EKKM on viron nykytaiteen museo
Kulttuuri,  Museo,  Tallinna

EKKM ei ole EVVK, vaan Viron nykytaiteen museo

EKKM ei totta vie ole mikään tavallinen tai tyypillinen museo! Itse asiassa käveltyäni joskus ensimmäistä kertaa sisään en tajunnut ollenkaan että kyseessä voisi olla taideinstituutio – luulin tulleeni johonkin erikoiseen ja superboheemiin kahvilaan tai baariin. Vaan eipä mitään: kyseessä todellakin on museo.

Koska EKKM:ään ei ole sisäänpääsymaksua, sinne kannattaa piipahtaa vaikka ei olisi ollenkaan kiinnostunut nykytaiteesta. Melkoisen erilainen elämys kuin vaikkapa uljas taidemuseo Kumu, josta pidän kyllä myöskin.

Sisään voi kävellä myös sen takia, että ala-aulassa on rento kahvila, jossa pikaisella vilkaisulla näytti olevan ihan kunnon baarikin. Itse nautiskelin vain hyvän kupillisen cappuccinoa, mutta sen kyytipojaksi olisi varmaan voinut ottaa vaikka lasin Vana Tallinnaa. Mitään varsinaisia syötäviä tiskillä ei näkynyt ainakaan sillä kerralla, kun tein oman museokierrokseni. 

EKKM museon kahvila
EKKM nykytaiteen museon kahvila
EKKM nykytaiteen museon kahvila

Kuten kuvista näkee, paikka on kaikkea muuta kuin perinteinen. Rakennus on joku merkillinen varastohökkeli, jossa joka kulma ja pinta on enemmän tai vehemmän rempallaan – juuri siis sellainen, josta tämä hassu täti tykkää! Täällä ei ilmiselvästi pingoteta, ja puitteet luovat mielenkiintoisen kontrastin esillä oleville töille.

Eipä muuta kuin ovesta sisään (ilmaiseksi, kuten taisin jo mainitakin) ja ihmettelemään mitä sillä hetkellä on esillä. Niin, se piti vielä mainita että museo on auki vain keväästä alkutalveen. Varmaankin sen takia, että rakennus on niin huteraa tekoa että keskitalven pakkaset taitaisivat tulla armotta sisään. Huhtikuun alussa aukeaa ovet, ja silloin on myös kulloisenkin kauden ensimmäisen näyttelyn avajaiset.

EKKM viron nykytaiteen museo
EKKM viron nykytaiteen museo
EKKM viron nykytaiteen museo
EKKM viron nykytaiteen museo
EKKM viron nykytaiteen museo

EKKM ja tämän kevään ensimmäinen

Näyttely jonka näin koostui Köler-palkinnon saajaksi ehdolla olevista töistä. Köler-palkinto on Viron nykytaiteen museon (EKKM) vuonna 2011 perustama taidepalkinto. Tavoitteena on ollut antaa tunnustusta virolaisille nykytaiteilijoille ja -taidekokoelmille. Näytteillä oli kiinnostava kattaus erilaisia töitä, joista kaikki puhuttelivat joko visuaalisuudellaan tai herättämällä ajatuksia. Tila sinänsä on niin kiinnostava, että näyttely kuin näyttely taitaa herätä siellä henkiin.

Tässä näyttelyssä pääsi käymään myös talon katolla, josta avautui näkymä Linnahallin alueelle ja Kultur Katel -nimiseen kulttuurikeskukseen. Sen yhteydestä löytyy myös ravintola nimeltä Korsten Armastus & Hea Toit, jossa piipahdin lounaalla – enkä pettynyt!

EKKM nykytaiteen museo Tallinnassa
EKKM nykytaiteen museo Tallinnassa
EKKM nykytaiteen museo Tallinnassa
EKKM nykytaiteen museo Tallinnassa
EKKM nykytaiteen museo Tallinnassa

EKKM ja faktat

EKKM eli Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum
Põhja pst. 35, Tallinn
Ilmainen sisäänpääsy
Avoinna huhtikuusta joulukuuhun

Tsekkaa ajankohtaiset näyttelyt museon omilta sivuilta.
Ti–Su 12–19
info@ekkm.ee
Puhelin +372 53305449

EKKM nykytaiteen museo Tallinnassa
EKKM nykytaiteen museo Tallinnassa
EKKM nykytaiteen museo Tallinnassa
EKKM nykytaiteen museo Tallinnassa

Edit: katso mikä muutos!

Tuo oheinen kuva todellakin on samasta rakennuksesta, otettu keväällä 2019. Talo on saanut pintaansa uuden värin, ja sisätiloihinsa uuden, kesäkuun 2019 saakka jatkuvan näyttelyn. 

Jotta pysyt ajan tasalla Tallinnan nähtävyyksistä kannattaa tehdä ainakin seuraavat:

  • Liity Tallinnatärpit Facebook-ryhmään! Voit tehdä sen täällä. Iloinen lähes 4000 jäsenen ryhmä, jossa Tallinnan kävijät jakavat reissutärppejä toisilleen.
  • Seuraa Sooloiluja-sivua Facebookissa. Sinne tulee lähes joka päivä jotain uutta, joten kannattaa pysyä mukana.
  • Sooloiluja sivun luetuin ja suosituin postaus on Tallinnan parhaat ravintolat. Pistä linkki talteen, ja ota käyttöön kun haluat löytää kivan ruokapaikan.
Ekkm keväällä 2019

2 Comments

    • Henna Mikkilä

      Ei siellä varmaan sellaista tapahdu. Ja paikka on muuttunut ihan hurjasti tuon artikkelin kirjoittamisen jälkeen, sillä kevään näyttelyn yhteydessä rakennus maalattiin mainioin pastellivärein! Viimeisintä näyttelyä en ole nähnyt, sillä se oli vielä rakennusvaihessa edellisen reissuni aikaan.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.