Viron runokartta
Vieraskynä

Viron runokartta kertoo toisenlaisia tarinoita Tallinnasta

Tere! Täällä kirjoittelee Viron runokartan toimittaja Anniina Ljokkoi. Huomasin tätä blogia selatessani, että Henna tykkää kovasti kartoista. Täältä Sooloiluja-blogista löytyy muun muassa Google-kartat paikoista, joissa Henna on käynyt, ja paikoista, joihin hän ei ole vielä ehtinyt. Minun oli tietenkin pakko kysyä Hennalta, onko hän jo tutustunut Viron runokarttaan

Viron runokartta on suomenkielinen sivusto, jolla julkaistaan Virosta kertovia runoja. Runot on sijoitettu Viron kartalle, ja lukija saa itse valita, mistä paikoista lukee runon. Olen itse tuon sivuston toimittaja ja minua alkoi uteluttaa, mitä Henna tykkäisi kartasta. Innostuisiko jopa lukemaan runoja!

Runokartta

Viron runokartta: yllätyksiä hömppäturistille

En tiedä, piileekö Hennan sisällä pientä runotyttöä. Viron runokartta esittelee joka tapauksessa juuri sellaisia kohteita, joita hömppäturistiksi itseään kutsuva Hennakin voisi metsästää. 

Runokartalle merkityissä paikoissa on kaikissa jokin oma tunnelma; jotain mikä on saanut runoilijan kirjoittamaan niistä. Aika usein runoissa mainitaan sellaisia yksityiskohtia, joita turistioppaissa ei ikinä mainittaisi.

Viron runokartta toimii niin, että Google Maps -pohjaiselta kartalta klikataan kirjasymbolia ja katsotaan, mitä sieltä pongahtaa. Jokaisessa aukeavassa laatikossa on yksi runo, ja se kertoo jotain juuri siitä paikasta. Runot ovat kartalla enimmäkseen sekä suomeksi että viroksi.

Tässä olen itse Tallinnassa Linnahallin katolla kiinnittämässä Andra Teeden printattua runoa aitaan. Runossa istutaan juuri tällä paikalla Linnahallin katolla ja haaveillaan Helsinkiin muuttamisesta. Runo toimi yhtenä rastina Runosuunnistus-tapahtumassa elokuussa 2019. Nyt sen voi lukea kartalta.

Kartalla liikkuessa kannattaa zoomailla lähemmäs, niin runoja paljastuu enemmän. Esimerkiksi Tallinnan rautatieasema on niin suosittu paikka, etteivät kaikki sinne sijoitetut runot näy koko Viron laajuisessa näkymässä. Muita tiheitä paikkoja Tallinnassa ovat Vanhakaupunki ja Vapaudenaukio. Myös bussi- ja trolleybussipysäkit vaikuttavat inspiroivan runoilijoita. 

Runokartta
Virolainen runoilija fs on kirjoittanut runon Tallinnan rautatieaseman trolleybussipysäkiltä. Pysäkiltä lähtevät bussit Kristiinen kautta Mustamäelle ja Õismäelle.

Armoton totuus suomalaisturisteista

Kun liikkuu Tallinnassa tai muualla Virossa, kartalta on hauska etsiä omaa sijaintia lähin runo. Suomesta tullessa kartan voi avata vaikka jo merellä ja lukea, miten kirjailijoiden runosuoni on pulpunnut laivalla. Esimerkiksi Jan Kaus väittää runossaan, että laivalta voi selkeällä ilmalla nähdä sekä Helsingin että Tallinnan valot. Uskoiskohan tuota vai liekö runoillut omiaan? 

Satamastakin löytyy muutama runo. Eräässä Andra Teeden runossa valitetaan, että Tallinnaan saapuminen tuntuu siltä, kuin saapuisi vankilaan. Muutamassa runossa sataman ja Vanhankaupungin paikkeilla tulee vastaan suomalainen turisti, eikä aina selvin päin.

Runoilija Andrea Teede

Viron runokartta syntyi uteliaisuudesta

Vironrunokartta.fi avattiin Eesti Instituutin sivulla pari vuotta sitten eli keväällä 2019. Minua alkoi nimittäin kiinnostaa, mitä virolaiset kirjoittavat eri paikoista. Kun aloin lukea runoja sillä silmällä, bongasin niistä aina enemmän mainintoja eri kaupunginosista ja kaduista ja jäin koukkuun!

