Pullaa Tallinnassa
Kahvilat ja leipomot

Pullaa, pullaa enemmän pullaa!

Laskiaispullasesonki käy Tallinnassa kuumimmillaan kirjoittaessani tätä juttua. On siis mitä sopivin hetki tehdä pullava opas, eli listata kaupungin parhaat pulla-apajat.

Fika-kahvilan laskiaispulla
Tässä on Fika-kahvilan taidonnäyte: näin laskiaispulla pitää täyttää!

Suomessa olen perinteisesti mantelimassaisen laskiaispullan ystävä, mutta täkäläiset hillopullat ovat saaneet pääni kääntymään. Tallinnalainen pullaleipuri käyttää usein kirsikkahilloa hilloisen version täytteenä, ja sepä sopiikin vastlakukkeliin (laskiaispulla viroksi) uskomattoman hyvin!

Mihin hyvän tuoreen pullan ystävän kannattaa siis suunnistaa? Tämän oppaan käyttö on ehkä helpointa, jos mennään kaupunginosa kerrallaan.

Pulla Bakery kahvila ja leipomo Vanhassakaupungissa
Pulla-kahvilaa pitää ihastuttava äiti–tytär-tiimi: jälkikasvu vastaa leipomuksista ja äiti pyörittää kahvilaa.

Pullaa Vanhassakaupungissa

Pulla-kahvila nimeltä Pulla

Aloitan kahvilalla, josta saa ehkäpä kaupungin parhaat pullat! Voorimehe-kujan varrella olevan talon kivijalassa leivotaan niin mehevää ja maistuvaa pullaa, että minun on toisinaan valittava toinen kävelyreitti vain jotta en taas eksyisi sisään herkuttelemaan. 

Pulla-niminen kahvila–leipomo on myös tosi viihtyisä!

Tiskillä on rivistö vuokaan leivottuja pitkoja, joista leikataan pala herkuttelijan lautaselle. Valikoima vaihtelee päivästä toiseen, oma suosikkini on unikonsiemenversio. Tai manteli. Tai rahka… en osaa päättää!

Pullan lisäksi voit tilata myös täytetyn leivän, tai näin helmikuussa yhden kaupungin herkullisimmista laskiaispullista. Kotiinviemiseksi myynnissä on myös herkullista juureen leivottua leipää. 

Pullan löydät osoitteesta Voorimehe 7. Sitä vastapäätä Karu Talu -herkkupuodissa on muuten ihania vegaanisia laskiaispullia. 

Røst-leipomosta voit ostaa leipää mukaan tai syödä paikan päällä

Røstissä on melkein aina jono – eikä ihme!

Tämä leipomo-kahvila alkaa olla klassikko, sillä Rotermanni muuttuu ympärillä mutta Røst on ja pysyy. Sen pullilla on niin vankkumaton kannattajakuntansa, että kannattaa varautua pieneen jonottamiseen. Se kuitenkin kannattaa, sillä pullia leivotaan pitkin päivää eli ne ovat tuoreita ja ah niin hyviä. Røst Facebookissa ja kartalla. 

La Boulangerie Porto Francossa lähellä satamaa.

La Boulangerie

Jos Røst on klassikko, niin tämä on uudisasukas. Muistatko jutun Crustum-leipomosta Mustamäen perukoilla? Sen omistajat perustivat leipomo-kahvilan myös keskustaan, Porto Francon alueelle. 

La Boulangerien pullat (kuten muutkin leivonnaisensa) ovat herkullisia, mutta heidän laskiaispullansa aivan erityisen täydellinen! Se täytetään vasta tilaamisen jälkeen ja tuodaan pienen odotuksen jälkeen pöytään. Fb-sivunsa löytyy täältä, itse kahvila osoitteesta Poordi 3. 

Tässä Le Boulangerien herkussa on hilloa niin että tietää, mutta ei yhtään liian makeaa.
Fikassa on vain muutama pöytä, mutta se on silti pysähtymisen arvoinen pullakeidas!

Telliskiven ja Kalamajan suunta

Fika on pieni ja ruuhkainen… ja ihana!

Fika on oikeastaan aika hassu kahvila: vähän istumapaikkoja ja niistäkin suuri osa kovia penkkejä, ruuhainen paikka kahden ulko-oven välissä… mutta ah ne pullat ja kahvit!

Fikan laskiaispullat ovat minun makuuni kaupungin parhaat, ja muutkin pullansa ovat suussasulavan hyviä. Tarjolla on kupeittain keitetyn kahvin lisäksi suodatinkahvia termarissa – harvinaisuus Tallinnassa. 

