin Teletornin ravintolassa.

Velvet Cafe 

Nyt on annettava taas pisteitä sosiaaliselle medialle: Facebookin Pirita-ryhmässä joku ystävällinen korjasi nimittäin tätä opastani Piritan ravintoloiden osalta. Listasin alunperin Caravan grillin, joka ei enää ole. Sen sijaan samalta alueelta löytyy Velvet Cafe, jota tuo avulias piritalainen kehui jopa yhdeksi Piritan parhaista! Itselläni se on vielä testaamatta, mutta ravintolan Fb-sivuilta voit katsoa tunnelmia, ruokalistat ja aukiolot. Lupaavalta näyttää!

Samainen kaveri mainitsi myös perinteisestä grillatusta kanasta ja saslikeista tunnetun Kanakuu-nimisen paikan Pirita Rannahooneen parkkipaikan vieressä. Toiminta kuulemma vähän epävarmaa (ja ainoastaan kesäaikaan), että tämä kannattaa käydä paikan päällä varmistamassa. Facebook- tai nettisivuja en löytänyt.

Ravintola Regatta

Ravintola Regatta kertoo pistävänsä ovet kiinni ainakin syyskaudeksi, mutta otetaan se kuitenkin listalle mukaan siltä varalta että ovet taas aukeavat kevään tullen. Ravintola löytyy Piritan Marinan hotellista. Kartalla se on täällä ja Facebook-sivut täällä

Loppuun vielä Noa ja Riviera Palais

Otetaan nämä pari ravintolaa mukaan listalle, vaikka Noa taitaakin olla Viimsin ja Riviera Palais Tallinnan puolella. Lue juttu upeiden maisemien Noasta täältä ja Maarjamäen palatsissa eli Viron historiallisessa museossa olevasta Riviera Palaisista täältä. Karttalinkit löytyy myös – täällä Noa ja täällä Riviera Palais.

Viardo café
Sailors home

Piritan kahvilat

Jos Pirita ei varsinaisesti ole mikään ravintolakeskittymä, niin kahviloita on vielä sitäkin vähemmän. Pari kuitenkin löytyy, joten kahvihampaan kolotusta ei tarvitse lähteä hoidattamaan Tallinnaan saakka.

Viardo Café

Piritan linja-autoasemalla oleva Viardo Café on erikoistunut macaronseihin. Niiden kanssa kuppi erinomaista kahvia, ja nautinnollinen hetki onkin täydellinen! Paikka vaikuttaa olevan hyvin suosittu paikallisten keskuudessa, sillä ovi käy ahkerasti. Karttalinkki ja Facebook-sivut

Sailors home -kahvilan kesäiset räiskäleet.

Sailors Home

Ylempänä ravintoloiden joukossa mainitsemani Sailors Home on myös viihtyisä kahvila. Huomaathan kuitenkin, että se on suljettu talvikauden. Katso kesäisiä tunnelmia tästä postauksesta. Heidän Facebook-sivuiltaan selvinnee milloin on taas aika avata uuteen kesäkauteen. Kartalla paikka on täällä

Aktiviteetteja Piritassa

Reissuihini kuuluu ennen kaikkea nähtävyyksien katsominen ja ulkona syöminen, mutta Piritassa on tarjolla myös niin mukavia aktiviteetteja, että otan niitäkin mukaan tähän Pirita-oppaaseeni.

Soutelua Piritajoella

Viime kesän viimeisenä päivänä eli elokuun juuri kääntyessä syyskuuksi Piritajoen venevuokraamo ollessa viimeistä päivää auki toteutin pitkäaikaisen haaveni joella soutelusta. Se oli ihanaa!

Joki kiemurtelee kauniiden maisemien läpi, ja pääseepä sen sivuhaaraa myöten aivan luostarin raunoiden takapihallekin. Vuokrattavana on  soutuveneitä, kanootteja ja polkuveneitä. Hinnastot ja aukiolot voi tarkistaa vuokraamon nettisivuilta, ja kartalla lähtöpaikka on täällä

Joen rannan kuntopolku

Piritan kuntorata seurailee kaunista Piritajoen uomaa tarjoten upeat piutteet ulkona liikkumiselle. Rata on valaistu, joten sinne voi suunnistaa iltakävelyllä tai pimeämpäänkin vuodenaikaan. Täältä löydät kuntopolusta lisää tietoa, ja kartalla näet sen täällä.

