maiasmokk kahvila tallinnassa
Kahvilat ja leipomot,  Ravintolat,  Tallinna

Maiasmokk on todellinen klassikko

Tuntuu kuin Tallinnassa elettäisiin tällä hetkellä erityisen nopeiden muutosten aikaa, sillä uutta nähtävää ilmestyy hämmentävällä nopeudella: entinen sukellusvenetehdas muuttuu huvipuistoksi, tykkitorni merimuseoksi ja ruutikellari teatteriksi. Mutta yksi on ja pysyy: kahvila Maiasmokk on ennallaan… jo 150 vuotta!

Jos jokin asia pysyy lähes muuttumattomana puolitoista vuosisataa, voisi päätellä että siellä tehdään asioita oikein. Maiasmokk vanhankaupungin sydämessä on Tallinnan ja samalla koko Viron vanhin kahvila. Ainutlaatuista Maiasmokissa on se, että sen sisustus on pysynyt lähes muuttumattomana perustamisvuodestaan 1864 saakka! Siinäpä tavoitetta nykykahviloille.  

maiasmokk kahvila tallinnassa
maiasmokk kahvila tallinnassa

Eikä Maiasmokin suosio näytä hiipumisen merkkejä. Kesällä ja joulusesongin aikaan se on usein varsinkin päiväsaikaan niin täynnä, että menen hoidattamaan kahvihampaani kolotusta johonkin muualle. Mutta kun vilkkain turistisesonki hiipuu ja vanhakaupunki taas hiljenee, on minunkin taas aika sujahtaa Pikk-kadulta Maiasmokin historialliseen tunnelmaan.

Kauhean tarkkana ei tarvitse olla kuullakseen historian lehtien havinan tässä perinteisessä herkkukeitaassa. Maiasmokin punasamettinen sisustus laattalaattioineen ja peilipanreliseinineen on kuin mistä tahansa eurooppalaisesta klassikkokahvilasta Wienissä tai Pariisissa. Ja vaikka sesonkiaikaan asiakaskunta näyttäisi enimmäkseen olevan turisteja, niin talven hiljaisina viikkoina kuuluu kyllä vironkielistäkin puheensorinaa. Maiasmokk on siis edelleen myös paikallisten suosiossa. 

Lue myös tämä: edullista ruokaa vanhassakaupungissa.

maiasmokk kahvila tallinnassa
maiasmokk kahvila tallinnassa

Tallinnassa on monissa kahviloissa pöytiin tarjoilu, joten voisin antaa pientä miinusta siitä, että Maiasmokk pistää asiakkaansa tilaamaan tiskiltä. Mutta kun kerran on nähnyt kesän ruuhkat, ymmärtää että itsepalvelu taitaa olla ainoa toimiva ratkaisu. Ei siis miinuksia palvelusta. Ja sama tilanne on monessa muussakin vanhankaupungin kahvilassa kuten esimerkiksi viehättävässä Pierren suklaakahvilassa.

Pelkkää plussaa saavat myös lasivitriinin herkut. Tarjolla on laaja valikoima perinteisiä makeita ja suolaisia kahvilaherkkuja, eivätkä hinnat ole mitenkään mahdottoman kalliita ottaen huomioon, että ollaan aivan vanhanakupungin ytimessä.

Lue myös tämä: vanhassakaupungissa on paljon mukavia kahviloita, mutta suosikkini koko Tallinnassa löytyy Pelgulinnan alueelta. Nimi on Ristikheina kohvik, ja löydät pidemmän jutun tästä paikallistenkin suosikkipaikasta tämän linkin takaa.

maiasmokk kahvila tallinnassa
maiasmokk kahvila tallinnassa

Maiasmokk kokkailee myös ruokaa

Kun kiipeää yhdet portaat ylös, pääsee kahvilaherkkujen sijaan syömään listalta lämpimiä ruokia. Minun on myönnettävä, etten ole vieläkään testannut kakkoskerroksen ravintolaa. Tallinnassa on ravintoloista sen kokoluokan runsaudenpula, että ei pahemmasta – tai paremmasta – väliä!

Maiasmokin ravintola oli jo kerran kiikarissani, mutta silloin kävelinkin samalla kadulla olevaan Odessaan. Lue täältä, miten positiivinen yllätys se oli. Niinpä Maiasmokk on edelleen testaamatta ruuan suhteen, vaikka kahville ja herkuille tuleekin toisinaan istahdettua. Oletko sinä syönyt Maiasmokin ravintolassa? Kerro ihmeessä kokemuksia mikäli olet!

Lue myös tämä: toinen Vanhankaupungin klassikko on ravintola Pegasus.

Kahvilan ja ravintolan lisäksi Maiasmokissa on myös marsipaanihuone, jossa saa pikakatsauksen tämän mantelisen (ja mielipiteitä voimakkaasti jakavan) herkun historiaan. Tallinnalaisethan ovat tiukasti sitä mieltä, että marsipaani on siellä keksitty. Lyypekkiläiset kiistävät tämän aivan yhtä tiukasti, mutta kukapa heiltä sitä kyselisi! Marsipaanimyymälän tiloissa työskentelee myös taiteilija, jonka siveltimenvetoja on kiinnostavaa jäädä seuraamaan.

Osoite: Pikk 16 

Maiasmokk-kahvilan nettisivut: www.kohvikmaiasmokk.ee

Aukioloajat:
1. kerroksen kahvila
Arkisin 8–21
Viikonloppuisin 9–21
2. kerroksen ravintola
Joka päivä 11–21
Marsipaanihuone
Joka päivä 10–21

Jäikö kahvihammasta kolottamaan?

Tässä viisi muuta herkkukeidasta vanhassakaupungissa tai aivan sen tuntumassa:

 1. Kaupungin keskiaikaisessa osassa on monta kivaa kahvilaa. Yksi suosikeistani on pikkuriikkinen Raven Müürivahekadulla. 
 2. Ravenin kanssa saman tyyppinen pieni ja tunnelmallinen kahvila on Suurtükikadun Lisanna.
 3. Välillä ruuhkainen, mutta ihanan runsaasti sisustettu ja herkullinen suklaakahvila Pierre.
 4. Toormoor on sekä viihtyisä, herkullinen että terveellinen. Millä tavalla terveellinen? Lue siitä lisää täältä. 
 5. Tassikoogi tarkoittaa kuppikakkua, ja Olevimäellä oleva pieni Tassikoogid-kahvila leipoo ja myy juuri niitä! Se on päässyt itseoikeutetusti mukaan Tallinnan parhaat kahvilat -listalleni.
Tallinnan parhaat kahvilat
Klikkaa kuvaa, niin näet kaikki muutkin kahvilat, joita Sooloiluja-sivusto eli hyvän kahvin ystävä Henna suosittelee.

8 Comments

 • Raija Åkerblom

  Käytiin Maiasmokissa kun oltiin ryhmän kanssa Tallinnassa. Meitä oli kolme henkilöä ja oltiin siinä alhaalla. Lähes täyttä oli mutfa saatiin p.ytä kuitenkin

  • Henna Mikkilä

   Niin on! Kesän kiireisimpinä päivinä sinnekin riittää väkeä ruuhkaksi asti, mutta hiljaisempaan aikaan siellä voi olla oikeinkin rauhallista.

 • Raija

  Tähän kyl.ä sanoisin että Tallinnassa on todella paljon rakennuksia joihin voi sijoittaa ihan mitä kukin keksii. Siksipä juuri siellä myös tapahtuu.

  • Henna Mikkilä

   Olen ihan saman havainnut, että yläkerta jää monelta huomaamatta. Itsekin jään yleensä siihen alakertaan istumaan sen sijaan että kipuaisin kauniin portaikon ylös. Mulla on myöskin varsinaiset ruuat testaamatta. Sekin asia pitää korjata pikavauhtia.

 • Raija

  Kun käytiin Maiasmokissa taannoin eli minä ekan kerran, oli todella täyttä. Jotain me sieltä kyllä ostettiin, en muista mitä.

  • Henna Mikkilä

   Juu, se on tosiaankin usein lähes tuskastuttavan täynnä. Ymmärrettävää sekä historiansa, herkkujensa että keskeisen sijainnin takia. Mutta kuten sanottua, jos osuu paikalle matalasesongin aikaan esim. aamulla tai myöhemmin illalla, voi onnistua istumaan siellä lähes yksin. Silloin on kyllä kiva tunnelma.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.