Elokuvamuseo
Museo

Elokuvamuseo, Maarjamäen linna ja takapihallinen diktaattoreita

Kolme kohdetta kerralla, kaikki on Saimaan rannalla…  Muistatko missä? Sehän oli Visulahdessa. Mutta Tallinna ei jää jälkeen tästä kolme kohdetta yhden hinnalla -tarjouksesta, vaan pistää jopa paremmaksi. Maarjamäen linnan alueella on nimittäin historiallinen museo, elokuvamuseo, neuvostoaikaisten patsaiden ulkonäyttely ja onpa vielä neljäskin, joihin kaikkiin pääsee yhdellä lipulla.

Näistä neljästä mainitaan yleensä ennen kaikkea päärakennuksessa oleva historiallinen museo, mutta minäpä teen toisin. Minusta museokokonaisuuden mielenkiintoisin osa on nimittäin Elokuvamuseo! Siellä oli paljon näkemistä ja tekemistä jopa tällaiselle täti-ihmiselle, joten voin vain kuvitella miten paljon se on lasten ja nuorten mieleen.

Lähdetään siis kierrokselle Maarjamäen linnan tiluksille! En kerro nyt itse kartanon kiinnostavasta historiasta – siihen voit tutustua täällä. Suomeksi en löytänyt tekstiä, mutta jos englanti taittuu, niin tuo kannattaa käydä lukaisemassa.

Elokuvamuseo

Sukellus elokuvan historiaan

Minua ilahduttaa voidessani kertoa paikoista, joissa suurin osa lukijoistani ei ole käynyt. Elokuvamuseo on yksi tällainen! Löysin suositusta Tallinnatärpit Facebook-ryhmästäni vain kaksi mainintaa Elokuvamuseosta, eikä kummassakaan ollut sisäkuvia. Nyt on siis aika kurkata myös sisään.

Museoon tepastellaan juhlavasti pihamaan halkaisevaa punaista mattoa pitkin kuin Hollywoodissa ikään. On muuten kuvauksellinen paikka, vaikka ei edes ostaisi pääsylippua museoon.

Elokuvamuseo

Myös elokuvamuseon rakennukset ovat kiinnostavaa kuvattavaa. Ne ovat ultramoderneja, mutta yllättäen ne onnistuvat luomaan kiinnostavan kokonaisuuden klassisen päärakennuksen kanssa.

Mielenkiintoinen arkkitehtuuri jatkuu sisätiloissa. Laskeudun portaita pitkin maan alle, ja siellä olevasta sisääntuloaulasta kipuan uudestaan maan tasalla oleviin näyttelykerroksiin, jotka kuljettavat minut läpi elokuvan tekemisen eri vaiheiden.

Elokuvamuseo
Elokuvamuseo
Elokuvamuseo
Elokuvamuseo

Sattumoisin osun paikalle niin hiljaisena päivänä, että olen museon ainoa vieras. Saan siis perehtyä kaikessa rauhassa elokuvan historiaan liittyvien esineiden, kuvien ja interaktiivisten näyttöjen kertomaan tarinaan.

Näyttelyn juoni etenee loogisesti käsikirjoituksesta, valaistuksesta, äänestä ja kuvaamisesta aina leikkaukseen saakka. Lopulta kävelen punaisella matolla elokuvan ensi-iltaan paparazzien salamavalojen räiskyessä. Näyttelyn eri osissa on paljon aktiviteetteja, joita pääsee itse testailemaan.

Elokuvamuseo
Elokuvamuseo

Yksi hauskimmista jutuista oli päästä itse elokuvantekijäksi. Seisoin green screeniksi kutsutun vihreän taustan edessä kun kamerat lähtivät käymään. Hetken päästä katselin valmiin elokuvan, jonka pääosaa näyttelin minä!

Ainoa juttu mikä jäi harmittamaan oli se, että toisen kerroksen illuusioiden huone jäi näkemättä – se oli nimittäin suljettu korontatilanteen vuoksi. Siellä olisi ollut 1800-luvulta peräisin olevia koneita,  jotka näyttävät miten liikkuvat kuvat syntyivät ennen kameroiden keksimistä. Mutta toisaalta mukavaa, kun jää nähtävää seuraavaksikin kerraksi.

ei-museomaiset museot: elokuvamuseo
Elokuvamuseo

Mitä jäi käteen Elokuvamuseosta? Ennen kaikkea kiinnostavaa ja viihdyttävää interaktiivista tekemistä ja visuaalisesti hieno tila. Tätä museota tulen jatkossa suosittelemaan varsinkin perheille, joissa lapsia tai nuoria. Entuudestaan tällaisia kohteita olivat Proto, Lennusadam ja Arkkitehtuurimuseo – nyt ne saivat rinnalleen tämän!