Seikkailupuisto

Tätä en ole vielä itse testannut, mutta katsoessani puistosta kuvia juttua kirjoittaessani en malttaisi odottaa että se taas keväällä aukeaa! Piritan seikkailupuistossa pääset kiipeilemään, keinumaan ja ties mitä tekemään metsään rakennettuun seikkailupuistoon. Katso kuvia heidän nettisivuiltaan, ja kun kevät taas koittaa suunnista tänne

Televisiotorni äärelläkävely

Teletornin laidallakävely

Tässä myös juttu, joka on vielä itselläni testaamatta, vaikka mieli on kovasti tehnytkin: Teletornin näköalatasanteen ulkolaidalle pääsee kävelemään valjaisiin kiinnitettynä! Huimapäisimmät voivat vaikka istahtaa laidalle ja roikottaa jalkoja tyhjän päällä. Perheeni ei usko että tekisin sen, mutta kiinnostaisi ihan mahdottomasti päästä tuo joskus testaamaan! Kerron heti kun olen haaveeni toteuttanut. Teletornin yhteystiedot ja muut faktat löydät tästä jutusta. 

Mitä muuta Piritan seudulta löytyy?

Myös koskettavan hieno ja ajatuksia herättävä Kommunismin uhrien muistomerkki on Piritantien varressa meren rannassa. Jos et ole sitä vielä nähnyt niin suosittelen että käyt sen joskus katsomassa. Lue täältä mitä ajatuksia se minussa herätti. 

Piritan pohjoispuolella Viimsissä on tunnelmallinen ulkoilmamuseo aivan meren äärellä. Lue juttu museosta ja sen kivirannasta, joka on suosikkini kaikista seudun rannoista.

 

Kommunismin uhrien muistomerkki Marjamäessä tallinnassa

Kaikki oppaan paikat löytyy tästä kartasta:

4 Comments

 • Tapio Mäkeläinen

  Kose suvemõis tai Kose mõis kuului tosiaankin varsin pitkään Koch-suvulle ja tähän kartanoon liittyykin em. Kochien hautakappeli.

  • Henna

   Ovat kyllä hienolla paikalla molemmat! Kartanon ympärystät ovat vaan niin umpeen kasvaneita, että ensin ei tahtonut edes tajuta miten upeasti pääjoki ja yksi sen sivu-uoma kohtaavat kartanon kohdalla. Tuo nimenomainen pienempi uoma oli ainakin loppukesällä lähes umpeen rehevöitynyt. Olisipa upeaa jos joku joskus löytäisi rahat hienon kartanon kunnostamiseen!

 • Tapio Mäkeläinen

  Taas kerran suuri kiitos Henna! Tosiaankin ravintoloissa venytät kovasti Piritan rajoja sekä Kadriorgin että Viimsin suuntaan, mutta molemmat ”ylin rajan” menevät ravintolat on hyviksi havaittu eli ei haittaa. Korjaa yksi pikkuvirhe, kyse on Koch-suvun hautakappelista, vrt. saman suvun aikoinaan omistamat varastorakennukset satamassa, joissa nykyisin toimii mm. Kochi Aidad – kahvila, pubiravintola jne. Voimia ja terveyttä!, toivottaa Tapio Tallinnasta.

  • Henna

   Kiitos tarkkaavaisuudesta ja korjauksesta Tapio! Tuo meni nyt kyllä ihan sähläämisen ja epätarkkuuden piikkiin, sillä tiesin mille suvulle tuo kappeli kuuluu. Korjaan saman tien. Ymmärsinkö oikein, että myös Kosen kartano on nimenomaan ollut saman suvun omistuksessa? Ymmärsin myös, että miehityksen ajalta talolla olisi karmiva menneisyys.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.