Koiran kanssa Tallinnaan
Vieraskynä

Koiran kanssa Tallinnaan? Ota avuksi tämä opas!

Tallinna on mainio matkakohde ja erittäin koiraystävällinen kaupunki. Useimmat ravintolat ja museot ovat avoinna hyvin käyttäytyville koirille. Kokemukseni perusteella Tallinnasta löytyy enemmän paikkoja, joihin koira on tervetullut kuin mihin ei olisi. Voit siis hyvin lähteä koiran kanssa Tallinnaan!

Koiratalouksien määrä lisääntyy vuosi toisensa jälkeen. Koiriin käytetään myös yhä enemmän rahaa ja palveluita. Koirien matkustamisen mutkattomuus on siis eduksi myös liike-elämälle. Tähän juttuun olen koonnut vinkkejä, joiden avulla saat koiran kanssa Tallinnaan matkustamisesta ilon irti.

Jutun kirjoittaja Susanna Turtiainen on helsinkiläinen, Tallinnalle sydämensä menettänyt ja Viron kieltä omaksi ilokseen opiskeleva koiraharrastaja ja Pieni Koiruus –koirakoulun vetäjä.

Koiran kanssa Tallinnaan: totuta koira reissaamiseen

Omat koirani olen totuttanut pennusta lähtien erilaisiin kulkuvälineisiin, kuljetusbokseihin, ihmisvilinään ja korrektiin käytökseen julkisilla paikoilla. Mikäli sinulla on nuori koira, jonka kanssa haaveilet leppoisista lomareissuista, niin aloita harjoittelu jo nyt. 

Ajele julkisilla, vie koira erilaisiin paikkoihin, totuta kulkemaan kauniisti kaupungilla ja erilaisissa ympäristöissä. Sosiaalista se ihmisiin ja muihin koiriin. Toki vanhempikin koira pätevöityy näppäräksi reissukaveriksi – perustottelevaisuus ja kohdemaan etiketti hallintaan!

Koiran kanssa Tallinnaan

Viranomaisten vaatimukset lemmikin matkustamiseen

Tallinnaan matkatessaan koiralla on oltava passi ja voimassa olevat rokotukset. Säännöt eläimen tuontiin ja vientiin löytyy Eviran sivuilta. Tätä kirjoittaessa vaatimukset on tiivistetysti:

  • tunnistusmerkintä (tehty ennen raivotautirokotteen antamista)
  • raivotautirokotus sekä mahdollinen ekinokokkoosilääkitys
  • lemmikkieläinpassi (EU-passin saa eläinlääkäriltä)

Kotiin lähtiessä passista on löydyttävä eläinlääkärin laittama leima, joka todentaa koiran saaneen ekinokokkoosilääkityksen 1–5 vuorokautta (24–120 tuntia) ennen Suomeen paluuta.

Moni ostaa ekinokokkoosilääkkeen valmiiksi Suomesta. Itse olen kokenut sen turhaksi, sillä jokaiselta käyttämältäni eläinlääkäriasemalta on asianmukainen lääke ollut saatavilla. Huomioi, että osa eläinlääkäriasemista vaatii ajan varaamisen etukäteen. Myös hinnat vaihtelevat. Omat, noin 20-kiloiset koirani on lääkitty ja passit leimattu hintaan 8–20 euroa/kuono.

Google löytää näppärästi tuloksia ”eläinlääkäri Tallinna” –haulla. Viroksi eläinlääkäri on ”loomakliinik”. Mikäli tarvitset leiman koirasi passiin viikonloppuna tai pitkien pyhien aikaan, niin sekin onnistuu. Tallinnasta löytyy 24/7 palvelevia eläinlääkäriasemia, mutta on aina viisainta varmistaa aukiolo, ajan varaamisen tarve ja palvelun hinta puhelimitse.

Koiran kanssa Tallinnaan
Terminal Bar & Recordsissa voi tilata cappuccinon koirasi kuvalla.

Koira laivamatkustajana

Kaikki laivayhtiöt toivottavat koirat tervetulleiksi, mutta käytännöt ja hinnat vaihtelevat. Laivayhtiöiden verkkosivuilta kannattaa lukea säännöt ja valita sopivin. Huomioi, että Vuosaari–Muuga-reitillä lemmikin kanssa matkustaminen on tätä kirjoittaessa sallittu vain Eckerö Linella ja siinäkin on tarkat ohjeet.

Koiran kanssa Tallinnaan lähtöä varatessasi osa laivayhtiöistä tarjoaa matkustusvaihtoehdoiksi myös lemmikkihyttiä tai erityistä kennelosastoa. Kaikilla yhtiöillä on kuitenkin käytäntö, että lemmikistä tulee ilmoittaa matkaa varatessa.

Koiran kanssa Tallinnaan

Turvallisuus matkan aikana

Mikäli haluat varmistaa koirasi matkustusturvallisuuden, niin kuljetuskoppa tai kevythäkki on erinomainen apuväline. Kun koirasi matkustaa omassa boksissaan, niin se on suojassa ihmisvilinältä. Jos otat koirasi mukaan laivan kannelle, niin ota sille mukaan myös vesikuppi. Viileämmällä kelillä takki voi olla tarpeen etenkin ohutturkkisemmalle koiralle.