Voisin tässä välissä tietenkin esitellä vähän itseäni. Olen kirjallisuuden kääntäjä ja kirjoitan myös ruokakirjoja suomeksi ja viroksi. Koska minulla on sellainen jännä sukunimi, Ljokkoi, minua pidetään joskus virolaisena. Nimi ei kuitenkaan ole virolainen vaan karjalainen! Olen suomalainen ja muutin Viroon 14 vuotta sitten Jyväskylästä.

Runokartta Annika Ljokkoi
Minut (vas.) ja Viron runokartan toinen toimittaja Heidi Iivari kuvattiin Turun kirjamessujen Viro-osastolla vuonna 2019.

Asuin ensin Tartossa ja opiskelin kirjallisuutta. Kaupungissa oli siihen aikaan vielä söpösti vanhanaikaista, paljon remontoimattomia taloja ja kadunkulmia. Aloin Tartossa harjoitella käännöstöitä suomentamalla ensin kaikenlaisia teknisiä käyttöohjeita. Huomasin kuitenkin pian, että runojen suomentaminen on sittenkin paljon helpompaa… 

Muutin viiden Tarton vuoden jälkeen Tallinnaan. Viime kesänä muutimme sieltä perheen kanssa Suurupiin eli pieneen majakkakylään. Suurupista Henna on maininnutkin tässä päiväretkijutussa. Jutussa mainitaan myös Suurupin ylempi majakka. Se näkyy meidän kodin parvekkeelta kylän kattojen yllä sellaisina vuodenaikoina, kun puut eivät ole kovin tuuheita.

Suurupin ylempi majakka.

Tallinnan kaupunginosat: mitä runot kertovat Kalamajasta ja Lasnamäeltä?

Minä siis toimitan Viron runokartta -sivustoa, etsin sinne sopivia runoja ja suomennan niitä. Suomenkielisiä runoja on puolestaan käännetty viroksi. Virolaisethan ovat aina uteliaita kuulemaan, mitä suomalaiset heistä ajattelevat. Vähän niin kuin suomalaisiakin kiinnostaa kovasti, mitä ruotsalaiset meistä ajattelevat… Suomalaisten runoilijoiden Viro-runoista olenkin kirjoittanut jutun Viron runokartan omaan blogiin.

Suurin osa Viron runokartan runoista sijoittuu Tallinnaan. Ilmeisesti yksinkertaisesti siksi, että Tallinnassa asuu ylivoimaisesti eniten ihmisiä. Suurin osa virolaisista runoilijoistakin on ainakin jossain vaiheessa elämäänsä asunut Tallinnassa. 

Tallinnassa on monia tosi erilaisia kaupunginosia, ja sekin inspiroi kirjoittamaan. Esimerkiksi Lasnamäellä on ihan erilaiset maisemat kuin vaikka Kalamajassa tai Nõmmellä, ja runotkin ovat erilaisia. Kalamajasta ja Telliskivestä kirjoitetaan vähän boheemeja runoja. Mustamäen runoista tulee esiin elämän nurja puoli. Nõmmellä on idyllistä. 

Arvaatko mitä Lasnamäestä kirjoitetaan runoissa? Ihan tavallisia asioita! Lasnamäellä asuu 200 000 ihmistä, ja se on heille tuttuakin turvallisempi kotikaupunginosa. Monet runoilijat kirjoittavatkin omista kotikulmistaan. Esimerkiksi Jan Kausilla on tekstejä eri kaduista, joilla hän on asunut.

Viron runokartalla tallinnalaiset kertovat elämästään kaupungissa

Runokartta Mihkel Kaevats

Runoilija Mihkel Kaevats on kirjoittanut runoja useista eri kaupunginosista, mm. Paljassaaren rannasta, Piritan pyörätieltä ja Mustamäen elementtitaloista. Mihkelille Tallinna on kotikaupunki, jossa hän liikkuu mieluiten pyörällä. Kuva on otettu minun toimistolta Endla-kadulta. Mihkel kävi siellä syksyllä 2019 hakemassa oman runonsa, joka oli ollut mukana Runosuunnistus-tapahtumassa.

