Metropol gallerian rappukäytävä
Kulttuuri,  Museo,  Tallinna

Metropol galleria on Viron pienin taidenäyttelytila – ja paljon muuta

Kalamaja ja Metropol Galleria pelastivat uinuvan päivämme! Usein nimittäin Tallinnan reissun viimeinen päivä menee kelloa vilkuillessa, aikaa tappaessa ja laivan lähtöä odotellessa. Näin viime reissullakin. Luulimme päivän menevän lähinnä huonossa kelissä kärvistellen, ja terminaaliin menemistä odotellen. Vaan miten väärässä olimmekaan!

Olimme aamukahvilla Kalamajan Pagarikoda –nimisessä kahvilassa. Sinne päädyimme, koska halusimme testata jonkun ennen käymättömän paikan. Matkan varrella olisi ollut parikin tuttua hyvää kahvilaa: Levier ja Koloniaal, mutta koska kumpikin niistä oli ennalta tuttuja, kävelimme pari korttelia eteenpäin maistaaksemme mitä herkkuja tämä meille uusi pagarikoda tarjoaisi.

Lue myös tämä: kaikki parhaat aamiaispaikat Tallinnassa.

Ja ihania herkkujahan sieltä löytyi! Kun herkkujen lisäksi tarjolla oli silmänruokana ovesta sisään ja ulos virtaavaa kiinnostavan näköistä Kalamajan asujaimistoa, ja pyllyn alla ihanan pehmeä sohva, sorruimme aamukahvien lisäksi useaan eri makeaan houkutukseen.

Siinä leivonnaisia maistellessani silmiini osui ikkunalaudalla olleiden kirjojen ja lehtien joukossa Kalamajan alueesta tehty kiinnostavan näköinen kuvakirja. Siinä erilaiset alueen asukkaat kertoivat kuvien ja tarinoiden voimin viime vuosina suureen suosioon nousseesta asuinalueestaan.

Yksi kirjan luvuista kiinnitti erityisesti huomioni. Siinä boheemin näköinen taiteilijayhteisö esitteli kiinnostavan näköistä taloaan, joka (sen mitä jutusta nyt selvää sain) on sekä työtila, asuinkollektiivi että galleria. Kuulosti juuri sellaiselta paikalta, johon haluaisin ehdottomasti tutustua!

Vai oletko sittenkin samaa mieltä kuin mieheni, että vähän vähemmänkin erikoiset taide-elämykset riittäisivät? Siinä tapauksessa suosittelen Fotografiskaa Telliskivessä.

Metropol gallerian talo ulkoa

Saman tien siis Google kartta esiin ja katsomaan, mistä tuo hauskan näköinen paikka löytyisi. Hämmästykseni oli melkoinen, kun kartta näytti matkaa olevan vain muutama kymmenen metriä! Kuin vahvistukseksi asiaan yksi äsken kirjan kuvissa näkemäni Matropol gallerian tyyppi vielä käveli sisään kahvilan ovesta. Ei siis muuta kuin pipo päähän, ja katsomaan josko taidetalon ovet olisivat auki.

Metropol galleria ja sen värikäs asujaimisto

Kun tulimme kartan osoittaman talon kohdalle, oli pieniä vaikeuksia uskoa että voisimme kävellä tuosta vaan sisään. Julkisivua koristi kuitenkin kirjan kuvista tuttu maalaus, ja seinässä roikkui Metropol Galleria -kyltti, joten emme me ihan väärässä paikassakaan voineet olla. Ovi kuitenkin oli kiinni…

metropol gallerian kyltti
metropol galleria kalamajassa tallinnassa

… kunnes sen avasi pipopäinen mies, joka tuli harjoineen lakaisemaan lunta talon edestä. Heittäydyimme juttusille, ja kuulimme että talosta todellakin löytyy Viron pienin galleria. Kuulimme myös, että myöhemmin tänään siellä olisi näyttelyn avajaiset. Harmittelimme huonoa tuuriamme, sillä avajaisten aikaan meidän pitäisi olla jo laivalla, ja kokka kohti Suomea.

Pipopäinen harjamies kuitenkin vakuutti ettei tämä olisi ongelma, ja että olisimme tervetulleita katsomaan niin taloa kuin galleriaakin – vaikka ovet eivät virallisesti vielä auki olleetkaan. Enempää empimättä astuimme hänen perässään sisään. Ja olipa mukavaa että astuimme! (En muuten ajatellut selostaa näkemääni sen enempää, kuvat puhukoon värikästä kieltään!).

Metropol galleria tallinnan kalamajassa
juliste metropol gallerian käytävässä
Metropol gallerian sisäänkäynti
Kyltti tallinnan kalamajassa olevan metropol gallerian seinällä
Metropol gallerian ränsistynyt talo tallinnan kalamajassa

Sisällä tapasimme lisää talon asukkaita, mm. superystävällisen – ja myöhemmin huippulahjakkaaksi osoittautuneen – taiteilijan nimeltä Katrin Piile. Hän oli täydessä touhussa siivotessaan paikkoja illan avajaisia varten, mutta keskeytti työnsä pitkäksi aikaa esitelläkseen meille taloa. Saimme kiinnostavan kierroksen talossa – ja mikä ihana tapaaminen! Hän näytti työhuoneensa, ja kertoi myös asuneensa jossain vaiheessa samoissa tiloissa.

Katrinin työt olivat uskomattoman hienoja! Voit tutustua tähän kiinnostavaan nuoreen naiseen paremmin hänen Facebook-sivuillaan. Työt olivat taidokkaita, valtavia aikamääriä vaatineita maalauksia ja piirustuksia – niin hienoja, että niitä on vaikea kuvailla. Haluaisin ehdottomasti nähdä joskus hänen töitään esillä muuallakin kuin täällä työtiloissa.

Lue myös tämä: erikoisen taide-elämyksen tarjosi myös Flo Kasearun kotimuseo. Olemme käyneet jopa saunomassa Flon pihasaunassa!

Katrin Piilin työtila Metropol galleriassa
Metropol galleria ja taiteilijakollektiivi Tallinnassa
Taidegalleria metropol 6 neliötä tallinnan kalamajassa
Yksityiskohta metropol galleriassa tallinnan kalamajassa
Taiteilija metropol galleriassa tallinnassa
Koko talo on yksi taideteos: metropol galleria
Vanha venäläinen kirjoituskone
Katrin Piil taiteilja
Katrin Piilen työtila metropol galleriassa
Taidetta metropol gallerian käytävällä
Pipopäinen harjamies

Koko vierailumme Metropol gallerian taloon oli ihastuttava. Saimme tutustua ystävällisiin (ja hauskoihin!) taiteilijoihin, jotka ottivat meidät vastaan lämpimästi, kuin vanhat ystävät. He kertoivat produktioistaan, talon historiasta ja taiteilijakollektiivin elämänmenosta.

Kaunis kiitos Metropol gallerian sympaattinen väki, että päästitte meidät kadulta kutsumatta sisään! Tulemme varmasti uudestaankin.

Taitailijakollektiivi ja galleria metropol Tallinnan kalamajassa

Löydä Tallinnan kiinnostavimmat nähtävyydet!

Sooloiluja-blogi avaa ovia, joiden taakse ihan kaikki turistit eivät kurki. Pysy matkassa mukana, ja tee ainakin nämä:

 

>> Kuvassa kaksi Metropol gallerian iloista velikultaa.

Kaksi veijaria valmistautumassa näyttelyn avajaisiin

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.