Uutta tallinnassa syksyllä 2020
Ajankohtaista

Tätä on odotettu: syksyn 2020 uutuuksia Tallinnassa!

Kesä oli ja meni, ja minulla Airbnb-emäntänä se tarkoitti töitä – en siis juurikaan ehtinyt reissailla. Syksyn lähestyminen tyhjensi varauskalenterin, joten oli aika lähteä rakkaaseen Tallinnaan nuuhkimaan sekä uusia että ihastuttavia keskiaikaisia tuulia. Nyt on aika kertoa tuoreimmat uutiset myös sinulle!

Täältä löydät muuten linkit Airbnb-asuntoihini sekä Tallinnassa että Turussa.

Kamera on täynnä kuvia käymistäni paikoista, uusista ja vanhoista. Syksyn mittaan tällä sivustolla on siis luvassa varsinainen runsaudensarvi käymisen arvoisia paikkoja Tallinnassa ja lähiseuduilla. Nyt haluan kuitenkin esitellä neljä viimeisintä tulokasta, joista yksikään ei ole vielä edes auki! Tämän jutun luettuasi olet ensimmäisten vierailijoiden joukossa, mikäli suuntaat lähipäivinä ja -viikkoina Tallinnaan.

Lähdetään siis uutuuskierrokselle. Olen saanut paikkojen omistajilta luvan raottaa verhoja, ja näytän juuri sen verran kuin he tässä vaiheessa haluavat näyttää. Uusia kuvia ja pidempiä postauksia näistä kaikista tulee myöhemmin, kun ovet ovat kunnolla auki ja toiminta lähtenyt käyntiin.

Steamfunk ehtii ensimmäiseksi

Tunnetko käsitteen steampunk? Se on tyylisuunta, jossa yhdistellään viktoriaanisen ajan hengessä höyrykoneita ja kellokoneistoja tieteiskirjallisuuden teknologisiin visioihin (voit lukea aiheesta lisää vaikka täältä). Samanlaisissa tunnelmissa aukeaa tänään, syyskuun 12. päivä Pikk-kadulla baari nimeltä Steamfunk.

Baarin taustalla olevat tyypit pyörittivät aikaisemmin pieniksi ilmiöiksi muodostuneita Bunker-baaria ja Tsaika-klubia. Omien kokemusteni perusteella uskallan sanoa, että tämä porukka osaa loihtia baariin tunnelmaa. Odotukset Steamfunkiakia kohtaan ovat siis korkealla.

Pääsin ennen avajaisia kurkkaamaan tähän Pikk-kadun sisäpihan tulokkaaseen. Lattialla oli kiinnittämistä odottavia kellokoneiston osia, ja katossa risteili tyyliin sopivia messinkiputkia. Tila itsessään leveine ikkunasyvennyksineen on kuin tehty tätä teemaa varten. Kaikki näytti niin lupaavalta, että en malta odottaa nähdäkseni kaiken valmiina!

Juomien lisäksi tarjolla tulee olemaan katukeittiötyyppistä ruokaa ja jopa aamupalaa – suunnitelmissa tosiaan olisi avata jo aamupäivän puolella.

Jos luet tätä postausta sen ilmestymispäivänä 12.9. ja satut olemaan Tallinnassa, niin kannattaa rynnätä paikalle kello 18 eteenpäin. Avajaisiin on nimittäin avoin kutsu kaikille! Toiveena on, että vieraat pukeutuisivat steampunk-henkeen, mutta eiköhän sinne tavisvaatteissakin sisään pääse.

Osoite Pikk 41, Steamfunkin Facebook-sivut löydät täältä

Kiosk No. 1 hurmasi – nyt se saa sisaruksen!

Muistatko keväisen postauksen, jossa starttasin päivän kahvihetkellä ihanassa pienessä Kiosk No.1 -kahvilassa Toompean tuolla puolen,  Snellin puiston nurkassa? Paikasta on pienestä koostaan huolimatta (tai ehkä juuri sen takia) tullut suosittu kohtaamis- ja viihtymispaikka. (Löydät tuon keväisen postauksen täältä).

Kiosk No 1

Viime viikon kahvifestivaalien käytävällä tapasin Kioski ykkösellä minulle alkukesällä kahvia keitelleen nuoren miehen, joka kertoi vauhdissa uutisia: he ovat avaamassa aivan lähiaikoina Kiosk No 2:n! Tapaaminen oli pikainen, sillä hänen piti kiitää kahvifestivaalien baristakilpailuun. Sen verran ehdin kuitenkin kuulla, että uusi kahvila on tulossa Vanhankaupungin Müürivahekadulle.

