Ravintolat

Olde Hansa: turistihumpuukia vai todellinen helmi?

Tällä terassilla ei näy muovituoleja tai panimon päivänvarjoja. Puiset kalusteet ja kangasmarkiisit näyttävät kuin ne olisi käsin valmistettu paikan keskiaikaiseen teemaan sopiviksi. Yrtit tuoksuvat kukkalaatikoissa, joiden kylkeen on maalattu niiden latinankieliset nimet. Kahden musikantin soittimista kantautuu suloisia sävelmiä, ja henkilökunta huutelee kutsujaan ohikulkijoille. Istun Olde Hansa -ravintolan terassilla ja nautin ruuasta, juomasta ja tunnelmasta.

Olde Hansa Tallinnassa

Olde Hansa on joidenkin mielestä turistista ravintoloista turistisin, mutta olen vankasti eri mieltä. Minusta se ei todellakaan ole turistirysä tai edes pelkkä ravintola, vaan täydellisesti hiottu elämys! Sen saleissa tai terassilla on hauskaa siirtyä mielikuvituksissaan keskiaikaiseen tunnelmaan.

Olde Hansa Tallinnassa

Olde Hansa on kestosuosikkini, johon suunnistan etenkin ison nälän kanssa. Melkein siis nolottaa, etten ole kirjoittanut siitä aikaisemmin! Nyt on aika korjata tämä virhe, sillä keväisellä reissullani satuin tutustumaan Olde Hansan perustajaan ja ravintoloitsijaan Auri Hakomaahan. Lue hauskasta kohtaamisestamme täältä.

Tuon terassitapaamisemme jälkeen hän kutsui minut vieraakseen Olde Hansaan. Samalla sain tilaisuuden napsia rauhassa kuvia talon jokaisesta sopukasta. Postauksen kuvien ottaminen ennen korona-aikoja on ollut hankalaa, sillä paikka oli yleensä täynnä. Nyt asiakkaita riitti vain terassille, joten sain kiertää kamerani kanssa katutasosta vintille saakka aivan rauhassa.

Ensin syödään! Olde Hansa osaa sekä ruuat että tunnelman.

Saapuessani tapaamiseemme isäntäni alkoi tilailla annoksia pöytäämme. Ruokalistaa on kuulemma uudistettu koronasulun aikaan, joten pääsisin koemaistajaksi. Yritin kursaillen kertoa haluavani maksaa omat syömiseni, mutta Auri ei ottanut vastustelujani kuuleviin korviin. Kiitän siis kauniisti upeasta lounaasta!

Oletko muuten tutustunut Vanhankaupungin ravintolat -listaani? Löydät sen täältä!

Aloittaessamme aterian snapseilla alan aavistaa, että tästä taitaa tulla se kuuluisa pitkä lounas. Perun siis mielessäni iltapäiväksi suunnittelemani ohjelmani ja keskityn Olden Hansan meininkiin täysin siemauksin. Snapsien kaveriksi keittiöstä kiikutetaan kaksi erilaista alkupalasatsia, lihainen ja kalainen.

Kaikki oli suussa sulavan maukasta. Lihaisalla lautasella ollut maksapatee hillokkeineen pitää mainita aivan erityisen herkullisena. Olen suuri pateen ystävä, ja Olde Hansan keittiö näköjään osaa sen valmistamisen! Herkut huuhdomme alas erinomaisella punaviinillä.

Väliin lusikoimme erinomaista metsäsienikeittoa, jonka jälkeen pöytään kannetaan pääruokia. Alan jo anella armoa, sillä annokset ovat tuhteja ja maut niin hyviä, etten tahtoisi jättää mitään syömättä. Vatsa täyttyy uhkaavasti, mutta en pysty vastustamaan villisikaa ja riistaa kekseliäine lisukkeineen. Rakastan taidokkaita kastikkeita ja maukkaita lisukkeita, ja kummassakin annoksessa niitä riitti. 

Miten nautinnollinen ateria!  Tiedossa on kaikkien aikojen ruokakooma, mutta en murehdi sitä ihan vielä. 

Olde Hansa, uudet tuulet

Pääruokien jälkeen lähdemme kierrokselle sisälle taloon. Isäntäni on jo syömisemme lomassa paljastanut, että tuttujen juttujen lisäksi Olde Hansaan on odotettavissa myös paljon uutta. Nyt tulen näkemään mitä tuleman pitää.

Näihin tiloihin on syntymässä jotain ihan uutta!
Kaunista keramiikkaa ja vanhojen mallien mukaan tehtyä lasia.

Näkyvin uudistus on se, että osa Olde Hansasta muutetaan erilaiseksi kuin perinteinen puoli. Rakenteilla on pienempi kievari, jossa viini- ja olutvalikoiman kaverina tullaan tarjoilemaan pienempiä annoksia ja makupaloja. Voisiko niitä sitten kutsua vaikka keskiaikaisiksi tapaksiksi? Kuulostaa joka tapauksessa mielenkiintoiselta!

