Vegaanien matkassa
Vieraskynä

Tallinna vegaanien matkassa

Tällä kertaa sooloilija ei päässyt yksin reissuun, vaan mukaan lähtivät myös ”muksut” Inka ja Max Mikkilä. Max onkin jo aiemmin kynäillyt sivustolle vieraskynä postauksen kapselihotellista, joten nyt on minun eli Inkan vuoro päästä kertomaan miltä Tallinna näyttää vegaanin silmin.

Sekä minä että veljeni olemme hiljattain siirtyneet vegaaniseen ruokavalioon, joten matka oli meille mielenkiintoinen ensimmäinen kosketus vegaanina matkustamiseen. Koska perheemme matkat nivoutuvat vahvasti ruuan ympärille, myös tällä reissulla tuli ravintoloita kokeiltua mukava määrä. Edetäänpä siis kronologisessa järjestyksessä.

Jo matkamme alussa oli tiedossa, että ensimmäinen päivämme Tallinnassa tulisi olemaan todennäköisesti ainoa aurinkoinen. Heti laivan autokannen avautuessa suuntasimme kohti aurinkoista terassia. Muutamia paikkoja mietittyämme päädyimme lopulta siihen, että Noblessnerin veden läheisyys ja pitkään lämmittävä ilta-aurinko olisi herkullisin vaihtoehto. Otimme kuitenkin ensin pienen kierroksen Põhjalan tehtaan, päiväkahvin ja Karjase sai -leipomon kautta.

Vegaanien matkassa

Karjase Sai, Kolm Sibulat ja Noblessner

Karjase saista oli tiedossa, että he ovat aiemmin tarjonneet vegaanisia pullia ja muita leivottuja herkkuja, mutta tällä kertaa valikoimassa ei kuitenkaan ollut muuta vegaanista kuin herkullisia leipiä. Leivistä mukaamme tarttui ihanan sitkoinen, rapeakuorinen ja pehmeän makuinen sour dough leipä.

Pohjalan tehtaan jälkeen matkamme jatkui kohti Noblessneria. Kuitenkin voimakkaaksi yltynyt nälkä ajoi seurueen etsimään ruokapaikkaa ennen aurinkoon parkkeeraamista. Hieman sattumaltakin päädyimme astumaan sisään Kolm Sibulatin ovesta, ja onneksi päädyimme. Kolm sibulatin listalla ei ollut valtavasti vegaanisia ruokia, mutta niin alkuruuista, pääruuista kuin jälkiruuistakin löytyi ainakin yksi vegaaninen vaihtoehto.

Taivaallinen punajuurichevice Kolm Sibulatissa.

Nälkäisempi nuoriso-osasto päätyi syömään alkuruuaksi punajuuri cheviceä ja koko seurue pääruuaksi tofu ramenia. Punajuuri chevice oli huikean hyvää. Annoksessa oli syvät maut ja paljon erilaisia tekstuureja. Punajuurta oli käytetty niin pyreenä kuin mielenkiintoisen makuisina marinoituina kuutioinakin. Aivan erinomainen annos.

Nuudeliannos itsessään oli erinomainen. Niin tofu, nuudelit kuin nuudelien liemikin oli erittäin hyvin maustettu. Nuudeliruuissa yleisestikin suurimman eron ”ihan ok” ja ”aivan super” välillä tekee juuri liemi. Kolm sibulatin liemi oli niin maukas, että sen hörppi iloisesti viimeiseen pisaraan asti. Kiitos Kolm sibulat, näemme varmasti uudestaan!

Seuraavaksi nokka vihdoin kohti Noblessneria. Noblessnerissa aika kului lähinnä auringon lämmöstä nautiskellessa ja kahvia ja kylmiä juomia siemaillessa.

Vegaanien matkassa

Vegan Inspiratsioon, Pierre, Rado, La Tabla

Ensimmäinen kokonainen päivä polkaistiin käyntiin täysin vegaanisesta kahvilasta, Vegan café inspiratsioonista. Päädyimme kaikki ottamaan eri annokset, mikä on matkaillessa mielestäni mukavaa. Näin voi annoskateuden iskiessä vierailla hieman naapurin lautasella. Aamupalaksemme valikoituivat morning glory burrito, tofu scramble ja crunhy bread. Ruokalista oli niukkasanainen, mutta annokset eivät. Mitä makuja! Erityisesti morning glory burrito keräsi raadilta kehuja, mutta muutkin annokset olivat maukkaita.

