hyvää joulua
Joulu

Hennan pieni joulukirje 2022

On taas se hetki vuodesta, jolloin unohdetaan hetkeksi arjen kiireet ja annetaan joulupyhien tehdä taikojaan – mitä se sitten kullekin meistä tarkoittaakaan!

Itselläni tämä joulu on erityinen, sillä vietän sen ensimmäistä kertaa maahanmuuttajana Virossa! Menneeseen vuoteen mahtuu enemmän käänteitä ja yllätyksiä kuin ehkä yhteenkään aiempaan elämäni aikana.

Jos jaksat istua hetken seuranani, niin voisin naputella pikakelauksena mitä kaikkea vuoden aikana oikein tapahtui.

Olen luvannut kertoa kaikesta tarkemminkin, mutta en rasita sinua nyt jouluna enempää kuin näillä pienillä makupaloilla. Lupaan, että sinun ei tarvitse odottaa pidempää sepustusta kovin pitkään.

Viime vuosi päättyi siihen, että päätimme mieheni kanssa aika tavalla ex tempore -meiningillä vaihtaa kirjamme Viroon (kysy vain kommenteissa jos esim. syyt mietityttävät – vastaan mielelläni).

Sen jälkeen innostuin perustamaan tänne yrityksen, jotta saisin lähetettyä mahdollisista kaupallisista yhteistöistä laskuja yhteistyökumppaneilleni (kerron mielelläni miten tämäkin sujui mikäli asia sinua kiinnostaa… kysy vain!).

Tässäkin olisi jo kerrassaan aika paljon yhdelle pariskunnalle, mutta jälkikäteen ajatellen tästä vauhti vain kiihtyi. Päädyimme myymään Turussa Airbnb-käytössä olleen sijoitusasunnon, ottamaan lisää lainaa ja ostamaan Tallinnasta pienen kodin…

… ja sitten tapahtuikin suuri käänne, kun kesän alussa vuokraisäntämme 28 vuoden ajalta ilmoitti laittavansa Suomen kotimme myyntiin. Meillä oli siis isompi muutos edessämme kuin olimme ajatelleetkaan, sillä luopuisimme Suomen tukikohdasta kokonaan ja siirtäisimme elämämme täydellisesti Suomenlahden etelärannalle.

Tässä olivat ehkä isoimmat käänteet, mutta suurimmat kiireet vasta oikeastaan starttasivat tästä. Kesä meni tavaroita organisoidessa, ja syksyn tullen alkoi varsinainen pakkaaminen ja muutto. Voin paljastaa, että ei muuten ollut ihan pieni urakka! Kaksi hamsteria samassa omakotitalossa lähes 30 vuotta ehtii kokoamaan paljon omaisuutta. Tai roinaa.

Tässä sitä ollaan – joulunvietossa Tallinnassa!

Nyt on hyvä hetki kurkata taaksepäin ja todeta, että olipa se tosiaan aikamoinen vuosi! Kaikkien suurien muutosten lisäksi siihen mahtui esim. haaveilemani kutsu Suomen Tallinnan suurlähetystöön, Tallinkin MyStar-laivan neitsytmatka, ensimmäisiä isompia yhteistöitä Virossa toimivien matkailualan yritysten kanssa…

… en malta odottaa, mitä kaikkea tuleva vuosi tuokaan mukanaan! Se tulee olemaan ensimmäinen kokonainen vuosi Virossa asuvana suomalaisena, ja entisessä kotimaassa käyn vain turistina.

Mitä on tiedossa sinulle, Sooloiluja-sivuston lukija?

Uskon että pysyvä Tallinnassa asuminen antaa minulle mahdollisuuden kertoa vielä entistäkin laajemmin matkailijaa kiinnostavia juttua täältä paikan päältä. Kierrän ravintoloita, museoita ja tapahtumia aivan kuten ennenkin, mutta tiiviimmällä tahdilla.

Uskon myös laajentavani reviiriäni entistä enemmän Tallinnan ulkopuolelle muualle Viroon. Tämä on kiehtova matkailumaa, ja haluan esitellä sitä sinullekin sitä mukaa kun itse tutustun uusiin alueisiin.