Oma koirani matkustaa kelin salliessa autossa. Auto on tuttu ja turvallinen lepopaikka. Kesähelteellä valitsemme ulkokannelta mukavan paikan ja nautimme merituulesta.

Autokannen lämpötila on yleensä lähellä ulkolämpötilaa. Mikäli jätät koirasi autoon kylmällä kelillä, niin etenkin lyhyt/ohutkarvainen koira voi palella. Lämmin makuualusta ja takki pitävät koirakaverin lämpimänä. Jos koira ei ole tottunut pitämään takkia, niin takista voi tulla turvallisuusriski. Koira voi yrittää alkaa kiskoa takkia päältään ja saattaa sotkeentua siihen. Panta ja valjaat kannattaa ottaa autoon jäävältä koiralta pois samasta syystä.

Koiran jäädessä autoon, poistun autosta vasta hiukan ennen laivan lähtöä ja palaan autoon heti, kun se on sallittu. Näin minimoin ajan, jonka koira autossa yksin viettää. Tallink Megastarin autokannella on mahdollista käydä katsomassa lemmikin vointia matkan aikana.

Koiran kanssa Tallinnaan
Ginger Cafe: hyvää ruokaa emännälle ja tassukuvioitu vesikuppi koiralle.

Majoittuminen koiran kanssa

Koiran kanssa Tallinnaan lähtiessäsi kannattaa huomioida, että suurin osa majoituspaikoista velottaa koirista erikseen. Lisämaksu voi olla yllättävän suuri, joten kannattaa selvittää kustannukset etukäteen. Majoitusta netistä varatessani valitsen maksuttoman peruutuksen, mikäli se on mahdollista. Laitan erikseen viestin tai soitan majapaikkaan, ja tarkistan lisäkulut lemmikin osalta.

Joissakin paikoissa lisäkulu lasketaan koirakohtaisesti. Tällöin mm. näyttelyreissulle useamman koiran kanssa matkaava saattaa yllättyä, kun koirien yöpyminen tulee ihmisten yöpymistä kalliimmaksi. Suosin periaatteesta sellaisia paikkoja, joissa erillistä lisämaksua ei koirasta ole.

Airbnb:ssä voi laittaa hakuehtoihin lemmikkiystävällisyyden. Tämä kuva on Hennan Airbnb:stä – klikkaa kuvaa lukeaksesi siitä lisää. Tämä ei valitettavasti emännän oman allergian vuoksi sovi lemmikeille, mutta moni muu sopii!

Haluan osaltani ylläpitää positiivista suhtautumista koirien kanssa matkustamiseen jättämällä majoituspaikan aina siistiksi lähtiessäni. Google Maps ja Street View ovat kullan arvoisia majoitusvaihtoehtojen tarkasteluun.

Majoitusmukavuutta parantaa

  • toimiva ilmastointi
  • hyvä äänieristys
  • yksityinen, maksuton pysäköinti
  • jääkaappi
  • sijainti puiston tai metsän vieressä

Koiran kanssa Tallinnaan: etukäteen tehty selvitystyö kannattaa

Pienillä koirilla on monissa paikoissa laajemmat oikeudet kuin isommilla lajitovereillaan. Erään majapaikan koiraystävällisyys rajoittui alle 5-kiloisiin koiriin. Toinen majapaikka hyväksyi koirat, mutta ei vilkkaimman kesäsesongin aikaan.

Yksi keskustan hotelli pyysi allekirjoittamaan suostumuksen, että jätän koiran häkkiin kun se jää yksin huoneeseen. Koirien määrä per huone voi myös olla rajoitettu. Suosittelen varmistamaan koiraa koskevat säännöt ennen matkaa.

Koiran kanssa Tallinnaan

Ruoka, herkut ja palvelut

Hyvin käyttäytyvän koiran kanssa on ilo matkustaa. Ihmiset pysähtyvät usein juttusille ja ”kas ma tohin teha pai” on tuttu lausahdus kun joku kysyy lupaa silittää koiraa. Monissa paikoissa koiralle tuodaan vesikuppi pyytämättä.

Suositun Balti Jaama Turgin lihahallissa näkee usein koiria, jotka ovat tuoneet omistajansa ostoksille. Meilläkin on siellä vakiotiski, mihin tassutellaan innokkaasti tuoreiden possukorvien toivossa.

Runsas valikoima ja tuoksut hemmottelevat koirien aisteja. Tarjolla on sellaisiakin herkkuja, mitä ani harvoin kotimaan lihatiskeillä näkee. Koirat ovat kulinaristeja. Älä ihmettele, jos kuivanappulat lakkaavat kelpaamasta Tallinnan matkoilla.

Nämä herkut syötiin Ginger Cafe -nimisessä ravintolassa, joka oli mukavan koiraystävällinen.

