Kapselihotelli Tallinnassa
Majoitus,  Vieraskynä

Kapselihotelli ja Japanitunnelmia Tallinnassa

Moikka! Täällä kirjoittaa vaihteeksi Sooloiluja-blogin nuorisokirjeenvaihtaja Max Mikkilä. Äitini Hennan kevyen painostuksen alla kirjoitan teille pienen vieraskynäpostauksen yöpymisestäni Tallinnan ja Baltian ensimmäisessä kapselihotellissa. Kuvasin kokemuksestani alla näkyvän videon (löytyy myös Youtubesta). Ennen höyhensaaria käydään kuitenkin ottamassa vauhtia 70-luvun Osakasta.

1970-luvun Japanissa Kisho Kurokawa avasi ensimmäisen kapselihotellin. Sittemmin tämä majoituskonsepti on adoptoitu ympäri maailmaa. Nyt kapseleiden ilosanomaa Tallinnaan tuo Capsule Hostel Tallinn.

Japanissa useimmat kapselihotellit tarjoavat palveluitaan bisnesmiehille, jotka myöhästyivät viimeisestä junasta ylitöiden tai baari-illan venymisen takia. Siksi monet kapselihotellit sijaitsevatkin viihteen ja yöelämän keskuksissa kuten Shinjukun alueella Tokiossa.

Kuultuani ensimmäiset huhut Capsule Hostel Tallinnista odotin kärsimättömästi tilaisuutta nähdä länsimainen versio kapselihotellista. Japanilaisista kapseleista ja Tallinnan hostellista löytyikin rutkasti yhteneväisyyksiä jotka yllättivät positiivisesti!

Kapselihotelli Tallinnassa

Kapselihotelli: miten se toimii?

Tullessani sisään käytän varausvahvistuksesta löytyvää koodia päästäkseni ulko-ovesta tuulikaappiin. Vastassa on tietokone johon syötetään varausnumero. Kone antaa minulle sisäänpääsykoodin sekä kapselin ja kaapin numeron. Koodilla aulaan ja kaappia etsimään. Kaapilla ja kapselilla on siis sama numero.

Peremmälle päästyäni löytyy kaappi. Näppäilen lukkoon koodini ja ovi aukeaa. Sisältä paljastuu kapselin avainkortti ja tohvelit. Tohvelit ovat olennainen osa japanilaista kulttuuria. 

Capsule Hostel Tallinnin ilme muistuttaa minua japanilaisista 9 Hours-ketjun kapselihotelleista. Lähes sci-fi-tyyliin sisustettu miljöö tuo Japaninmatkaajan verkkokalvoille Blade Runnerin ja lukuisten mangasarjojen ultramodernit tapahtumapaikat.

Kapselihotelli Tallinnassa

Kapselin avainkortti mukaan, kengät ja takki kaappiin. Ei muuta kuin kapselia metsästämään. Matkalla ohitan yhteisen keittiöalueen. Moderni ja siisti sekin. Makuutila, jossa on useita kapseleita, löytyy käytävän päästä vasemmalta. Avainkortilla pääsee vain omaan “makuuhuoneeseensa” . Hostelleille tyypillinen omien lukkojen kantaminen ja varkauksista huolehtiminen ei kuulu ultramoderniin kapselihostelliin. Näppärää.

Avainkortti lukijaan, makuuhuoneen ovi aukeaa. Kapseli ylärivissä aukeaa samoin kortilla. Lukko antaa äänimerkin ja liukuoven takaa paljastuu sinisenä hohtava majoitukseni seuravaksi yöksi.

Kapselihotelli Tallinnassa

Seinältä löytyy sähköpistokkeet, ilmastoinnin ja valojen ohjauspaneeli sekä peili. Tuttuja elementtejä japanilaisista kapseleista kaikki. Koko kapseli LED-valoineen ja näyttöineen on sisustettu tulevaisuuden majoitukselle sopivasti. Sisään kiivetessä muistuu mieleen kapselissa nukkumisen ainoa huono puoli: nitinä ja kolahdukset jotka saan aikaan varomattomalla kiipeilylläni. Jos hostellissa on siis paljon muita vieraita, suosittaisin vähentämään turhaa makuutiloihin menoa. Muiden nukkujien huomioiminen on tärkeää jaetussa majoituksessa.