Vegaani Tallinna ja vegan inspiratsioon

Sade ei ennusteista huolimatta vielä ensimmäisen päivän aamuna painanut päälle ennustetulla tavalla, joten päädyimme kiertelemään vanhaa kaupunkia ja sen pieniä putiikkeja. Mukaan tarttui muun muassa Laborasta kaunis hyljetaulu veneen hytin seinään kiinnitettäväksi.

Kaupunkia tutkittuamme alkoi kahvihammasta jälleen kolottaa, joten suuntasimme päiväkahville äitimme ehdottomaan suosikki kahvilaan Chocolaterie Pierreen. Kahvilan tunnelma on vertaansa vailla, mutta vegaanisten vaihtoehtojen määrä on valitettavasti pyöreä nolla. Onneksi musta kahvi on sentään vegaaninen, että voi silti rauhassa nautiskella ihanasta tunnelmasta ja ranskalaisesta jazz-musiikista.

Sadetutkaa seuratessamme tajusimme, että lounaan syöminen ennen rankan ukkosrintaman saapumista voisi olla hyvä idea, joten pakkasimme nopeasti omaisuutemme kasaan ja ryntäsimme lounaspaikan metsästykseen. Näin törmäsimme juuri hetki sitten auenneeseen Radoon ja päätimme, että nyt olisi hyvä hetki kokeilla tämä uusivanha tulokas (samassa paikassa toimi ennen suosittu Ribe).

Vegaanien matkassa

Radon listalla ei ollut erikseen vegaanisia ruokia, onneksi kuitenkin keittiö suhtautui annosten valmistamiseen vegaanisesti positiivisesti. Syömämme caspacho oli huumaavan hyvää. Miten voi kylmässä keitossa olla niin paljon makua?

Ukkosrintama oli yllättää meidät, mutta ryntäsimme Airbnb-asunnollemme suojaan juuri ajoissa nauttimaan sateen ropinasta. Sateen illemmalla laannuttua otimme suunnaksi Telliskiven. Alueen tunnelmasta nautiskeltuamme aloimme olla taas ruuan ja juoman tarpeessa ja päätimme kokeilla Meksikolaista La Tablaa.

Ravintola sijaitsee ulkoapäin ei niin kovin houkuttelevan näköisessä talossa, minkä takia ravintola on meiltä aiemmin jäänyt kokeilematta. Sisältä ravintola oli kuitenkin oikein rennosti ja latinalaisamerikkalaiseen henkeen sopivasti sisustettu.

Hiostavan ukkospäivän kruunuksi La Tabla tarjoili meille kylmät ja hyvin tehdyt cocktailit. Inkivääri-mango margarita ja klassikot Tom Collins ja daiquiri olivat juuri sitä, mitä nihkeän päivän päätteeksi matkailija kaipaa. La Tablan ruokalista oli pitkä, osittain johtuen siitä, että se oli neljällä kielellä. Vegaanisia vaihtoehtoja löytyi useampia, kunhan jaksoi selata listaa. Päädyimme kokeilemaan molempia taco vaihtoehtoja, jotka olivat avocado tempura ja sweet potato-carrot stir fry.

Avocado tempura oli näistä annoksista mielenkiintoisemman makuinen, sweet potato-carrot stir fryn ongelmana oli ehkä jo liian suuri porkkanan määrä. Avocado tempura oli kuitenkin maukas, harmi vain, että tuli syötyä se ensin, niin hyvät maut hautautuivat hieman porkkanan alle. Jälkiruuaksi me vegaanit jaoimme lämpimään kesäpäivään sopivan mango sorbetti kookosvaahto annoksen. Vatsa täytenä on hyvä lopettaa toiminnantäyteinen päivä.

Veli ja insinööri Komendant Arkkitehtuurimuseossa.

Tokumaru, Komeet, Vegan V

Seuraavana päivänä söimme aamupalan kaupasta ostamistamme tuotteista ja Karjase sain sour dough -leivästä. Nyt vettä tuli jo tasaisesti niin kuin sääennuste oli luvannut, joten Bolt-taksia alle ja arkkitehtuurimuseota ihmettelemään.

Museossa oli useampi mielenkiintoinen näyttely. Erityisesti ”The obscure world of the urbatecht” oli mielestäni mieletön. Lisäksi museon kellari ja siellä oleva jännittävä puinen pallo osoittautuivat mielenkiintoisiksi ja viihdyttäviksi. Keski-ikäisen sooloilijan saaminen ulos kyseisestä pallosta ei ole niin helppoa ja atleettista kuin voisi luulla.