Vaikka koirasi katsoisi anovasti, ole tarkkana tuliaislaukkua täyttäessä. Sian- ja villisian lihan ja lihavalmisteiden tuontia on rajoitettu afrikkalaisen sikaruton takia.

Ilahduttavaa on, että Tallinnasta löytyy useampi trimmausta ja turkinhoitoa tarjoava yrittäjä. Kannattaa tutkia tarjontaa netistä. Hinnat ainakin ovat huokeammat kuin Helsingissä.

Koiran kanssa Tallinnaan, tässä ollaan Paljassaaressa.
Paljassaari on tutustumisen arvoinen luontokohde Tallinnassa. Klikkaa kuvaa ja lue lisää!

Tallinnan upeat ulkoilupuitteet

Tallinna ja sen lähiympäristö tarjoaa mahtavia ulkoilukohteita. On puistoja, polkuja, metsiä ja merenrantaa tutkittavaksi. Suosikkejamme ovat mm.

Vaikka kaupunki on merkinnyt viralliset koirarannat erikseen, niin käytännössä kaikille sellaisille rannoille voi koiran kanssa mennä, missä sitä ei ole erikseen kielletty. Kunnioita liikkuessasi luontoa ja luonnon eläinten pesintärauhaa. Pidä huoli siisteydestä ja korjaa koirasi jätökset.

Fotografiska Telliskivessä: museoon ja kahville hyvin käyttäytyvän koiran kanssa.

Julkiset liikennevälineet

Tallinnan julkisessa liikenteessä suositellaan koirilla käytettävän kuonokoppaa. Niinä kertoina, kun olen koiran kanssa julkisilla liikkunut, ei sitä kuitenkaan ole vaadittu. Kuonokoppa eli ”suukorv” tai kevyt kuonopanta on silti hyvä pitää mukana. Muista totuttaa koirasi kuonopannan / kuonokopan käyttöön ennen matkaa, jotta se ei ole koiralle epämukavaa.

Tallinnassa koiran kanssa kulkeminen onnistuu myös taksilla. Muista mainita lemmikistä taksia tilatessa. Suosittu Bolt-sovellus antaa mahdollisuuden valita lemmikkitaksin, mikä tekee liikkumisen todella helpoksi.

Bolt-sovellukseen on tullut vaihtoehdoksi myös auton vuokraus. En ole palvelua vielä kokeillut, mutta ilmeisesti ainakin osaan Bolt Drive -vuokra-autoista voi ottaa lemmikin. Sillä on oltava oma kuljetusboksi turvallisuussyistä.

Citybox Tallinna
Citybox-hotelli toivottaa tervetulleeksi myös koiravieraat lisämaksua vastaan. Klikkaa kuvaa ja lue lisää tästä uudehkosta tallinnalaishotellista.

Susannan ja vehnäterrieri Jymyn suosikkipaikkoja Tallinnassa

Tämän herkullisen annoksen kokkaili Siga la Vaca.
  • Ravintola Uulits, herkulliset burgerit – ei ihme että se on mukana myös Hennan parhaat burgerit Tallinnassa -listalla.
  • Literaat Rahvaraamat, viikonloppuna aamiaista koko päivän. Lue tämäkin: Kolme syytä rakastua Rahva raamat -kirjakauppaan.
  • Terminal Bar & Records, tilaa cappuccino vaikka koirasi kuvalla
  • Botik Baar & Aed, erityisen ihana tunnelma ja kivoja tapahtumia
  • Fotografiska, museoon ja kahville hyvin käyttäytyvän koiran kanssa
  • Tiina Toometi Loomakliinik, koiran passiasiat ilman ajanvarausta. Tiinan sivut löytyvät myös englanniksi täältä
  • Andrei Rusmanovi Vet-abi, eläinlääkäri Telliskiven kulmalla, ajanvaraus. Hinnasto ja yhteystiedot täällä
Noblessnerin pienvenesataman terassit auringon laskiessa ovat niin koiranomistajien kuin muidenkin kaupunkilaisten suosiossa.

7 Comments

  • Sirpa Tapola

    Harhaanjohtavaa infoa: ”Tallink Megastarin autokannella on mahdollista käydä katsomassa lemmikin vointia matkan aikana.” Ei sinne autokannelle pääse matkan aikana. Toki Megastarin ja Mystarin autotallipaikka mahdollistaa tuon, mutta nämä käsitteet ovat eri asia. Autokansi ja Autotalli.

    • Henna

      Tämä on tosi hyvä korjaus! Tallinkin MyStarilla ja Megastarilla on tosiaan lisämaksullinen Autotalli-osasto jossa saa käydä matkan aikana. Normaalilla autokannella ei saa. Kiitos että tarkensit juttua!

    • Henna

      Kiitokset kuuluvat jutun kirjoittaneelle vieraskynäilijälle – hän teki minustakin erinomaista työtä!

  • Raija

    Oltiin kaksi vuorokautta Tallinnassa ja käytiin myös Fotografiskassa. Siellä oli kolme koiraa samanaikaisesti meidän kanssa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *