Paul's bagels
Kahvilat ja leipomot

Tallinna yllätti taas: elämäni paras bagel löytyi Kalamajasta

Vihdoin tapasin salaperäisen bagel-leipurin!

Kalamajassa kävellessäni olin silloin tällöin katsellut erään talon seinässä olevaa Paul’s bagels -kylttiä – löytyisikö pihan perukoilta tosiaan leipomo?

Löytyihän sieltä! Hämmästykseni oli melkoinen maistellessani eräänä elokuisena iltapäivänä leipurin puutarhassa parhaita koskaan syömiäni Amerikan herkkuja, bageleita. Mutta kelataan vähän taaksepäin ennen kuin kerron lisää herkkuhetkestäni.

Olen ollut bagelien ystävä siitä saakka, kun asuin Kaliforniassa 80-luvulla. Suomeen palattuani maistuvia bageleita ei juurikaan löytynyt, joten jäljellä oli vain kaipaus. Keskinkertaisia yritelmiä olen syönyt, mutta en mitään kunnollista.

Oli siis riemukas yllätys löytää ehkä parhaat koskaan syömäni bagelit Tallinnasta! Ne paistaa tämä salaperäinen Valgevasekadun bagel-leipuri Paul. Nyt on siis aika jatkaa tarinaani tapaamisestamme hänen puutarhassaan.

Paul's bagels
Paul's bagels

Mistä näitä paikkoja oikein löytyy?

En edes muista, mistä kuulin ensimmäistä kertaa Paul’s bagelseista. Sen sijaan muistan hyvin, miten lähettelin hänelle silloin tällöin viestejä kysellen milloin voisin tulla ostoksille. Aikataulumme menivät kerta toisensa jälkeen ristiin, mutta viime reissulla vihdoin tärppäsi: sain sovittua tapaamisen salaperäisen bagel-leipurin kanssa!

Astelen perinteisen Kalamajan puutalon myöhäiskesän kukkaloistossa hehkuvaan puutarhaan. Portille minua rientää tervehtimään iloisesti hymyilevä mies, joka esittelee itsensä Pauliksi ja kutsuu astumaan peremmälle.

Haluatko tietää, mitkä ovat mielestäni Tallinnan parhaat leipomot? Lue tämä juttu niin tiedät!

Paul's bagels

Peremmälle tarkoittaa pihan perällä olevaa telttakatosta, joka on viehättävä näky: katoksen täyttää värikkään liinan peittämä pitkä pöytä, jonka äärellä on tusinan verran värikkäin tyynyin verhoiltuja tuoleja. Tässäpä paikka, joka kutsuu ystäviä ja talon asukkaita viihtymään!

Istuudumme rupattelemaan. Mies kertoo olevansa kotoisin Yhdysvalloista, suurten järvien alueelta Detroitista. Paulin tie Viroon on sama kuin niin monella muullakin: virolainen tyttö, jonka kanssa he päätyivät jatkamaan yhteistä elämäänsä rapakon tällä puolella.

Lue myös: Sooloiluja-sivuston Kalamaja-opas. Sen avulla löydät kaikki muutkin alueen mansikkapaikat.

Paul's bagels
Paul's bagels
Paul's bagels

Entäs ne bagelit?

Missä vaiheessa kuvaan tulee leipomon perustaminen? Paul kertoo nimittäin olevansa IT-alan ammattilainen, eikä ole saanut päivääkään leipomiseen liittyvää koulutusta.

Hän kertoo harmitelleensa Virossa asuvien amerikkalaisten tuttujensa kanssa kaupungin huonoa bagel-tilannetta. Vaikkei Paulilla leipurin taustaa ollutkaan, hän päätti yllättää tuttavansa leipomalla kotitekoisia bageleita. Ne saivat ihastuneen vastaanoton, ja samalla tuli kylvettyä pikkuriikkinen siemen ajatukselle, että voisiko niitä leipoa ehkä useamminkin.