Museon ja nopean kauppakierroksen jälkeen alkoi nälkä taas hiipiä esiin. Olimme kuulleet suosituksia Solaris keskuksessa sijaitsevasta japanilaisesta Tokumaru -ravintolasta, jota päätimme lähteä kokeilemaan. Sijainniltaan Tokumaru on mielenkiintoinen, koska se sijaitsee tosiaan ostoskeskuksessa. Siellä istuessaan suurista ikkunoista näkyy kuitenkin vehreää puistoa, eikä keskuksen hälinää havainnut oikeastaan ollenkaan.

Tokumarun listalta löytyi perinteisten kalasushien ja nuudelien lisäksi myös osio vegaanisia susheja. Nälkä oli tässä vaiheessa jo aika kova, joten päätimme ottaa omat annokset nuudeleita ja jakaa vegaanisen sushisetin. Valitsimme ainoan vaihtoehdon, joka ei ollut uppopaistettu, joten päädyimme muun muassa avokadoa sisältäneisiin nigireihin.

Tokumarun vegaanisushia on kehuttu kaupungin parhaaksi ja maistettuani sitä ymmärsin syyn. Ainakin kyseinen avokadoa sisältänyt sushi oli aivan mieletöntä. En ole aiemmin maistanut niin hyvää sushiriisiä. Kyllä vain, sushissa kielen vei mennessään lähtökohtaisesti sen riisin maku. Kuka olisi uskonut? Kehitin jo neljän suupalan jälkeen ihan todellisen riippuvuussuhteen. Nuudelikeitto oli myös erittäin maukasta ja sen liemessä oli syvät maut. Tokumaruun on päästävä uudelleen seuraavalla reissulla.

Tässä minä, Inka Mikkilä

Tokumarun sushitaivaasta selvittyämme päätimme käydä Solaris-keskuksen yläkerran Kohvik Komeetissa päiväkahveilla. Tämä oli ensimmäinen kokeilemamme kahvila, jossa oli tarjolla myös vegaanisia kakkuja. Päätimme siis kokeilla niitä molempia. Kakut olivat hyvän makuisia ja toisistaan sopivan erilaisia. Vadelmainen kakku oli voimakkaamman suklaisen makuinen, mikä mielestäni sopii hyvin vadelman hapokkuuden kanssa. Kakut olivat koostumukseltaan mukavan kiinteitä olematta kuitenkaan kovia tai sitkeitä.

Päiväkahvien jälkeen matkamme jatkui Tallinnan Kaupunginmuseoon, jossa tutustuimme kaupungin kehityksen vaiheisiin. Tietoa oli paljon ja oppaan kanssa kokemuksesta olisi voinut saada vielä enemmän irti. Nyt loppui hieman jaksaminen kesken. Museo oli kuitenkin sympaattinen ja hienossa keskiaikaisessa talossa.

Seuraavaksi ruokakohteeksemme valitsimme Vegan restoran V:n. Olen jo sekaaniaikanani rakastunut Vegan V:n punajuuritortellineihin, joita halusin päästä taas maistamaan. Punajuuritortellinit eivät pettäneet tälläkään kertaa. Jos lempiruuakseen voi nimetä vain yhden tietyn annoksen, on juuri tuo annos minun lempiruokani.

Pääruuaksi söin seitantacot, jotka olivat nekin maukkaita. Tacojen syöminen vain on aina hieman sottaista puuhaa. Ravintola itsessään on äärimmäisen tunnelmallinen ja palvelu aina ystävällistä. Kunnes näemme taas.

LUE MYÖS: Sooloiluja-blogin vegaani Tallinna.

Taidehalli, Commune Cafe ja Ülo

Aloitimme viimeisen Tallinnapäivämme samoin kuin edellisenkin, eli itse tehdyllä aamupalalla. Aamupalan syötyämme suuntasimme Taidehallin ja sen gallerioihin. Taidenäyttelyt ovat mielestäni yksi tunnelmallisimpia paikkoja sadepäivän viettoon. Jotenkin ulkona ikkunoiden takana pauhaava sade ja gallerian seesteinen ilmapiiri luovat mielenkiintoisen tunnelman ja kontrastin.