Mutta nyt rauhoitutaan joulun viettoon! Meille se tarkoittaa pitkiä rauhallisia aamupaloja (meidän perheen suosikkipuuhaa), illallisia paikallisissa ravintoloissa, glögejä Raatihuoneentorilla, saunomista Igluparkissa… ja ennen kaikkea yhdessä oloa! Siitä on meidän joulumme tehty.

Toivotan sinulle mitä ihaninta joulunaikaa – miten ikinä sitä vietätkään. Jatkammehan yhteistä Tallinnaan tutustumista joulun jälkeen ja vuodenvaihteen jälkeenkin? Minä kovasti toivon että jatkamme!

Hyvää joulua!

Henna

6 Comments

 • Kirsi Ruonala

  Hyvää ja Onnellista Vuotta 2023! ja onnea uuteen kotiin! Toivottavasti jatkat tätä sivustoa, sillä siitä on ollut niin paljon iloa ja hyviä vinkkejä saatu Tallinnan matkalle. Sivustosi avulla olemme löytäneet ihan uuden näkökulman Tallinnaan ja sen lähiseutuihin.
  -Kirsi

  • Henna

   Voi että miten ihanalta kuulostaa, lämmin kiitos ystävällisestä kommentistasi. Homma ei ole loppumassa mihinkään, sanoisin jopa päinvastoin jatkan entistäkin aktiivisemmin nyt kun matkustusrajoituksia ei enää ole, ja olen muuttanut Tallinnaan. Pysy siis matkassa mukana! Ihanaa tietää, että minulla on tyytyväisiä seuraajia. Ja kommentointi on aina tosi arvokasta – kiitos siis että jätit terveisiä.

 • Karoliina Hansen

  Hei! Onnittelut uudesta kotimaasta 😊 itse olen syntynyt Tallinnassa neuvostoaikana ja taaperona muuttanut Suomeen. Kovasti kiinnostaa tietää asunnonhankintaprosessista ja myöskin asunnon kuluista. Käsittääkseni useissa kerrostaloissa ei varsinaista taloyhtiötä ole hoitamassa talon kuntoa samoin kuin täällä.

  • Henna

   Tässä on tosiaan yksi suuri ero Suomeen! Virossa kerrostaloasunnotkin ovat kiinteistöjä, eli ei osakeyhtiön osakkeita kuten Suomessa. Talon asioita hoitaa ühistus, joka hoitaa talon asioita vaihtelevasti. Uuden kotitalomme ühistus esim. tosi aktiivinen ja positiivinen, Kalamajan Airbnb-asunnon talossa jotenkin vähän riitaisempi. Kommunaalit eli vastaavat kuin Suomen yhtiövastikkeet merkittävästi edullisempia kuin Suomessa, sillä yleisesti ühistukset pyrkivät pitämään kulut alhaalla. Opettelua on Suomeen verrattuna, mutta virolaiset ovat ihanan avuliaita ja kärsivällisiä meidän maahanmuuttajien kanssa.

 • Tiina Korte

  Olipas vauhdikas vuosi teillä takana.
  Tuo asunnon hommaaminen Virosta on varmasti mielenkiintoinen prosessi 😊

  Vähän vajaan pari vuotta oon sun touhuja seurannut ja tuntuu et tapahtuu vaikka ja mitä mut on kiva myötäelää sinun touhujen kautta.

  Monta ihanaa ravintolaa ja vinkkiä oon saanut ja kiitos siitä ❤️

  Hyvää joulunaikaa teillekin sinne Tallinnaan

  • Henna

   Voi miten kivoja terveisiä Tiina – kiitos! Paljon on tosiaan tapahtunut parissa vuodessa. Tuntuu että olemme nyt sellaisessa paikassa ja elämänvaiheessa, jota ei olisi mitenkään osannut suunnitella. Olemme antaneet elämän kuljettaa, ja se on tuonut meille tällä tavalla paljon mielenkiintoista eteemme. Kiitollisuudella ja mielenkiinnolla odotan, mitä tulevaisuus tuo. Vieläkään en ala suunnitella mitään!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.