Festivaalien jälkeen viestittelimme lisää, ja sain kutsun tulla kurkkaamaan uutta tilaa. Sain myös luvan näyttää esimakua tulevasta, joten tässäpä vähän kuvia.

Tila on pikkuriikkinen, ja tunnelma lämminhenkinen. Näen jo itseni istumassa ikkunasyvennyksessä katsomassa ohi kiitäviä ihmisiä ja nauttimassa kupillista höyryävää lattea.

Tai lasillisen viiniä! Viinivalikoima näytti lupaavalta, ja kun tarjolla tulee olemaan myös pientä purtavaa, niin tässäpä mukava uusi tulokas Tallinnan viinibaarien listallenikin. Tulee itse asiassa hyvään väliin, sillä Kiosk No 2:sta voisi tulla mainio korvaaja Sauna-kadulla lopettaneelle Paar Veinille.

Kiosk No. 2 aukeaa osoitteessa Müürvahe 22 näillä näkymin 23.9. mutta kannattaa varmistaa asia heidän Facebook-sivuiltaan täältä.

Käänteinen kuva Kiosk No. 2 kahvilasta, joka aukeaa kohta Müürivahe-kadulle Vanhaankaupunkiin.

Kotze bar tulee siihen, mistä Kotzebue-leipomo lähti

Muistatko jutun Kotzebue-leipomosta, joka levitteli ihanaa leiväntuoksua Kalamajassa olevalle sisäpihalle leipoen yksiä kaupungin parhaista hapanjuurileivistä? Olin vähän surullinen leipomon lähtiessä erikoisesta paikastaan, mutta viime reissullapa onnistuin kuulemaan iloisia uutisia: samaan tilaan aukeaa todella kiinnostavan kuuloinen baari!

Yleiskuva kotzebue leipomosta kalamajassa
Tältä tila näytti silloin, kun siinä vielä oli leipomo. Voin paljastaa, että muutos tulee olemaan melkoinen!

Paikan omistaja ja primus motor Robert Kala tarjosi minulle mahdollisuutta kurkata tulevan baarin tiloihin, ja minähän suostuin innosta hihkuen. Tapasin tämän energisen ja sympaattisen miehen eräänä sateisena iltapäivänä saaden kuulla kiehtovia visioita siitä, mitä odotettavissa on.

Isäntäni Robert on pitkän linjan baarialan ammattilainen, joka on työskennellyt viimeiset 15 vuotta ympäri maailman metropoleja ja niiden baareja. Nyt hän palaa Tallinnaan, ja lupaa kaupungin baariskeneen jotain ennennäkemätöntä.

Kirjoitan varmasti Kotze barista oman postauksen ja kerron kaikesta kuulemastani – ja toki otan myös kuvia, jahka tila on valmis. Nyt sanoin vain, että merkitse kalenteriisi päivä 23.9. Silloin tämän uuden baarin ovet aukeavat yleisölle. Näkemäni ja kuulemani perusteella uskallan luvata, että tätä kannattaa odottaa!

Sisäpihalle mennään osoitteen Kotzebue 19 kohdalta, mutta pihaan tulee lokakuussa aukeamaan toinenkin, lähempänä Balti jaaman toria oleva sisäänkäynti.

Tältä näyttää Kotzebue leipomon talo
Tämä kuva on leipomoajoilta, mutta talo on vielä jotakuinkin samassa kuosissa. Sen alakertaan on kuitenkin jo auennut Kotze baria ennen pari muuta ruokapaikkaa: catering-yritys ja falafel-baari. Odotettavissa on, että myös vastapäinen talo täyttyy lähituleivaisuudessa ruokapaikoista. Ihan huippu juttu!

Paper mill -kahvila herättää eloon talon, jota olen ihaillut pitkään

Oletko koskaan käynyt pyörimässä Tartu-maantien varrella olevalla entisen selluloosa- ja paperitehtaan alueella? Se on ollut mittavien muutostöiden alla reilun vuoden ajan, ja Fahlen sivuilta voi kurkkia mitä kaikkea alueelle on odotettavissa. 

Alueen laitamilla on huikean kaunis vanha paloasema. Olin ihaillut tätä art nouveau -tyylistä rakennusta toivoen, että voi kun se joskus aukeaisi yleisölle. Talokaunotar on viron kuuluisimman kansallisromanttisen arkkitehdin Jacques Rosenbaumin suunnittelema.