Muutostyöt ovat vielä kesken, eikä Auri paljastanut milloin avajaisia vietetään. Nimikin on vielä salaisuus. Kaikki kuulemani vaikutti kuitenkin niin lupaavalta, että odotan innolla pääseväni testaamaan uutuuspaikan.

Olde Hansan vanhallakin puolella puhaltelee uusia tuulia. Sain nähdä prototyyppejä uusista käsintehdyistä lautasista, joita Mestaripihan keramiikkataiteilijat tekevät varta vasten Olde Hansaa varten.

Piipahdimme hauskan iltapäivän päätteeksi pajassa katsomassa töiden etenemistä, ja voin paljastaa että tulossa on melkoisia luomuksia! Tulevaisuudessa Olde Hansan ruuat tarjoillaan siis tunnettujen keramiikkataiteijoiden Kauri Kallaksen ja Hemmelin Malkenin suunnittelemista astioista.

Kokonaisuuden kruunaa virolaiskuvanveistäjä Tauno Kangron suunnittelemat aterimet. Niiden prototyyppejä en päässyt vielä hypistelemään, mutta kuulemani perusteella kyseessä on enemmän taideteokset kuin aterimet.

Kolme kerrosta keskiaikaista tunnelmaa

Uuden viinituvan tiloihin tutustuttuamme teemme vielä täyden kierroksen Olde Hansan kaikkiin kolmeen kerrokseen. Pöydillä ja seinien syvennyksissä palaa kynttilät, ja taustalla soi aikakauden tunnelmaan sopiva musiikki. Ihastelen miten upeasti kaikki yksityiskohdat on mietitty ja hiottu: seinämaalaukset, gobeliinit, astiat, kalusteet… ja myös henkilökunnan vaatteet.

Olde Hansan seinämaalaus

Olde Hansan mahtava henkilökunta saa minulta erityismaininnan. Miten hyvällä asenteella kaikki osallistuvatkaan keskiaikaisen tunnelman luontiin! Porukka on ystävällistä ja puheliasta, vetäen tarjoilijan tai muusikon hommansa ohessa teemaan sopivaa showta.

Kiipeämme ylimpään kerrokseen, jossa en ollut ennen käynytkään. Tila on matalampi kuin kaksi alempaa, ja ehkä juuri siksi niin kodikas ja viihtyisä.

Vaikka rakastan kesää ja lämpöä, niin mieleeni hiipi ajatus hämärästä syksyisestä illasta Olde Hansan vintillä, kun sade ropisee vanhan makasiinin kattoon. En nyt sentään kaipaa vielä syksyä, mutta mielikuvani saa sen lähestymisen tuntumaan hiukan vähemmän ahdistavalta.

Yllätys vintillä

Vaikka olen käynyt Olde Hansassa lukuisia kertoja, sain tällä vip-kierroksellani kuulla monista itselleni uusista yksityiskohdista. Arvostukseni Olde Hansa -elämystä kohtaan lisääntyy sitä mukaa kun Auri jutustelee seinämaalausten taiteilijoista, kalusteiden teettämisestä tai lasistojen suunnittelusta.

Auri Hakomaa ja Olde Hansa

Oma elämykseni huipentuu vintillä yksityisoppaani avatessa vintin suuren ikkunaluukun. Eteeni aukeaa huikea näkymä alas Vana turg -aukiolle! Seison lasittomassa ikkuna-aukossa kurkkien alas kadun vilinään. Talon henkilökunta jatkaa alhaalla työn touhuaan, ja asiakaskunta herkullisten ruokiensa maistelua.

Olde Hansa ravintola Tallinnassa

Oma vatsani on vieläkin aivan täynnä, mutta eipä minulla ollut enää suunnitelmiakaan samalle päivälle. Kiitettyäni lämpimästi isäntääni lähdin ”mökilleni” sulattelemaan sekä syömisiäni että kaikkea näkemääni.

Päällimmäisenä mielessäni on ajatus, että Olde Hansassa ei ole tietoakaan ”turisteilta rahat pois” -meiningistä. Sen sijaan talo tarjoaa suurella sydämellä herkkuja kaikille aisteille! 

Kuulutko sinä Olde Hansan ystäviin?

Olde Hansan osoite on Vana Turg 1, ja kartalla se on täällä

Ravintolan nettisivut on täällä ja Facebook-sivut täällä

Aukioloajat tällä hetkellä joka päivä kello 11–00, mutta sekin asia kannattaa varmistaa heidän sivuiltaan.

14 Comments

 • Raija

  Käytiin Olde Hansassa. Pettymys oli kuin ei löytynyt mitään gluteenitonta. Tuntui myös ettei nuori tarjoilija tiennyt mitä se tarkoittaa.

  • Henna

   Tuo gluteenittomuusasia kannattaa kyllä Virossa varmistaa aina etukäteen – se ei ole täällä ollenkaan samalla tavalla automaattisesti esillä ruokalistoilla kuin Suomessa. Kun katsoin ruokalistaa, niin minusta siellä kyllä olisi ollut gluteenittomia juttuja… voisiko olla että tarjoilijalla tosiaan tuli kielimuuri vastaan. Voin kysyä asiaa ravintolalta.

