Kopli vintage vaatekauppa
Mennyttä Tallinnaa

Kopli Koplissa: ravintola ja vintage-kauppa saman rähjäisen katon alla

EDIT: valitettavasti kumpikin tämän jutun paikoista on sulkenut ovensa. Positiivinen uutinen on se, että Kopli Vintage jatkaa nykyään Telliskiven luovassa keskuksessa, ja Kamahausen tiloissa toimii hurmaava vegaaniravintola Tru. Lue siitä lisää täältä. 

– – – – – – – 

Yksi lempiasioitani Tallinnassa on se, että keskustan ulkolaidoiltakin löytää käymisen arvoisia paikkoja mitä merkillisimmistä paikoista. Tällaisia paikkoja on viime reissuillani ollut mm. Noblessnerin alue. Toinen mainio esimerkki tällaisesta on ravintola ja vintage-kauppa Kopli, joka sijaitsee Koplin kaupunginosassa. Koplilla on synkkä maine, mutta nykyään sinne kyllä uskaltaa mennä – ainakin päivänvalossa!

Tallinna24-sivusto kertoo mainiosti Koplin pelottavan kuuloisestakin historiasta:

”Kopli on tiettävästi se paikka Tallinnassa, jossa pääsee nopeasti terveydestään tai ainakin omaisuudestaan, ja jossa ei ole syytä liikkua ainakaan jalan enää pimeän tullen.”

Ravintola Kopli vanhassa teollisuusrakennuksessa

Näin kertoo Tallinna 24-sivustolla Tallinnan tuntija Sami Lotila, ja pistää vielä paremmaksi: ”Koplin maine meni Neuvostoliiton aikaan 70-luvulla, kun tuolloinen hallinto ei halunnut panostaa Koplin ylläpitoon… rakennukset jätettiin käytännöllisesti katsoen heitteille. Kun taloista lähti asukkaita, ei niihin otettu enää uusia tilalle.

Vapautuneisiin, huonokuntoisiin asuntoihin alkoi pesiytyä vankilasta vapautuneita porukoita, mikä lisäsi Koplin rikollisuutta.”

Hui, seudulla siis todellakin on hyytävä historia! Ei ihme että virolainen ystäväni sanoo, että ei mene vieläkään Kopliin mistään hinnasta. Mutta minäpä menin – ja vieläpä ihan yksikseni, eli sooloillen!

Kopli-ravintola ja vintage-kauppa pahamaineisen Koplin sydämessä

Tutustuin tähän paikkaan ensimmäistä kertaa muutama vuosi sitten nähtyäni ensin kuvia kivan näköisestä ja hassun nimisestä paikasta Tallinnan keskustan ulkopuolella.

Vintage-vaatekauppa Kopli

Paikan nimi oli tuolloin Kamahouse (kama on viroksi talkkuna, ja paikan ideana oli että monissa ruuissa käytettiin tuota Virossa kovasti pidettyä jauhoa). Olin melkoisen hämmästynyt, kun löysin tämän paikan ränsistyneen neuvostoaikaisen teollisuusrakennuksen alakerrasta. Tykkäsin paikasta, ja päätin palata.

Kamahouse kuitenkin on jossain kohtaa lopettanut, ja sen tilalle tullut ravintola nimeltä Kopli. Paikka on edelleen ravintola, mutta samoista tiloista löytyy muutakin.

Ravintolan viereisissä huoneissa toimii hurmaava vintage-kauppa, jonka räkeillä on hyvin järjesteltyjä rivistöjä paljetteja, retroprinttejä ja kiinnostavia materiaaleja.

Itse en ole koskaan oikein oppinut ostamaan vintage-vaatteita, mutta ihailen suuresti ihmisiä jotka osaavat käyttää käytettyä. Vanhoissa vaatteissa on upeita materiaaleja, hienoja leikkauksia, mielikuvituksellisia printtejä ja yllättäviä värejä.

Kopli vintage käytettyjen vaatteiden kauppa
Kopli vingage käytettyjen vaatteiden kauppa koplissa
Koplissa on hyvä käytettyjen vaatteiden kauppa kopli vintage
vintage kauppa koplissa on nimeltään kopli

Kopli Vintage näytti olevan paikka, josta vintage-vaatteiden ystävä voisi tehdä löytöjä. Itsekin hipelöin pitkään ihanaa nahkalaukkua, mutta mieleen palasi kotona enimmän osan aikaa käyttämättömänä lojuvat laukkuvuoret, joten palautin tuon vintage-helmen tylysti takaisin koukkuunsa.

Ravintolan puolella on hauskan rento meininki, sillä ruokaa odotellessasi voit mennä vintage-kaupan puolelle hypistelemään. Kun ruoka tulee pöytään, tarjoilija käy huikkaamassa, että nyt kannattaisi tulla syömään.

