Tallinna pienellä budjetilla
Budjettimatka

Tallinna pienellä budjetilla

Tallinna on mukava matkakohde, koska sinne pääsee suhteellisen pienellä rahalla – ainakin Etelä-Suomesta. Pohjoisempana asuville suurimmat matkakustannukset taitavatkin tulla lauttarantaan pääsemisestä: mitä etäämmältä Suomea lähdet liikenteeseen, sitä enemmän ropoja matkakassaan pitää varata – itse laivamatka ei ainakaan lentomatkailuun verrattuna maksa maltaita. Entäpä siitä eteenpäin: millainen on Tallinna pienellä budjetilla?

No sehän on mitä mainioin kohde kengännauhabudjetilla reissaavalle! Ruoka on monin paikoin reilusti edullisempaa kuin Suomessa, pääsymaksut usein jopa puolet meikäläisistä hinnoista, ja onpa siellä paljon aivan ilmaistakin nähtävää. Siksi kokosinkin tämän budjettimatkailijan Tallinna -oppaan. Reissun onnistuminen ei saa olla lompakon paksuudesta kiinni!

Tallinnan pankkimuseo sisäänkäynti
Pankkimuseon ovi: siitä saa kävellä sisään aivan ilmaiseksi! Klikkaa kuvaa ja lue lisää.
Kansanrintaman museo
Kansanrintaman kiinnostavan tarinan saa myös mennä kuulemaan ilmaiseksi. Klik!

Tallinna pienellä budjetilla: pääsymaksu nolla euroa

Monien Tallinnan nähtävyyksien sisäänpääsymaksut ovat kohtuullisia, mutta muutamaan niistä saa kävellä sisään maksamatta killinkiäkään! Laita nämä seitsemän paikkaa korvan taakse:

1. Pankkimuseo

Viron pankin museo Solaris-keskuksen vieressä on niin hienossa talossa, että yksistään sen takia sinne kannattaa kävellä sisään! Lue pidempi juttu pankkimuseosta täältä. Kartalla se on täällä, ja museon nettisivuilta voi tarkistaa aukioloajat.  

2. Kansanrintaman museo

Tylsähköstä nimestään huolimatta kiinnostava pieni museo Vapaudenaukion laidalla! Saat siellä napakan katsauksen Viron itsenäistymisen ajan kuohuviin vuosiin 1980 ja -90-lukujen vaihteessa. Täältä löydät pidemmän jutun museosta – sieltä löytyy myös yhteystiedot ja aukioloajat. EDIT: Kansanrintaman museo Vapaudenaukion laidalla on suljettu, sillä se tekee muuttoa Laululavalle. Kerron heti lisää kun tiedän!

3. Raatihuoneentorin apteekki

Raeapteek on vanhin yhtäjaksoisesti samoissa tiloissa toimiva apteekki Euroopassa. Etuosassa on edelleen oikea apteekki, mutta takaosassa olevassa pienessä huoneessa on esillä lääkkeitä ja apteekin kalustoa 1600-luvulta 20. vuosisadalle saakka. Tämän pienen ilmaisen helmen löydät Raatihuoneentorin laidalta täältä, ja löytyypä apteekilta nettisivutkin

4. Lastenkirjallisuuden keskus

Pikk-kadun alkupäässä olevassa kauniisti entisöidyssä talossa toimii Viron lastenkirjallisuuden keskus. Sen portaikossa, yläkerran aulassa ja salissa on näkemisen arvoisia kirjankuvitusnäyttelyitä. Rakennuksessa on myös lastenkirjamuseo, joka esittelee virolaisten lasten kirjallisuutta kautta aikojen. Museosta löydät myös kokoelman hienoja virolaisten taiteilijoiden maalaamia penkkejä. Eikä mikään maksa mitään! Keskus on kartalla täällä, ja tämän linkin takaa löydät sen nettisivut. 

Fotografiska tallinna'n edessä oleva ulkonäyttely
Ilmaista valokuvataidetta Telliskivessä. Lue lisää klikkaamalla kuvaa! Ensin vähän juttua Fotografiskassa, mutta sen jälkeen myös ilmaisista valokuvanäyttelyistä.

