Uus Maailm
Kaupunginosat

Hennan kaupunginosaopas: Uus Maailm

Isot tiet ovat etäällä, joten liikenteen kohinaa ei juurikaan kuulu. Linnut visertävät puutarhojen puissa, ja Koidukadulla hurahtelee autoja vain harvakseltaan. Hevoskastanjat ovat kasvattaneet toukokuun muutamana helteisenä päivänä valtavan kokoiset lehdet, ja vaahteroiden hennon vaaleanvihreät kukinnot ovat satamassa alas tehden tilaa lehvästölle. Olen ihastuttavan vihreässä kaupunginosassa nimeltä Uus Maailm.

Uus Maailm on osuva nimi. Tässä kaupunginosassa kulkiessa tuntuu kuin kaupungin kiire ja kehityksen koura ei olisi vielä ulottunut sinne saakka.

Varsinaisia nähtävyyksiä ei juurikaan ole, eikä ravintoloita tai kahviloitakaan joka kadun kulmassa. Uus Maailm ei siis houkuttele turisteja yhtä paljon kuin vaikka Kalamaja. Suosittelen kuitenkin tutustumaan tähänkin osaan Tallinnaa, joten kerron nyt muutamia Uuden Maailman suosikkipaikkojani.

Uus Maailm
Uus Maailm

Uus Maailm -päivän aloitus: aamupala Kohalikissa

Koidukadulla oleva kortteliravintola Kohalik aukeaa viikonloppuna puoli kymmeneltä, ja siitä alkaen aurinko osuu ihanasti sen terassille. Osaa terassista varjostaa markiisit, mutta auringon ystävänä löysin myös aurinkoisen pöydän.

EDIT: tässä välissä on pakko kertoa, että Kohalik on sulkenut ovensa! En kuitenkaan poista sitä tästä jutusta, sillä se oli niin tunnelmallinen että haluan säilyttää sen muistoissani – ja tässä tarinassa.

Paikka on selvästi naapuruston ihmisten suosiossa, sillä terassille ilmestyy kävellen pariskuntia ja ystäväporukoita nauttimaan taivaalla möllöttävän kevätauringon paisteesta. Kylmempinä vuodenaikoina kutsuvat Kohalikin viihtyisät sisätilat, joista voit kurkkia kuvia tästä postauksesta.

Tilaan pannukakut mansikkasoseella. Ne yhdessä kahvin ja tuorepuristetun appelsiinimehun kanssa maistuvat kesältä! Voisin istua aurinkoisella terassilla vaikka koko päivän, mutta koska tarkoituksenani on kiertää kamerani kanssa koko kaupunginosa, väännän itseni ylös tuolista ja liikkeelle.

Ristiin rastiin Uuden Maailman katuja

Uus Maailm -kaupunginosan omakotitalot tarjoilevat silmänruokaa varsinkin lämpimään vuodenaikaan kun huolitelluilla pihamailla kukkii toinen toistaan viehättävämpiä istutuksia. Myös monen kerrostalon edustalla loistaa kukkapenkit.

Uus Maailm on hauska sillisalaatti rakennushistoriaa. Ihastelen Kalamajasta tuttuja puukerrostaloja ja erilaisia pienempiä, omakotitalomaisia puutaloja. Siellä täällä on yksittäisiä hienoja funkkisrakennuksia ja eri-ikäisiä miehityskauden kerrostaloja. Asuintalojen lomassa on myös pieniä verstaita ja teollisuusrakennuksia joista osa näyttää huonokuntoisilta, jopa hylätyiltä.

Varsinkin Koidu-kadulla seisoo jyhkeitä Stalinin ajan kerrostaloja, joista kadun päässä oleva kulmatalo on ehkä uljain lajinsa edustaja koko Tallinnassa. Osa tästä talokaunottaresta odottaa vielä kunnostusta, mutta toinen puoli on saneerattu upeaan loistoon.

Siellä täällä pihojen perillä näkyy myös autotalli- tai varastokoppirivistöjä. Uus Maailm on mainio alue bongailla näitä mainioita jäänteitä menneiltä vuosikymmeniltä. Minua ihastuttaa, miten rivistöissä jokainen ovi saattaa olla erilainen ja -värinen.

Mutta mitä muuta Uudessa Maailmassa voi tehdä kävellä? Varsinaisia museoiden kaltaisia nähtävyyksiä ei ole, joten jäljelle jää kolme suosikkiasiaani: ravintolat, kahvilat ja shoppailut.

Ravintola Tsunft

Uus Maailm: kahvilat ja ravintolat

Erikoinen nimi, mainio ravintola: Tsunft

Ravintola Tsunft Toom-Kuninga-kadulla kokkailee ruokaa sunnuntaita lukuun ottamatta jo aamiaisajasta alkaen. Mainio Kotzebuen leipomo muutti Kalamajasta Uuteen Maailmaan ja saman katon alle Tsunftin kanssa. Lue ravintolasta lisää tästä matkapäiväkirjajutustani ja katso ruokalista heidän Facebook-sivuiltaan.

