Kadriorgin stadion
Kävelyt,  Tallinna

Kadriorgin stadion on tuntematon arkkitehtuurihelmi

Viime syksyn Valo kulkee -festivaalien aikaan olin ottanut pariksi yöksi Airbnb-asunnon Kadriorgin suunnalta, jotta ei tarvinnut tehdä pitkää matkaa majapaikalle pyörittyäni illan ja yön tunteja upeasti valaistussa Kadriorgin puistossa. Koska majoituin poikkeuksellisesti sillä puolella kaupunkia, päätin tutustua päiväsaikaankin Kadriorgin alueeseen vähän perusteellisemmin. Sillä reissulla tein itselleni uuden löydön: Kadriorgin stadion ja sen upea katsomo.

Tuon reissun innoittamana kokosin pienen Kadriorg-oppaankin muiden matkailijoiden avuksi ja iloksi. Mutta yksi kiinnostava kohde jäi tuosta oppaasta silloin puuttumaan: juuri tämä samainen Kadriorgin stadionin katsomo, josta löytyi tällaiselle kameran kanssa matkustavalle huikean hienoa kuvattavaa!

Kadriorgin stadion
Kadriorgin stadion
Kadriorgin stadion

Arkkitehtuurimuseo avasi silmäni

Nämä kuvani Kadriorgin stadionista ovat odottaneet arkistossani viime syksystä, kun en ollut keksinyt missä yhteydessä ne julkaisisin. Se yhteys viimein löytyi katsoessani Arkkitehtuurimuseon video-opastuksen August Komendantin näyttelystä.

Harmittaa muuten ihan hitsisti, että en ehtinyt käydä katsomassa tätä mainion Arkkitektuurimuseon näyttelyä ennen sen sulkeutumista. Opastuksen nähtyäni harmitti vieläkin enemmän, sillä näyttely vaikutti todella kiinnostavalta! Täältä voit lukea siitä lisää. 

Erityisesti yksi kohta opastuksessa hätkähdytti. Opin siitä nimittäin, että tämä herra Komendant on ollut viime vuonna kuvaamani Kadriorgin stadionin insinöörinä ja arkkitehti Elmar Lohkin aisaparina!

Kadriorgin stadion
Kadriorgin stadion

Tämähän oli mielenkiintoinen tieto! Käydessäni kuvaamassa tuota hienoa stadionia minulla ei ollut siitä mitään ennakkotietoja. Olin vain hämmästynyt, miten hienon arkkitehtonisen mestarityön olinkaan Kadriorgin puistosta puolivahingossa löytänyt. Stadionin ulkokäytäville ja katsomoon pääsi haahuilemaan ihan vapaasti, ja upeita kohtia riitti kuvattavaksi.

Kadriorgin stadion
Kadriorgin stadion
Kadriorgin stadion

Erityisesti minua ihastutti rakennuksen edelleen modernilta vaikuttava arkkitehtuuri yhdistettynä vanhan näköisiin oviin ja muihin yksityiskohtiin. Oli helppo huomata, että arkkitehdin oli tarvinnut olla aikanaan melkoinen edelläkävijä, sillä nämä alkeellisen näköiset yksityiskohdat paljastivat rakennuksen iän – arkkitehtuurin puolesta se olisi voinut olla paljon uudempaankin tuotantoa. August Komendant oli mies, joka vastasi rakennuksen teknisestä toteutuksesta, ja sitä pidetään yhtenä hänen tärkeimmistä varhaisista projekteistaan.

Olla olevan videon kohdassa 4:25 on hienoja kuvia stadionin avajaisista vain vähän ennen toisen maailmansodan alkamista. Viron silloinen presidentti Konstantin Päts näkyy filmillä, samoin kuin monituhatpäinen urheilijoiden joukko marssimassa rinta rottingilla uuden stadionin kentällä. Hienoja ajankuvia! 

Aika pian noiden 1930-luvun lopun avajaisten jälkeen Komendant joutui lähtemään maanpakoon ensin Saksaan, ja lopulta Yhdysvaltoihin. 

Kadriorgin stadionin osoite: Roheline aas 24 

Stadionin nettisivut: www.kadriorustaadion.ee – vironkieltä osaava löytyy sieltä vähän historiaakin.

Kuva: Eesti filmiarhiiv

Kolme kovaa Kadriorgissa

Kadriorgin alueella on nähtävää vaikka pitkäksi päiväksi, mutta jos kaipaat täsmätärppejä niin tässä kolme kiinnostavaa:

  1. Rakastetun virolaiskirjailija Eduard Vilden kotimuseo on myös kiinnostava näyteikkuna vuosisadan alkupuolen kodin sisustukseen. Katso täältä miten upeita Lutherin huonekalutehtaan tekemiä kalusteita sieltä löytyykään!
  2. Taidemuseo Kumu on yksin arkkitehtuurinsa puolesta näkemisen arvoinen. Oletko käynyt? Klikkaa ja katso miten upea se on!
  3. Pietari Suuren talomuseo on stadionin lailla vähemmän tunnettu Kadriorgin nähtävyys. Katso tunnelmia täältä, ja mene jollain reissullasi paikan päälle katsomaan!
Kadriorgin palatsin puutarhan puoleinen sisäänkäynti

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.