Tallinnan kirjasto
Kulttuuri,  Nähtävyys,  Tallinna

Kirjasto, jolla on näköä ja kokoa: Rahvusraamatukogu

Tallinnan kirjasto osui tämän päivän reitilleni puolivahingossa. Olin herkutellut supermaukkaat uppomunat Viktus-kohvikissa, ja suuntaamassa askeleet kohti Uus Maailm -kaupunginosaa.

Tätä massiivista rakennusta ei kyllä missaa, jos sattuu ohi kävelemään tai ajamaan. Olen huristellut monta kertaa paikan ohi, ja ensimmäisillä kerroilla vaan äimistellyt että mikä ihme tämä valtava kolossi oikein on! Se on kaunis ja ruma samaan aikaan, ja muotokielensä puolesta se voisi olla vaikka sen ikävän vieraan vallan valvontakomission päämaja, joka joskus aikoinaan piti näpeissään naapurimaatamme. En ole perehtynyt rakennuksen historiaan yhtään, joten en osaa sanoa onko se rakennettu itsenäisyyden aikana vai neukkutyyppien toimesta. Pitääpä selvittää.

Tallinnan kirjasto
Tallinnan kirjasto
Tallinnan kirjasto

Pieni kiertokävelyni kirjaston uumeniin oli arkinen minielämys. Olin siellä nimittäin käytännössä katsoen yksin. Ovella oli vartija, infotiskillä yksi täti. Muuten en nähnyt yhtään ihmistä, vaikka kävelin monta portaikkoa ylös ja monta alas. Sain kuvailla ja ihmetellä upeaa arkkitehtuuria aivan yksin, kaikessa rauhassa. Rakennus on erittäin kuvauksellinen – kannattaa siis mennä sisään jos sattuu näillä kulmilla liikuskelemaan. Ja voi tänne lähteä ihan vartavastenkin – Vapauden aukiolta ei ole kuin muutama sata metriä.

Tallinnan kirjasto
Tallinnan kirjasto
Tallinnan kirjasto

Tallinnan kirjasto on myös näyttelytila

Rakennuksessa näytti olevan useita näyttelytiloja, jotka oman vierailuni aikoihin olivat täynnä satavuotista itsenäisyyttään juhlivan veljeskansamme kirjallista historiaa hyvin koottujen näyttelyjen muodossa. Esillä oli kaunista kirjagrafiikkaa, maalauksia, taidegrafiikka, julisteita ja vaikka mitä muuta. Upean arkkitehtuurin lisäksi on toisin sanoen muitakin syitä uhrata muutama hetki Tallinnan reissustaan ja käydä ihmettelemässä tätä vähän epätavallisempaa nähtävyyttä.

Alakerran aulassa on pieni kirjakauppa, joka taisi olla kovasti pitämäni Rahva Raamat -kirjakaupan toimipiste. Kirjallisuuden (englanninkielisenkin) lisäksi hyllyiltä näytti löytyvän lahjatavaraa ja muuta pientä tilpehööriä aivan kuten saman ketjun suuremmissakin myymälöissä. Kirjakauppojen ohjeistavarat on yksi asia josta tykkään ihan kauheasti! Jenkkilässä mm. Barnes and Noble on ihana juuri siksi, että mainion kirjavalikoiman lisäksi valikoimissa on vaikka mitä muutakin kivaa. Suomessa tällaista ei harrasteta ihan yhtä paljon, joten siksi kirjakaupat kuuluvat lähes jokaisen Viron matkani ohjelmaan.

Tallinnan kirjasto ja julistetaidetta
Tallinnan kirjasto
Kirjagrafiikkaa Tallinnan kirjastossa

Faktaa ja nippelitietoa

Jos paikka vaikuttaa kiinnostavalta, niin tee pieni kävely ja kurkkaa sisään. Samalla kävelyllä voit käydä katsomassa, josko Miehitysmuseo olisi taas auki – viimeksi kun kävelin ohi se oli vielä remontin kourissa. Se on hieno museo kammottavasta historiasta. Toivottavasti saavat sen pian taas auki… vai olisiko niin onnettomasti, että se on pysyvästi suljettu. Harmin paikka jos näin on!

usMutta siis kirjaston tiukat faktat:

Osoite: Tõnismägi 2, Tallinn
Puhelin: +372 630 7611
Sähköposti: nlib@nlib.ee
Aukioloajat: Ma–pe 10–20, la 12–19. Sunnuntaina suljettu.

Nettisivut Eesti Rahvusraamatukogu

Rahvusraamatukogu Tallinnan kirjasto
Rahvusraamatukogu Tallinnan kirjasto

10 Comments

 • Heinonen Anne-Maarit

  Kävin tuolla muutama päivä sitten, kiitos Hennan tärpin. Ajattelin, että vain nopeasti vilkaisen. Päädyinkin tallssimaan maanpäälliset kerrokset kahdeksannesta katutasoon. Katseltavaa (mm ikkunoista ulos) ja ihmeteltävää oli vaikka kuinka ja paljon. Tykkäsin. Suosittelen lämpimästi

  • Henna

   Tosi kiva kuulla tällaisia terveisiä! Se on tosiaan aarreaitta, josta löytyy joka kerroksesta ja kulman takaa jotain ihmeteltävää. Sanoisin että ns. hidden gem, joka on monelta jäänyt löytämättä. Hienoa että sinä löysit!

  • Henna

   Kyllä, juuri niin! Se suunniteltiin miehityksen viimeisillä ajoilla mutta ymmärtääkseni rakennettiin ja ainakin viimeisteltiin uuden tasavallan alkuaikoina. Suuri kansallinen saavutus, joka on hatunnoston arvoinen – kuten vaikkapa Kumun rakentaminenkin.

 • Maija Simola

  Huomasin vasta nyt vuoden takaisen keskustelun. Ei ole ihme, jos ei näy asiakkaita. Kirjaston eri kerroksissa on kokoelmahuoneet ja lukusaleja, joissa asiakkaat istuvat tutkimassa tai lukemassa. Eivät siten juuri liikuskele käytävillä. Olen itse käynyt täällä useasti, mutta näin hiljaista ei kyllä ole koskaan ollut.

  • Henna

   Tämän kuvausreissun aikana en nähnyt yhtä ainoaa muuta asiakasta! Oli toisaalta aavemaista, toisaalta äärimmäisen tunnelmallista.

 • Raija

  Ekan kerran kun oltiin muutama päivä Tallinnassa,hotellimme oli suhteellisen lähellä tuota kirjastoa. Iso rakennus todella.

  • Henna Mikkilä

   Se on valtava! Suunnittelu aloitettu neukkuaikaan – näin ainakin ymmärsin. Kannattaa käydä sisälläkin. Siellä on usein ihan kiinnostavia pieniä näyttelyitä. Ja arkkitehtuuri on erikoista sisälläkin.

 • Sari - Campasimpukka

  Mekin olemme ”miljoona kertaa” ajaneet tämän rakennuksen vieritse, alussa kun aloimme liikkua enemmän Tallinnassa autoillen, tuli tehtyä muutama mutka, kunnes ymmärsimme mistä EI pääse kääntymään vaan pitää aina kiertää kirjaston vieritse. Sama kuin se metodistikirkko, se tulee ohitettua joka kerralla monta monituista kertaa. 😀 Mutta tämä kirjasto pitää kyllä käydä katsomassa sisältä, upeita kuvia. Eikö siellä siis näkynyt ollenkaan asiakkaita? :O

  • Henna Mikkilä

   Toisinaan kuvaaminen on haasteellista, kun yrittää saada ihmiset jäämään ruudun ulkopuolelle. Täällä ei ollut sitä ongelmaa. Olin siellä aivan yksin! Oli kyllä lähes aavemainen – mutta äärimmäisen hieno – tunnelma. Hyvä tuuri kävi kuvaamisen kannalta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.