joulu tallinnassa
Ajankohtaista

10 asiaa, joista joulu Tallinnassa on rakennettu

Rakastan joulunaikaa Tallinnassa! Eikä vain Raatihuoneentoria, vaan koko vanhaakaupunkia. Sen kaduille ja kujille ilmestyvät hillityn kauniisti valaistut joulukuuset, ja mukulakivet kiiltelevät kauniisti katuvalojen luodessa niihin lämpimän sävyistä valoaan. Jos tupruttaa lunta, näkymät muuttuvat suorastaan satukirjamaisemaksi. Syksyn harmaus alkaa kääntyä juhlavampaan joulusesonkiin – mahtavaa, että joulu ja sen vietto aloitetaan Tallinnassa jo marraskuun puolella. 

Joulutori aukeaa tänä vuonna marraskuun 26. päivä, ja sen mukana alkaa vähitellen kaikki muukin tunnelmointi: kahvilat kutsuvat nauttimaan glögiä ja muita talven keleillä lämmittäviä juomia. Yhdessä kadunkulmassa myydään minipannukakkuja, toisessa paahdettuja manteleita. Glögikärrystä voi ostaa kaupunkitepastelua lämmittämään kupposen kuumaa, samalla kun korviin kantautuu Raatihuoneen torin suunnasta jouluisia sävelmiä.  

Koska joulu Tallinnassa on minusta vuoden parasta aikaa, päätin listata kaikki omat joulunajan suosikkini. Tässä siis 10 piparin- ja kuusentuoksuista asiaa, joista yritän ehtiä joka vuosi tekemään mahdollisimman monta. Aikaa on tammikuun toiseen päivään saakka!  

Koska joulu Tallinnassa on minusta vuoden parasta aikaa, päätin listata kaikki omat joulunajan suosikkini. Tässä siis 10 piparin- ja kuusentuoksuista asiaa, joista yritän ehtiä joka vuosi tekemään mahdollisimman monta. Saapa nähdä, joutuuko tänä vuonna tyytymään vain kotona näiden kuvien kanssa tunnelmointiin. 

1. Joulu Tallinnassa alkaa joulutorilta

Raatihuoneentori on tietysti jouluisen Tallinnan sydän. Itselleni se kaikkein tärkein juttu on vaellella kaikessa rauhassa mukillinen höyryävää glögiä kädessä ihastellen tunnelmallisten kojujen tarjontaa.  

Ostoslistallani on ollut villasukkia, nahkahanskoja ja yleensä ainakin yksi uusi koriste kotikuuseen. Nautin yksinkertaisista asioista: katselen hymyileviä ihmisiä ja kuuntelen joululauluja siemaillen tuoksuvaa juomaani. Mikään ei voisi olla parempi näyttämö tälle fiilistelylle kuin ihana joulutori Tallinnassa. 

Kannattaa kurkata myös Vanhankaupungin hiljaisille sivukujille. Lue täältä vinkkejä!

joulu tallinnassa
joulu tallinnassa
joulu tallinnassa

2. Mestaripihalla on tunnelmaa

Toinen paikka, jossa vallitsee ihanan idyllinen joulutunnelma on Mestaripiha. Siellä sijaitseva Suklaakahvila Pierre on kuin aikamatka menneeseen – aikaan, jolloin ihmisillä oli vähemmän kiire. Grammari soittaa vanhaa jazzia siemaillessani kuumaa kaakaota. Täällä tuntuu siltä, kuin aika tosiaankin pysähtyisi. Lue lisää Mestaripihan tunnelmasta, ja katso kuvia ihanasta suklaakahvila Pierrestä. Ota sinäkin nämä kaksi suloista kohdetta Joulu Tallinnassa -kierroksesi ohjelmaan.

Suklaakahvila Pierren piha
mestaripiha tallinnassa on ihana nähtävyys

3. Harju-kadun luistinrata

Otan talvisille Tallinnan reissuilleni nykyään luistimet mukaan, sillä minusta Harjukadun luistinrata on ihana! Vaikka porukkaa riittää välillä ruuhkaksi saakka, siellä on hauskaa kiitää muiden luistelijoiden joukossa. Suomessa luistinradoilla saa turhan usein väistellä kiekkoilijoita, täällä ei ole sitä vaaraa. 

Vaikka meillä onkin ollut omat luistimet, suurin osa luistelee vuokravehkein. Lipunmyynnin yhteydessä on siis luistinvuokraamo. Tänä vuonna rata aukeaa joulukuun ensimmäisenä päivänä. Heidän nettisivuiltaan löytynee myös aukioloajat, hinnat ja muu tarpeellinen tieto. 

Luitko jo tämän? Vain kivenheiton päässä Harjukadun kentältä on hurmaava Parrot Minibar. Katso täältä kuvat tästä upeasta ravintolasta. 

4. Joulu Tallinnassa: tee ostoksia tunnelmallisissa pikkukaupoissa

Minusta paras tapa ehkäistä pahinta kaupallisuutta joulussa on suurten ostoskeskusten sijaan käydä tunnelmallisissa pikkukaupoissa. Tallinnan vanhassakaupungissa on muutama puoti, joista löytyy persoonallista sisältöä pukinkonttiin. Omia suosikkejani ovat mm. Labora, Oma Asi ja Kohvieri – kaikista näistä voit lukea lisää täältä. Myös Vene-kadulla olevat pari pellava- ja villakauppaa kuuluvat suosikkeihini. 

Pääsin muuten kerran katsomaan, missä Labora-kaupan käsintehdyt kortit painetaan. Lue juttu täältä!

Oma Asi Tallinna
erilist ikkuna
Labora kauppa tallinna

5. Joulu Tallinnassa ei ole mitään ilman piipahdusta suklaakauppaan

Karu Talu suklaakauppa on kuin suoraan satukirjan sivuilta. Suklaat ovat ihanan käsintehdyn näköisiä ja makuisia. Tällaiset herkut kuuluvat oikein erityisesti joulun tunnelmaan. Tänne pitää siis aina päästä fiilistelemään joulun alla – ja ostamaan iso pussillinen herkkuja, joita on sitten mukava napostella kämpillä kynttilöiden valossa Michael Bublén tai Frank Sinatran samettisista joulusävelistä nauttien. Oi että… en jaksa odottaa, että se kaikki taas alkaa!

Karu talu suklaakauppa

6. Joulu Tallinnassa on myös balettia tai oopperaa

Joulun aika Tallinnassa on täydellinen, jos ehdin balettiin tai oopperaan. Jotenkin sen juhlava tunnelma kuuluu tähän sesonkiin. Jouluklassikko Pähkinänsärkijä saattaa pyöriä tänäkin vuonna – olen käynyt katsomassa sekä sen että Joutsenlammen. Ihania molemmat. Lue ihmeessä tämä juttuni oopperasta!

Lippuja voi varailla Kansallisoopperan sivuilta. Halvimmat paikat ovat toisella parvella, mutta sieltäkin näkee ja kuulee yllättävän hyvin. 

Väliaikatarjoilut kannattaa varata etukäteen, sillä Virossa väliajat ovat kokemukseni mukaan pidempiä kuin Suomessa, eli siinä ehtii vähän nauttiakin tilaamistaan herkuista. Pisteet myös edullisesta hintatasosta. 

Katso myös, sattuuko salaperäisessä Kellerteatterissa tapahtumaan reissusi aikana jotain… ja jos tapahtuu, mene ihmeessä kokemaan jotain erilaista! Lue siitä, kun minä kielitaidottomana istahdin teatteriin.

Kuva: Eesti Rahvusooper

7. Piparkakkumania

Näyttely, jossa kaikkien teosten rakennusmateriaali on piparkakkutaikina. Piparkakkumania kuuluu monella ”pakollisiin” joulujuttuihin – myös minulla. Tämän vuoden näyttelyn päivät eivät ole vielä selvillä, mutta heidän nettisivujaan seuraamalla asia selviää varmasti. Sivut löytyvät täältä

8. Maiasmokk ja marsipaani

Samoin kuin Karu Talu suklaakauppa, myös Maiasmokissa kahvilassa ja sen yhteydessä olevassa marsipaanikaupassa on jotain suloisen nostalgista

Sanotaan, että maailman ensimmäinen joulukuusi olisi tallinnalaista perua, ja että myös marsipaani olisi täkäläinen keksintö. Vaikka tarinassa ei olisi totta nimeksikään, sen hengessä on mukavaa mennä tunnelmoimaan tähän kahvilaan, joka on ollut samalla paikalla jo vuodesta 1864. 

Kesällä en juurikaan Maiamokiin pistäydy, mutta joulunaika Tallinnassa ei olisi täydellinen ilman piipahdusta tässä perinteisessä herkkukeitaassa. Katso lisää tunnelmia ihanasta Maiasmokkista täältä

joulu tallinnassa

9. Müürivahekadun salainen puutarha

Tämän paikan oikea nimi on Taidestudio Ichthus, mutta minä kutsun sitä salaiseksi puutarhaksi sen tarunhohtoisen tunnelman takia. Siellä käynti kuuluu perinteisiin jouluisiin Tallinnajuttuihini. Lue pidempi juttu täältä ja katso, kuuluuko pian sinunkin.

joulu tallinnassa

10. Sulosäveliä Pyhänhengen kirkossa

Raatihuoneen torin tuntumassa oleva Pyhän Hengen kirkko on toinen suosikkikirkkoni Tallinnassa (toinen on Toompean mäellä oleva Tuomiokirkko. Täältä voit lukea siitä, kun kiipesin sen torniin oppaanani herra nimeltä Amadeus Rumpu). 

Pyhän Hengen – tai viroksi Püha Vaimun kirkko on yksi Tallinnan vanhimmista ja vaikuttavimmista rakennuksistaSiellä on silloin tällöin erilaisia pienimuotoisia konsertteja, joita tykkään jäädä kuuntelemaan jos osun sopivasti paikalle. Erityisesti joulun aikaan nautin kauniista musiikista historiallisessa ympäristössä. Jos sinäkin, niin katso ohjelmaa kirkon sivuilta

Joulu Tallinnassa -vinkkejä muualla verkossa

Muilla Tallinnasivustoilla on aiempina vuosina ollut mainiota tietoa mm. joulunpyhien aukioloajoista. Kannattaa tsekata varmaankin ainakin nämä:

Mikä sinun lempijuttusi jouluisessa Tallinnassa on?

Puuttuuko joulu Tallinnassa -listaltani joku sinulle tärkeä tai rakas asia? Kenties perinteinen näyttely, hyvä konsertti tai joku herkku, joka sinun on aina saatava? Kerro se ihmeessä minulle kommenttikentässsä! Olisi mukavaa lisätä tähän postaukseen lukijoiden vinkkiosio.

joulu tallinnassa

Kaipaatko lisää vinkkejä joulunajan Tallinnaan? Täältä pesee!

shishi sisustuskauppa

13 Comments

 • Raija

  Minulta kysyttiin onko Tallinnan hotelleissa erityistä joulupöytää pyhien aikaan eli siis jouluruokia tarjolla. Etsivät sopivaa hotellia joulunpyhien. ajaksi. Itse en tiedä kun ei jouluna ole siellä koskaan oltu. Onko jollain tietoa/kokemusta asiasta?

  • Henna

   Tämä on asia joka varmasti vaihtelee vuodesta toiseen, ja erityisesti tänä vuonna (kuten viime joulunakin) tilanne varmasti hyvin erilainen kuin normaaliaikoina. Minulla ei siis ole koottuna listaa hotelleista joissa joulupöytä olisi tarjolla – veikkaan että ainoa tapa on kysellä erikseen joka hotellista.

 • Kaisu

  Sitä mietin, että miten muka on turvallisempaa ahtautua balettiin, pikkukauppoihin ja sisälle ravintoloihin kuin olla ulkona joulutorilla? Ei ymmärrä.

  • Henna

   En usko että joulutori peruttiin tartuntavaaran vuoksi, vaan siksi että kaupungissa on niin vähän turisteja. Joulutorin kävijöistä ylivoimainen valtaosa on tullut muualta kuin Virosta, ja nyt noita kävijöitä ei käytännössä ole ollenkaan. Luulen että tästä on kysymys.

 • Raija

  Kauniita kuvia on tässäkin osiossa. Hämäryyteen erilaiset koristelut ja valot tuovat tunnelmaa ja sitä kovasti kaivattua valoisuutta.

  • Henna Mikkilä

   Kiitos! Vanhakaupunki on kyllä tosi tunnelmallisesti koristeltu näin jouluiseen aikaan. Pidän kovasti niistä kuusista, joita on lähes joka portinpielessä.

  • Henna Mikkilä

   Ihanalta Helsinki-joulukin kuulostaa! Minä onneton olen kasvattanut jälkikasvustani niin jouluihmisiä, että haluavat kotikuusen juuren – ainakin vielä tänä jouluna. Kivaa sekin tietysti on, mutta joskus olisi mukavaa viettää Tallinnajouluakin. Pariisissa olen joskus viettänyt yhden joulun, ja Jenkkilässä asuessani Los Angelesissa pari. Kaikki muut onkin sitten mennyt kotona.

 • Raija

  Jos joulun seudulla eli siis joulu- tammikuussa käydään Tallinnassa, silloin käydään tilillä Saiakang kahvilassa. On pieni kahvila ja juuri siksi ihan mukava paikka.

   • Henna Mikkilä

    Heh, kyllä siinä voi tililläkin käydä – siinä kun on pankkiautomaatti ihan vieressä! On muuten hyvä että on, sillä joillekin myyjille ei käy muu kuin käteinen.

 • Hannele Päiviö

  Suomenkieliset Joulukirkot Tallinnassa (ruotsalainen P. Mikaelin kirkko, Rüütli 9) Järjestää Tallinnan suomalainen srk.

  Jouluaaton kauneimpia joululauluja 24.12. klo 15 ja klo 23 Kansainvälinen jouluyön messu.
  25.12. klo 10 Jouluaamun messu ja klo 13.30 Joulupäivän Kauneimpia joululauluja.

  • Henna Mikkilä

   Mainiot lisäykset – kiitos! Onko myös joku sivusto, jolle voisin linkata? Nuo kiinnostavat aivan varmasti varsinaiset joulunpyhät Tallinnassa viettäviä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.