Motoristin päiväretki
Päiväretki,  Vieraskynä

Motoristin päiväretki: mutkan kautta Paldiskiin ja takaisin

Vieraskynäjuttu, jonka kirjoittaja on Anne Myllymäki.

Hei! Olen Anne, Viroon pysyvästä asettunut suomalainen, joka hurahti miehen innoittamana moottoripyöriin muutama vuosi sitten. Moottoripyöräretkiä on tehty ympäri maata, joten ryhdyimme ystäväni Christinan kanssa pitämään kesäistä Hard Tails -blogia, jotta muutkin löytäisivät Viron kivat ajotiet ja mahtavat nähtävyydet.

Henna on vienyt teidät erilaisille päiväreissuille ympäri Tallinnaa ja lähialueita, mutta motoristin kyytiin ette ole vielä päässeet. Ajattelinkin viedä teidät tänään moottoripyöräretkelle Tallinnasta länteen, Paldiskin majakalle ja takaisin.

Motoristin päiväretki

Suoraa tietä Paldiskiin on vain noin 50 kilometriä matkaa Tallinnasta, mutta pienten mutkien kautta matkaa tulee reilut 100 kilometriä. Matkan varrelle osuu muutamakin mukava pysähtymispaikka. Alla valitsemamme moottoripyörälle sopiva reitti. Tiet ovat koko matkalla hyvässä kunnossa ja vauhdikasta mutkapätkääkin löytyy.

Motoristin päiväretki

Ensimmäinen pysähdys tällä moottoripyöräretkellä tehtiin Keilassa, jossa on todella kiva Legends Diner -ravintola. Listalla perinteisiä ameriikan herkkuja, kuten burgereita ja pirtelöitä. Moottoripyörällä tämä on hyvä pysähdyspaikka, sillä parkkitilaa on reilusti. Ajokamppeet voi jättää pyörän päälle, koska sekä sisältä että terassilta näkee hyvin parkkipaikalle.

Motoristin päiväretki

Seuraava pysähdys oli Rummussa, jossa on hylätty vanha vankila ja kaivos. Kaivos ja sen rakennukset ovat täyttyneet aikojen saatossa vedellä, ja lämpimänä kesäpäivänä alueella on paljon ihmisiä ottamassa aurinkoa ja uimassa. Henna on käynyt paikan päällä ajan kanssa, joten pääset katsomaan lisää kuvia tästä kirjoituksesta.

rummu kaivos
Kuva: Sooloiluja-sivusto / Henna

Rummun jälkeen oli aika ajella pääkohteeseen Paldiskin majakalle, jossa rohkeimmat voivat kiivetä majakkaan ylös asti ja korkeanpaikankammoiset jäädä alhaalle olevan kahvilan nauttimaan kupillisesta kahvia ja huikeasta näkymästä merelle.

Motoristin päiväretki

Majakan torniin on 275 rappusta, joten jos kunto ja korkeanpaikan kammo antaa myöten niin siellä kannattaa pyörähtää. Hennan jutun ja lisää kuvia Pakrin niemimaalta löydät täältä. Majakan kahvila on suosittu moottoripyöräiljoiden ajelukohde, ja parkkipaikalla onkin usein pyöriä parkissa.

Sitten oli aika palata takaisin, mutta pari mukavaa paikkaa mahtuu vielä matkan varrelle. Laulasmaalla on motoristienkin suosima Ott & Matilda -kahvila, jossa on mahdottoman hyvät pullat ja kahvit. Henna! Miten sinä et ole vielä täällä käynyt… vai oletko? (Henna vastaa että en! Harmitti aivan vietävästi että tällä reissullani missasin tuon sympaattisen näköisen kahvilan)

Ja viimeisenä pit stopina tällä moottoripyöräretkellä oli Keilan putoukset ja upea kartano. Tässä kohtaa alkoi lämmin keli viedä mehut motoristeista, joten käyhän lukemassa Hennan juttu upeine kuvineen täältä

Kuva: Visit Estonia

Matka alkaa olla lopussa ja viimeisillä mutkapätkillä oli kiva nautiskella merituulesta ja ajoseurasta. Tämä pätkä ajellaan joskus uudelleen ja tutkitaan, mitä sen sivupoluilta löytyykään.

pakri
Pakrin majakka on huikean hienolla paikalla!

6 Comments

 • Satu

  Hauskoja tuollaiset moottoripyöräretket! Itse olen muutamaan kertaan ollut kyydissä, sillä ajokorttia en vielä ainakaan toistaiseksi omista. Hieman kyllä on ollut kiikarissa erilaiset moottoripyöräkurssit. Toivottavasti kesällä pääsisi taas Tallinaan ja Viroon käymään.

  • Henna

   Älä muuta sano! Olin niin optimistisena vielä alkuvuodesta, että josko pääsiäisenä päästäisiin. Ei toivoakaan, enkä usko että vappunakaan. Ehkä kesällä… mutta en ole enää kovin toiveikas edes sen kanssa, että alkukesästä olisi mahdollista matkustaa. Saapa nähdä miten tässä oikein käy.

 • Susanna Hakanen

  Asuin Tukholmassa viitisen vuotta ja silloin olin hyvin kartalla näkemisen ja kokemisen arvoisista paikoista. Nyt sellaisia ei tunnu enää löytyvän.
  Sinunlainen ”sooloilija” tarvittaisiin siis sinnekin vinkkaamaan parhaista tärpeistä!?

  • Henna

   Itse asiassa Sooloiluja-sivustoani aloittaessasi minulla oli vähän ajatuksena sooloilla t-kirjaimella alkavissa suosikkikaupungeissani eli Tallinnassa, Turussa ja Tukholmassa. Realistina tajusin kuitenkin nopeasti, että aika ei riittäisi siihen millään, ja päädyin keskittymään Tallinnaan. Täysin en ole kuitenkaan haudannut ajatusta Turku- ja Tukholmatärpeistä tai sivuston laajentamisesta muuallekin. Katsotaan mitä aika tuo mukanaan! Ensin pitäisi vaan saada matkustaminen taas turvallisesti käyntiin.

 • Susanna Hakanen

  Kiitos kivasta ja upeasti kuvitetusta reittiehdotuksesta! Tämä kierros toteutetaan heti, kunhan siitä yhdestä riesasta päästään…
  Viro on mahtava maa kaltaiselleni motskan takana istuvalle, jolle pysähdyspaikat ovat retken suola.
  Katsottavaa riittää toki pyörän päältäkin, mutta maa on sopivan kompakti, jottei ajotunteja tule kohtuuttomasti, kun taas on pysähdyksen paikka.
  Välitänpä päiväretkitarinan nyt saman tien kuskilleni!

  • Henna

   Aivan samasta syystä Viro on huippukiva myös autoretkien kohteeksi. Viime kesänä ajelimme ehkä noin 100 km päähän Tallinnasta, mutta katsottavaa ja koettavaa riitti viideksi päiväksi! Kyllä meillä on ihan todellinen runsaudensarvi etelänaapurissamme. Olen kiertänyt paljon myös Ruotsissa, mutta jokaisen Viron retken jälkeen olen entistä vakuuttuneempi siitä, että pienestä koostaan huolimatta Virossa on nähtävää jopa suurta länsinaapuriamme enemmän.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.