Tallinnan teletorni
Nähtävyys,  Tallinna

Teletorni ja 10 pisteen kysymys: kannattiko käydä?

Siellä se töröttää ja näkyy melkein Suomeen saakka: Tallinnan teletorni. Ja vaikka se on aina silmissä, kävin siellä ensimmäisen kerran vasta tänä vuonna. Miksiköhän? Vaikea sanoa. Ehkä ennen kaikkea sijainnin takia – reissuilla kun tulee pyörittyä enimmäkseen keskustan alueella.

Mutta nyt siis vihdoin tein retken teletornille, joten pistetäänpä pieni rautaisannos muillekin sen korkeuksiin halajaville.

Teletorni: mikäs bussi sinne vie?

Itse nappasin menopeliksi linja-auton. Tallinnatärpit Facebook-ryhmässä kysellään muuten usein ohjeita bussilla kulkemiseen. Minulla on siihen aina yksi ja sama vinkki: kannattaa käyttää Google-karttaa. Kun ensin naputtelee määränpään, ja painaa sitten ”reittiohjeet”, niin Googlepa kertoo näppärästi helpoimman reitin määriteltyäsi oletko liikenteessä kävellen, autolla vai julkisilla. Ja kun käyttää julkisia, Google näyttää linjojen lisäksi myös aikataulut. Käytän palvelua jatkuvasti, ja se todellakin toimii kuin se kuuluisa junan vessa.

Bussi joka vei Teletornin juureen oli numeroltaan joko 34A tai 38. Niitä kulkee noin parinkymmenen minuutin välein, ja matka-aika on puolisen tuntia. Maksaminen tapahtuu kätevästi pankkikortin lähimaksulla. Pitää vaan muistaa hypätä kyytiin etuovesta, sillä lähimaksun tunnistavia laitteita on busseissa ja raitiovaunuissa vain yksi, etuoven tuntumassa.

Tallinnan teletorni
Tallinnan teletorni
Tallinnan teletorni piritassa

Entä itse Teletorni – kannattiko bussiajelu?

Kyllä ja ei. Enemmän kyllä, joten otetaan ensin plussat. Torni on hienosti kunnostettu, ja siellä on huikeiden näkymien lisäksi tarjolla myös mielenkiintoisia näyttelyitä. Vaikuttava aloitus vierailulle oli koko pitkän sisäänmenorampin seinän peittävä kuvakollaasi Teletornin historiasta.

Niin alhaalla kuin ylhäällä tornissakin oli näyttelyjä: alakerrassa historiaa, ja yläilmoissa vuoden 2021 maaliskuuhun saakka esillä oleva erikoisnäyttely geeneistä. Aikaa vierailulle kannattaa varata sen mukaan, aikooko katsella ainoastaan maisemia vai myös näyttelyt.

Kyllä-osastolle kuuluu tietysti maisemat: niiden takiahan Teletornissa kai ennen kaikkea käydään. Ja komeat näköalat sieltä avautuukin!

Koska Tallinnan keskusta on melko etäällä, enimmäkseen maisema on metsää, merta ja yleistä avaruutta. Itse taidan pitää himppasen enemmän vanhankaupungin kirkontorneista avautuvista kaupunkinäkymistä. Kirjoitin taannoin jutun käynnistäni Tuomiokirkon tornissa – voit lukea sen täältä.

Miksi teletorni muka ei ole kiinnostava nähtävyys? Senoisin, että mikäli on lyhyehköllä reissulla tai ensimmäisiä kertoja Tallinnassa, ei Teletorni välttämättä olisi se ihan ensimmäinen kohde. Retki tornille nyrhäisee nimittäin väkisin jonkinmoisen palan päivästä. Mutta toisaalta onhan tämä näkötornien ystävälle jyhkeydessään jotain aivan muuta kuin kotoinen Näsinneulamme!

Tallinnan teletornin näköalatasanne
Tallinnan teletornin korkeus on 314 metriä
Teletorni ravintola pirita

Teletorni tarjoilee korkeatasoista ruokaa

Korkeatasoisuuden voi tietysti ottaa kirjaimellisesti, mutta kyllä ruoka oli oikeasti tasokasta, ja palvelukin pelasi kohtuudella. Pientä hitautta touhussa oli, mutta taisin saapua vähän outoon aikaan lounaan ja illallisen välissä, joten tarjoilijat torkkuivat ehkä jonkinmoisessa taukomoodissa. Mutta koska maisemat olivat niin hienot, niin mikäs siellä oli istuskellessa.

Ravintolaan mennäkseen pitää maksaa tornin pääsymaksu, ellei ota lounasmenuuta. Hintaa tällä kahden ruokalajin menulla on 30 euroa, ja siihen kuuluu sisäänpääsyn lisäksi kahvit. Lounaslippu pitää lunastaa alakerran lipputiskiltä, ja hurauttaa sitten hissillä herkkujen ääreen. Lippu annetaan sitten tarjoilijalle. Jos taas haluaa syödä a’la carte listalta jotain muuta, on maksettava myös tornin pääsymaksu. Illallisaikaan se on vain 3 euroa.

Teletornin ympäristö

Väitin aiemmin, ettei tornin lähellä ole muuta katsottavaa. Liioittelin vähän – onhan siellä toki. Tallinnan kasvitieteellinen puutarha on aivan Teletornin vieressä. En ole vielä ehtinyt käydä siellä itse, mutta olen kuullut että se olisi käymisen arvoinen. Pitää kyllä lähteä tutustumaan siihen oikein ajan – ja kameran – kanssa. Myös metsähautausmaa Metsakalmistu on aivan televisiotornin läheisyydessä, joten sinnekin kannattaa piipahtaa. Itselläni on sekin vielä koluamatta.

Teletornin vieressä oli myös riemukkaan näköinen leikkialue, jonka pitkä ja vauhdikas köysirata näytti todella hauskalta.

Ja kun oli poislähdön aika, ei muuta kuin puhelimen Google-karttasovellus auki ja katsomaan, milloin seuraava bussi tulisi. Ja sieltähän se tuli, juuri silloin kuin aikataulun mukaan pitikin. Bussireissu sujui mutkattoman helposti. Jos kuitenkin haluat mieluummin liikkua taksilla, suosittelen aina Boltin taksisovellusta. Sen kanssa taksin tilaaminen ei juuri helpompaa voisi olla. 

Tallinnan teletorni piritassa

Teletorni ja kylmät faktat

314-metrinen Tallinnan televisiotorni on Viron korkein rakennus – vain neljä metriä matalampi kuin Munamäki, joka on Viron ja koko Baltian korkein kohta! Toki näköalatasanne on ”vain” 175 metrin korkeudessa. Vertailun vuoksi voin kertoa, että Näsinneulan korkeus on 168 metriä, ja sen näköalatasanne on 120 metrin korkeudella.

Tallinnan Teletornin hinnat

Normaali lippu 13 € (verkosta ostamalla vältät jonon)
Alennuslippu (lapset 7–18 v, koululaiset, eläkeläiset, opiskelijat) 7 €
Perhelippu (2 aikuista ja enintään 18-vuotiaat lapset) 27 €
Pääsy 22. kerroksen ravintolaan illalla (alkaen klo 19.00) 3 €

Teletornin aukioloajat

Tallinnan Televisiotorni on avoinna joka päivä 10.00–19.00
Sisäänpääsy näyttelyihin päättyy 30 min ennen tornin sulkemista (kassa suljetaan kello 18.30)

Teletorni kahvila & ravintola 22. kerroksessa
Avoinna: 10–23
Päivällä sisäänpääsy televisiotornin lipulla, illalla kahvila–ravintolan lipulla

Osoite: Kloostrimetsa tee 58a

Teletornin nettisivut: www.teletorn.ee/fi

Televisiotorni äärelläkävely
Nämä ei todellakaan ole minun kenkäni, vaan kuva on Teletornin nettisivuilta. Siellä kerrotaan, että tornin reunalle pääsee kävelemään turvavaljaissa. Sen haluan joskus kokea!

Ravintolat: kolme suosikkiani juuri nyt

Teletornin ravintola onnistui mainiosti, mutta vähän hankalamman saavutettavuuden takia ei kuitenkaan pääse ihan kärkeen suosikkiravintoloideni listalla. Suosikit vaihtuvat, mutta näissä kolmessa olen viime aikoina syönyt todella hyvin:

  • Pegasus. Hieno historia, laadukas keittiö, tyylikäs sisustus. Lisätään vielä ystävällinen palvelu, niin se on siinä! Lue juttu Pegasuksesta ja lähde itse testaamaan.
  • Rataskaevu 16 ei petä, mutta koska se on niin usein täynnä otankin listalle samojen omistajan Tabacin. Lue täältä juttu kummastakin.
  • Paju Villa Nõmmen kaupunginosassa. Matkaa keskustasta suunnilleen saman verran kuin teletornille. Lue viime kesän herkkuretkestämme.
Tallinnan televisiotorni

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.