Sata vuotta historiaa linnan saleissa

Elokuvan maailmaan tutustuttuani lähden totta kai kiertämään myös alueen tunnetuimman nähtävyyden eli päärakennuksessa olevan näyttelyn Minu vaba riik (Minun vapaa maani). Se on 100 vuoden aikamatka Viron tasavallan vaiheista sen syntymähetkistä nykypäivään.

Viron historiallinen museohan koostuu useammasta rakennuksesta. Vanhassakaupungissa olevassa Suuren killan talossa kerrotaan Viron koko 11.000 vuoden taakse ulottuva historia – täällä Maarjamäessä keskitytään ainoastaan itsenäistymistä seuranneisiin vuosikymmeniin.

Maarjamäen linnan pysyvä näyttely rakennuksen toisessa kerroksessa koostuu yhdeksästä tilassa, jotka kuljettavat aikajärjestyksessä itsenäistymisen kuohuvista vuosista tähän päivään saakka.

Aivan kuten Elokuvamuseossa, myös täällä pääsee vanhojen esineiden katselun lisäksi tekemään asioita. Pidän siitä, että museossa on muutakin kuin vitriinien tuijottelua! Pääsin kokeilemaan, miltä tuntui lukea itsenäisyysjulkistus Endla-teatterin parvekkeelta tai pyöräillä menneisyydessä. Testailin myös eri aikakausien tanssityylejä, ja liityin mukaan Baltian ketjuun.

Kannattaa ulottaa kierros myös ylös- ja alaspäin! Linnan tornista aukeaa hienot näkymät yli pihamaan ja merelle saakka, ja alakerrassa olevassa linnan entisessä kesäsalissa voi hämmästellä Evald Okasin monumentaalista seinämaalausta ”Kansojen ystävyys”. Teos on harvinainen neuvostokaudella valmistunut jättimaalaus, sillä se on säilynyt alkuperäisessä paikassaan.

Pop-musiikkia ja pronssisia diktaattoreita

Tv-shopin mainosmiehen sanoin ”eikä tässä vielä kaikki”, sillä museon pääsylipulla pääsee tutustumaan myös pihan perällä olevaan virolaisen kevyen musiikin näyttelyyn. Itse tunnen täkäläistä pop-musiikkia niin huonosti, että näyttely oli minulle lähinnä kuriositeetti ja pieni musikaalinen aikamatka. Virolaista musiikkia kuunnelleelle näyttely on varmaan verraton!

Pop-musiikin näyttely on auki vain lyhyen ajan viikosta. Kannattaa siis tarkistaa aukiolot ennen museoretkelle lähtöä, mikäli haluat varmistaa pääseväsi myös popmusiikkinäyttelyyn.

Ja sitten se viimeinen, neljäs osa tätä museokokonaisuutta: päärakennuksen taakse on sommiteltu kokoelma käytöstä poistettuja neuvostoajalta peräisin olevia näköispatsaita ja muistomerkkejä.

Päärakennuksen takapihalla pönöttää joukko Lenineitä, Stalineita ja muita… mitä sanaa nyt oikein käyttäisin? Paskiaisia. Käytän sitä.

Nämä enimmäkseen virolaisten kuvanveistäjien tekemät patsaat ovat taiteellisesti korkealaatuisia, ja ansaitsevat tulla säästetyiksi taiteellisten ansioidensa vuoksi. Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että ne kertovat väkivaltaisesta ja epäoikeudenmukaisesta ajasta, jolloin Viron tasavalta oli ulkomaisessa miehityksessä.

Samasta ajanjaksosta muistuttaa myös Maarjamäen linnaa lähellä oleva Kommunismin uhrien muistomerkki. Voit lukea siitä lisää täältä, ja mikäli et ole siellä käynyt niin suosittelen vierailemaan myös paikan päällä.

– – – – – – – – – –

Maarjamäen linnan yhteystiedot

Kaikkien neljän museon aukioloajat ja lippujen hinnat voit tarkistaa heidän nettisivuiltaan.

Osoite on Pirita tee 56 

riviera palais brasserie Tallinna
Maarjamäen linnassa toimii myös ravintola. Sen nimi on Riviera Palais, ja voit tutustua siihen paremmin klikkaamalla kuvaa.

4 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *