Nõmme ja sen asema
Kaupunginosat

Sooloiluja-sivuston Nõmme-opas

Nõmme kuuluu Tallinnaan, mutta on juuri sen verran etäällä keskustan vilinästä, että tuntuu kuin se olisi toreineen ja puoteineen oma pikkukaupunkinsa. Sen männyntuoksuiseen huvilaidylliin suhauttaa paikallisjunalla vartissa eikä bussillakaan matkaan tuhraudu puolta tuntia enempää. Nõmme on siis mitä mainioin päiväretkikohde!

Nõmmen asema

Nõmmella on historiallinen keskusta, jossa on vilkas tori, viihtyisiä kahviloita ja pieniä kauppoja. Nõmmella on myös oikea linna, hienot ulkoilumaastot ja erinomaisia ravintoloita. On aika kertoa sinulle kaikki Nõmmen mansikkapaikat!

Nõmme ja sen puuhuvilat

Nõmme pikakelauksella

Mitä nähtävää ja tekemistä Nõmmella on? Sen idyllisillä omakotialueilla kävely on yksi omista suosikkipuuhistani siellä. Nõmmen mäntyjen katveessa on nimittäin kortteli tolkulla 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alkupuolen huviloita, joiden ihastelussa saisi menemään päiviä. Voit lähteä taivaltamaan Nõmmen rautatieasemalta lähes mihin ilmansuuntaan tahansa – puutarhojen ja huviloiden reunustamia katuja riittää!

Nõmmen tori

Toinen näkemisen arvoinen alue on lyhyen kävelymatkan päässä asemalta oleva historiallinen keskusta. Sen värikäs tori kuhisee elämää etenkin kesällä ja sadonkorjuuaikaan, mutta on piipahtamisen arvoinen mihin vuodenaikaan tahansa. Torin läheisyydessä on kahviloita, ravintoloita ja kauppoja, joita listaan myöhemmin tässä oppaassa.

Nõmme ja Glehinin linna

Glehnin puisto ja linna ovat kolmas tutustumisen arvoinen kokonaisuus. Sen metsäisillä rinteillä voit vetää keuhkot täyteen männyn tuoksua ja ihmetellä Nõmmen perustaneen kartanonherran mielikuvituksen tuotteita. Niistäkin enemmän tuonnempana.

Lähdetään siis katsomaan mitä kaikkea Nõmmella on! Jaan oppaani kategorioihin, joihin voit halutessasi hypätä suoraan näiden linkkien kautta:

Nõmme ja nähtävyydet

Sympaattinen Nõmmen kaupunginosa on nähtävyys itsessään. Sen idylliset huvilakorttelit, tori ja asemanseutu ovat kaikki paikallisjunamatkan arvoisia vierailukohteita. Tässä muutamia näkemisen arvoisia paikkoja, joita kannattaa ottaa kävelyretkesi välietapeiksi:

Nõmmen tori ja kauppahalli

Kirjoitin torin seudusta tämän pidemmän jutun, jossa voit sukeltaa perusteellisemmin sen tunnelmaan. Tori ei ole Tallinnan alueen edullisimmasta päästä (Keskustori sen sijaan on), mutta pienet myyntikojut värikkäine kauppatavaroineen nostavat sen ehkä idyllisimmäksi. Kartalla Nõmmen tori on täällä

Nõmme ja sen asema

Aseman seutu

Jos tulet Nõmmelle paikallisjunalla, kannattaa jäädä pyörimään hetkeksi aseman ympäristöön ennen kuin aloittaa alueen laajemman tutkimusretkeilyn. Asema on kaunis, samoin kuin sen puisto.

Lähistöllä on myös muutamia kiinnostavia rakennuksia, joista ehkä hienoin on linnastaan tunnetun Nikolai von Glehnin rakennuttama linnamainen rakennus aivan aseman vieressä. Siinä oli aikoinaan Nõmmen ensimmäinen postikonttori.

Glehnin linna ja Kalevipoeg patsas
Glehnin linna

Glehnin puisto ja Linna

Glehnin linnan alueesta kiinnostuneen kannattaa lukea tämä pidempi juttuni. Metsäinen puisto eriskummallisine patsaineen ja jyhkeine linnoineen on käymisen arvoinen ulkoilukohde etenkin kauniilla ilmalla.

Herra Glehniähän on kiittäminen siitä, että Nõmmen kaupunginosa on yleensäkään olemassa. Visit Tallinn  kertoo, että baltiansaksalainen maanomistaja Nikolai von Glehn (1841–1923) muutti tsaarinaikaisen kartanon kaupungiksi, ja myöhemmin ansaitsi maineen poikkeuksellisena persoonana. Hän jakeli kuulemma maita käytännössä ilmaisina lahjoituksina ja rakennutti kodikseen linnan, joka oli kaikkea muuta kuin tavanomainen. Kartalla puisto on täällä

Nõmmen museo

Täällä en ole vielä onnistunut itse käymään, sillä museoon pääsee vain varaamalla ennalta vierailuajan. Museo on Nõmmen asemarakennuksessa, ja sen yhteystiedot saat tarkistettua heidän Facebook-sivuiltaan. Kommentoi ihmeessä ja kerro kokemuksia, mikäli sinä olet onnistunut pääsemään museoon sisään! 

Pääskülan kirjasto

Tässä toinen kohde, jota en ole itse nähnyt kuin vilaukselta ajaessani siitä autolla ohi. Kirjaston rakennus on arkkitehtonisesti kiinnostava, joten se on omalla Vielä käymättä -listallani odottamassa tulevia Nõmmen retkiäni. Heidän nettisivuillaan on aukioloajat, osoitteet ja muut infot. Kirjaston osoite on Pärnu maantee 480.

Nõmme kirkko
Johannes Kastajan kirkko. Kuva: Visit Tallinn / Maret Põldveer-Turay

Kolme kaunista kirkkoa

Johannes Kastajan kirkko, Rauhan kirkko ja Vapahtajan kirkko ovat kaikki kauniisti kunnostettuja pyhäkköjä Nõmmella. Nimet toimivat linkkinä Visit Tallinnan sivuille, joista saat luettua kustakin vähän lisää, ja löydät myös yhteystiedot karttalinkkeineen.

Ravintola Snoob
Asemaravintola Elsa

Nõmme ja ravintolat

Nõmme on mainio ruokaretken kohde, sillä siellä on monta erinomaista ravintolaa. Listaan tähän sekä sellaisia joissa olen itse syönyt että sellaisia, jotka ovat toistaiseksi Vielä testaamatta -listallani.

Aseman suloinen Elsa

Asemaravintola Elsa on viehättävän perinteinen ravintola, joka hurmasi minut kertaheitolla sekä sisustuksella, ystävällisellä palvelulla että ruualla. Lue Elsasta lisää täällä. Kartalla se on täällä, ja nettisivut tämän linkin takana.

Snoob ei olen ollenkaan snobi

Nõmmen alueella on kyläkeskuksen lisäksi kolme muutakin rautatieasemaa. Yksi niistä on Rahumäe, ja sen läheisyydessä on ravintola Snoob. Se on kaikilla käynneilläni ollut niin erinomainen, että se ansaitsee paikan suosikkiravintoloideni joukossa. Lue lisää Snoobin visiitistäni täältä. Tässä on karttalinkki Snoobiin, ja sen Facebook-sivuilta saat varmistettua aukiolot ja kurkattua ruokalistaa.

Kius on kahvila ja ravintola

Torin vieressä vanhassa huvilassa oleva Kius on yhdistelmä ravintolaa, kahvilaa ja kesäterassia. Itse olen toistaiseksi herkutellut vain sen kahvilatuotteilla, joten ruuan suhteen Kius on edelleen Vielä testaamatta -listallani. Heidän nettisivuiltaan voit kurkkia ruokalistaa, ja Facebook-sivut ovat paras paikka aukiolojen varmistamiseen. 

Kuva on vanhasta MuSusta. Olen varma että uusi on aivan yhtä viihtyisä.

Kolmas asemaravintola on MuSu

Myös Pääskülan aseman läheisyydessä on käymisen arvoinen ravintola. Itse kävin MuSu:ssa sen edellisessä osoitteessa. Kokemus oli niin positiivinen että ensinnäkin kirjoitin siitä tämän postauksen ja toisekseen uskon että paikka on käymisen arvoinen uudessakin osoitteessa. Aukioloajat ja muut infot varmimmin heidän nettisivuiltaan.   

Jah, kallis – ravintola, jonka nimi ei kerro hintatasosta

Tämä Pääskülan aseman läheisyydessä oleva, paljon kehuja saanut perheravintola on minulta vielä testaamatta. Sen nimi tosiaan on Jah, kallis mutta nimi ei tietenkään viittaa hintaan – kallis tarkoittaa nimittäin suomeksi rakasta. Koska en ole itse vielä käynyt siellä, liitän tähän vain karttalinkin ja Facebook-osoitteen. Kommentoi, mikäli sinä olet käynyt – lupaan päivittää kuulumisia heti kun itse olen. 

Paju villa ravintola 10 km Tallinnasta
Paju Villa on yksi lempiravintoloitani koko Tallinnassa!

Huikea Paju Villa

Paju Villa on ravintola, jonka nostan aina kärkisijoille listatessani Tallinnan parhaita ravintoloita. Olen syönyt siellä muutaman uskomattoman herkullisen lounaan ja päivällisen. Lue pidempi juttu tästä huippuravintolasta ja ota ihmeessä joskus omaan ohjelmaasi. Ja vaikka voisi luulla tämän olevan fine dining -paikka, on Paju Villa rennon ystävällinen. Osoite on Vabaduse pst 88, ja ajankohtaiset ruokalistat ja aukioloajat tarkistat heidän nettisivuiltaan.

Sympaattinen Mimosa

Ravintola Mimosa on Nõmmen laitamilla, mutta niin mainio tunnelman ja ruuan suhteen, että haluan ottaa mukaan tälle listalle. Lue lisää Mimosasta tästä postauksestani. Kartalla tämä perheravintola on täällä. 

mimosa ravintolan pihalla kauniita hortensioita
Mimosan ihastuttava piha hurmasi minut kesällä 2019.

Nõmme ja ravintolat: testaa myös nämä

Tässä vielä muutama Nõmmen ruokapaikka, jotka ovat minulta testaamatta, mutta joista olen kuullut kehuja. Nimi toimii linkkinä kunkin paikan omille Facebook-sivuille.

 • Amerikkalaistyyppinen diner, jonka nimi on Diner. Burgerien ja muut ameriikan mätön ystävänä haluan päästä testaamaan tämän paikan! 
 • Raba kokkailee aasialaisvaikutteisia kulhoja Nõmmen torin tuntumassa. 
 • Alfredin pubista kerron lisää baarien kohdalla. Se kuuluu myös tälle listalle, sillä siellä tarjoillaan myös kelpo pubiruokaa. 
 • Alfredin naapurissa on intialainen ravintola Akbana
 • Hiiu pubi Hiiun aseman tuntumassa on Alfredin tavoin myös ruokapaikka. 
 • Hiiu pubin kanssa samoilla kulmilla on UQ BBQ -niminen grilliravintola. 
 • Sõõrikukohvik on nimensä mukaisesti kahvila, mutta myös kohtuuhintainen lounasravintola. 
 • Italialainen Pizza & Cannoli tarjoilee Nõmme torilla juuri noita kahta asiaa. 
 • Kebabi Wabrik Männikulla on sekin vielä Nõmmea. Itselläni testaamatta, mutta vaikuttaa kiinnostavalta. 
 • Monster Pizzakin minulla on testaamatta, mutta vesi nousee kielelle kun katsoo heidän nettisivujaan! 
 • Kohvik Legend on kotiruokaa kokkaileva perheravintola Nõmmen urheilukeskuksessa. 
Nõmmen tori

Nõmme ja kahvilat

Tallinna on kahviloiden kaupunki, joten tottahan toki niitä on myös esikaupungeista – Nõmmeltakin. Tässä Nõmmen kahvilat, joissa olen käynyt tai joista kuullut kehuja. Kommentoi jos huomaat puutteita!

Buxhöwden hurmasi

Törmäsin Buxhöwdeniin sattumalta tällä Nõmmen kierroksellani. Sen hurmaavat pullat ja leivonnaiset veivät kielen mennessään. Samalla ketjulla on kahviloita myös Viimsissä ja Ülemisten keskuksessa, mutta Nõmmen torin Buxhöwden oli minulle ensikohtaaminen tämän herkkukeitaan kanssa. Heidän Facebook-sivuiltaan yhteystiedot ja aukiolot. Nõmmen Buxhöwden piilottelee torin perukoilla.

Konstailematonta meininkiä Köök ja kookissa.

Köök ja kook

Tämä pieni kahvila on sympaattisella tavalla perinteinen. Kävimme siellä viime syksyisellä Nõmmen retkellämme aamukahvilla nauttimassa paikan mutkattomasta tunnelmasta. Vaikka sisustus ei juuri olekaan tehnyt myönnytyksiä nykytrendeille, niin Facebook-sivut paikka oli kuitenkin julkaissut. Kartalla Köök ja kook on tässä

Käbi kohvik

Tästä kahvilasta kuulin Tallinnatärpit-ryhmän keskustelussa, kun sen omistaja yritti löytää suomalaisryhmän avustuksella käpykakun reseptiä – Käbi kun tarkoittaa käpyä. Itse en ole vielä täällä olevaa kahvilaa testannut, mutta seuraavalla reissulla haluan mennä sinne herkuttelemaan. Heidän Facebook-sivuilta aukiolot ja yhteystiedot. Kartalla Käbi kohvik on täällä.

Kohvik Kius torin lähistöllä.

Tyylikäs ja viihtyisä Kius

Kiusin mainitsin jo aikaisemmin, onhan se myös ravintola. Itse olen herkutellut ainoastaan heidän kahvilapuolellansa. Torin läheisyydessä oleva Kius ei ole syyttä paikallisten suosiossa. Täällä heidän nettisivunsa ja Facebook.

Sõõrikukohvik paistaa munkit ja kokkaa lounaat 

Sõõriku tarkoittaa rengasmunkkia, ja niistä tämä kahvila tunnetaan. Virolaiset eivät muuten osta munkkeja yksittäin vaan kiloittain, iso pussi kerrallaan. Sõõriku tarjoilee nimikkoherkkujensa lisäksi myös edullista ja maukasta kotiruokaa, jota joutuu paikallisten suosion vuoksi jopa jonottamaan. Kahvila on Nõmmen aseman läheisyydessä täällä, ja tämän linkin takaa löydät ruokalistan.

Nõmmen kaupat

Kauppoja täällä kylillä on tietysti enemmän kuin mitä tässä oppaassa voi listata, mutta haluan mainita muutaman kiinnostavan ja käymisen arvoisen.

Vanhanajan kenkäkauppa Pereking

Pieni kenkäkauppa jossa on suuret valikoimat. Kauppa on asemanpuiston laidalla, ja valikoimissa on kenkiä naisille, miehille ja lapsille. Olen saanut palvelua suomeksikin, mutta sen saatavuus riippuu tietysti kohdalle osuvasta myyjästä. Täällä nettisivut ja karttalinkki. 

Nõmme raamat kirjakauppa

Tätä kirjakauppaakin voisi kutsua vanhan ajan kyläkirjakaupaksi, sillä kirjojen lisäksi myynnissä on konttori-, askartelu- ja koulutarvikkeita sekä lahjatavaroita. Ehdottoman käymisen arvoinen, sympaattinen pieni kauppa. Tässä karttalinkki

Nõmme Matkamaailm

Retkeilykauppa Matkamaailm

Tämä aseman vieressä retkeilykauppa on mahtava! Aivan valtavasti tavaraa ja ystävällinen palvelu. Heidän nettisivuiltaan ja -kaupastaankin voi vähän päätellä miten laaja valikoima tuolla pienellä liikkeellä on. Oltiin Mikkilän kanssa viittä vaille että oltaisiin ostettu teltta ja makuualustat ja lähdetty campingille Viron pohjoisrannikolle, mutta se jäi nyt kuitenkin toistaiseksi ajatukseksi. Matkamaailm on tässä kohdassa Nõmmen aseman lähellä, ja myös Facebook-sivut kannattaa ottaa seurantaan. 

Sisustuskauppa Mööbli Laegas

Tästä sisustuskaupasta haluaisin kertoa enemmänkin, mutta harmikseni olen joutunut jokaisella Nõmmen retkelläni tyytymään ikkunan takana kurkkimiseen – olen nimittäin osunut paikalle joko sulkemisajan jälkeen tai vääränä päivänä. Valikoima on kuitenkin ikkunan taakse näyttänyt  niin mielenkiintoiselta, että tämä on ehdottomasti käytävien paikkojen listallani. Myynnissä näyttäisi olevan ennen muuta vanhoja huonekaluja ja piensisustustavaraa. Heidän nettisivunsa tämän linkin takana ja kartta tämän. 

Kalasaba

Vanhantavaran taivas Kalasaba

Muistatko tämän jutun vanhantavaran kaupasta nimeltä Kalasaba? Se on Hiiun aseman seudulla, joten kuuluu ehdottomasti myös Nõmme-oppaaseeni. Olen ostanut Kalasabasta esim. mainion kokoontaitettavan tarjoilukärryn ja metallisia säilytyskoreja. Kalasabassa käyminen pitää sopia omistajan kanssa ennalta, joten lue linkin takana olevat ohjeet. Tavaravalikoimaa pääset kurkkimaan heidän nettisivuillaan. Siellä myös yhteystiedot. 

Järvekeskuksen sisustuskaupat ja outletit

Viime syksyisellä Nõmmen retkellämme kävimme Järvekeskuksen Aatriumissa ja muissa sisustuskaupoissa. Löysimme samoilta seuduilta myös Weekend shoes -nimisen kenkäkaupan ja Ohoo outletin. Nämä kaikki Nõmmen laitamilla, joten otettakoon mukaan tähän oppaaseen.