Paper Mill kahvila Fahlen alueella
Kuva: Paper mill

Viime reissulla toiveisiini vastattiin: käydessäni entisen tehtaan alueella olevassa kehystämössä huomasin, että paloaseman ovi oli auki. Voisiko olla mahdollista, että siihen olisi tulossa vaikkapa ravintola tai kahvila? Huhuilin varovasti avonaisesta ovesta. Minua tervehtimään tullut ystävällinen nainen alkoi kertoa innostuneesti mitä kaikkea olisi odotettavissa.

Toiveisiini on todellakin vastattu! Ei pelkästään tuo upea paloasema herää henkiin, vaan se tekee sen itselleni mahdollisimman mieluisalla tavalla: tilaan on tulossa kahvinpaahtimo ja kahvila! Sekä minä että koko perheeni olemme hyvän kahvin ystäviä, joten tästä saattaa tulla meille todellinen pyhiinvaelluskohde. Tulevan kahvilan nimi on Paper Mill – sopivasti. Onhan koko alue joskus aikoinaan ollut paperitehdas.

Kuva: Paper mill

Tapasin samaisen naisen uudestaan Tallinnan kahvifestivaaleilla, jossa kuulin lisää kiinnostavia uutisia tulevasta. Paper Mill -paahtimon takana oleva porukka on kerännyt osaamista maailmalta, ja haluavat tehdä nyt kaiken ulkomailta hankituilla taidoilla – tyylillä. Porukalla oli kivan näköiset logopaidat, ja myynnissä näytti olevan myös hauskoja mustapunavalkoisia Paper Millin tote-kasseja.

Palokuntatalon ovella saamani tunne vain vahvistui messuilla: Paper Mill on huippukiinnostava uusi kahvila- ja paahtimotulokas! Ovet aukeavat parin viikon sisällä tämän postauksen ilmestymisestä – tarkat tiedot löytyvät heidän Facebook-sivuiltaan. Uusiokäyttöön otettu paloasema löytyy osoitteesta Masina 20.

flower garden ravintola tallinnassa

Loppurahalla irtsareita

Tästä tuli niin pitkä juttu, että kerron lopuksi ihan lyhyesti kolmesta jo avanneesta uutuuspaikasta. Kaikista on tulossa postauskin, mutta ottaa aikansa ennen kuin saan kaikki kuvat käsiteltyä ja jutun naputeltua. Käykää siis ihmeessä tsekkaamassa nämä paikat ja kertokaa kokemuksia!

 1. Uusi uljas baari Aiakadulla on nimeltään Nümf. Tässä linkki heidän Facebooksivuilleen
 2. Vana Kalamajakadun Koplikadun päähän on tullut kaksikin uutta ruokapaikkaa. Niistä ehkä kiinnostavampi on nimeltään Flower Garden Café. Söin yhdellä visiitillä lounaan ja toisella join aamukahvit kotileipoisen kakkupalan kanssa. Suosittelen testaamaan! Heidän Facebook-sivut löydät täältä
 3. Sitä melkein vastapäätä on 818-niminen street food -paikka. Istuimia oli loppukesäiseen aikaan sekä ulkona että sisällä, talvella pienissä sisätiloissa vain muutama paikka. Söimme ihan kelpo vegaaniburgerit, lihaiset versiot on vielä testaamatta. Kerro jos sinä olet jo ehtinyt testata! Heidän fb-sivut täällä
Booking.com

4 Comments

 • kristiina keskitie

  Tuli hyvä fiilis noista kuvista – uskotaan tulevaisuuteen. Paloasema on huikean hieno rakennus!

  • Henna

   Ihan samat tunnelmat minulla! Tuli niin iloiseksi kaikista niistä innostuneista yrittäjistä, jotka katsovat luottavaisina tulevaisuuteen ja haluavat tarjoavat uusia elämyksiä asiakkailleen. Antaa uskoa tulevaan!

 • Matti

  Aivan uskomatonta, että Talinnassa avataan näin monta uutta paikkaa keskellä pandemiaa. Pitää päästä testaamaan nopeasti kaikki Hennan löytämät uudet paikat.

  • Henna

   Sitäpä juuri minäkin äimistelin. Tuntuu, että siellä nähdään lasi puolitäytenä eikä -tyhjänä – uskalletaan katsoa positiivisesti eteenpäin haastavinakin aikoina. Tuli hyvä mieli itsellekin.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.