Tallinnan pankkimuseo on hieno
Museo,  Tallinna

Pankkimuseo: ilmaista kivaa Tallinnan keskustassa

Onko Pankkimuseo jäänyt sinultakin kokonaan huomaamatta? Minulta oli, kunnes jostain lehtijutusta sen bongasin ja pistin saman tien vielä käymättä -listalleni. Nyt se on siirtynyt listalle ”ilmaista tekemistä Tallinnassa”, sillä mukavaksi yllätykseksi sisäänpääsy ei maksanut mitään!

Pankkimuseon talo on ulkoapäin todella hieno: upeaan loistoon kunnostettu kansallisromanttinen punatiilinen talo Solaris-keskuksen vieressä. Keskeisellä paikalla siis, mutta siitä huolimatta jäänyt ainakin minulta kokonaan huomaamatta.

Koko kortteli on ilmeisesti Viron keskuspankin hallussa, mutta tämän vanhimman osan on vallannut Viron pankkimuseo. Ja mainiointa tässä museossa tosiaan on se, että se on ilmainen. Ei siis muuta kuin ovesta sisään ja kurkkaamaan näyttely, vaikka aihe ei erityisesti kiinnostaisikaan. Rakennus on niin keskellä kaupunkia, että cityhyppelyn ohessa on helppo tehdä myös pieni museokierros.

Kierros nimittäin kannattaa. Vaikka et olisi pätkääkään kiinnostunut rahoitusalasta ja pankkimaailmasta, rakennus on upean ulkokuorensa lisäksi hieno myös sisältä. Ulkopuolelta talo on kuin punavalkoinen karamelli, tai pieni linna torneineen. Meille osui kohdalle sateinen päivä, joten valitettavasti ulkopuolen kuvaaminen oli pakko jättää toiseen kertaan.

Tallinnan pankkimuseo sisäänkäynti
Tallinnan pankkimuseo sisäänkäynti
Tallinnan pankkimuseo sisäänkäynti
Tallinnan pankkimuseon rakennus

Ja koska sisäänpääsymaksua ei ole, voit sujahtaa sisään milloin tahansa museon aukioloaikoina. Kaikkein upeimman osan näet heti sisäänkäynnin jälkeen. Astut porraskäytävään, joka on hengästyttävän hieno!

Portaikon seiniä koristavat Viron vaakunasta tutut leijonat, upeat ornamentit ja historialliset lasimaalaukset. Porraskäytävä näyttää hiljattain remontoidulta, niin puhtaina ja kirkkaina värit loistavat. Tässä rappukäytävässä riitää Instagramiin postattavaa!

Tornin laitoja myöten nousevissa kiviportaissa näkyvät vuosikymmenten aikana kävellyt askeleet, sillä portaiden pinta on kulunut lähes pehmeän näköisiksi. Upeasti koristellut takorautakaiteet hurmaavat yhdessä seinien upeiden seinämaalausten kanssa.

Tallinnan pankkimuseon rappukäytävä
Tallinnan pankkimuseon porraskäytävä
Tallinnan pankkimuseon rappukäytävä
Tallinnan pankkimuseon rappukäytävä
Tallinnan pankkimuseon rappukäytävä

Pankkimuseo: talo täynnä rahaa ja pankkimaailman historiaa

Itse pankkimuseo alkaa kolmannessa kerroksessa. Näyttelytilaa on vain kahden salin ja muutaman pienemmän huoneen verran, joten et tarvitse paljon aikaa katsoaksesi näyttelyt läpi. Enimmäkseen opastaulut oli kirjoitettu myös englanniksi, joten tällainen kielipuolikin sai selvää vitriinien sisällöstä sen verran kuin kiinnostusta riitti.

Kannattaa kurkata myös pankin holviin – niitä oli kolme pientä päällekkäisissä kerroksissa olevaa huonetta. Jäljellä oli kassakaappeja, rahahissejä ja muuta alkuperäistä – lisäksi sieltä löytyi kiinnostava vitriini, joka voisi kiinnostaa varsinkin perheen pienimpiä. Siinä pääsi nimittäin konkreettisesti vertailemaan eri arvometallien painoja. En huomannut napata siitä kuvaa, joten sinun pitää itse lähteä paikan päälle katsomaan, mitä tarkoitan! Muutenkin perheiden nuorimmat ja koululaisryhmät näyttivät viihtyvän museossa, sillä näyttelyssä oli paljon sellaista mitä pääsi kokeilemaan, kurkkimaan ja käsin koskettelemaan.

Tallinnan pankkimuseo löytyy täältä, ja sen omilta nettisivuilta saat tarkistettua aukioloajat.  

Tallinnan pankkimuseo näyttelytila
Tallinnan pankkimuseo ja sen holvi

Haluatko saada enemmän irti Tallinnan reissustasi?

Se on helppoa! Tee ainakin nämä kolme asiaa:

  • Liity Tallinnatärpit Fb-ryhmään! Positiivinen ja aktiivinen Facebookin Tallinna-ryhmä, jonka jäsenet auttavat mielellään toisiaan. Sieltä saan itsekin usein hyviä reissuvinkkejä!
  • Tykkää Sooloiluja Facebook-sivustaSiellä kerron ensimmäisenä tuoreimmista Tallinnan matkavinkeistä!
  • Lue myös muita Tallinna-aiheisia juttuja täällä Sooloiluja-sivustolla. Kymmeniä sivuja tietoja Tallinnan ravintoloista, kahviloista, nähtävyyksistä… ja paljon kuvia!
Tallinnan pankkimuseon sisätilat

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.