5. Kaksi ilmaista valokuvagalleriaa

Valokuvataiteen ystävälle löytyy ilmaista nähtävää kahdessakin eri osoitteessa. Fotografiskan edessä ulkotilassa on galleria, jossa on tasaisin väliajoin vaihtuvia valokuvanäyttelyitä. Pelgulinnan alueelta Roo-kadulta löytyy pikkuriikkinen Positiiv-galleria, joka sekin esittelee laadukasta valokuvataidetta ilman pääsymaksua. Kummastakin näistä voit lukea lisää tämän postauksen loppupuolelta. Sieltä löytyy myös yhteystiedot kumpaankin. Lisäksi Solaris-kauppakeskuksen aulassa olevalla jättimäisellä valotaululla pyörii toisinaan kiinnostavia valokuvaesityksiä. 

Tallinnan kirjasto
Kansalliskirjaston talo on hieno, ja siellä on myös ilmaisia näyttelyitä. Klikkaa ja lue lisää!
Marsipaanitaiteilija työssään – klikkaa kuvaan, niin tiedät missä!

6. Kansalliskirjasto

Katso täältä, miten massiivinen on Viron kansalliskirjasto! Siellä on useampiakin gallerioita, joiden näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy. Kirjasto löytyy täältä, ja tämän linkin takaa kirjaston nettisivut, joissa tietoa mm. ajankohtaisista näyttelyistä. 

7. Maiasmokk-kahvilan marsipaanihuone

Olethan käynyt ihanassa Maiasmokk kahvilassa? Tästä klassikosta voit lukea lisää täältä. Vaikka kahvilatuotteet tietysti maksavat, kahvilan vieressä olevaan marsipaanihuoneeseen voit tutustua aivan ilmaiseksi. Saat pikakatsauksen marsipaanin historiaan: miten sitä valmistettiin keskiajalla apteekeissa, ja kuinka siitä myöhemmin tuli suosittu makeinen. Näyttelyn liki 200 marsipaanihahmoa on tuotettu yli sata vuotta vanhoilla muoteilla. Maiasmokkin löydät täältä, ja marsipaanihuoneen nettisivut täältä

Ravintola Korsten Tallinna
Korsten ravintolassa syöt kohtuulliseen hintaan varsinkin lounasaikaan. Siksi se on suosittu myös paikallisten keskuudessa. Klikkaa kuvaa ja lue lisää!

Tallinna pienellä budjetilla: ruokaa!

Aloita lukemalla tämä artikkeli Vanhankaupungin edullisista ruokapaikoista – niitä on turha kirjoittaa tähän uusiksi. Yleisohje on, että kannattaa syödä edullisia päivän annoksia, joita on tarjolla monissa ravintoloissa ja kuppiloissa arkipäivinä lounasaikaan. Itse teen toisinaan jopa niin, että kysyn heti kättelyssä josko tarjolla on päivän annoksia (päevapraad tai päevapakkumised) – jos ei ole, niin menen johonkin muualle.

Tältä mainiolta sivustolta löydät monien lounaita tarjoavien ravintoloiden ajankohtaiset lounasmenut.

Muutamia paikkoja, joiden tiedän tarjoavan edullisia lounaita:

 • Ravintola Korsten, josta olen kirjoittanut postauksenkin.
 • Mainio ravintola Radio, josta myös löytyy postaus (ja sieltä myös yhteystiedot)
 • Radion lähellä oleva kahvila Faehlmanni, joka löytyy täältä. Lisää kuvia voit kurkkia tästä aamiaispostuksesta
 • Vernalia kohvik lähellä Noblessnerin aluetta on edullinen aamusta iltaan. Löydät siitä jutun tästä Noblessner-postauksesta, ja kartalla se on täällä. Sillä on omat nettisivutkin.
 • Telliskiven ravintoloista lähes kaikissa on yksi tai useampi edullinen lounasannos. Tsekkaa ainakin F-Hoone ja Kärbes – niissä olen itse syönyt lounasaikaan edullisesti. 
 • Telliskiven ja Balti Jaaman torin välissä oleva, neukkukohvikiksi kutsumani Näljäne Põder on todella edullinen ja autenttinen ruokala (lue juttu täältä).  F-Hoonen ja Lendav Taldrikin välissä oleva “taco-auto” on myös kohtuullinen hinnaltaan.
Ihanat isot ikkunat antaa paikalle mahtavan loft-tunnelman.
F-hoone on Telliskiven kestosuosikki, jossa syöt edullisesti etenkin lounasaikaan.
Rahva raamat ravintola Telliskivessä
Rahva raamat on hieno, mutta lounasaikaan edullinen. Lue lisää klikkaamalla kuvaa!
Tallinna pienellä budjetilla
Komeita maisemia – eikä maksa mitään!

Vatsa on täynnä, jatketaan nähtävyyksiä!

No niin, syömiset on nyt syöty joten voidaan jatkaa matkaa kaupungin edullisiin tai ilmaisiin nähtävyyksiin. Tallinna pienellä budjetilla -reissumme ei vielä ole pahemmin kukkaroa rokottanut

1. Vanhankaupungin ilmaiset nähtävyydet

Vanhakaupunkihan on itsessään yksi suuri ja ilmainen nähtävyys! Kävele sen katuja ja kujia ihaillen keskiaikaista tunnelmaa. Voit ottaa oppaaksesi tämän Tallinnan tunnelmalliset sivukujat -postaukseni, tai piipahtaa jossain näistä:

 • Katariinan kilta. Käsityöläisten työhuoneita ja myymälöitä Katariina käik -kujan varrella. He totta kai toivovat myös maksavia asiakkaita, mutta en usko että pahastuvat vaikka siellä kävisi vain katselemassa. Katso täältä kuvia ja tunnelmia.
 • Taidestudio Ichthus – tai salainen puutarha, kuten minä sitä kutsun. Lue lisää tästä Müürivahekadun sadunhohtoisesta holvikellarista, ja mene paikan päälle budjettimatkaajan kierroksellasi. Omistaja toivoo muutamaa sisäänpääsykolikkoa, mikäli et osta mitään, mikä on tietysti fiksua maksaa. Mutta pakko ei ole, jos on reissussa oikein tiukalla budjetilla. 
Olethan tutustunut ihanaan mestaripihaan? Ei maksa mitään! Klikkaa ja katso kuvia.
Ichthus art studion taiteilija työssään
Tämän herran työskentelyä voi seurata ilmaiseksi – tai maksamalla vapaaehtoinen pieni sisäänpääsymaksu.
 • Mestaripihan tunnelmasta voi nauttia maksamatta mitään. Lue täältä lisää tästä suosikkipaikastani. Suklaakahvilassa jos haluaa piipahtaa, niin sitten pitää tietysti löysätä kukkaron nyörejäkin. Samoin jos kaupoista löytyy ostettavaa. Mutta sisäänpääsymaksua tähän tunnelmallisen pihapiiriin ei ole! Ja kesällä siellä vielä soi klassinen musiikki aivan ilmaiseksi parina iltana viikossa.
 • Pühavaimun kirkkoon on sisäänpääsymaksu, mutta vain pari euroa. Se on upea historiallinen maamerkki, joka kyllä kannattaa käydä katsastamassa – tai sitten katsot vaan tunnelmia täältä. Kartalla kirkko on täällä
 • Ainakin osaan Vanhankaupungin torneista on lähes muodollisen pieni sisäänpääsymaksu. Esimerkiksi Nunnetorniin maksaa sisään vain kaksi euroa (lapset yhden). Löydät sen täältä
 • Keraamikkojen torniksi kutsumaani Loewenschede torniinkin pääse sisään parin euron maksua vastaan. Tornin alakerrassa on myös näkemisen arvoinen keramiikkamyymälä, ja sen kakkoskerroksessa keraamikkojen työtilat. Lue lisää tästä tornista täältä.
Keraamikkojen torni näköalat
Upeat näkymät Keraamikkojen tornin ylimmästä kerroksesta. Klikkaa kuvaa ja katso lisää tunnelmia!

2. Budjettimatkaajan Toompea

Kun kiipeät Vanhastakaupungista Pikk jalg tai Lühige jalg -katuja myöten ylös mäelle, olet saapunut Toompealle! Tässä muutama ilmainen Toompean nähtävyys:

 • Näköalatasanteet! Niiltä aukeaa näkymät eri puolelle Tallinnaa, ja mielestäni kaikki niistä ovat näkemisen arvoisia. Ota avuksi tämä Toompean näköalapaikat -oppaani!
 • Viron Parlamenttitalo eli Riigikogu seisoo myös Toompean mäellä. Kerran viikossa sinne pääsee sisään myös turistit – eikä maksa mitään! Jos et osu kaupunkiin kierroksen päivänä eli perjantaina, niin kannattaa katsoa kuvia tästä upeasta talosta täältä. Kartalla se on täällä. EDIT: Riigikogu ei ole ollut korona-aikaan auki yleisölle. Vierailua suunnitellessasi kannattaa siis tarkistaa tilanne heidän nettisivuiltaan.
 • Riigikogua vastapäätä on upea Aleksander Nevskin ortodoksinen katedraali. Sinnekin saa kävellä sisään ilman pääsymaksua, kunhan osaa käyttäytyä asiallisesti – salissa on nimittäin lähes aina paljon kirkkokansaa.
 • Tuomiokirkkoon on pieni pääsymaksu, mutta ilman sen maksamistakin pystyt näkemään osan sen kauniista kirkkosalista. Täältä löydät siitä pidemmän jutun, jossa on myös paljon kuvia. Myös Tuomiokirkon torniin pääsee, mutta ei ihan ilmaiseksi. Kauhean montaa euroa senkään sisäänpääsy ei ole. Toomkirik eli tuomiokirkko on kartalla täällä.
Tuomiokirkon torniin pääsee kiipeämään, mutta ei aivan ilmaiseksi. Muutama euro pitää löytyä lompakosta. Lue lisää klikkaamalla kuvaa!

3. Tallinna pienellä budjetilla: Kadriorgin suunta

Kuten huomaat, Tallinnassa riittää valtavasti nähtävää pienellä budjetilla matkaajallekin! Seuraavaksi suunnistetaan Kadriorgin suuntaan, johon voit siirtyä näppärästi raitiovaunulla. Kyydillä ei ole hintaa paria euroakaan, ja maksun voit suorittaa pankkikorttisi lähimaksulla vaunun etuoven vieressä olevaan automaattiin. Tässäpä muutama näkemisen arvoinen (ja ilmainen) nähtävyys tässä keisarillisen komeassa kaupunginosassa:

 • Kadriorgin palatsin upea puutarha on vapaasti kaikkien nähtävissä, sillä sinne ei ole pääsymaksua. Se on upea muotopuutarha, jossa riittää katsottavaa koko kasvukauden keväästä myöhäiseen syksyyn. Kartalla puutarha on täällä
 • Kadriorgin stadion on upeaa 30-luvun betoniarkkitehtuuria. Lue siitä lisää täältä, ja käy paikan päällä ihmettelemässä.
 • Ruusumäellä kukkii yli 6000 ruusua ja 32 lajiketta – melkoinen tuoksuva kesäkeidas siis! Löydät Ruusumäen täältä  ja lisää tietoa siitä tämän linkin takaa. 
kadriorg ja sen japanilainen puutarha
Kadriorgin kauniiseen japanilaiseen puutarhaankin pääsee tutustumaan aivan ilmaiseksi. Klikkaa ja lue mitä kaikkea muuta Kadriorgin alueelta löytyy!
 • Miiamilla lastenmuseon edustalla oleva leikkipuisto tarjoaa ilmaista kivaa perheen pienimmille. Sen löydät täältä
 • Kadriorgin puistoalueen Piritan puoleisella laidalla on hurmaava japanilainen puutarha – ilmaista kivaa sekin. Kartalla tämä viehättävä alue on täällä, ja täältä löydät siitä englanninkielistä informaatiota.
 • Taidemuseo Kumu on näkemisen arvoinen taiteenystävän ykköskohde, mutta sinne on ihan kunnon sisäänpääsymaksu – paitsi muutamana päivänä vuodessa vain yhden euron! Vuonna 2020 nuo päivät ovat heinäkuun 22., syyskuun 16. ja joulukuun 30. päivä. Seuraavina vuosina kannattaa tsekata euron päivät täältä.
Linnahall Tallinna
Linnahallin katolle pääsee kävelemään kuka tahansa – ja kesän lämpiminä iltoina siellä riittääkin porukkaa. Klikkaa kuvaa, jos haluat nähdä miltä tuon kolossin sisällä näyttää!

Tallinna pienellä budjetilla: mitä vielä?

Otetaan loppuun vielä muutama kiva irtokohde siellä täällä ympäri kaupunkia:

 • Muistatko taannoisen postaukseni siitä, kun pääsin kurkistamaan sisään jyhkeään Linnahalliin? Sisään ei valitettavasti normaalisti ole kellään asiaa, mutta sen portailla ja tasanteilla kaupunkilaiset viettävät usein varsinkin kesäisiä iltoja. Niin sinäkin voit tehdä – aivan ilmaiseksi! Linnahall on kartalla täällä
 • Jos haluat nähdä upeita ravihevosia harjoittelemassa tai laitumella, ota suunnaksi Hipodroomi ravirata – varsinkin, kun se on muuttamassa lähivuosina pois kaupungin lähituntumasta. Lue tämä juttu, niin näet millaisesta paikasta on kysymys. Lähistöllä on myös Merimetsan ulkoilualue, eikä Stroomin uimarantakaan ole kauhean kaukana.
Näin upeita – ja tietysti ilmaisia – rantoja löytyy vain puolen tunnin matkan päässä Tallinnan keskustasta. Klikkaa ja lue lisää tästä Viimsin alueesta!

Semmoinen rautaisannos Tallinnaan pienellä budjetilla! Matkaan ei todellakaan tarvitse aina uhrata isoja rahoja, vaan kengännauhabudjetillakin keksii valtavasti tekemistä ja näkemistä. Edullisten ravintoloiden lisäksi kannattaa syödä katukeittiöissä tai hakea ruokaa supermarketista – näin matkabudjetin saa pidettyä vieläkin pienempänä.

Yksi pieni juttu vielä: kannattaa tarkkailla eri museoiden pääsymaksuja kahtena päivänä vuodesta, nimittäin Tallinnan päivänä 15. toukokuuta ja kansainvälisenä museopäivänä saman kuun 18. päivänä. Silloin ainakin kaupunginmuseoon on ilmainen sisäänpääsy, ja voi hyvin olla muuallekin.

Tuleeko sinulle vielä mieleen muita hyviä budjettimatkailijan vinkkejä? Jaa niitä mielellään alla olevaan kommenttikenttään!

8 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  No nyt olikin kattavat vinkit! Ja ei oikeastaan vain tässä artikkelissa, vaan ylipäätään täytyy pitää mielessä tämä ja tulla lueskelemaan vinkkejä, kun joskus Tallinnaan tulee taas matkustettua koronatilanteen normalisoiduttua. Tunnet Tallinnan erittäin hyvin!

  • Henna

   Kiitos ystävällisistä sanoistasi Mikko – kylläpä ilahdutti! Suurella sydämellä näitä juttujani kirjoitan, sillä Tallinna valtaa sydäntäni jokaisen reissun jälkeen enemmän ja enemmän. Mukavaa jos jaksat lukea. Ja kyllä me sinne taas reissuunkin päästään!

 • Elina

  Yllä on mainittu MiiaMilla-lastenmuseon ulkopuolen leikkipaikka. Myös itse museo on todella edullinen samoin kuin sen kahvila.

  • Henna Mikkilä

   Kiitos Ritva! Olin kyllä hämmästynyt, miten paljon edullista tai ilmaista tekemistä Tallinnasta oikein löytyikään. En malta odottaa, että pääsemme taas reissaamaan sinne!

  • Päivi/ Kelvästä kartalle

   Tässäpä olikin hyviä vinkkejä tuleville reissuille!
   Balti Jaama turg oli parikin kertaa sivulauseessa mainittu, mutta onhan sekin yksi ilmainen nähtävyys jo itsessään. Meillä kauppahallit on aina kohteena reissulla ?

   • Henna Mikkilä

    Se on ihan totta! Balti Jaamalla tulee kyllä pyörittyä itsekin lähes jokaisella reissulla. Mulla on ollut tarkoituksena kirjoittaa siitä pidempi oma juttunsa, mutta siellä on niin paljon nähtävää että materiaalin keräämiseen menee tuhottomasti aikaa! Se on kyllä oikein runsaudensarvi.

Kommentoi mielellään!