Nõmmen tori
Päiväretki,  Tallinna

Nõmmen tori täynnä värejä ja tunnelmaa

Turun kauppatori, Tallinnan keskustori, Balti jaaman tori… toreilla on ihana tunnelma, eikä Nõmmen tori ole poikkeus. Nõmmehan on reilun kymmenen kilometrin päässä Tallinnan keskustasta. Se vaikuttaa omalta pieneltä kylältään, ja sitä Nõmme itse asiassa olikin 40-luvulla ennen kuin se liitettiin Tallinnaan. Tallinnasta irrallista tunnelmaa on omiaan lisäämään se, että kylän keskeltä löytyy vilkas ja elinvoimainen tori.

Olen pyörinyt Nõmmen suunnalla niin vähän, että en voi väittää olevani alueen asiantuntija – ennemminkin innokas tutkimusmatkailija, joka kertoo mielellään löydöksistään muillekin. Lähde siis kanssani pienelle kuvakierrokselle, otetaan suunnaksi Nõmmen tori ympäristöineen.

Kävin viime kesänä tutkimassa Nõmmen huvilakaupunginosan sydämestä löytyvää Glehnin linnaa ja sen puistoa – löydät postauksen ja kuvia täältä. Samaisella reissulla ohjelmassa oli tutustua myös Nõmmen toriin ympäristöineen. Tällä viikolla täällä koti-Turussa takatalvi on tuprutellut lunta maahan, joten totesin että nyt on aika kaivaa kesäkuva-albumit esiin ja alkaa fiilistellä tulevaa lämmintä vuodenaikaa. Se sopii erityisen hyvin nyt, kun koronaepidemia on sulkenut minut neljän seinän sisään.

Nõmmen tori on kuin värikäs keidas

Nõmmen tori on hurmaava pieni markkinapaikka, joka sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Nõmmen rautatieasemalta. Nõmmelle on helppo tulla paikallisjunalla suoraan Tallinnan päärautatieasemalta. Asemalta köpsöttelee muutamassa minuutissa torille, mikäli ei sitten matkanteko keskeydy jonkin tien varren kuppilaan.

Asemarakannuksessa on viihtyisä ravintola Elsa, kivenheiton päässä asemasta perinteinen kansankuppila Sõõrikukohvik, ja lähempänä toria vielä kahvila-ravintolat Kius ja Kardemon. Meillä jäi näistä Elsa ja Kius testaamatta, mutta kahdessa muussa tuli käytyä ja hyviksi todettua.

Kävely rautatieasemalta torille kulkee läpi viehättävän Nõmmen keskuksen, jonka vanhat talot ja tunnelmallisia puutarhoja olisi tullut varmasti kuvattua enemmänkin, ellei meidän retkellemme olisi osunut niin sumppurainen ilma.

Nõmme ja sen asema

Mutta siis torille! Se on uusittu jokin aika sitten, ja ensi näkemältä tuntuu että remontin myötä on ehkä saatettu menettää jotain alkuperäisestä toritunnelmasta. Kaikki on nimittäin melko silotellun oloista. Se ei tietenkään ole huono asia, mutta itse rakastan Tallinnan perinteistä Keskustoria niin paljon, että näin perusteellisesti remontoitu torialue tuntuu siihen verrattuna vähän hengettömältä. 

Ulkotorin lisäksi alueella on myös myyntikojuja ja isompi kauppahalli. Kannattaa poiketa sisään kaikkiin!

Nõmmen tori
Nõmmen tori
Nõmmen tori

Mutta se on selvää, että myyjille se on mukavaa. Kaikki on raikasta, puhdasta ja modernia. Perinteisen mallin mukaan rakennettu kauppahallirakennukseen ja myyntikojuihin on onnistuttu säilyttämään perinteistäkin tunnelmaa, mikä antaa torialueelle sympaattisen yleisilmeen. Silmiinpistävää on myös se, että kaikki myytävä tuntuu olevan laadukasta, ja esimerkiksi kukkaloisto on todella upeaa!

Nõmmen torin ihana kahvila Buxhöwden

Kävelemme läpi alueen jutellen mukavia myyjien kanssa. Meininki on hyvin erilaista kuin Keskustorilla, missä tällainen turisti saa välillä hyvinkin kylmäkiskoista kohtelua (lue juttu ja katso tunnelmia Keskustorilta täältä). Sellaisesta ei ainakaan tällä Nõmmen visiitillä ole tietoakaan. Myyjät ovat ystävällisiä, ja monet rupattelevat mukavia, vaikka kielitaitoni on hyvin rajallista niin viroksi, kuin varsinkin venäjäksi.

Erityisen hellyttäviä olivat pieniä kukkakimppuja väsänneet ja niitä myyneet mummot. Heistä sain luvan ottaa jopa kuvia – harvinaista herkkua! Keskustorilla moinen ei tulisi kuuloonkaan, sillä siellä kameraa katsotaan yleensä todella karsaasti.

Nõmmen tori
Nõmmen tori
Nõmmen tori
Nõmmen tori
Nõmmen tori
Buxhövden Nõmme

Mutta jonkin aikaa myyntikojuja kierreltyämme kahvihammasta alkaa kolottaa. Löydämme torialueen perältä Buxhöwden-nimisen kahvilan, joka onnistuu yllättämään meidät herkullisilla leivonnaisillaan ja pullillaan täydellisesti. Tämähän on taivaallista hipova herkkukeidas! Istumme kaikessa rauhassa herkuttelemassa, ja istuntomme aikana ovi käy tiheään tahtiin. On helppo huomata, että paikka on monen muunkin suosiossa.

Nõmmen tori

On aika jättää tori taakse ja lähteä takaisin Tallinnan keskustaan. Nõmmelle jää vielä paljon tutkittavaa tämän reissun jälkeenkin, joten raportteja on tulossa lisääkin. Niitä odotellessa lue ainakin tämä Glehnin linnan alueesta kertova juttu, sekä vähän tuoreempi tarina Kalasaba-nimisestä vanhan tavaran kaupasta, joka oli yksi hauskimmista löydöistä pitkään aikaan! Sekin löytyy aika läheltä Nõmmen toria.

Osoite: Turu plats 8 

Facebook-sivut: www.facebook.com/nomme.turg

Aukioloajat:
Ma–la 9–18
Su 9–17

Tässä on Kalasaba-nimisen vanhantavaran liikeen omistaja. Klikkaa kuvaa ja lue lisää!
Palmutalo Glehnin puistossa
Glehnin linna ja Palmutalo – klikkaa ja katso lisää kuvia.

4 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.