Viron parlamentin istuntosali
Nähtävyys,  Tallinna

Viron parlamenttitalo on auki myös vierailijoille

Tiesitkö, että Viron parlamenttitalo Riigikogu Toompean mäellä on auki myös yleisölle? Entä sitä, että sisäänpääsyyn tarvitaan vain passi? Tämä uljas talo Toompean huipulla on siis mainio kohde ilmaista tekemistä etsivälle Tallinnan kävijälle. Suosittelen sitä kyllä kaikille, joita vähänkään kiinnostaa historia, yhteiskunnalliset asiat tai arkkitehtuuri. Miksikö? Kerron kohta lisää.

Itse olin pitkään suunnitellut vierailua tähän virolaisen demokratian keskeisimpään linnakkeeseen. Koska opastuksia järjestetään vain tiettyinä päivinä ja kellonaikoina, en ollut saanut vierailua osumaan aikatauluihini. Nyt viimein olin kaupungissa sellaisena päivänä, ja kuten kuvista voit päätellä vierailu todellakin kannatti. Noin tunnin mittaisella kierroksella saa kiinnostavan katsauksen niin rakennuksen arkkitehtuuriin, Viron parlamentin toimintaan kuin talon upeaan arkkitehtuuriinkin.

Viron parlamenttitalo
Viron parlamenttitalo
Toompean linnan sisäpiha
Toompean mäki
Viron hallitsijat ja miehittäjät

Viron parlamenttitalo ja sen historia

Toompean historia on Viron hallitsijoiden ja vallan historiaa.

Siitä lähtien kun saksalaiset ristiritarit rakensivat linnoituksensa Toompealle vuosina 1227–29, kaikki Viroa hallinneet ovat pitäneet linnaa valtakeskuksenaan. Niin tanskalaiset, saksalaiset, ruotsalaiset, venäläiset kuin lopulta virolaiset itse ovat kantaneet omat merkittävät kortensa linnan kehitykseen.

En löytänyt suomeksi netistä kovinkaan perusteellista artikkelia Viron parlamenttitalon historiaan, mutta talon omilla sivuilla on sitäkin laajempi kattaus niin historiaa kuin arkkitehtuuriakin. Jos historia siis kiinnostaa, kannatta jatkaa lukemista täällä, mutta palata tietysti sitten takaisin sooloilemaan!

Viron parlamenttitalo
Parlamenttitalon valkoinen sali Tallinnassa
Viron parlamentin istontosali
Upea portaikko viron parlamentin päärakennuksessa
Äänestyslaite Viron parlamenttitalossa
Viron parlamentin valkoinen sali

Parlamenttitalon monikerroksinen arkkitehtuuri

Kaikkien menneiden isäntien ansiosta paikallisesta kalkkikivestä rakennettu Toompean linna on taidehistoriallisesti merkittävä. Historialliset tyylisuunnat keskiajan goottilaisuudesta aina 1930-luvun eklektiseen arkkitehtuuriin muodostavat hämmästyttävän hienon kokonaisuuden.

Linnan keskiaikaiset osat ovat upea esimerkki linnoitusarkkitehtuurista, ja renessanssi toi mukaan hienoja kivikäsityötä edustavia yksityiskohtia. 1700-luvulla goottilaiseen linnaan lisättiin myöhäisbarokkia edustava rakennus, jota palatsimainen pääfasadi edustaa. Lopulta Viron nuori tasavalta lisäsi kokonaisuuteen ekspressionistista tyyliä edustavan rakennuksen, joka on ainoa laatuaan koko maailmassa!

Tämän viimeisimmän rakennusvaiheen suunnittelivat nuoret arkkitehdit Eugen Habermann ja Herbert Johanson. Suurin osa sisäkuvista on otettu juuri tuosta osasta parlamenttia. Rakennus on konservoitu upeaan loistoon, ja sen yksityiskohdissa riitti ihmeteltävää. Minua ihastutti aivan erityisesti istuntosalin keltainen katto. En ole nähnyt missään mitään vastaavaa!

Rakennuksen kaikki eri osat näkyvät hienosti Viron parmenttitalon omien nettisivujen kuvissa. Siellä on myös paljon lisää tietoa sekä rakennuksen arkkitehtuurista että toiminnoista. Sivut löytyvät täältä.

Parlamenttitalon käytäviä Tallinnassa
Viron parlamentin istuntosali
Viron parlamenttitalo
Parlamenttitalon sisätilat
Viron parlamenttitalo katto
Opasettu kierros Viron parlamenttitaloon
Viron parlamenttitalo katto
Parlamenttitalon sisätilat
Viron parlamentin istontosali
Viron parlamenttitalon lehteri

Viron parlamenttitalo ja sen toiminta

Vierailu Viron parlamenttitalo Riigikoguun ei ole mikään omatoimiharhailu, vaan sisään pääsee ainoastaan opastetulla kierroksella. Omalle vierailulleni osui kertakaikkisen mainio ja osaava opas. Lähes herpaantumatta kuuntelin hänen huikean asiantuntevaa selostustaan.

Kierros antoi näppärän pikakelauksen Viron parlamentin toimintaan ja myös nykyiseen poliittiseen tilanteeseen. Todella kiinnostavaa! Eli vaikka arkkitehtuuri ei kiinnostaisi, suosittelen kierrosta mikäli haluat tietää vähän enemmän eteläisen naapurimme demokraattisesta päätöksentekojärjestelmästä.

No miten sinne pääsee?

Helposti ja ilmaiseksi. Mutta muutama asia pitää tietää, jotta pääset vierailulle

 • Kaikille avoin kierros, jolle ei tarvitse ilmoittautua järjestetään joka perjantai kello 11
 • Mukaan tarvitset vain kuvallisen henkilötodistuksen
 • Kierros on englanniksi
 • Mene sisään barokkirakennuksen portin oikealla puolella olevasta ovesta, ja kerro että olet tulossa kierrokselle. Henkilökunta ohjaa eteenpäin. Täältä löydät lisää infoa, mikäli unohdin mainita jotain.
 • Myös parlamentin taidekokoelmia pääse ihastelemaan ilmaiseksi. Silloin mennään sisään portin vasemmalla puolella olevasta ovesta. Kuvallinen henkilökortti pitää olla mukana sinnekin. Aukioloajat ovat ma–to 10–16. Lisää tietoja löydät täältä.

Mitä muuta Toompealla voi tehdä?

Tässä vinkkejä siitä, mitä muuta nähtävää ja tehtävää Toompealla on:

Viron parlamenttitalo katto

6 Comments

  • Henna Mikkilä

   Kiva kuulla! Ja kannattaa tosiaan vielä tuplatsekata tuolta parlamentin omilta sivuilta, että menee varmasti oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. Ulkona ei näkynyt mitään opasteita.

 • Sari – Campasimpukka

  Loistava vinkki, tuonne pitää päästä, samoin kuin sinne aikaisemmin vinkkaamaasi pankkiin!

  • Henna Mikkilä

   Kummatkin ovat näkemisen arvoisia – parlamenttitalo aivan erityisesti. Opastus antoi hienon katsauksen myös Viron tämän hetkiseen poliittiseen tilanteeseen. Kannattaa olla aktiivinen ja kysellä.

  • Anne Vilen

   Kiitos tosi hyvästä infosta! Käymme n 3 krt /v. Tallinnassa. Muutamana vuonna emme ole enää nähtävyyksissä käyneet. Nyt heinäkuussa ajattelimme pitkästä aikaa sivistää itseämme. Tämä antoi siihen pontta. Kiitos!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.