Taiteesta nautittuamme suuntasimme lounaalle lähistöllä sijaitsevaan Commune caféseen, joka on täysin vegaaninen kahvila / ravintola. Sisällä kahvilassa oli hyvin asiakkaita ja muutenkin hyvä pöhinä. Listalla oli useita vegaanisia lounasannoksia, mutta päätimme uskaltautua kokeilemaan vegaanisia pizzoja. Mainittakoon että en ole koskaan aiemmin syönyt ravintolassa vegaanista pizzaa, joten kokemus oli siinäkin mielessä jännittävä.

Tilaamistamme pizzoista yksi oli selvästi tulisempi, yksi vaalealla kastikkeella (mikä on äitimme absoluuttinen suosikki pizzalaji) ja yksi vegaaninen margerita. Pizzat olivat keskenään sopivan erilaisia ja oikein maukkaita. Vasta lähdettyämme meille selvisi, että he olivat avanneet vasta hiljattain, ja tämä oli ensimmäinen päivä, kun he ovat tehneet pizzoja. Hyvä kokemus ensimmäisen päivän pizzoista! Seuraavaa kertaa ajatellen mieleeni jäi kutkuttamaan kanelipullat, joita suunnittelen meneväni kokeilemaan seuraavalla reissullani.

Viimeisen kokonaisen päivämme lähestyessä loppuaan päätimme suunnata uudelleen Telliskiveen. Vilkaistuamme muun muassa Fotografiskan kaupan ja Telliskiveen hiljattain laajentaneen videopelimuseon, olimme jälleen ruuan tarpeessa. Ülo on jo aiemmin ihastuttanut ruuillaan ja tunnelmallaan sekä valikoimallaan vegaanisia ruokia. Kaikki seurueessamme eivät olleet vielä aiemmin päässeet tätä Telliskiven helmeä kokeilemaan.

Ülossa oli paljon asiakkaita, vaikka oli torstai-ilta. Jouduimme aluksi jännittämään mahdummeko sisälle, mutta aina niin ystävälliset tarjoilijat saivat meidät mahdutettua ilman pöytävaraustakin. Listalla oli useampia vegaanisia vaihtoehtoja, joista päädyimme kokeilemaan udon-nuudeleita maapähkinävoin, sienien ja muiden maukkaiden ainesosien kanssa.

En itse yleensä suuremmin perusta maapähkinävoin mausta, mutta tämä annos oli tajunnanräjäyttävän hyvä. Ihmeellistä, miten yhteen annokseen saa niin paljon mielenkiintoisia makuja niin, että ruoka on kuitenkin täysin tasapainossa. Ülolta aivan nappi suoritus. Palvelu oli myös ihanaa ja lämmintä.

Vegaanien matkassa

Yhteenvetona voidaan todeta, että vegaaninen matkustaminen ei ole yhtä helppoa kuin sekaanin matkustaminen. Vegaanina täytyy enemmän perehtyä kaupungin ravintolatarjontaan ja ravintoloiden ruokalistoihin etukäteen, jotta nälkäkiukun iskiessä ei tarvitse tyytyä ranskanperunoiden tai salaatin syömiseen.

Tallinnassa vegaanit on kuitenkin lähtökohtaisesti otettu hyvin huomioon, ja pienellä esityöllä löytyy useita kivoja paikkoja kokeiltavaksi. Meitä matkallamme auttoi oman paikallistuntemuksen lisäksi happycow.net, josta löytyy kätevästi kaupungin vegaanitarjonta.

_ _ _ _ _ _ _ _

Oletko kiinnostunut tukemaan tämän sivuston toimintaa? Voit tehdä sen yksinkertaisesti varaamalla reissusi alla olevan hakulaatikon kautta! Siinä kaikki. (kaupallinen linkki)

Booking.com

3 Comments

  • Vegaani

    Tokumarua ei voi kyllä suositella vegaaneille. Oli hämmentävän huonoa ruokaa, joka oli yllätys koska paikkaa on kehuttu.

    • Henna

      Onpa tosi harmillinen juttu! Tämä meidän käyntimme tapahtui 2020 kesällä, ja silloin oli kyllä todella hyvää ruokaa – ja erityisesti vielä vegaaniset annokset, sillä omani ei ollut vegaaninen vaan maistelin junnujen annoksia. Liekö teillä sitten käynyt huono tuuri tai paikan taso laskenut, näitä on aina vaikeaa tietää. Pitänee käydä taas uudestaan jotta tulee testattua.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.