Tallinnan tuomiokirkko ja sen torni tarjoaa mahtavat maisemat yli vanhan kaupungin
Kävelyt,  Kulttuuri,  Tallinna,  Yleinen

Tallinnan kiinnostavin tornitalo löytyy Toompean mäeltä

Tallinnan vanhassa kaupungissa on muutama talo, joiden torneihin pääsee kiipeämään. Itse olen käynyt kahdessa, joista toinen on ehdoton suosikkini: Tallinnan tuomiokirkko Toompean mäellä. Raatihuoneen torni on vielä kiipeämättä. Sen otan ohjelmaan seuraavalla Tallinnan reissulla.

Löysin Tuomiokirkon tornin puolivahingossa, kun ihastuin jonkun tyypin Instakuvaan. Se oli selvästi otettu Tallinnan kattojen yllä olevassa valokuvauksellisen nälköisessä paikassa. En tunnistanut paikkaa, mutta kysymällä se selvisi. Otin siis Tuomiokirkon kohteeksi heti seuraavalla reissullani.

Meidän Tallinnan ”mökkimme” on ihan Toompean mäen juurella, joten kävelymatkaa sieltä Tuomiokirkolle ei ole kuin muutama minuutti. 

Matkalla Tallinnan tuomiokirkon torniin
Kiipeämässä Tallinnan tuomiokirkon torniin

Helpommin sanottu kuin tehty

Niinhän minä luulin, että ei muuta kuin kävely Tuomiokirkolle, pääsymaksun maksaminen ja portaat ylös. Vaan nämäpä sedät kirkon kassalla näyttelivätkin (tai olivat aidosti) vaikeasti saavutettavaa. Ensimmäisellä kerralla ammuin nimittäin hutin, eli en todellakaan päässyt kiipeämään ylös, vaikka aukioloaikojen ja julisteiden mukaan homman olisi pitänyt järjestyä.

Ei auttanut muu, kun lähteä tyhjin käsin ja palata takaisin seuraavana päivänä. Tulin paikalle juuri siihen aikaan, kun kassan sedät olivat ohjeistaneet, vaan siitä huolimatta meinasin vetää vesiperän toisellakin kerralla: taaskin olivat sedät vastahankaisia, eivätkä meinanneet päästää minua kiipeämään torniin. Nyt olin kuitenkin tiukkana ja vetosin siihen, että olin saanut tarkat ohjeet edellisenä päivänä. Setä heltyi, pääsylippu ja lupa heltisivät, ja tämä täti pääsi aloittamaan nousemisen torniin!

Nousu oli suhteellisen rankka, sillä koko portaikossa ei ollut yhtään tasannetta, levikettä eikä juuri mitään muutakaan kuin portaita, portaita, portaita vaan. Aivan heikkojalkaisimmalle en siis välttämättä nousua suosittele.

Sen sijaan suosittelen kiipeämistä kenelle tahansa, jota kiehtoo saada hiukan erilainen vinkkeli ylitse kauniin vanhan kaupungin kattojen. Tornin luukkujen takaa avautuu nimittän upeat näkymät!

Tallinnan vanha kaupunki tuomiokirkon tornista
Upeat maisemat Tallinnan tuomiokirkon tornista
Tallinnan tuomiokirkon torni
Näköala Tallinnan tuomiokirkon tornista
Tallinnan tuomiokirkko

Tallinnan tuomiokirkko ja sen opas Amadeus Rumpu

Kyllä. Oppaan nimi todellakin oli Amadeus Trumm eli suomeksi Rumpu. Kaveri oli aivan ihastuttava tyyppi, joka opasti niin kirkkoon, sen torniin kuin Tallinnan kaupunkiinkin liittyviä asioita ainakin viidellä kielellä. Osuin paikalle hiljaiseen hetkeen, joten sain ihanan yksityisopastuksen.

Amadeus kertoi mm. sen, että yhden Tuomiokirkon kelloista on lahjoittanut Lübeckin kaupunki silloin, kun Tallinna on saanut hansakaupunkioikeudet. Aikamoista! Millekään muulle hansakaupungille ei tällaista upeaa lahjaa ei kuulemma annettukaan.

Tallinnan tuomiokirkon kello
Amadeus Trumm ja Tallinnan tuomiokirkon kello
Tallinnan tuomiokirkon kellot
Tallinnan tuomiokirkko
Opas Amadeus Trumm

Toompean mäen näköalat

Toompean mäelle tulee mökkimme läheisyyden vuoksi kiivettyä aina silloin tällöin. Mäeltä avautuu upeat näköalat vanhaan kaupunkiin, ja löytyy sieltä muutama mukava kahvila ja ravintolakin. Niistä en ole vielä kirjoittanut mitään, mutta yhdestä kamerakävelystä tein postauksen. Lukaise läpi, ja ota Toompea seuraavan Tallinnan retken ohjelmaan!  

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.