Suihku- ja wc-tilat olivat puhtaat, toimivat ja modernit. Looseihin erotellut ovelliset suihkutilat ovat yksityisyydessään huima parannus moneen tavalliseen hostelliin verrattuna. Seuraavana vuorossa oli keittiön testaus. Japanilaismallisen kapselihostellin keittiötä ei sovi testata millään muulla kuin nuudeleilla. Kaikki muu löytyi paitsi järkevä kulho. Siksi videollakin esiintyvät kahvimukit. Iltapalan jälkeen pää tyynyyn ja unten maille.

Kapselihotelli Tallinnassa

Mielestäni kapselissa nukkumisessa on paljon hyvää verrattuna useiden hostellien makuusaleihin: enemmän yksityisyyttä, tilaa tavaroille ja kohtuullinen hinta. Tallinnan Capsule Hostel on myös edelläkävijä koska pidempään majoittujia ei tietääkseni velvoiteta kirjautumaan ulos ja uudelleen sisään joka päivä. Tämä on normaali käytäntö Japanissa.

Toisaalta ahtaanpaikankammoinen tai keskivertoa reilusti pidempi nukkuja saattaa kärsiä kapselin tarjoamasta ympäristöstä. Tosin varsin pitkänä ihmisenä (185cm) pidän kapselia joka suuntaan hyvän kokoisena ja ahtaanpaikankammoinenkin saattaisi viihtyä vaikkapa pitämällä kapselin oven auki. Suosittelen siis tätä länsimaissa uutta majoittumismuotoa ihan kaikille!

Seuraavana aamuna uloskirjautuminen oli helppo nakki. Kortti jätettiin tiskille aulassa. Siinä se. Näin olin taas valmis Tokio… anteeksi, Tallinnan vilskeeseen. Olin sekoittaa kaupungit enemmän kuin kerran yöpyessäni Capsule Hostel Tallinnissa.

Kapselihotelli Tallinnassa

Käytännön asiat

Osoite: Pärnu maantee 106

Varaaminen: hoitui näppärästi heidän nettisivujensa kautta

Hinta: majoittumiseni aikaan tutustumistarjoushinta oli 26 € / yö. 2020 keväällä listahinta näyttäisi olevan 29 euroa.

Facebook: facebook.com/capsulehostels

Heitetään loppuun vielä pieni mainos: vanhempieni asunto Tallinnassa on vuokrattavissa Airbnb:n kautta. Itse yövyin kapselihotellissa, koska asunnolla oli reissuni aikaan vieraita. Jos sinua kiinnostaa kurkata miltä asunto näyttää, linkki löytyy tältä sivulta.

8 Comments

 • Taina

  Mielenkiintoisen kuuloinen hostelli..tosin huonoselkäisenä en ehkä tuonne ylös ehkä kiipeisi..tai paremminkin en kiipeisi alas…..

  • Henna

   Se on totta! Mutta eikös alimmat noista kapseleista ole lattian tasolla? Itse en ole vielä käynyt testaamassa, mutta mieli kyllä tekisi tämän poikani kirjoittaman jutun jälkeen.

 • Tuula

  Nasevasti kirjoitettu juttu! Näin aikanaan videon tämän hostellin avajaisista mutta todella mainiota että kävit testaamassa paikan. En kyllä näe itseäni mönkimässä kyseiseen putkiloon mutta jännittävä vaihtoehto nuoremmalle väelle! ??????

  • Henna

   Itsekin mietin ensin, että ei ole ollenkaan minun juttuni, mutta Maxin kokemusten jälkeen heräsi kyllä pieni uteliaisuus että pitäisikö sittenkin… Saapa nähdä kuinka käy.

  • Henna Mikkilä

   Hetken kesti ymmärtää mitä tarkoitat. Viittaatkohan lauseeseen ”Japanilaisista kapseleista ja Tallinnan hostellista löytyikin rutkasti yhteneväisyyksiä jotka yllättivät positiivisesti!”. Minusta on vähän kaukaa haettu, että sanontaa positiivinen yllätys pitäisi välttää sen takia, että myös koronatestin tulos voi olla positiivinen. Negativinen testitulos on positiivinen yllätys. Vai tarkoititko jotain ihan muuta?

 • Max

  Ilmanvaihto pelasi oikein hyvin, muistaakseni jopa siinä määrin että säädin tehoja alas jottei nenä olisi tukossa aamulla 😀 eli ilma ei kyllä varmasti pääse tunkkaistumaan

 • Nina

  Hauskaa että kävit testaamassa tämän, Max! Kiitos kivasta jutusta! Miten koit ilmanvaihdon kapselissasi, oliko reipas ja säädettävissä?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.