kaunis salaatti vegaaniravintola trussa
Kaupunginosat,  Tallinna

Kohteena Karjamaa: 5 syytä lähteä pohjoiseen

Tällä kerralla tämä satunnainen matkailija lähti tutustumaan alueeseen, johon viime aikoina on tupsahdellut niin paljon uusia kivoja ravintoloita. Ei olla enää Pelgulinnassa, josta olen kirjoittanut aikaisemmin (lue juttu täältä), mutta ei myöskään tutussa Kalamajassa. Pienellä kyselyllähän asia selvisi: tämä itselleni suht tuntematon alue on nimeltään Karjamaa. Muutaman käynnin jälkeen uskallan suositella, että lähde sinäkin tutkimusmatkalle pohjoiseen.

Karjamaa

Onko Karjamaa seuraava trendialue?

Kalamajasta puhuivat ensin kaikki, ja sen jälkeen Pelgulinnasta. Onko Karjamaa se seuraava hipterien pyhiinvaelluskohde?  Myös Põhjalan tehtaalla tapahtuu, lue siitä täältä. Vähän vaikuttaa siltä, että trenditietoisen porukan katseet olisivat kääntymässä Pohjois-Tallinnaan.

Karjamaalla mukavien paikkojen keskittymä on Kopli, Ristiku ja Erika-katujen risteyksessä. Lähes vieri vierekkäin on paikallisten suosikkileipomo Bekker ja kaksi uutuusravintolaa. Vain kivenheiton päästä löytyy vielä hauskan boheemi cocktail-baari, jonne päivä Karjamaalla on hyvä päättää. Ennen cocktaileja voi toki käväistä Arsenal-kauppakeskuksen outlet-keskittymässä tai Paavli-kadun kirpputorilla.

Kaupungin pohjoisosaan pääsee näppärästi raitiovaunuilla numero 1 ja 2. Jos tuntuu siltä, että vanha kaupunki ja Telliskivi on nähty, niin tässäpä viisi hyvää syytä laittaa kompassineula kohti pohjoista (ai niin, sehän osoittaa sinne aina).

Pelgulinn on vain muutama 10 metriä Bekker-leipomosta etelään
Kohvik Bekkerei tarjoaa ihania kakkuja

1. Bekker-leipomo 

Bekker pagariäri on Karjamaan paikoista se, jonka löysin ensimmäiseksi. Kävin silloin tällöin hakemassa leipää ja herkuttelemassa suussasulavia leivonnaisia laadukkaan kahvin kanssa. Paikka on pieni, mutta vierailu välillä venyy, sillä tiskin takana hyörivä henkilökunta on ystävällistä ja usein juttutuulella. Bekker löytyy osoitteesta Kopli 27, ja sen nettisivut ovat täällä

2. Paavli Kaltsukas kirpputori

En ole koskaan ollut kauhean hyvä löytämään kirppiksiltä ostettavaa, mutta Paavli Kaltsukas muutti kaiken! Pidin siitä, miten tuotteet on järjestelty koottain ja tuotetyypeittäin niin, että kaltaiseni kirpparipöljäkin löytää sieltä vaikka mitä. Kohtalokkain seurauksin, eli kotiin tuli kannettua paljon suunniteltua enemmän kassejeja. Paavlin kirpputorin osoite on Paavli 6. Heillä on myös nettikauppa, jonne voit klikata itsesi tästä.

Odeon ravintola ja baari Koplissa Tallinnassa
Odeon ravintola ja baari Koplissa Tallinnassa
Odeon ravintola ja baari Koplissa Tallinnassa

3. Odeon ravintola ja baari

Jos Bekker ja Paavlin kirppari ovat seudun klassikoita, niin Odeon on uusi tulokas. Kirjoitin siitä  avajaisten kynnyksellä blogipostauksenkin. Odeoniin kutsuu rennon tyylikäs sisustus, sympaattinen palvelu, edullinen lounas ja laaja ruokalistallinen ruokaa vegaaniherkuista pizzaan, sekä kirsikkana kakussa cocktailbaari. Kesäkuukausina pihalla vielä terassikin, joten tässä kolmas kelpo syy lähteä Karjamaalle. Odeonin osoite on Kopli 27, ja ruokalistat ja muut yksityiskohdat voit tarkistaa heidän nettisivuiltaan.

kaunis salaatti vegaaniravintola trussa
Tru Kitchen vegaaniravintola tallinnassa

Yllä olevat kuvat ovat vegaaniravintola Tru’sta. Osuin sinne avajaispäivänä – lue koko juttu täältä

4. Vegaaniravintola Tru on Karjamaa’n uusin tulokas

EDIT: Tru on valitettavasti joutunut sulkemaan korona-keväällä ovensa. Tiloihin oli kesällä tulossa uusi yrittäjä, mutta en ole valitettavasti onnistunut selvittämään, onko paikka avannut vai ei. Jätän siis jutun Trusta tähän vielä joksikin aikaa.