  • Henna

   Sain vastauksen Olde Hansasta. Kaikki annokset ovat kuulemma tehtävissä gluteenittomana. Millä kielellä yrititte kommunikoida?

   • Henna

    Näin kertoi myös Hansan keittiö, että pystyvät valmistamaan erikoisruokavaliota noudattavillekin herkullisia annoksia. Tosi kiva kuulla että näin on tosiaan tapahtunut!

  • Henna

   Kiitos! Olde Hansa on kyllä mainio paikka sekä tunnelman että ruuan suhteen. Minusta monen silmissä ihan turhaan ylenkatsottu tai aliarvostettu.

 • Johanna

  Heippa Henna, olen suuri Tallinan ja blogisi ystävä, kiitokset kaikista mahtavista vinkeistä. Olde Hansan osalta ajattelin kuitenkin kertoa, että kokemuksemme ovat olleet kovin erilaisia kuin sinulla. Paikan ruokaa on monikin kehunut, mutta valitettavasti emme ole sitä päässeet testaamaan kummallakaan kerralla kun olemme ko. paikkaan syömään yrittäneet. Palvelu on nimittäin ollut niin kovin huonoa, että hommassa ei päästy alkua pidemmälle. Kummallakin kertaa olimme liikkeellä kouluikäisten lasten kanssa ja mietinkin, onko juuri tämä ollut se ongelma. Ehkä ravintola ei halua profiloitua koko peheen paikaksi. Vaikka mitenkään erityisen täynnä ei paikka ollut kummallakaan kertaa, niin tarjoilijoita ei meinannut millään saada lähestymään pöytäämme. Ensimmäisellä kerralla tilauksista ei tullut mitään, koska henkilökunta kommunikoi ainoastaan viroksi ja vain pyöritteli vain päätään kun elekielellä yritimme kertoa mitä haluaisimme tilata. Lopulta ruokaa ei vain tullut ja toista tuntia odoteltuammme lähdimme pois, juomat kävimme maksamassa tiskillä, mutta sielläkään ei sanallakaan kommentoitu asiaa, Seuraavana vuonna päätimme vielä antaa paikalle toisen mahdollisuuden, koska majoituimme ihan vieressä ja taas oli sosiaalisessa mediassa kovasti kehuja Olde Hansan ruuasta. Tällä kertaa henkilökunta oli kielitaitoisempaa, mutta ei edellenkään erityisen palvelualtista. Viimeinen niitti oli se, kun pikkukoululainen erehtyi tiedustelemaan tarjoilijalta olisiko jaffaa saatavilla. Tietysti oli oma vikamme kun emme olleet huomanneet etukäteen lapsille kertoa että paikan konseptiin eivät virvoitusjuomat kuulu. Siltikin tarjoilijan toiminta tilanteessa oli kovin ikävää. Hän alkoi ääneen naureskelemaan lapselle ”luuletkos että entisaikaan Jaffaa juotiin, etkös ole koulussa kuunnellut” ja jatkoi vielä tätä samaa juttua suureen ääneen toiselle paikalle tulleelle tarjoilijalle. Itkuhan siinä lapselle tuli, ja me katsoimme parhaaksi poistua paikalta. Tästä on jo joitain vuosia aikaa, mutta edelleen se palaa mieleen ikävänä tilanteena. Onneksi kuitenkin Tallinnassa on nykyään ravintoloita mistä valita, ja kaikkialla muualla olemme saaneet ystävällistä tai vähintäinkin asiallista palvelua, niin lasten kanssa kuin ilmankin.

  • Henna

   No jopas on ollut kurjia kokemuksia teillä! Tosi harmi juttu, sillä minusta Olde Hansa on kyllä parhaimmillaan oikeinkin hauska paikka lapsille. Siinä on nyt jollain pelisilmä pettänyt teidän kohdallanne. Kolmatta kertaa ei silloin varmaankaan tee enää mieli mennä. Aina toki kannattaa laittaa ravintolaan viestiä ikävän kokemuksen jälkeen, jotta he saavat tilaisuuden hyvittää ikävä kokemus ja myös kouluttaa henkilökuntaansa.

  • Henna

   Kannattaa harkita uudestaan. Ne sisäänheittäjät ovat osa showta, joka on mielestäni hienosti rakennettu. Kun antaa itselleen luvan katsella paikkaa samanlaisena viihdykkeenä kuin vaikka Proto tai Disneyland, jossa kaikki yksityiskohdat on hiottu jotta saadaa luotua joku illuusio. Disneylandissä vaikka Pirates of the Caribbean, tai Protossa 1800-luvun lopun suurten keksintöjen aika. Olde Hansassa se on keskiaika – minusta todella onnistuneesti! Etenkin kun keittiö on todella hyvä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.