Ja jep, se ruoka. Söin pirtsakasta punaisesta kannusta tarjoillun aasialaisvaikutteisen keiton ja tykkäsin. Paljon! Hintataso oli houkuttelevan edullinen ja valikoima kiinnostava, joten tänne voisi kyllä lähteä uudestaankin. Tallinnassa vaan on valikoimaa niin valtavasti ja uusia paikkoja avautuu jatkuvasti, joten tuntuu siltä että liian harvoin tulee käytyä uudestaan kerran hyväksi havaitussa paikassa.

Kopli on ravintola ja vintage kauppa
Kopli ravintolan ruoka on hyvää ja edullista
Sooloiluja blogin kirjoittaja Henna Mikkilä
Ravintola kopli ja vintage kauppa
Yksityiskohtia kopli ravintolassa

Naapurin ihana leipomo-kahvila: siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla

Kahden kärpäsen tivauttaminen yhdellä iskulla on mukavaa hommaa. Google kartassani ”Hennan Tallinna: vielä testaamatta” oli nimittäin toinen piste ihan Kopli ravintolan vieressä. Sainpa siis käytyä kurkkaamassa näppärästi samalla reissulla mitä pisteen takaa paljastuisi.

Se piste siirtyikin sitten sujuvasti sekä karttaan ”Hennan Tallinna: kohvik” että ”Hennan Tallinna: ostokset”. Pisteen takaa löytyi nimittäin Bekker-niminen leipomo, jossa oli sekä viihtyisä kahvila, että ihania leipiä kotiin vietäväksi.

Olen maistellut Bekkerein tuotteita Telleskivessä ollessa pop-up kahvilassa, mutta oli kiva päästä katsomaan mistä ne silloin maistamani herkut olivat kotoisin. Ulkona satoi vettä Esterin ahterista kaataen, joten kipaisin pikaisesti Kopli-ravintolan ovelta tämän kahvilan ovelle.

Harmikseni tajusin että paikka oli juuri sulkemassa, mutta tiskin takana ollut ystävällinen tyttö sanoi ettei hänellä ole kiirettä, vaan voisin nautiskella kahvini ihan rauhassa. Kävi hauska tuuri, että samaan aikaan sisään tuli myös toinen suomalainen nainen. Hän osoittautui ihanan juttelevaiseksi tyypiksi, joka istahti seuraani höpöttelemään tallinnalaisesta elämänmenostaan.

Luulen että kahvilan tyttö lopulta manasi ystävällisyyttään, kun meillä vaan juttua riitti, eikä hän päässyt lähtemään kotiin. Nautiskelin siis ihanan kakunpalani cappuccinon kanssa, ja unohdin kokonaan valokuvien ottamisen kun seura ja herkut veivät niin mukanaan. Mukavalta kahvilareissulta muistona siis vain yksi kuva kakunpalasta ja herkullinen leipä kotiin viemisiksi.

Mitä seuraavaksi?

Nyt päästiin vasta vauhtiin  – tästä on hyvä jatkaa:

Kohvik Bekkerei tarjoaa ihania kakkuja

3 Comments

 • Pirjo Talka

  Luin tämän blogin ennen päiväreissua Tallinnaan ja siellä yritimme epätoivoisesti löytää tätä vintage-liikettä. Emme onnistuneet =( Mistä ylipäätään löytää osoitteet näihin blogeissa mainittuihin paikkoihin, koska se olisi auttanut… t. Pirjo

  • Henna Mikkilä

   Yritän muistaa laittaa kaikkiin postauksiin karttalinkit. Tämä Kopli Vintagen juttu on lokakuulta 2018, ja valitettavasti paikka on tosiaan lopettanut postauksen kirjoittamisen jälkeen. Koska Sooloiluja on tällainen yhden naisen blogi/matkaopas, en valitettavasti pysty takaamaan että kaikki artikkelit olisivat aivan ajan tasalla – Tallinna kun muuttuu niin kovaa vauhtia. Kiitos että kommentoit, sillä nyt saan päivitettyä tuon postauksen. Parasta tosiaan on aina tsekata aukiolot kunkin postauksessa olevan yrityksen, ravintolan ja nähtävyyden omilta sivuilta. Se on ainoa tapa taata 100% varmuudella että ko. paikka edelleen on olemassa. Kopli Vintage on muuten herännyt uudestaan henkiin! Se on nykyään Telliskivessä.

   • Henna Mikkilä

    Nyt on juttu päivitetty! Tai siis lisätty tieto siitä, että jutun tiedot ovat vanhentuneet. Kaunis kiitos että ilmoitit. Harmittaa vieläkin, että teitte vanhan jutun takia hukkareissun Koplikadulle. Tiesitkö, että lähistöllä olisi ollut Paavli Kaltsukas -kirppiskeskus?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.