paahtimo Tallinnassa
Kahvilat ja leipomot

Tallinnassa juodaan hyvää kahvia. Tämä opas kertoo missä!

Voi miten pidänkään hyvästä kahvista! Nautin vastajauhettujen papujen tuoksusta ja taidolla paahdetun kahvin täyteläisestä mausta. Cappuccino, latte, espresso, perus musta kahvi… kaikki käy, kunhan kupilliseni on taidolla valmistettu.

Uskotko kun kerron, että Tallinnassa on runsaudenpula erinomaista kahvia tarjoavista kahviloista? Kaupungissa on pienpaahtimoja, ja kahviloita jotka eivät itse paahda, mutta tekevät huolella valitsemistaan pavuista huippuhyvää kahvia. Nyt on aika listata nämä tuoksuvat keitaat!

Tässä artikkelissa keskityn nimenomaan kahviin. Listan paikoissa tarjoillaan myös herkullisia leivonnaisia, mutta mukaan pääsee vain tarjoamalla poikkeuksellisen erinomaista kahvia.

Lähdetään siis tuoksuvalle matkalle: aloitan kahviloista, jotka paahtavat itse pavut.

Kokomo-paahimon Roland Põllu on palkittu kahvinpaahtaja ja barista.

1. Kokomo

Pienpaahtimo Kokomo majailee Põhjalan tehtailla samoissa tiloissa Karjase Sai -leipomon kanssa. Siellä saa tivautettua kahta herkullista kärpästä yhdellä iskulla: Kokomon paahtaman kahvin seuraksi voi herkutella kaupungin ehkä parhaita leivonnaisia. Kannattaa lukea tämä postaus näistä kahdesta suosikkipaikastani.

Kokomo on vuoden 2020 Estonian Cupping Championship -kilpailujen voittaja, joten minä en ole yksin sitä mieltä että Kokomon kahvi on erinomaista!

Olen kuullut huhuja Kokomon muuttamisesta omiin tiloihinsa tänä syksynä. Kerron siitä lisää heti kun tiedän enemmän ja ehdin itse paikan päälle. Põhjalan tehtaalta tulet löytämään sen jatkossakin. Kartalla Kokomo on täällä, ja sen nettisivut löydät täältä.

EDIT: Kokomo on tosiaankin muuttanut omiin tiloihinsa, mutta niin lähelle ihanaa Karjase Sai leipomoa että pidän tuon aiemman tekstin olemassa. Kumpikin paikka käymisen arvoinen!

Tässä on meininkiä: The Brick kertoo tarkasti, mitä kahvia olet juomassa. Voi että mitä aromeja tuossa kupillisessa oli!

2. The Brick on new kid in the block

The Brick ei ole paahtimona uusi, mutta muutettuaan syksyllä 2020 uusiin tiloihin Telliskivessä, se starttasi myös kahvilan. Brickin kahvi on voittanut paahtimokilpailuja, joten ei ihme, että siellä tarjottava kahvi on erinomaista.

Kahvin rinnalla tarjottavia herkkuja ei ole paljon, mutta ne ovat tarkasti valittuja herkkupaloja kaupungin eri leipomoista ja keittiöistä. Entä se kahvi? Huumaavan hyvää!

Kartalla The Brick on täällä, ja tämän linkin takaa on heidän nettisivunsa. 

Paper Mill kahvila Fahlen alueella
Paper Mill kahvila-paahtimon rakennus on todellinen kaunotar!

3. Paper Mill valtasi paloaseman

Myös Paper Mill on uusi tulokas Tallinnan kahvilakartalla. Se on Fahlen alueella olevaan entiseen paloasemaan auennut paahtimo-kahvila. On muuten niin hieno jugend-talo, että yksistään sen takia kannattaa tehdä sinne retki. Toinen vähintään yhtä hyvä syy on samoissa tiloissa paahdetuista pavuista keitetty kahvi. Tarjolla on myös lounasta ja viikonloppuisin brunssia. 

Paper Millin Patrick Paidla sai vuoden 2020 Estonian Latte Art -kilpailussa hopeaa. Osaaminen näkyy, sillä Paper Millin maitokahvit ovat upeita taideteoksia – erinomaisista aromeista tinkimättä. Paper Mill on kartalla täällä. Lue lisää sekä paahtimosta että kahvilasta heidän omilta sivuiltaan.

Nyt Paper Mill löytyy muuten myös Viru-keskuksen street food -alueelta eli aivan kaupungin sydämestä. Sympaattinen paloasema edelleen myös käytössä. 

Lisanna kahvila tallinnan vanhassa kaupungissa
PIkkuruinen Lisanna on yksi suosikkikahviloistani.
Kohvik Klaus oli läytänyt Arabian astioita kattaukseensa
Tämä kuva on Klaus kohvikista, jota ei valitettavasti enää ole.

Ei omaa paahtimoa, mutta huippuhyvää kahvia

Lista jatkuu kahviloilla, jotka eivät paahda kahviaan itse, mutta valitsevat käyttämänsä pavut huolella valmistaen niistä erinomaista kahvia. Tälle listalle ei konekahvia tarjoavilla paikoilla ole asiaa – ainoastaan niillä, joissa taitava barista valmistaa kahvin papujen jauhamisesta maidon vaahdottamiseen.

Kiosk No 1
Kioskit No 1 ja 2 tarjoavat erinomaisen kahvin lisäksi palvelua suurella sydämellä.

1. Kioskit yksi ja kaksi 

Lisannan lailla Kioskeja oli ensin yksi, mutta suosion kasvettua sekin sai seurakseen toisen. Kiosk No 1 on Toompean tuolla puolen, Toompuiesteen varressa, ja No 2 Vanhankaupungin Müürivahekadulla.

Tarjolla on herkullisia panineja ja muutakin syötävää, mutta kerron niistä jossain muussa yhteydessä – nyt puhutaan kahvista, joka on kummassakin kioskissa erinomaista! 

Ykköskioskista voit lukea tästä matkapäiväkirjastani – starttasin mukavan Piritapäivän Kiosk No 1:ssä. Kakkonen puolestaan pääsi mukaan Tallinnan uutuuspaikkojen listalleni. Klikkaa ja katso mitä kaikkea muuta uutta kaupunkiin on viime kuukausien aikana auennut!

Kartalla Kiosk 1 on täällä, ja sen Facebook-sivut täällä. 
No 2 on Müürivahekadulla täällä, ja sen Fb-sivu täällä.

2. Fika Telliskiven sydämessä

Ja lista jatkuu – nyt pikkuriikkisellä Fika-kahvilalla, jonka löydät Telliskiven kauppakäytävän alusta. Paikka näyttää olevan Luovan keskuksen porukan suosiossa, sillä tiskillä joutuu toisinaan jonottamaan. Se kannattaa, sillä kahvi on erinomaisen hyvää! Fikan jääkahvi on kesäinen suosikkini.

Fikan yhteystiedot: karttalinkki ja Facebook-sivut.

Lue muuten ihmeessä myös matkapäiväkirjan sivu, jossa seikkailin Koplissa. Aloitin mukavan päivän juuri Fikassa.

hektor konttihotelli

3. Hektor on hotelli, mutta myös kahvila

Enpä vielä hetki sitten olisi kuvitellut, että hotelli pääsisi parhaiden kahvipaikkojen listalle, mutta näin kävi! Hektor on ottanut tavoitteekseen tarjota vierailleen kaupungin parasta kahvia, eikä siitä taideta jäädä kauas. Voit napata kupillisen mukaan, mutta ei ole huono idea jäädä istumaan myöskään paikan päälle – Hektorin aula on nimittäin todella viihtyisä.

Lue lisää tästä mainiosta uudesta konttihotellikonseptista täältä, ja mene paikan päälle ihastelemaan jahka päästään taas reissuun. Kartalla Hektor on täällä, ja sen nettisivuilta löydät lisää infoa.

Kalamajan smoothiebaari ökut

4. Kalamajan suloinen Ökut

Ökut on Kalamajan keskellä oleva smoothiebaari, jossa mehujen ja smoothieiden lisäksi osataan myös kahvit! Tämä on pieni paikallisten tuntema helmi, joka turistinkin kannattaa ottaa ohjelmaan. Pidän siitä niin paljon, että kirjoitin siitä tämän postauksen. Talvikaudella Ökutin kamiinassa palaa usein tuli tunnelmaa luomassa. Täältä löydät karttalinkin ja nettisivut.

EDIT: Ökut tarjoilee nykyään kuplavohveleita, mutta myös kahvia joten paikka on edelleen käymisen arvoinen. Oli tosin lähes koko kesän 2022 kiinni, joten kannattaa varmistaa aukilolot heidän sivuiltaan.

5. Raven on kivenheiton päässä Virukadulta

Raven on minipieni tunnelmallinen kahvila Vanhassakaupungissa. Se on niin mainio, että kirjoitin siitä oman postauksen, jonka löydät täältä. Ravenissa on mukavaa istua kahvikuppi kädessä ikkunan vieressä katselemassa ohi kiitäviä ihmisiä. Kahvi jota kupissa on, ansaitsi Ravenille paikan tällä listalla. Karttalinkki ja Facebook-sivut linkkien takana. 

EDIT: Ravenia ei enää ole, sen tilalla on virolaisen OA kahvinpaahtimon saman niminen kahvila – pieni kuppila, johon kahvinystävän kannattaa todellakin tutustua! Lue OA:n tarina täältä (englanniksi tai viroksi).

Salme kohvik kalamajassa

6. Kulmakuppila Kalamajassa: Salme kohvik

Viimeisenä mutta ei mitenkään vähäisimpänä listalleni pääsee Salme kohvik, joka sekin on Tallinnan kahvilakartan uusimpia tulokkaita. Kalamajan väen suosioon noussut kulmakuppila tarjoaa kaikenlaisia herkkuja, mutta tälle listalle sen toi kahvi, jonka keittäminen Salmella osataan.

EDIT: myöskään Salmea ei enää ole, mutta hätä ei ole tämän näköinen sillä samaan tilaan tuli toinen kahvila jossa osataan hyvän kahvin keittäminen siinä missä edeltäjässäänkin. Nimi on Salt’s Up ja heidän nettisivuiltaan voit kurkkia kuulumisia. 

Salt’s Upia vastapäätä tien toisella puolella on T35 Topellier niminen, aamiaisiin erikoistunut kahvila. Sielläkin juot herkkupalojen painikkeeksi erinomaista kahvia!

Loppurahalla irtsareita

Näissä kaikissa saa myös erinomaista kahvia, mutta jottei juttuni venyisi mahdottoman mittaiseksi otan nämä vain niminä ja linkkeinä mukaan:

  1. Røst Rotermannissa
  2. Levier myöskin Rotermannissa
  3. Bekker Pagariäri Karjamaalla
  4. Gourmet Coffee Kadriorgissa

Olen aiemmin sanonut Tallinnan olevan herkullisten pizzojen ja erinomaisten burgerien kaupunki, mutta nyt joukkoon liittyivät siis myös kahvilat. Mitäs sanot? Eikö olekin houkuttelevan paljon käymisen arvoisia paikkoja!

Mutta sanopa olenko unohtanut jonkun, joka pitäisi ehdottomasti olla mukana? Päivitän postausta mielelläni.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.