kompressor lettubaari
Baarit,  Ravintolat,  Tallinna

Kompressor on helppo, hauska ja herkullinen

Lätty, lettu, räiskäle, pannukakku – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Turun seudulla vanhempi väki kutsuu niitä pläteiksi. ”Et sunkka sä mittä plätei haluis?”. Olitpa mistä päin Suomea tahansa, niin meitä kaikkia taitaa yhdistää yksi asia: tykkäämme näistä herkusta! Virossa tykätään pannukakuista vähintään yhtä paljon kuin Suomessa, ja Tallinnassa on yksi räiskälepyhäkkö ylitse muiden: lettubaari Kompressor.

kompressor lettubaari

Kompressor on instituutio

Jos joku paikka on toiminut samalla konseptilla vuosikymmeniä, sitä voi nykyisessä nopeasti muuttuvassa ravintolakentässä kutsua instituutioksi. Sitä Kompressor minusta on.

Tällaisissa klassikoissa on huvittavaa se, että niiden kohdalla olen valmis hyväksymään asioita, joita jossain uudemmassa paikassa pitäisin heikkouksina. Kompressorin tapauksessa tällaisia ovat esimerkiksi usein pitkäksi venyvä jono, viileä (joskus jopa töykeä) palvelu, hankaluus saada pöytää ja ruuan odotusaika. Tässä Rataskaevukadun instituutiossa saa varautua näihin kaikkiin, mutta siitä huolimatta huomaan usein avaavani Kompressorin oven.

Onko kompresson toivottoman täynnä? Aivan sen vierestä löytyy sellaiset viihtyisät paikat kuin Von Krahli Aed ja Baar, Vegan V, Vanaema juures, Tabula Rasa, Rataskaevu 16… kaikki mainioita!

kompressor lettubaari
kompressor lettubaari

Yhden ruokalajin runsaudenpula

Kopressorissa on siis tarjolla räiskäleitä. Ja lättyjä. Listalla on lisäksi pannukakkuja, lettuja ja satunnaiselle turkulaiselle myös plätejä. Eli siis listan täydeltä lettuja, mutta täytevaihtoehtoja onkin sitten vaikka millä mitalla.

Kompressorin keittiö paistaa räiskäleitä niin suolaisilla kuin makeillakin täytteillä, eikä annokset ole hinnalla pilattu. Kalleinkin annos maksaa vähän yli viisi euroa, ja edullisimmat lähtevät reilulla neljällä. Siihen kun ottaa palan painikkeeksi lasillisen viiniä (noin kolme euroa) tai oluen (pieni alkaen 2,50 €), niin lompakko ei kauheasti näistä lettukesteistä kevene.

Entä ovatko annokset pieniä, kun hinnat ovat noin edullisia? Kaikkea muuta! Lautaselle tulee vain yksi lettu, mutta sillä onkin sitten kunnolla kokoa ja täytettä yllin kyllin. Täytevaihtoehtoja löytyy perinteisestä suolaisesta kinkku-juustosta ja makeasta hillotäytteisestä tomaatti-feta-pesto- ja halva-kirsikka-rahkatäytteeseen. Kaikki joita olen maistanut ovat olleet todella maukkaita!

Vähän nyt ehkä liioittelen. On siellä listalla salaatteja, keittoja ja pikkupurtavaa. Mutta niistä ei osaa kertoa sen enempää, sillä itse olen syönyt vain lättyjä. Edullisia ovat muutkin syötävät, ja olen kuullut että ainakin keitot myös herkullisia.

kompressor lettubaari

Se jono. Kyllä. Se on toisinaan pitkä.

En ole todellakaan ainoa Komperssorin ystävä. Sekä edulliset ja maukkaat letut että edulliset juomat ovat tehneet siitä erittäin suositun. Se tarkoittaa valitettavasti sitä, että toisinaan jono tiskille saattaa venyä. Tilaus nimittäin tehdään tiskillä, eli pöytiintarjoilua ei ole.

Pitkän jonon seurauksena myös ruuan pöytään saapuminen saattaa ottaa aikaa. Jos paikka on täynnä, niin kauhean kovalla kiireellä Kompressoriin ei siis kannata mennä. Mutta katsopa tämän postauksen kuvia: kyllä siellä toisinaan on rauhallistakin. Talven hiljaisina arki-iltoina saatat olla lähes ainoa asiakas. Silloin saat lättysikin suorastaan ennätysnopeasti.

Mutta kesällä ja sesonkiaikaan saa varautua jonottamaan. Ja omaa pöytää voi olla mahdoton saada, vaan se pitää jakaa muiden lettujenystävien kanssa. Mutta sopu ja letunhimo sijaa antaa, vai miten se sanonta meni? Kompressorin hinta-laatusuhde on niin kohdillaan, että sekä odotus että ahtaus palkitaan: syötävät ovat suurta herkkua pieneen hintaan!

Osoite: Rataskaevu 3 

Nettisivut: kompressorpub.ee

Avoinna: joka päivä kello 11–23. Keittiö menee kiinni kello 21.45.

Ravintola Tabac aivan Tallinnan vanhan kaupungin keskellä
Muista kivoja baareja? Klikkaa kuvaa, niin kerron 15 suosikkiani!
ravintola anno on myös viiniravintola
Tallinnassa riittää myös kivoja viinibaareja. Klikkaa ja katso lista niistä kaikista!

6 Comments

 • Leena

  Hah, ilman tämän tekstin ennakkoonlukemista olisimme voineet vaikka säikähtää palvelun tylyyttä. Nyt se lähinnä nauratti.

  • Henna

   Jep, se alkaa olla jo vähän niinkuin juttu! Itseänikin hymyilyttää jo ovella. Tosin viime kerralla toinen naisista oli oikeinkin sympaattinen. Mihin tässä maailmassa voi enää luottaa!

 • Max

  Tää on mulla vielä testaamatta! Ja oman arvioni mukaan suhteeton nälkäni talttuu alle kympillä 🙂 Eihän se oo huono diili ensinkään

  • Henna

   Ei ole ei! Iso olut kolmeen ja puoleen euroon ei sekään kevennä kukkaroa kovin pahasti. Siksikin ehkä Kompressorissa näkyy paljon paikallista nuorta väkeä – ei ole siis pelkästään mikään turistien kansoittama paikka.

  • Henna

   Niin on! Ja ihan järjettömän edullisia. Mua hymyilyttää esim. se, että 18 cl viiniä maksaa 3,20 – ja joku vielä sanoo, että Virosta on tullut yhtä kallis kuin Suomi!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.