– – – – – – – –

Tru jos joku vei sydämeni saman tien (täällä juttua visiitistäni). Trun omistajilla on sydän paikallaan, ja se todella näkyi kaikessa. Paikka on ihanasti sisustettu, ruoka täysin vegaania, ja henkilökunta niin symppistä kuin vaan olla ja voi. Tänne kannattaa tulla ”sekaaninkin”, sillä ruoka ja tunnelma 5/5. Ja edelleen samassa risteyksessä ollaan, eli osoite Kopli 25 ja ruokalistat ja aukiolot heidän Fb-sivuiltaan.

Arsenal keskus Karjamaa-alueella
Arsenal keskus Karjamaa-alueella
Arsenal keskus Karjamaa-alueella
Arsenal keskus Karjamaa-alueella

5. Arsenal-keskuksen outletit

Vatsa vetää vain rajallisesti, joten pohjoisen retkellä Arsenal-keskus tarjoaa syömisen lisäksi muutakin tekemistä. Sinne on keskittynyt useampiakin merkkivaatteiden Outlet-myymälöitä, joiden tarjonta selviää vain käymällä paikan päällä. Itse ostin kohtuulliseen hintaiset Supergan tennarit, ja enemmänkin olisi löytynyt mutta lompakko sanoi stop.

Arsenalissa on myös sisustuskauppa, apteekki, CityAlko ja apteekki, sekä kuulemma kierrätyskeskus, jossa en valitettavasti huomannut itse käydä. Käytävän varrella näytti olevan myös monta tyylikkään näköistä ruokapaikkaa, useampiakin kahviloita ja kuuleman mukaan myös tasokas kalakauppa. Olen kuullut Arsenalista myös kriittisiä arvioita, mutta asiahan ei selviä kuin itse käymällä: tässä siis kuudes syy lähteä retkelle Karjamaalle. Arsenal-keskuksen osoite on Erika 14, ja sen omilta sivuilta voit katsastaa aukiolojen lisäksi mitä kauppoja siellä on. 

Pohjalan tehdas Tallinnassa
Sitsin tehdas

Kaksi kertaa kiellon päälle: myös näiden takia kannattaa ottaa suunnaksi pohjoinen

Karjamaa-alueen lisäksi muuallakin Pohjois-Tallinnassa näyttää olevan kova kehitystyö käynnissä. Esimerkkinä tästä on kaksi vanhaa tehdaskiinteistöä: Koplin alueella olevassa Põhjalan tehtaassa on tehty kumisaappaita,  ja Sitsin tehtailla kangasta. Lue täältä juttu seikkailuistani kumisaapastehtaan alueella, ja katso kuvat Sitsin tehtaalta täältä. Sitsiin on ymmärtääkseni tulossa asuntoja, Põhjalaan vähän Noblessnerin tapaan tapahtumakeskusta ja yrityksiä. Jätä siis Karjamaa taakse, ja lähde seikkailulle vielä pidemmälle pohjoiseen.

Muita kiinnostavia Tallinnan alueita

Jos sinuakin kiinnostaa lähteä välillä katselemaan vähemmän tuttuja kulmia, ota avuksesi nämä postaukset:

  • Pelgulinnassa on tunnelmaa: viihtyisän asuinalueen kortteleiden lomasta löytyy niin pieniä gallerioita kuin viihtyisiä kahviloitakin. Lue juttu Pelgulinnasta ja laita linkki talteen.
  • Telliskiven tietää ainakin nimenä kaikki Tallinnan kävijät, mutta katso jos tästä jutusta löytyisi jotain kohteita, joissa et vielä ole käynyt. Veikkaan että ainakin Erinevate Tubade Klubi ja kirjakaupan ravintola ovat sinulla vielä näkemättä.
  • Oletko edes kuullut sellaisesta alueesta kuin Uus Maailm? Olet ainakin sen jälkeen, kun luet tämän jutun ja katsot kuvat. Siellä on myös yksi suosikkiravintoloistani, kohtuuhintainen Kohvik Kohalik.
Aamupala tallinnassa
Täältä löydät kaikki kaupungin parhaat aamiaispaikat. Vai unohtuiko joku? Kommentoi mielellään!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.