III Draakon
Ravintolat,  Tallinna

III Draakon: turistirysä vai todellinen helmi?

Jos olet seurannut sivustoa yhtäänkään pidempään olet varmaankin huomannut yhden asian: yritän löytää itselleni ja lukijoilleni paikkoja, jotka ovat sivussa suurimmista turistivirroista ja niissä pyydystävistä rysistä. Vaan nytpä teen poikkeuksen kertomalla eräästä, joka ei juuri turistisemmaksi voi mennä: Raatihuoneen alakerrassa olevasta III Draakon nimisestä pienestä tavernasta. Paljastan suurimman uutisen saman tien: se on minusta ihastuttava!

LUE MYÖS: Tiesitkö, että kesäaikaan Raatihuoneelle pääsee myös sisään? Katso upean kuvat täältä.

Tallinnan raatihuone ulkoa

Kolmas lohikäärme eli III Draakon. Missä on ne kaksi muuta?

III eli kolmas Draakon tarkoittaa kolmatta lohikäärmettä, mutta mistä ihmeestä nimi on peräisin? Missä ne kaksi muuta piilottelee? Se selviää nopeasti, kun lasket Raatihuoneen seinästä töröttävät lohikäärmeen pään malliset vesitorvet. Kaksihan niitä on! Tämä kolmas piilotteleekin sitten vähän varjoisemmassa paikassa, Raatihuoneen pylväskäytävän suojassa.

III Draakon on pikkuriikkinen hämyisä kapakka, jonka olen jättänyt omaan arvoonsa lukuisilla Tallinnan matkoillani, koska se on vaikuttanut jotenkin turistiselta – onhan se jo sijainniltaankin vilkkaimman turistialueen sydämessä. Syynä on saattanut olla myös se, että siellä on usein ollut ulos saakka venyvä jono. Olen enempää miettimättä päätynyt jättämään III Draakonin muille matkamiehille seilaten itse vähäturistisemmille vesille.

Raatihuoneen ulkopuoli
III Draakon

III Draakon ja se ensimmäinen kerta

Eräänä aamuna kuitenkin päätin hetken mielijohteesta sujahtaa sisään, sillä ovi aukeaa joka päivä jo yhdeksältä. Jonosta ei ollut tietoakaan, ja sisällä kynttilät loimottivat kutsuvasti. Oli kurja ilma, joten kävely etäämmällä olevaan aamiaispaikkaan ei houkutellut. 

Silmillä kestää hetken tottua hämärään, sillä huone on valaistu vain kynttilöin. Paksuissa kiviseinissä olevien lyijylasi-ikkunoiden läpikään ei juuri tule päivänvaloa – varsinkaan näin sateisena aamuna. Vähitellen alan hahmottaa miltä sisällä näyttää. Tunnelma ja sisustushan on oikein kutsuvan näköinen! Heitän takkini pois päältä ja laukun nurkkaan ennen kuin ryhdyn juttusille emännän kanssa – tai kapakkamuorin, kuten III Draakonin nettisivut häntä kutsuu.

III Draakon Tallinnassa
III Draakon

Siinäpä olikin supliikki ihminen! Juttua ja iloista puheensorinaa riittää. Emännöitsijä on pukeutunut keskiaikaisiin teemavaatteisiin, ja sehän on III Draakonin meininki muutenkin. Sähkövaloja ei ole, vaan krouvin kaksi huonetta on valaistu ainoastaan kynttilöin. Ruoka ja juoma tarjoillaan savikipoista. Lusikoita on turha pyytää: niitä ei keskiajalla tunnettu, joten Draakonissakaan ei sellaisia ole. Mainion tunnelman viimeistelee musiikki. Tuntuu kuin nurkan takana soittelisi joukko pillipiipareita ja luutun soittajia. Kokonaisuus on rakennettu erinomaisesti!

Kello on vasta vähän yli yhdeksän aamulla, joten jätän suosiolla lihaliemen ja siankyljen syömisen toiseen kertaan. Sen sijaan juon aamun ensimmäisen kahvikupposen yhdessä III Draakonin kuuluisien piirakoiden kanssa. Otan sekä riistapiiraan, että jälkiruuaksi omenaisen version – kummatkin uunituoreita ja suussasulavia! Kievarin emäntä leipoilee niitä lisää rupattelunsa lomassa.

III Draakon Tallinnassa
III Draakon

Istuskelen krouvin viimeisessä nurkassa nauttien tunnelmasta. Kesällä täällä käy varmasti aivan erilainen kuhina. Kevättalvisen vesisateisen aamun ainoana asiakkaana on kuitenkin helppo todeta, että joskus turisteja varten rakennettu paikkakin voi olla käymisen arvoinen – varsinkin, kun se on niin hienosti toteutettu kuin III Draakon.

Erityismaininnan saavat:

  • todella herkulliset piirakat
  • edulliset hinnat
  • ihana tunnelma ja pienimpiin yksityiskohtiin saakka harkittu kokonaisuus
  • keskeinen sijainti
III Draakon Tallinnassa

Näin III Draakon kertoo itsestään:

III Draakon on vanhanaikainen kapakka, jossa kaikkien ruokien hinta on 1–3 rahaa, mutta juomista otetaan tuplasti. Näin ollen nälkäisten kannattaa pistää kukkaroonsa ainakin 1 ja janoisten 2 eurorahaa. Muuten ei kannata tullakaan. Se joka pystyy itse suolakurkkutynnyristä kyytipoikansa onkimaan, saa sen täysin ilmaiseksi.

Vaikka paksumman kukkaron omistaja saattaakin olla kuningas, on kapakkamuori aina oikeassa!

Niille, jotka eivät jätä kapakkamuorille tippiä, kasvaa sienet selkään.

Osoite: Raatihuoneen alakerta 

III Draakonin nettisivut: www.kolmasdraakon.ee

Aukioloajat:
Joka ikinen päivä aamuyhdeksästä puolille öin

Älä ylenkatso turistirysiä!

Suoraan sanoen en ole edes turistirysä-sanan suuri ystävä, sillä monet turisteja varten tehdyt kohteet voivat olla todella viehätäviä ja käymisen arvoisia. Heti tulee mieleen ainakin yksi tällainen:

Hurmaava Mestaripiha

Siellä ei taida montaa paikallista viihtyä varsinkaan kesän ruuhkaisimpina viikkoina. Siitä huolimatta olen sitä mieltä että Mestaripiha ja siellä majaileva Suklaakahvila Pierre ovat ihastuttavia ja ehdottomasti käymisen arvoisia. Rysiä tai ei. 

Kurkistus salaiseen puutarhaan

Tämäkään paikka tuskin eläisi ilman turisteja: ihastuttava salaiseksi puutarhaksi ristimäni taidestudio Ichthus. Kirjoitan tätä postausta koronasulun aikaan, ja toivon lämpimästi että elämä palautuisi taas pian normaaleille uomilleen, ja pääsisimme taas ihastelemaan kaikkea tätä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.