Paper Mill kahvila Fahlen alueella
Kahvilat ja leipomot

Paper Mill -kahvila herätti vanhan paloaseman uuteen elämään

Onpa kivaa päästä esittelemään uusi kahvila ja sen ympärillä oleva alue, jossa puhaltelee niin voimakkaat muutoksen tuulet, että on syytä pitää hatustaan kiinni. Kahvilan nimi on Paper Mill ja alueen Fahle. Ne ovat herättämässä henkiin entisen selluloosatehtaan aluetta.

Kurkistus historiaan: selluloosatehtaan alue joskus 1900-luvun alkupuolella. Kuva: Ajapaik-sivusto.
Paper Mill kahvila Fahlen alueella

Herra Fahlen paperitehdas

Fahlen selluloosatehtaan alue on kiehtonut minua pyörittyäni sen nurkissa rappioromantikon päiväkävelyilläni. Olen ihastellut sekä sen tsaarinaikaisia kalkkikivimakasiineja että heikkoon happeen päässeitä neuvostoaikaisia rakennelmiakin.

Tunnustaudutko sinäkin rappioromantikoksi? Jos vastasit kyllä, niin sinua saattaisi kiinnostaa ainakin tämä juttu Voltan alueesta. Myös Põhjalan tehtaalla on hyvä meininki, vai mitä sanot tästä jutusta?

Yksi suosikkejani Fahlen alueella on entinen paloasema, joka on mielestäni yksi kaupungin kauneimmista jugend-rakennuksista. Olen kuvannut sen kauniita ikkunaluukkuja ja tornia unelmoiden, että voi kunpa se jonain päivänä heräisi uudestaan henkiin. 

Voit siis kuvitella miten ilahduin kuullessani että kahvila Paper Mill avasi juuri tuohon kauniiseen taloon! Mutta ei mennä vielä kahvilaan, vaan tutustutaan ensin vähän Fahlen alueeseen ja sen historiaan.

Paper Mill kahvila Fahlen alueella

Fahlen kaupunginosa on syntynyt sittemmin täytetyn Härjapea-joen varteen. Aluetta pidetään Tallinnan teollisuuden syntypaikkana. Jo keskiajalla sinne rakennettiin vesimyllyjä tuon nopeasti virranneen kapean joen rannoille, ja myös pääkaupungin vanhimmat tehtaat perustettiin samaisiin jokimaisemiin. Ruotsinvallan aikaan siellä sijaitsi Viron vanhin paperitehdas. 

Tunnistatko missä päin Tallinnaa nyt liikutaan? Jos et, niin klikkaa itsesi tänne Google-kartalle niin tiedät.

Fahlen historialliset kalkkikivirakennukset ovat muistutus selluloosa- ja paperitehtaasta, joka rakennettiin teollisen vallankumouksen aikakaudella 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Tehtaan johtajana toimi Emil Fahle, jonka aikaan tehtaan nimi oli Nordischen Papier- und Zellstoffwerke. Alue nimettiin tämän paperitehtailijan mukaan vasta paljon myöhemmin.

Havainnekuva: tältä alue tulee näyttämään muutaman vuoden kuluttua.

Juuri tällä hetkellä Fahlen alueella on meneillään uusi vallankumous, sillä sen historiallisia rakennuksia herätetään uuteen kukoistukseen nykyaikaisen arkkitehtuurin taikasauvalla. Rakennustyöt ovat kesken, mutta uskon että tästä tulee turistiakin kiinnostava kokonaisuus. Ainakin minä olen utelias näkemään mitä kaikkea sinne tulee! Aluetta kehittävän Fahle Parkin nettisivujen mukaan odotettavissa on modernien toimistojen lisäksi ravintoloita, viihdettä, liikuntapaikkoja ja vaikka mitä muuta.

Miten minä tänne eksyin?

Olin kyllä pyörinyt Fahlen alueella ennenkin, mutta viime syksynä tajusin ottaa kameran mukaan käydessäni siellä olevassa kehystämössä. Edellisten käyntieni jälkeen näkymät olivat muuttuneet merkittävästi rakennustöiden lähdettyä toden teolla käyntiin.

Halusin ikuistaa alueen vanhoja rakennuksia ja tunnelmia, sillä maisema näyttäisi lähitulevaisuudessa joltain aivan muulta. Etenkin neuvostoaikana rakennetut tiilihökkelit tulisivat häipymään, sillä niiden vinksin vonksin ladottuja seiniä ja lasitiili-ikkunoita ei mikään muinaismuistolaki suojele. 

Kierrokseni lopuksi kävin vielä kurkkaamassa vanhaa jugend-paloasemaa, joka on suosikkirakennukseni Fahlen alueella. Kuten aiemmin mainitsin, olen haaveillut että siihen tulisi vaikkapa ravintola tai kahvila.

Paper Mill kahvila Fahlen alueella
Kuva: Fahle Park

Paloasemaa lähestyessäni talossa näytti tällä kerralla tapahtuneen jotain. Ikkunaluukut olivat auki… ja avoinna oli myös ovi! En saanut hillittyä uteliaisuuttani (enkä ihan kauheasti yrittänytkään) vaan kurkkasin sisään. Siellä hääri joukko ystävällistä väkeä, joka kertoi heidän todellakin avaavan siihen kahvilan. Voi miten tohkessani olinkaan kuulemastani!

Paper Mill kahvila Fahlen alueella
Kuva: Fahle Park

Paper Mill on kahvila, paahtimo ja ravintola

Tästä ensitapaamisesta on nyt reilut puoli vuotta, ja sen jälkeen on tapahtunut paljon. Kahvila Paper Mill toimii täyttä häkää entisessä paloaseman talossa. Kahvilan lisäksi Paper Mill on myös kahvinpaahtimo, jonka tuoksuvia tuotteita käyttävät muutkin tallinnalaiskahvilat kuten suosikkini Karjase Sai, Fika ja Nop.

Paper Mill kahvila Fahlen alueella

Ilman tätä viheliäistä virusta olisin varmasti käynyt herkuttelemassa niin Paper Millin brunssia kuin lounastakin, ja juonut varmasti kupin jos toisenkin heidän erinomaista kahviaan. Nyt tilanne on mikä on, joten minunkaan ei auta kuin haaveilla pääseväni takaisin Fahleen ja erityisesti Paper Milliin.

Jos muuten asut Tallinnassa, niin Paper Mill on aivan näitä aikoja myös Woltissa!

Paper Mill kahvila Fahlen alueella
Paper Mill kahvila Fahlen alueella
Paper Millin kuvat: Marek Metslaid

Paper Mill on minun makuuni kaikkea mitä hyvän kahvilan pitääkin: kahvi suorastaan erinomaista, ja vitriinissä paljon kiinnostavia herkkuja. Kun siihen yhdistää persoonallisen näköisen asiakaskunnan, sympaattisen palvelun, hyvin valitun musiikin ja kivan sisustuksen, niin paketti onkin kasassa. Tässäpä uusi kahvila, jota on helppoa suositella! Äläkä unohda kahvilakäyntisi yhteydessä käydä kävelyllä myös Fahlen alueella.

Paper Millin ja Fahlen yhteystiedot

Paper Mill kahvilan osoite on Masina 20
Sen nettisivuille pääset tämän linkin kautta, ja Facebookin tämän. Nettisivuilla on myös verkkokauppa.

Fahle Park on osoitteessa Tartu maantee 80
Fahle Parkin kehitystyöstä lisää informaatiota heidän nettisivuillaan. Siellä myös paljon mielenkiintoisia havainnekuvia niin ulkoalueista kuin sisätiloistakin.

4 Comments

    • Henna

      Oletko ajatellut mennä? Se on mielestäni huikean hieno vanha eurooppalainen kaupunki joka sykkii kiinnostavaa nykyaikaista kulttuuria. Ja aivan kotinurkilla! Toki vähän riippuu miten pitkällä pohjoisessa asut. Silloin matkaa tietysti tulee enemmän kuin Etelä-Suomalaisille.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.