Pelgulinn on vain muutama 10 metriä Bekker-leipomosta etelään
Leipomo-kahvila Bekker on Koplikadun varrella Kalamajan pohjoislaidalla.

Fikan löydät Telliskiven luovasta keskuksesta, ja sen Facebook-sivut täältä.

Muita erinomaisia pullakahviloita samalla suunnalla ovat Ristikheina Pelgulinnassa, ja siitä pohjoiseen Koplikadun varressa Bekker

Lue tämäkin: Ristikheina on uusi suosikkini Tallinnan kahviloista.

Keskustori tallinnassa
Ei ehkä heti uskoisi, että tässä Keskustorin kojussa leivotaan yhdet Tallinnan parhaista pullista!

Keisarillinen Kadriorg ja arkiset torimummot 

Kaupungin toisella laidalla pullia herkutellaan kahdessa täysin vastakohtaisissa paikassa! 

Keisarillisen Kadriorgin puiston portilla olevassa Katharinenthal-kahvilassa tuoreen tuoksuvat pullat nautiskellaan samettinojatuleissa istuen kaunista puistomaisemaa ihaillen. 

katharinenthal
Pullan ystävän kannattaa pitää mielessä myös tämä kahvila Kadriorgin puiston portilla.

Täällä makeiden pulllien lisäksi suosittelen muuten suolaisia ”korvapuusteja” eli pullamaiseen muotoon leivottuja, eri täytteillä olevia suolaisia herkkurullia. Ne ovat niin hyviä, että lähden joskus toiselta puolelta kaupunkia vartavasten herkuttelemaan niitä! Ja toki vitriinistä löytyy paljon muutakin.

Keskturgissa alkaa pian suuri remontti, ja sen jälkeen tämä pullakioskikin on muisto vain.

Aivan vastakkainen tunnelma vallitsee Keskustorilla. Sen kulmassa on pikkuriikkinen aaltopeltinen kioski, jossa joukko tätejä leipoo suussasulavan herkullisia pullia. Kahvilaa ei ole, vaan sumpit saa keittää itse kämpillä. Mutta voi että ne pullat ovat hyviä! Koska paikka on suosittu, uunissa paistuu tuoretta pullaa pitkin päivää.  

Buxhöwdenin leipomo löytyy niin Piritasta kuin Nõmmen torilta – ja kummastakin saat herkullisia pullia.

Siellä, täällä ja tuolla

Sitten on vuorossa sivustoltani tuttu ”loppurahalla irtsareita” -osio. Esittelen kolme käymisen arvoista -leipomo-kahvilaa, jotka ovat hajallaan eri puolilla kaupunkia.

Uudehko tuttavuus Pärm on vilkkaan Paldiski maantien varrella. Istumapaikkoja löytyy vain muutama, joten suurin osa asiakkaista noutaakin herkut mukaan. Pärmin pullat kuuluvat kaupungin parhaimmistoon – myös laskiaspullat! Heidän Facebook-sivunsa löydät täältä. 

Pullaa Tallinnassa
Karjase Sain laskiaispulla ei ole edes pullaa vaan croissantia, mutta siitä huolimatta yksi kaupungin ihanimmista!

Karjase Sai on ollut yksi suosikkini avaamisestaan saakka. Paikka on supersuosittu, joten valikoima ja sen laajuus vaihtelee kerrasta toiseen. 

Karjase Sain croissant-laskiaispullasta on tullut lähes legendaarinen – laskiaisen lähipäivien tuotanto varataan loppuun paljon etukäteen! 

Katso tunnelmia tästä Põhjalan tehtaiden alueelta löytyvästä leipomosta täältä, ja katso aukiolot ja muut yksityiskohdat heidän Facebook-sivuiltaan

Kuusk hernesto kahvila
Sympaattinen Kuus Hernesto on kortteliravintola, jossa osataan myös hyvä pullan leipominen.

Kuusk Herneston tiski notkuu tuoksuvia kaneli-, kardemumma- ja unikonsiemenpullia. Myös täällä on oma versionsa laskiaispullasta, mutta se on minulla vielä testaamatta. Taitaa jäädä ensi vuoteen, sillä päivät ennen laskiaista loppuvat ennen kuin Tallinnan laksiaispullakahvilat! 

Kuusk Herneston Facebook auttaa sinua löytämään sekä aukioloajat että osoitteen. 

Lue myös tämä: Viihtyisä vahinkolöytö Kuusk Hernesto.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.