Paulin polveilevaa tarinaa on ilo kuunnella. Innostunut isäntäni kertoo, kuinka hän askel kerrallaan on kasvattanut sivutoimista leipomoaan työskennellen edelleen myös IT-ammatissaan. Teknisesti orientoituneena bagelien ystävänä hän on kehittänyt niin reseptiään, paistotekniikkaa kuin välineistöäkin. Samaan aikaan minä puraisen lopputuotetta, joka on muutaman vuoden kehitystyön tulos.

Paul's bagels

No entäs maku?

Ottaessani ensimmäisen haukun silmäni lävähtävät auki hämmästyksestä. Voiko olla totta, että olen juuri maistanut parasta koskaan syömääni bagelia täällä, Kalamajan sydämessä Tallinnassa?

Bageliani herkutellessani Paul kertoilee erilaisista bagel-koulukunnista: siitä, miten New Yorkilaiset uskovat heillä olevan parhaat, mutta Paulin kotiseudulla detroitilaiset tietävät heikäläisten leipovan ne juuri niin kuin pitää. Itse voin vain todeta, että mikä tahansa amerikkalaisleipomo voi jäädä toiseksi, jos sen tuotoksia verrattaisiin Paulin leipomiin – niin hyviä ne ovat!

Olen ehkä tullut bagel-taivaaseen nutustellessani tätä herkkua tuorejuuston ja savulohen kanssa.

Paul's bagels

Mistä Paulin bageleita saa?

Yksittäin Paulin bageleita pääsee maistamaan Balti Jaaman torin So Brooklyn kahvilassamuistathan aiemman juttuni tästä vaaleanpunaisesta amerikkalaistyylisestä dinerista?

Mikäli kuitenkin haluat ostaa isomman satsin, se onnistuu tilaamalla suoraan Paulilta. Tilaus on tehtävä vähintään kaksi päivää ennen toivottua noutopäivää. Valmiit herkut noudetaan hänen luotaan Valgevasekadulta.

Paulin yhteystiedot löytyy hänen Facebook-sivuiltaan. Kerro vaan, haluatko makeita vai suolaisia versioita (itse olen niin tyystin suolaisten ystävä, etten tainnut edes mainita niitä löytyvän makeinakin). Tilattava määrä on tusina kerrallaan. Maustamattoman lisäksi on unikko-, seesami-, sipuli-, valkosipuli-, yrtti-, juusto- ja vaikka mitä variaatioita – makeisiin puolestaan laitetaan vaikkapa omenaa ja kanelia tai mustikoita.

Voi apua, nyt iski bagelinhimo! Viime reissulla unohdin tilata ajoissa ennen kotimatkaa, seuraavalla kerralla sama virhe ei saa toistua.

Lue myös: toinen pikkuruinen kellarileipomo löytyy Pelgulinnasta. Siellä uunia lämmittää sympaattinen belgialainen François. Lue koko juttu täältä!

Paul's bagels

Lopuksi vähän faktaa: mitä bagelit oikein ovat?

Suomennos tuntuisi olevan vesirinkeli, mutta aidot amerikkalaiset (tai alunperin puolanjuutalaiset) leipärinkelit ovat niin kaukana meikäläisistä vesirinkeleistä kuin olla ja voi. Bagelin rakenne on mukavan kostea ja sitkoinen, ja sen pintaan saadaan sopivaa rapeutta paahtamalla puolikkaat ennen syömistä.

Bagel syödään yleensä täytettynä. Perinteisin täyte on tuorejuusto (Philadelphia-juusto on minusta se paras) ja graavi tai kylmäsavustettu lohi, mutta herkullisen bagelin voi rakentaa minkä tahansa muidenkin täytteiden kanssa.

Leppoisan tapaamisen jälkeen suuntaan mieli iloisena takaisin kämpilleni mukanani paperipussillinen evääksi saamiani bageleita. Tällaiset pienet yllättävät paikat ja ystävälliset ihmiset tekevät minun Tallinnastani niin ihanan paikan: Yhdysvalloista Viroon muuttanut nuori mies leipoo kotitalonsa kellarissa maailman parhaita bageleita niille, jotka tietävät mistä etsiä. Olen saanut taas yhden pienen helmihetken kokemusteni helminauhaan. Kiitos Paul!

Booking.com

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.