Pubit ja baarit

En ole käynyt Nõmmella baarikierroksella, mutta koska Alfredi pubia pidetään legendaarisena paikkana koko Tallinnan mittakaavassa, niin lienee syytä listata muutama muukin. Itselläni on näistä niin vähän kokemusta, että kuulen mielelläni kommentteja. Ja lähden varmasti seuraavilla Nõmmen reissuillani myös lasilliselle!

 • Alfredi pubin tekee legendaariseksi ennen kaikkea sen uskomattoman rehevä kesäpiha. Suihkulähde liplattaa, ja pöydät on ripoteltu ympäri siististi hoidettua puutarhaa. Juomien lisäksi tarjolla on myös ruokaa. Kartalla pubi on täällä, ja sen nettisivut tämän linkin takana.
 • Muita mainitsemisen arvoisia baareja Nõmmella ovat ravintoloiden yhteydessä mainitsemani Hiiu pubi sekä torin seudulla oleva Buldog. Myös Buldog näyttää tarjoilevan virolaiseen baarityyliin myös ruokaa, mikä on minusta kiva juttu!

Nõmme ja aktiviteetit

Vaikka en itse ole varsinainen aktiivilomailija, on helppoa suositella Nõmmea sellaiselle joka on. Alueella risteilee lenkkipolkuja, pyöräteitä ja hiihtolatuja. Näiden lisäksi Nõmmella on seikkailupuisto, liikuntakeskus uima-altaineen ja uimahalli. Kaiken tämän päälle Pääskylän suo on mainio patikointialue.

Nõmmen aktiviteetit

Koska minulla ei ole näistä juurikaan kokemuksia, tyydyn listaamaan lyhyesti aktiivireissaajaa kiinnostavat kohteet. Linkit vievät kunkin paikan omille netti- tai Fb-sivuille.

Miten Nõmmelle pääsee?

Nõmmelle pääsee Tallinnan keskustasta linja-autolla, paikallisjunalla – ja toki myös omalla autolla, mutta minusta junamatka oli niin kiva että suosittelen sitä lämpimästi! Lipun voi ostaa konduktööriltä, eikä matka-aika kestänyt kuin parisenkymmentä minuuttia. Hintaa aikuisten lipulla vähän yli euron. Aikataulut voi tarkistaa tältä sivulta

Paikallisbussia en ole itse testannut joten en lähde neuvomaan sen käyttöä tai linjoja. Reitit ja aikataulut löytynevät täältä.  

Nõmmen kauppahallin seinillä on kokoelma kivoja vanhoja valokuvia torista, hallista ja muualtakin.

8 Comments

 • Tiina Sokka

  Oi, tuoltahan täytyy ottaa majoituskin, sen verran mielenkiintoista koettavaa. Uskoisin, että keväällä/kesällä kukkeimmillaan. Ehdottomasti menen, kiitos vinkistä?

  • Henna

   Nõmme on keväällä aivan uskomattoman ihana! Minäkään en ole vielä koskaan majoittunut siellä, mutta aion kyllä tehdä sen joskus. Silloin on ihan eri tavalla aikaa kävellä rauhassa eri alueita ja nauttia useammastakin kuin vain yhdestä tai kahdesta ravintolasta tai kahvilasta.

 • Anneli Salminen

  On kiva ja kattava juttu. Tämän perusteella kyllä löytyy tekemistä ja näkemistä. Kunpa tautitilanne nyt helpottais että vois lähtee Tallinnaan.

 • Heidi Säynätkari

  Kiitos tästä(kin) julkaisusta! Näitä on ihana lukea ja haaveilla ajasta jolloin pääsisi matkustamaan. Viimeisin reissu Tallinnaan on vuodelta 2018, jolloin vietettiin siellä viikon verran aikaa. Lapset monesti kyselevät milloin mennään taas, ja uskon että Nomme tulee olemaan meidän suuntana seuraavalla tallinnan-matkalla. 🙂

  • Henna

   Kiitos mukavasta palautteesta! Tallinna muuttuu kovaa vauhtia, joten uskon että löydät sieltä paljon ihan uusia juttuja joita ei vuonna 2018 vielä ollut. Fotografiska nyt ainakin on sellainen! Nõmme voisi olla kiva päiväretkikohde junnujen kanssa, sillä siellä on aktiviteetteja jos jonkinlaisia. Voi kunpa nyt vaan päästäisiin matkaan! Sen aika ei ole vielä vähään aikaan… saapa nähdä onko vielä kesälläkään.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.