Ravintola Kringel
Vegaaniravintola Kringel
Ravintola Kringel
Vegaaniravintola Kringel

Mainio kortteliravintola Kohalik

Kohalikista fiilistelin jo tämän postauksen alussa, mutta otetaan tähän vielä faktat. Osoite on Koidu 82 ja nettisivut löytyy täältä. Kohalikista voit lukea lisää myös tästä vanhemmasta postauksestani.

EDIT: Kohalik on suureksi surukseni joutunut sulkemaan ovensa! Etsivät ymmärtääkseni uutta lokaatiota, mutta vielä en ole kuullut edes huhuja missä se voisi olla. Pysyn kuulolla ja kerron heti kun tiedän. 

Vegaanikahvila ja -ravintola Kringel

Kringel on vähän uudempia tulokkaita Uus Maailmassa. Se on auki aamupala-ajasta iltaan, joten tarjolla on sekä aamiaisia, kahvilaherkkuja että ruoka-annoksia. Paikallista, trendikkään näköistä porukkaa ja kelpo syötävää. Nettisivuilta ruokalistat ja muut tiedot. Osoite Koidu 101

Ravintola Bopp
Ravintola Bopp
Aurora B

Bopp

Koidu- ja Komeedikatujen kulman funkkistalossa oleva Bopp on sekä ravintola että kahvila. Kahvilaherkkujen lisäksi tarjolla on erilaisia salaattikulhoja, wrappeja, smoothie-kulhoja, grillileipiä ja muuta helposti mukaan otettavaa ruokaa. Paikan päällekin voi jäädä syömään, mutta jos haluaa napata eväät mukaan, niin Boppista se onnistuu helpolla. Heidän nettisivunsa löydät täältä. Osoite Komeedi 5

Aurora B

Aurora B on auki arkipäivisin. Se on sekä kahvila että lounasravintola, jonka vitriinissä on kahvilaherkkuja ja listalla lounasruokia. Selvästi paikallisten suosiossa – turisteja ei juuri näy. Täällä heidän Facebook-sivunsa.AuroraB. Osoite Koidu 108

Aurinkotuoleja Kohalikin nurkalla.

Shoppailuja Uudessa Maailmassa

Uus Maailm ei varsinaisesti ole mikään shoppailijan suosikkialue, mutta kolme mainitsemisen arvoista kauppaa sieltä löytyy. Yhdessä myydään antiikkia, toisessa keramiikkaa ja kolmannessa vaatteita!

Elika Hunt keramiikka

Koidu-kadulla Kohalik-kuppilan vieressä oleva pieni keramiikkapaja on todella käymisen arvoinen! Ihania käsintehtyjä astioita, koriste-esineitä ja koruja mielestäni oikeinkin kohtuulliseen hintaan. Kurkkaa Elikan nettisivut täältä

Idla Antiikki

Täällä en ole käynyt itse, mutta otan mukaan listalleni sillä sen verran monta kertaa olen käynyt nuuskimassa ikkunan takana – ovi vaan on huonolla tuurilla ollut aina lukossa. Osoite on Virmalise 2. Valikoimiin voit tutustua heidän nettisivuillaan. 

Sokerit pohjalla: Tallinn Dolls

Istuessani Kohalikin terassilla naapuripöytään tuli nuori nainen hauskan näköisessä mustassa mekossa, jonka selässä oli valkoiset siivet. Se oli niin mainio, että mieleni teki kysyä mistä hän on sen ostanut. En kuitenkaan kehdannut häiritä mekon omistajan seurueen aamupalaa utelullani.

Niinpä ilahduinkin perusteellisesti löytäessäni myöhemmin samana päivänä samaisen mekon Tallinn Dolls -nimisestä vaatekaupasta! Kauppa oli muutenkin mainio löytö – ihmettelin, etten ollut kuullut siitä ennen. 

Tallinn Dollsin räkeillä oli ennen kaikkea naisten ja lasten vaatteita, mutta myös miehille löytyi jotain. Voit käydä kurkkimassa puodin valikoiman heidän nettisivuiltaan täältä.

Minua ihastutti hauskat printtipaidat ja mekot, mutta valikoimissa oli myös juhlavampia ja asiallisempia vaatteita. Tänne tulen ihan varmasti uudestaan! Ja kyllä: se enkelimekko todellakin lähti mukaani.

Lue myös tämä: Tallinn Dolls ja tarina siitä, miten parhaat asiat löytyvät joskus vahingossa.

Uus maailm

Siinä se! Ei siis muuta kuin menoksi kohti Uutta Maailmaa. Mutta muista, että kyseessä on ennen kaikkea rauhallinen asuinalue. Kunnioitetaan siis tavallisten tallinnalaisten arkista elämää kävellen tämän kauniin kaupunginosan katuja tuomatta liikaa turistihälyä mukanamme. Meidän reissulaistenkin kannalta on mukavaa, että alue pysyisi yhtä viehättävän rauhallisena kuin se nyt on.

Kiinnostaako muutkin kaupunginosat? Täällä lisää oppaita:

Jos pidit tästä Uudenmaailman oppaasta, niin kannattaa lukea myös nämä: 

Lue myös tämä: Hennan listat Tallinna matkasi suunnittelun avuksi. Linkin takaa löydät kaikki loputkin kaupunginosaoppaani!

6 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.