Kirjailija Veronika Kivisillan runoja on sijoitettu Pääskülaan. Se on tosi nätti puutarhakaupunginosa Etelä-Tallinnassa. Kuvasin kirjailijan hänen omalla kotipihallaan. Veronika on kirjoittanut useita runoja nyt jo suljetusta Pääskülan ruokakaupasta.

Tallinnasta Paldiski- ja Mooni-katujen kulmasta voi edelleen bongata lyhtypylvään, johon sotatun tekstin Jürgen Rooste mainitsi runossaan jo yli kymmenen vuotta sitten.

Tartto, Emajoki ja 700 vuotta vanha puu

Viron runokartta ei tietenkään rajoitu vain Tallinnaan. Toinen runouden suurkaupunki on Tartto. Kun Tartossa zoomailee lähemmäksi keskustaa, runoja paljastuu aina vain lisää.

Tarton läpi virtaavasta Emajoesta on kirjoitettu loputtomasti runoja. Viron runokartalla Emajoen rannoille on sijoitettu yhteensä 9 runoa!

Kartalta on hauska lukea myös runoja, jotka sijaitsevat keskellä-ei-mitään. Eli karhun pepussa, kuten virolaiset sanovat. Joidenkin runojen taustalta paljastuu jotain aivan erityistä. 

Yksi sellainen erityinen kohde on Viron paksuin ja vanhin puu eli Tamme-Laurin tammi Võrumaalla Etelä-Virossa. Tutkijoiden mukaan puu on istutettu vuonna 1326, ja se inspiroi raumalaista Tapio Koivukaria kirjoittamaan siitä.

Käsmun merikapteenien kylästäkin on kirjoitettu runo. Lue kylän museosta lisää klikkaamalla kuvaa!

Kartta vie virolaisten kesämökeille, Põlvan bussiasemalle ja Latvian rajalle

Aika moni runo on sijoitettu runoilijan kotikylään tai kesänviettopaikkaan. Silloin onkin jännä päästä lukemaan, miltä maisemat näyttävät ihan paikallisin silmin. Tällaisia runoja on paljon merenrannoilla, saarilla ja pienissä tuppukylissä. 

Jotkin melko mitättömän oloiset paikat ovat saaneet kaksikin eri runoilijaa raapustamaan tunnelmiaan. Onkohan sattumaa, että Põlvan bussiasemalta ovat kirjoittaneet sekä Contra että Jan Rahman? Tai se että ihan Latvian rajalta pienestä Mõisakülasta ovat kirjoittaneet sekä Piret Bristol että Aare Pilv?

Põlvan bussiasemalta löyty kaksikin eri runoa, mutta miten mahtaa olla Loksan aseman laita?

Mitä jos kiertäisi kaikki kartan paikat?

Aloin koota Viron runokarttaa reilut pari vuotta sitten, ja aluksi kartalla oli 50 runoa. Haaveilin sellaisesta kesäreissusta perheen kanssa, että kiertäisimme autolla kaikki kartan runopaikat. Silloin se haaste olisi ollut ehkä jotenkuten saavutettavissa. 

Nyt se vaatisi jo maratoonarin sitkeyttä, sillä Viron runokartalla on tällä hetkellä 271 runoa. Ehkä täytyy luottaa siihen, että runokartan fanit auttavat urakassa. 

Itse haluaisin käydä ainakin Vilsandin saarella, jossa pesii kuulemma harvinaisen paljon lintuja. Haluaisin seikkailla myös Peipsin pohjoisrannalla Vasknarvassa, jossa on vanha ortodoksiluostari. 

Tänne meidän kotikylälle Suurupiin on sijoitettu yksi runo. Mieheni Ville Hytönen on runoilija, ja Suurupista kertovassa runossaan hän sekoittaa tahallaan suomen ja viron kieltä. Ottakaa siitä nyt sitten selvää!

Runokartta aukeaa kätevästi myös kännykältä!

Viron runokartalla on helpoin suunnistaa Googlen karttasovelluksessa.

Runoja voi lukea myös runoilijasivuilta.

Seuraa Viron runokarttaa Facebookissa!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *