Savikoda eli keramiikkastudio
Ostokset

Savikoda on kauppa josta haluaisin ostaa kaiken!

Astun holvikaaren alla olevasta ovesta tunnelmallisesti valaistuun tilaan, jonka hyllyillä on skandinaavisen tyylikästä keramiikkaa. Kiertelen ihastellen kauniita asetelmia tarjoiluastioita, mukeja, kannuja, lautasia ja koriste-esineitä. Näky hivelee silmiäni niin, että hätkähdän: olenko tullut ensimmäistä kertaa elämässäni kauppaan, josta haluaisin hankkia aivan jokaisen esineen?

Savikoda eli keramiikkastudio

Tämä hurmaava puoti on nimeltään Savikoda. Se on yksi Katariina käik -kujan varrella olevan Katariinan killan työpajoista ja myymälöistä. Olen piipahtanut sisään ennenkin, mutta vihdoin mukanani oli myös kamera ja ajatus kirjoittaa paikasta perusteellinen juttu. Tämän keramiikanystävän ihmemaan toivoisin muidenkin löytävän. 

Lue lisää Katariinan killasta täältä!

Savikoda

Savikoda ja runsaudenpula

En liioittele sanoessani, että olisin halunnut itselleni joka ikisen Savikoda-studion hyllyillä olevista astioista – niin täydellisesti puodin valikoima osui omaan makuuni.

Erityisesti ihastelin japanilaisuutta henkiviä lautasia, sushisoijaan sopivia pikkukuppeja ja kauniita mustavalkoraidallisia kannuja. Kotiin tai Tallinnan mökillemme olisi sopinut mitä mainioimmin myös simpukkakoristeiset juoma-astiat tai upeasti koristellut turkoosinsiniset korvalliset mukit kauniine kulmikkaine aluslautasineen.

Savikoda Katariina käikillä

Käyntini osui kuitenkin poikkeuksellisen pitkän eli kokonaisen kuukauden mittaisen Tallinnassa elelyn viimeisiin päiviin, joten budjettini veteli viimeisiään (tai oli jo ylittynytkin pahasti). Äärirajoilla keikkui myös laukkujeni kapasiteetti, joten tällä kerralla mukaan lähti vain suloinen pieni jalallinen suola-astia.

Tässä kulhossa on sama hauska kuvio kuin kotiin ostamassani suola-astiassa. Ehkä tämä lähtee mukaani seuraavalla reissulla?

Haluan palata Savikoda-kauppaan seuraavalla reissullani sekä tyhjemmin laukuin että parhaassa tapauksessa kantaja seuranani. Pieni mustavalkoinen suolakipponi on ollut ahkerassa käytössä, joten se huutelee seurakseen vaikkapa salaattikulhoja tai niitä kauniisti koristeltuja turkoosinvärisiä teemukeja.

Savikoda jatkaa keskiaikaista mestarien ja kisällien perinnettä

Savikoda-keramiikkastudion historia ulottuu vuoteen 1995, jolloin keraamikot Kadri Jäätma ja Ülle Rajasalu sen perustivat. He ovat Viron taideinstituutista (nykyisestä kuvataideakatemiasta) valmistuneita keramiikkataiteilijoita.

Savikodassa on Vanhankaupungin keskiaikaiseen kortteliin erinomaisesti sopiva meininki. Historialliseen tapaan siellä työskentelee nykyäänkin käsityöläisiä ja oppipoikia. Kadri aloitti aikoinaan Üllen oppilaana taideinstituutissa.

Studiolla työskentelee myös Jarõna Ilo. Hän aloitti Savikodassa Üllen ja Kadrin ohjauksessa jo opiskellessaan, ja valmistui myöhemmin Viron taideakatemiasta. Myöhemmin Savikodan käsityöläisiin liittyivät Virve Kerm ja Jane Paadimeister, jotka saivat koulutuksensa Üllelta ja Jarõnalta. Näistä kahdesta Janekin valmistui taideakatemiasta.

Kaikilta näiltä taiteilijoilta on myynnissä sekä käyttökeramiikkaa että uniikkeja taide-esineitä. Mainiointa on, että heidän valmistamiensa tuotteiden lisäksi pajassa saattaa päästä näkemään myös heidän työskentelyään.

Tallinna on keraamikkojen kaupunki

Tallinnassa on niin paljon kivoja keramiikkapajoja, että minun pitää joskus kerätä ne kaikki yhteen postaukseen. Ennen sen valmistumista voit tutustua näihin:

 • Keraamikkojen torni eli Asuurkeraamika Vanhankaupungin muurin ulkolaidalla.
 • Tässä Uuden Maailman kaupunginosasta kertovassa jutussani esittelen Elika Hunt -nimisen keraamikon pajan ja puodin. 
 • Myös Mestaripihassa on ihastuttava keramiikkastudio, jossa kävin ihastelemassa Olde Hansaan tulevia uusia lautasia. Lue lisää täältä!
Savikoda eli keramiikkastudio

Onko sinulla tapana ostaa tuliaisiksi keramiikkaa?

Mikä on suosikkipajasi tai -myymäläsi? Otan mielelläni vinkkejä tulevaa keramiikkakauppojen listaani varten!

– – – – – – –

Osoite: Keramiikkastudio Savikodan löydät Katariina Käik -kujalta. Katso paikka kartalla täältä

Savikodan nettisivut ovat täällä katariinagild.eu ja ja Facebook täällä

Avoinna ma–la 11–18
su 11–16

Tässä ihastuttava kolmikko, joista voisin napata joka ikisen mukaani!

9 Comments

 • Soile Rantakaulio

  Kiitos, tämä on ihana tarina. Tuo ”savipaja” on yksi lempikohteistani Tallinnassa ja useampikin kippo, kuppi ja esine on sieltä kotiin ja/tai ystäville iloksi tuotu. Jo siellä käyminen tuo hymyn huulille ja valon sateisempaankin päivään, sydämessä läikähtää lämpimästi. Kiitos!

 • Maarit Lassila

  Hei, Kiitos mielenkiintoisesta jutusta ja tervetuloa myös Art Story Inkoo :seen! IG & FB artstoryinkoo terveisin Maarit Lassila

  • Anne-Maarit Heinonen

   Kävin eilen. Todella ihana paikka. Näytin postauksesi siellä työskenneelle pikkulapsen äidille. Hän oli erittäin ilahtunut.

   • Henna

    Olipa ystävällistä sinulta näyttää juttua! Kiitos siitä. Mukavaa myös, että oli sinunkin makuusi. Minulla todellakin haaveiden ostoslista olemassa…

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.